21.2 C
Budapest
2024, május 13,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Befektetési tippek néhány százezer, illetve milliós nagyságrend esetén

Ha ennyi pénzről van szó, nem jó választás az 1% alatti kamatot hozó bankbetét. Ilyen esetekre jó az állampapír, befektetési alap vagy más típusú befektetés. Megéri-e ennyivel belevágni?

A válasz mindenképpen igen. Igaz, nem mindegy, hogy mibe és hol fektetünk be!

Vegyük sorra a befektetési lehetőséget

Pár százezer forinttal is érdemes elkezdeni megtakarítani, de 1-3 millió forinttal a számlánkon már nagyon sok befektetést elérhetünk:

  • Biztonság és kedvező hozam, százezer forintos befektetési nagyságrenddel: Állampapír
  • Létezik kockázatosabb és abszolút biztonságos formája: Befektetési alap

A befektetési alapból sokféle van. Létezik olyan, ami kockázatosabb, ezekben a portfoliókban általában túlnyomó százalékban részvények vannak, létezik olyan, ahol kevésbé kockázatos értékpapírok vannak, és pénzünket fektethetjük olyanba is ahol a kockázat vegyesen van elosztva. A választás azon múlik, hogy a befektető mennyire képes elviselni a kockázatot.

 

Kíváncsi rá Ön milyen befektető? Íme, egy befektetői teszt a Bankmonitor-ról.

 

A költségekről se feledkezzünk meg!

Íme, néhány tipikus díj:

  1. Az értékpapír számlavezetési díja
  2. Állományi díj, amelyet az értékpapírok után kell fizetni. Ez a befektetések értékének bizonyos százaléka.
  3. Esetleges addicionális folyó- vagy pénzforgalmi számla díja
  4. Értékpapír adásvételekor felmerülő költség (különös tekintettel a minimumdíjakra)

1.-2.Értékpapír számlavezetési díj és Állomány díj

Ezt a két költséget összevonjuk, ugyanis ezek mindenképpen felmerülnek ilyen típusú befektetések esetén. Minden esetben! Még akkor is, ha nem történik adásvétel, csak tartjuk a befektetéseinket.

Értékpapírszámla-vezetési díj: általában pár száz forintos tétel havonta.

Állományi díj: a befektetések értékének (névérték vagy piaci érték) átlagosan 0,01%-át elkérik havonta.

Az számlavezetési díjak és az állomány díjak alakulása látható az alábbi ábrám, ami megmutatja, hogy 1, 2, 3 millió Ft befektetés esetében a tőkének mekkora részét viszi el a befektetés fenntartása éves szinten különböző szolgáltatóknál

értékpapír költségek-1.jpg

Forrás: Bankmonitor

Értelmezzük az ábrát

Egymillió forint esetében, a fix költségek miatt nem biztos, hogy megéri mindenhol számlát nyitni. Átlagosan évente 0,43%-ot kell fizetünk annak érdekében, hogy befektetésünket fenntartsuk.(ennyivel lesz kisebb a hozam). Amennyiben növekszik az összeg 2, illetve 3 millió forintra, úgy csökken az átlagos díjterhelés is 0,25%, 0,2%

Mi a tanulság?

Egy millió forintos ilyen jellegű befektetés esetén, jobban meg kell nézni, melyik pénzintézetnél kezdünk bele. Ugyanis az Alapforgalmazónál, és az Aegon Alapkezelőnél akár meg mentesülhetünk is e költségek megfizetése alól.

Figyelem hasznos tipp! Ha csak magyar állampapírokat szeretnénk vásárolni, érdemes a Magyar Államkincstárnál számlát nyitni, ugyanis itt ingyenes az állampapír tartása (illetve vásárlása is). Igaz, van hátránya is. Kizárólag magyar állampapírokat tarthatunk rajta.

3.Folyó- vagy pénzforgalmi számla díja

Ezekkel a díjakkal csak abban az esetben kell kalkulálni, ha az értékpapírszámla mellé kötelező nyitni egy folyó- vagy pénzforgalmi számlát is. Ezeknek külön költsége van! Általában, ha banknál szeretnénk értékpapírszámlát, akkor kell hogy legyen folyószámlánk is. A számla vezetési díja átlagosan 1500 Ft/hó. Igaz a mindennapokban is szükségünk van egy számlára, ráadásul ingyenes lehetőségek is vannak. Így csak abban az esetben kell ezzel számolni, ha egy addicionális számlát kell nyitni, aminek díja is van.

4.Adásvétel költsége

Ennek a költségnek a nagysága nagyon változó.

Állampapírokhoz általában ingyen juthatunk hozzá, ám befektetési alapok árazása viszont már rendkívül különböző:

  • Abban az esetben, ha vállalatcsoporton belüli alapkezelőtől vásárolunk, akkor ez sok esetben ingyen, vagy néhány száz forintos költséggel adhatóak-vehetőek.
  • Idegen alapok költségeit az alap kategóriája is meghatározza. Például pénzpiaci alapok esetén néhány száz forintos költségtől a kockázatosabb alapok 1,5%-os jellemző díján át az 5% feletti összeg is előfordulhat.

Mindez mennyit jelent évente?

Az attól függ, hogy milyen hosszan tartjuk az adott papírt. 5%-os költség 5 évre osztva sokkal elviselhetőbb, mint csak egyre.

Kis pénz, kis nyereség?

Való igaz, hogy több pénzből több mindent (és általában) olcsóbban el lehet elérni, mint szerényebb összegekkel. Bizonyos összeghatár felett pedig már nem mérvadó a számla fenntartási költsége az adásvételi díjakhoz képest. Szóval érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol ezek a díjak alacsonyabbak.

Összefoglalva

Akár néhány millió forinttal is érdemes megismerkedni a befektetések világával. Amennyiben csak néhány százezer forintot tudunk „megforgatni”, akkor választhatjuk az állampapírokat, vagy gyűjtsünk tovább a nagyobb befektetés érdekében. Ez utóbbit megtehetjük akár befektetési alapokkal is. Továbbá ne feledjük, minden komolyabb pénzügyi döntés előtt konzultáljunk szakemberrel.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...