20.8 C
Budapest
2024, május 9,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Hullámvölgy a diétában – Hogyan lendüljünk át rajta?

Van az úgy, amikor semmi nem megy. Van, hogy semmi nem jön össze.

Minden, de minden közbejön, hiába is próbálkozunk sziklaszilárdan kitartani.

A hullámvölgyek az ember életében többször is eljönnek, és sosem érkeznek jókor. Hatalmas vihart csapnak olykor, és óriási ellenszéllel kell megküzdenünk. De nekünk nem megadni kell ilyenkor magunkat, hanem tovább küzdeni.

Jó, de hogyan?

Egy hullámvölgy az élet bármely területén megnehezíti a dolgunk. A munkát, a gondolkodást, az alvást, a kapcsolatokat, mindent. Ha pedig még diétázik is az ember, na, akkor csőstül jön a baj. Halmozottan. Mivel egy diéta általában alapból stressz forrás. Megvonás minden jótól, amit szeretünk, stresszelés attól, hogy hét végére veszítünk-e elegendő súlyt, de ruhát is kellene már venni az ünnepségre, vagy a nyárra, megint főzni kéne, de azt is vagy 8 felé, mert a család annyi féleképp étkezik, ahányan vagyunk. És mindezt meló mellett. Váá, agyrém!

A sok gondolattól az ember már aludni se tud, se jól, se eleget. És, ha pont ilyenkor üt be a krach, mert miért ne ilyenkor jönne, akkor az ember óhatatlan törik. Törik, akár száz felé. És mindegy, hogy az a hullámvölgy miért alakult ki, legyen az motiváció vesztés, vagy valaki, valami elvesztése. Az ember meghajlik, mint egy gyenge ág, és a sok negatív gondolat csak húzza és húzza le addig, amíg az az ág vagy meg nem törik, vagy…

Ha meghajlunk, vagyis letévedünk kicsit az útról, hajlamosak vagyunk ilyenkor a legrosszabbra gondolni. Hiábavalónak tűnik az a sok munka, amit addig belefektettünk. És hol van még az alagút vége? Hol?

Csak halkan mondanám, hogy ha az ember nem diétázik, hanem egy jó kis életmód szerint él, az alagútnak csak ott lesz vége, ahol az életünk végleg véget ér.

Ezért is kell minden diétát – ha még így is hívják a megalkotói – nem diétának tekinteni, hanem életmód váltásként kell kezelni. Ami lényegében annyit tesz, hogy szépen lassan megválsz az addigi életedtől, és a diéta segítségével (ha az jól össze van rakva, persze) megtanulod az újat.

De azt is szeretném leszögezni, hogy akármilyen diétát is követünk, akár egészségeset, akár nem, ha kalóriadeficitbe visz, akkor azzal, sikerrel jársz. Ha a deficit ellenére nem fogynak a kilók, az még nem feltétlen a diéta hibája. (Hogy mivel tudod még felturbózni a diétád, ezzel kapcsolatban itt írtam többet.) Ha valakinek rossz a szériája, de legalább is sok negatív dolog éri, az ember szinte törvényszerűen kapaszkodik olyan dolgokba, amelyek nem sokáig ugyan, de kicsit fenntartják a felszínen lelkileg. (pl.: süti, pizza, csoki)

És ezzel nincs semmi baj. Ez éppoly normális, mint ahogy levegőt veszünk.

Ha hullámvölgybe kerülünk, akkor nagyon fontos pár dolgot betartani:

Ne gyötörd magad feleslegesen:

Az első legfontosabb dolog, hogy ha alapból valamilyen negatív hatás ér, ne frusztráljuk magunkat még azzal is, hogy eddzünk eleget, és tartsuk szigorúan a diétát. Nem kell elengedni a gyeplőt, de túl szigorúak se legyünk. Ezt egyébként, egy alapgondolatnak is javasolnám. Itt is kiemelném, hogy nem diétaként kell tekinteni az utunkra, hanem egy másik életformára való váltásra, amit szépen lassan, lépésről-lépésre teszünk meg, amik során elkerülhetetlenek ezek a hullámvölgyek. Szóval, ne stresszeljünk még azon is, hogy mennyi kalóriát vittünk ma be, ha jelenleg nem a súlyunk a legnagyobb gond, hanem a lelki világunk. Amíg ez nincs rendben, addig a súly sem fog változni, de legalább is nagyon nehezen.

Lassíts le:

Megy a mókuskerék, a szürke hétköznapok csak úgy peregnek, mindenki igyekszik pontot tenni minden fontos teendő végére. De ugye minden fontosabb, a sor végén pedig mi állunk. És hiába is állítják sokan, hogy a sport az Énidőm. Bár a sport valóban nagyon jól kikapcsol, ha azt valóban kikapcsolódásnak éljük meg. Ha valaki így érez ezzel kapcsolatban, annak ez a rész nem releváns. De sajnos nagyon sokan vélik úgy, hogy a fogyáshoz elengedhetetlen a mozgás. Egyrészt ez nem teljes igaz. Fontos része lehet a súlyvesztésnek, de ha valakinek elég az, hogy szimplán csak vékony legyen, akkor nem szükséges. Másrészt nagyon sokaknak nyűg a mozgás. És ami nyűg, az ugye nem jó. A muszájból edzés az pedig nem kikapcsol, hanem stresszel. Egyébként sokan nem tudják, hogy nem csak a futás létezik, vagy a felülés. A legújabb kutatások szerint, a futáshoz képest sokkal jobb, ha egy nagyobb, lendületes sétát teszünk, mondjuk egy erdőben. És tessék: Így egyszerre vagyunk természetben, ami nagyon jót tesz az idegeknek – úgy a lelkünknek – tettünk az egészségért is, és hozzájárultunk a zsírvesztéshez is.

Aludj eleget:

Nem győzöm eleget mondani, hogy az alvás mennyit számít. Nem csak, ha épp diétázol, vagy rossz passzban vagy, hanem általában.  Nézzünk egy átlag napot: reggel felkelünk, úgy, mint egy rongy, amit anyu félig kimosott, aztán még megrágta a kutya is. Az ágy így vet ki magából minden reggel, amikor az éjszakát gondolkodással töltjük (vagy más egyébbel), alvás helyett. Szóval, eleve fáradtan kelünk. A kávét minimum fél órába telik elszürcsölni. Nem azért mert olyan sok, hanem mert, legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy csak beinduljanak az agytekervények.

Aztán, ha van időnk, akkor még fél óra kell, hogy fel is ébredjen a káposztalé odabent. Ez kb. annyit tesz, hogy képesek vagyunk eljutni a munkahelyre, és nagyjából észben tartani, hogy merre vagyunk arccal. De a fáradtság sosem a barátunk. A fáradtság egy szikra, amitől lángra kaphat egy harag, egy düh, vagy épp egy fájdalom. A fáradtság gyengévé tesz, testileg és lelkileg egyaránt. Nem tudjuk megfelelően irányítani a gondolatainkat, az érzéseinket, ezek miatt pedig könnyen bedől a kártyavár. Vagy akár a hajó is elsüllyedhet, amit addig oly lelkesen irányítottunk.

A munkahelyen hamarabb kapunk össze valakivel, de minimum nehezebben koncentrálunk. Otthon sajnos a szeretteink is isszák, amit kifőztünk. Ha nem is zúdítjuk rájuk a feszkót, de minimum elutasítjuk őket, vagy nem figyelünk rájuk eléggé. Mert nem megy. A nap végére pedig bezuhanunk az ágyba, és jönnek a gondolatok, az újakkal együtt, hogy mit kellett volna jobban csinálni… Amit tehetünk ilyenkor, hogy tudatosan elengedjük, sőt, tovatoljuk a gondolatainkat. Sok erre szakosodott módszer megtalálható már az interneten. De sokat segítenek a különböző meditációs zenék, hangok, pl. fehér vagy barna zaj. Ja, és lefekvés előtt minimum fél órával tegyük le azt a telefont.

Lélegezz:

Lehet, első blikkre ez most furán hangzik, de hidd el, hogy sokkal hatásosabb egy jó légző gyakorlat, mint bármely nyugi tabi. Az interneten már rengeteg légző gyakorlatot meg lehet találni. De hadd meséljek el egy saját történetet.

Anno, egy egykori munkahelyemen igen csak nagy problémám akadt a stresszel, és az azzal való kezeletlenséggel. Röviden az lett belőle, hogy egy örökké tartó fülcsengést kaptam, és egy hónapig nem tudtam dolgozni, mert forgó szédülés gyötört. Mivel minden vizsgálat negatív lett, így maradt a stressz. Nagyon beleástam magam ebbe a témába, hogy hogyan tudnám megoldani, feloldani ezt a problémát. A családom, párom volt a legnagyobb támaszom természetesen, de ezen felül muszáj volt rengeteg dolgon változtatnom. Pl. hogy nem nyomom el magamban az összes problémát, hanem igenis ezeket mind-mind ki kell adni. Mert az ott ragad, mint valami enyv, és vonzz magával rengeteg betegséget.

Teszem azt, pajzsmirigy problémákat, vagy chron-betegséget. Szóval, elkezdtem kiadni a sok mérget. (Amúgy még a mai napig van mit kipucolni a múltból, szóval, minél hamarabb elkezdi ezt az ember, annál jobb.) A másik, amit kikutattam, és ki is kísérleteztem, a vitaminok. Rájöttem, hogy muszáj megtámogatni pluszban a szervezetet. De ami nagyon sokat segített, és az adott szituációkban is, az a mélylégzés. Ekkoriban csak ismerkedtem ezzel, de igazán akkor jöttem rá, mekkora ereje van pár mély lélegzetnek, amikor egy gyógyszerrel kezelt szorongásos beteggel találtam szembe magam.

Épp a főnökömhöz igyekeztem az irodájába, mikor a váróban egy hölgy ült. Volt vele egy kollegina is, de elsőre nem vettem le, hogy miért vannak ott. A kollegina egy pillanatra eltűnt a főnökömnél, addig gondoltam kint várok. Aztán ránéztem a hölgyre. Nagyon rosszul festett. Elmondta, hogy szorongásos beteg, rosszul lett, de elfelejtette a gyógyszerét elhozni magával. A következő pillanatban pedig majdnem elájult, meg kellett fogjam, hogy ne essen le a székről. Ekkor leguggoltam hozzá, megfogtam mindkét kezét, és a szemébe néztem.

Mondtam a hölgynek – aki egyébként még nagyon fiatal volt – hogy maradjon velem, nézzen a szemembe, és lélegezzen. Csináljuk együtt: mély levegő hosszan be, majd lassan kifúj. Orron be, szájon ki. A hölgy pár légzés után jobban lett. Meg is köszönte, persze, megfogadta, többet nem hagyja otthon a gyógyszerét, de alkalmazni fogja ezt is. Azóta nem tudom mi lett vele, mert nem sokáig dolgozott ott, de ez az eset annyira megfogott, hogy azóta is használom, ha szükségét érzem. Segít ellazulni, és tisztábban gondolkozni. Tehát: Mély levegő, hosszan orron be, majd szájon át lassan kifúj. Ezt 10x kell ismételni, vagy amíg jól esik. Még jobb, ha közben hallgatjuk a szívverésünket is.

+ 1 tipp, vitaminok, kiegészítők: Mind ezeken felül, rengeteget lendít azon, hogy túllépjünk egy hullámvölgyön, ha megfelelően el vagyunk látva vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Sajnos, hiába étkezünk egészségesen, és eleget, egyszerűen nem tudunk mindenből eleget bevinni. Ha pedig stressznek vagyunk kitéve, vagy magunk alatt vagyunk, még több kell ezekből. Hogy miért? Mert amikor lelkileg nem vagyunk jól, arra is reagál a szervezetünk. Annyira nagyszerű az emberi test, mert mindig arra törekszik, hogy mi jól legyünk. Testileg-lelkileg egyaránt. De ehhez nekünk is támogatnunk kell őt. Ha eleget mozgunk és egészségesen eszünk, akkor már van egy jó alap. De ugye nem lehet mindig fenékig tejfel az Élet, így nekünk is plusz fokozatra kell kapcsolni a segítséget.

Tehát, amelyek fokozottan fontosak egy rosszabb idősszakban:

  • C-vitamin, akár 3-4000mg
  • B-vitamin komplex: ebben az összes B-vitamin szerepel, amik – többek között – az idegrendszer megfelelő működéséért tesznek nagyon sokat
  • D-vitamin: segít a szorongás és a depresszió leküzdésében, ezért ha tehetjük, sokat legyünk a szabadban is
  • Magnézium: a stresszel gyakran együtt jár izomfeszültség, amit ez az ásványi anyag segít feloldani
  • Astragalus: mindamellett, hogy kiváló immunerősítő, és gyulladáscsökkentő, kutatások már azt is kimutatták, hogy nagyon jó szorongásoldó is ez a gyógynövény
  • Omega-3: szintén nagyon jó gyulladáscsökkentő, és segít leküzdeni a stresszt, illetve a depressziót

Szóval, fel a fejjel! Ha épp nem mennek a dolgok, csak fújd ki magad. Szánj időt magadra, amikor félreteszel mindent, legyél Te az első magadnak. Végy pár mély levegőt, és hidd el, hogy igenis menni fog. Mert menni fog.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...