15.1 C
Budapest
2024, június 4,

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Friss

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Fogyás egyszerűen vagy tudatosan?

A legjobb, egészségesen fogyni. Elcsépelten hangzik? Meglehet. Hisz, a csapból is ez folyik.

Tele a világ a tanácsokkal, hogy csináld így, vagy csináld inkább amúgy, és ezek a tippek természetesen egymást ütik.

De akkor mi is az igazi recept az igazán jó zsírvesztéshez? Mit kell enni, vagy mit nem, ahhoz, hogy mondjuk nyárra ne anyu – vagy aputesttel merüljünk alá a vízben? Mennyit kell futni ahhoz, hogy lemozogjuk az imént befalt csokit? Kell-e egyáltalán futni?

Nos, nem kell mindenkinek futkosnia.

Igazából, a lényeg az, hogy csak mozogj valamit. Járj el valamilyen csoportos edzésre, ha szeretsz másokkal együtt mozogni, és ez hozzásegít ahhoz, hogy rendszeressé váljon a mozgás. (pl. megígéred egy csoporttársadnak, hogy legközelebb is elmész)

De edzhetsz otthon, például Youtube videókra, számtalan féle edzés fellelhető itt, ugrálós, nem ugrálós, súlyzós, gumiköteles, táncolós, HIIT-es, kezdőknek és haladóknak egyaránt. Esetleg, ha nem viszolyogsz a gondolattól, elmehetsz egy konditerembe, ahol igazából bármilyen mozgásformát választhatsz. Nem kell megijedni a súlyoktól sem, sőt, nőknek is kifejezetten ajánlott. Nem, nem kell attól félni, hogy a súlyoktól férfias lesz az ember lánya.

Az igazság az, hogy alapból nagyon sok időbe telik csak egy icike-picike kis izmot is fejleszteni, egy nőnek meg pláne. De a jó hír az, hogy minél nagyobb az izomtömegünk, annál több kalóriát égetünk el egy-egy gyakorlat elvégzésénél. Ez azért jól hangzik, nem?

Vagy követhetsz valamilyen programot, amely megad neked minden instrukciót ahhoz, hogy biztosan elérd a célod. Itt mondjuk fontos megjegyezni, hogy nem mindegy milyen életmódváltó programot kezdünk el követni. Lehetőleg olyasvalaki programját kövessük, akinek több év egyetemi tanulmány van a háta mögött, de minimum sok-sok év tapasztalat. Valamint, ami nagyon fontos szempont, hogy a program több hiteles tanulmánnyal alátámasztott legyen. Ebből nem sok van sajnos. Külön piros pont, ha van egy dietetikus által összeírt menü is.

Ez utóbbi különösen fontos. Mármint a megfelelő étrend.

Hogy miért? Mert, egyrészt az étkezés a legfontosabb, akár fogyás, akár tömegelés szempontjából nézzük a dolgokat. Sajnos, nincs olyan gyakorlat, ami lokálisan lefaragja a felesleg zsírt. Hiába a sok felülés, ha minden nap pizzát, vagy sütiket eszel, még nem lesz kockás hasad, de még lapos sem. Ahhoz előbb a konyhában kell egy nagyot szanálnod. És megtanulni pár dolgot az ételekről.

Például azt, hogy rengeteg rejtett cukrot vásárolunk össze az egészségesnek vélt gyümölcslevekkel, a gabonapelyhekkel, vagy szalámikkal. De ide sorolhatnám az amúgy egészséges, és jó hatású magvakat is, amelyekkel nagyon könnyen el lehet csúszni. Mivel ezekből elég pár szem naponta, egy zacskóval már akár több száz kalóriát is beviszel!

Ami viszont nagyon-nagyon megjegyzendő, főleg, ha az ember hölgynek született:

Mind a szénhidrátok, mind a zsírok elengedhetetlenek számunkra! Ha ezekből nem viszünk be elegendőt, felborulhat a hormonháztartásunk, ebből pedig komoly problémák alakulhatnak ki. Nem mellesleg a szénhidrát és a zsír is az egyik legjobb energiaforrás, ha ezeket drasztikusan mellőzük, egy idő után enerváltak leszünk.

Nem bírjuk majd nemhogy az edzést, egyáltalán a napot végignyomni. Ugyanez a helyzet a cukorral is. Nem ördögtől való, bár az igaz, hogy ezzel valóban nem árt kicsit vigyázni. Kis mennyiségben szintén szükség van rá, hisz például az agyunk is könnyebben kattog, ha van egy kicsi a szervezetünkben. De ez a kis mennyiség az alap élelmiszerekkel be is vihető, mint például a zöldségekkel.

És nem kell koplalni, ha le szeretnél fogyni.

Nem kell kizárólag salátákat enni. Ha túl alacsony a kalóriabevitel (p.: 1200kcal alatti), az egy idő után szintén kimerüléshez vezethet. Ha mégis egy ilyen diétát követsz, érdemes a menüdet nagyon jól összeválogatnod, hogy tartalmazzon sok fontos tápanyagot, és muszáj lesz valamilyen kiegészítést is alkalmaznod, hisz a kevés étkezés miatt szinte lehetetlen pótolnod mindent. Vitaminok, ásványi anyagok valamint rostok, amik utánpótlásra szorulhatnak.

És mindemellett – mindegy, hogy mennyi kalóriát viszel be egy nap – a megfelelő vízmennyiség is iszonyúan fontos.

Ha elegendő vizet viszel be, a fogyás könnyebben fog menni, mert például – igen tudom, fura, de igaz – gyakorlatilag kimossa a felesleges vizet. Nem őrület? Ha nem vagy egy nagy vízivó, vagy alapból kevés folyadékot viszel be, érdemes letölteni egy vízkövető alkalmazást, ami jelez, hogy ne felejtsd el a folyadékot pótolni. Ugyanígy lehet számtalan alkalmazást találni ingyen, a kalóriák számolgatására is, ha esetleg nincs a tarsolyodban egy jól kidolgozott étrend. (pl.: Yazio)

És, ha egyénileg próbálod elérni a célod, javaslom, időnként számold ki a napi kalória szükségleted. (Pl.: itt, ez a program megközelítőleg pontosan számol, amennyire lehet.)

És mit lehet még tenni, hogy fokozzuk a hatást?

Izzasszunk? A legkevésbé sem jó ötlet. Az izzadás hőleadásra szolgál számunkra. Az, hogy mennyire izzadunk, nem egyenlő a zsírvesztés volumenével, sőt nem is segíti elő a fogyást. Szóval, ha folpackba csomagoljuk magunkat, vagy búvárruhába bújunk, attól csak csatakosabbak leszünk, de nem vékonyabbak.

A séta viszont mindig, minden időben hasznos tud lenni. Sokan annyira semmibe veszik ezt a mozgásformát, pedig eszméletlen sokat számít. Ha esetleg rendelkezünk olyan órával, ami nyomon követi a napi mozgásunkat, azonnal arcon csap a különbség, hogy mondjuk, mennyivel több kalóriát égetünk el, ha nem autóval megyünk bevásárolni, vagy dolgozni.

De, ha rendesen kialusszuk magunkat, az is rengeteget tehet még hozzá, hogy sikeresen elérjük a kívánt testsúlyunkat. Tehát, ha teheted, próbálj még este 10 előtt lefeküdni, és egy 7-8 órát aludni.

 10kg-t leadni tegnapra…

Oh, igen, jó is lenne. De ez nem így megy. Akármilyen diétát, vagy életmódot követünk is, az ideális fogyás az heti 0,5-1kg. Esetleg, az elején, lehet több, aminek a java csak víz. De eztán nem kell kétségbe esni, hogy lelassul a folyamat, vagy olykor-olykor stagnál. Ez teljesen normális. Sőt, tessék neki örülni, hogy nem megy le hetente 2-3kg hosszú időszakon keresztül!

Ugyanis, a túl gyors fogyást nagyon megviselheti a bőrünk, ha mondjuk, nagyobb súlyról indulunk. Sokat segít ilyenkor a kollagén-hialuronsav kiegészítés (nem krém, az semmit nem ér!), de a túl gyors súlyvesztésen az sem tud sokat javítani.

Tehát, tessék türelemmel lenni! Persze, nehéz annak lenni, ha azt látjuk, hogy Julcsi a szomszédból 2 hónap alatt milyen vékony lett. De az Julcsi. Más testtel, más élettel, életritmussal, életkorral. Ő nem te vagy.

Az életmód váltás lényege az, hogy a saját életmódodat változtasd egy a korábbinál egészségesebbre, úgy, hogy az továbbra is élhető legyen számodra.

Tehát, a szokásaidon kell lépésenként változtatni. Lépésenként. Nem kell mindent egyszerre, hisz nehéz egy szokásról is lemondani, nemhogy többről egyszerre.

De mi van, ha az ember már nem 20 éves? Esetleg elmúlt már 40? 

Az életmódot mindig érdemes egészségesebbé tenni. És minél idősebb az ember, annál fontosabb erre hangsúlyt fektetni. Nem csak az étrendben, a mozgásban még inkább. Idősebb korunkra nem véletlen rozsdásodunk be, ha nem mozgunk rendszeresen.

Amit nem használunk, idővel tönkremegy. Gondoljunk csak egy autóra. Hamarabb tönkre megy egy autó álltában, mint használat mellett. Ugyanez igaz a testünkre is. Ha nem is mozogtál eddig nagyon, ettől még elkezdheted nyugodtan, akár most is. Persze, nem kell egyből maratont futni, vagy 100kg-t emelni. De ha kitartóan mozogsz heti rendszerességgel, azon kapod majd magad, hogy visszakaptad az egyik fiatalabb kiadásod.

És ha mégis félsz a mozgástól, nézz körül a világban, annyi példa van erre, hogy a mozgás tényleg minden kornak ajánlott. Ott van Johanna Quaas, aki 97 éves már, de még ma is aktív vagy Joan MacDonald (76), aki 70 évesen kezdett el edzeni, ők kiváló példa minderre.

És mielőtt pontot tennék mondandómra, még lenne itt egy dolog. Amikor már végre nagyon benne vagy az új életmódodban, megy minden, tán a kívánt súlyt is elérted, a sport is már a mindennapod része, ilyenkor is adódhat probléma. Ez pedig a kiégés vagy a motiváció vesztés.

Ezt úgy tudod elkerülni, hogy még az első lépéseknél elkezded magadba kódolni, hogy semmit sem kell siettetni, semmi sem muszáj, nem történt baj, ha megettél egy csokit, tortát, pizzát, akármit, ami nem illik az új étrendedbe (mindegy mennyit), mert nem ennyitől dől dugába a terved.

Ha innentől feladod, és visszatérsz a régi, rossz szokásaidhoz, na, akkor esik szét minden. Ahogy fentebb is említettem, egyrészt nem kell mindent azonnal megvonni, másrészt az új életmódodba kell, hogy beleférjen egy-egy szülinap, karácsony, szilveszter, ahova nem viszed el a saját harcodat, hanem egyszerűen csak jól érzed magad.

A másik, hogy jó dolog ugyan, ha szinte minden nap edzel, viszont kellenek a pihenő napok, ahhoz, hogy tényleg fejlődni tudj. Az izmok nem az edzés alatt nőnek, hanem a pihenő napokon. De a pihenés neked is nagyon fontos, mert ha nem tudsz leállni, idővel kimerülsz mentálisan, majd fizikálisan is. És újra egy női hátrány: a túledzés a hormonoknak sem tesz jót, kimaradhat, vagy teljesen megszűnhet a menstruáció, ami később nagyobb bajokat okozhat.

+ 1 tipp: ne csak a mérleget nézd, centizz és fotózd magad rendszeresen, ugyanabban a pózban! A mérleg sokszor nem tudja visszaadni azt, hogy mennyit fejlődtél. Valamint a ruháidon is megéri figyelni a változást.

Tehát, fogyás egyszerűen, vagy inkább tudatosan? Szerintem, a tudatos súlyvesztés sokkal célravezetőbb, és hatékonyabb is. Több a munka, de megéri.

Latest Posts

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...