1 C
Budapest
2023, december 8,

Friss

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...

Mire figyeljünk, ha már fáj? Ízületkímélő sportok negyveneseknek

Térdfájdalom, merev nyak, vállfájdalom, derékfájás, nehezen mozgó ujjak… Életkoruk előrehaladtával egyre többen tapasztalhatnak hasonló tüneteket.

Szinte már természetesnek tekintett állapot, hogy az évek teltével az ízületeink is tönkre mennek, elkopnak, fájnak. Ennek azonban nem kellene így lennie, legalább is semmiképp nem a 40-es generációban. Ettől függetlenül sajnos tény, hogy társadalmunkban egyre hamarabb jelennek meg olyan ízületi panaszok, amik megkeseríthetik mindennapjainkat, és a saját nagyanyánknak – nagyapánknak érezhetjük magunkat.

Mit tehetünk, ha már fáj?

Egy alapos ortopéd orvos vagy reumatológus meg tudja állapítani a fájdalmaink tényleges okát, és (jó esetben) egy hatékony terápiát ajánl. Egy jól megválasztott terápia pedig segíti a gyógyulást, vagy ha az nem lehetséges, lassítja vagy megakadályozza az állapotrosszabbodást.

Néhány évvel ez előtt ízületi gyulladások, kopások, vagy akár autoimmun-eredetű ízületi elváltozások esetében többségében pihentetést javasoltak a pácienseknek, de szerencsére ez a tendencia változni látszik. Több egyetemi tanulmány, és maga a gyakorlat is bizonyította, hogy az ízületek lételeme a MOZGÁS.

Ahhoz, hogy az ízületeink jól tápláltak legyenek, és minél tovább tudjanak szolgálni minket, mozgásban kell tartani őket. A mozgásban is fontos azonban egy arany középút megtalálása, hiszen a túlterhelés épp úgy káros következményekkel járhat, mint a mozgásszegény életmód.

A túrázás javítja a szív-és érrendszerünk állóképességét

Ízületeinket kímélő mozgásformák 40 év felettieknek

Az optimális módon, megfelelő gyakorisággal és intenzitással mozgásban tartott ízületek sokkal tovább maradnak egészségesek, mint a túlkímélt, vagy egyoldalúan terhelt társaik. Ha pedig már valamilyen ízületi problémával nézünk szembe, a terápia fontos eleme lesz a testmozgás. Éppen ezért életvitelünket górcső alá véve, orvosunkkal és/vagy edzővel, gyógytornásszal konzultálva érdemes maguknak sportágat választani, akár megelőzni, akár kezelni szeretnénk az ízületi problémákat.

Általánosságban az alábbi sportágak ajánlottak 40 év felett, kimondottan ízületkímélő tulajdonságaik miatt:

 1. Túrázás
  A szabadban végzett mozgás természetes módon javítja a szív-és érrendszerünk állóképességét, emellett kíméletes módon terheli az ízületeket. Nagy előnye, hogy társaságban is végezhetjük, kellemes családi program lehet.
  Hegyes-dombos vidéken élőknél érdemes arra figyelni, milyen távokat, milyen emelkedőket vállalnak be a kezdetekben. Amíg nem elég edzett az izomzatuk a durva kaptatókhoz, addig ízületeik jobban terhelődnek.
 • Nordic Walking
  A Nordic Walking szemléletmódja kimondottan az idősebb korosztály egészségi állapotának megőrzésében játszik nagy szerepet, de helyesen és megfontoltan kivitelezve bármely korosztály számára egy komoly aerob edzést lehet összehozni a speciális Nordic Walking „botokkal”.
  A helyes technika elsajátítása viszonylag gyorsan és egyszerűen lehetséges. Ezt követően pedig egy bokánkat, térdünket és gerincünket is kímélő, állóképességet fejlesztő sportot élvezhetünk.
 • Biciklizés, Egométer
  Értelemszerűen kisebb teher rakódik térdízületeinkre, ha azoknak nem szükséges egész testünk súlyát vinni. Ebből kiindulva a biciklizést még komoly túlsúly esetében is ajánlják, mert a túlterhelés, illetve sérülés esélye elhanyagolható.
  Ha a friss levegőn tekerünk, mentálisan is töltődhetünk. A szobabicikli pedig azoknak jó alternatíva, akik időhiány miatt kevésbé tudnak kimozdulni a lakásból, de tennének valamit az egészségükért.
 • Ellipszistrainer
  Fitnesztermekben gyakran találkozhatunk ezzel a futó mozgás imitálására kifejlesztett sporteszközzel. Nem szereti mindenki, mert valamelyest természetellenes mozgást eredményez, de tény: ízületkímélő módon végezhetünk aerob edzést. Szintén ajánlott nagyobb túlsúly esetén is, de már jól edzett szervezet számára is tud megfelelő intenzitású edzést biztosítani egy optimalizált edzésterv részeként.
 • Tai-chi
  Nem pusztán ízületedet kímélő mozgásformáról van szó, hanem távolkeleti vallási elvek mentén kialakított mentális gyakorlatokat és légzőgyakorlatokat, testtudatosság gyakorlatokat is végezhetsz tai-chi közben.
  A tai-chi egyfajta életszemléletet is tanít, egyértelműen egy önismeretfejlesztéssel kombinált mozgásról van szó. Éppen ezért a személyiségedhez illő oktató megválasztása elengedhetetlen.
 • Pilates.
  Leggyakrabban gerincproblémák esetén javasolják, így sokak által gerinctornaként ismert. Kezdőknek és újrakezdőknek is ajánlott, mert lehetőséget ad fokozatosan emelni az egyes gyakorlatok nehézségi fokozatát. Ne tévesszen meg, hogy alapvetően saját testsúllyal végzett gimnasztikai elemekkel találkozol: az egész testet átfogó izomerősítés garantált.
 • Aquafitness & Co.
  Nagyobb városokban, és gyakran szállodai programként is találkozhatunk olyan vízi gimnasztikai sportlehetőségekkel, melyek ízületkímélő, izmainkat mégis alaposan megmozgató gyakorlatokkal támogatják egészségünket. Mivel általában maximum vállig érő vízben történik az edzés, nem szükséges hozzá úszó talentumnak lenni.
 • Úszás
  Értelemszerűen azoknak javasolt, akik tudnak és szeretnek is úszni, (vagy szeretnének végre megtanulni). A víz felhajtóerejének köszönhetően tested könnyebbnek érzed és aerob módon edzed tested, miközben a hát-, váll- és karizmaid is erősödnek.
 • Evezés, evezőgép
  Izmaid kb. 80%-át átmozgató mozgásforma, mely egyszerre edzi a szív-és érrendszered állóképességét, és erősíti izmaidat. Bár a többi sportágnál is fontos, itt kimondottan nagy hangsúlyt kap a helyes technikai kivitelezés.
 • Beltéri falmászás
  Szabadtéren végzett társához képest nagyobb biztonságot és tervezett fokozatosságot biztosító sportág. Különböző nehézségű pályák között választhatunk, folyamatosan fejlődhetünk. Nem csak izmainkat erősíthetjük fele, de egy izgalmas és kihívást jelentő elfoglaltság lehet.
 • Tánc
  Jolly Joker: ha nem vagy híve a hagyományos értelemben vett sportoknak, akár táncolni is elkezdhetsz. A táncnem megválasztásánál azonban kérdezd meg az oktatódat, hogy a te adott egészségügyi helyzetedben ajánlja-e neked az adott tánc elsajátításával járó edzéseket. Egy hastánc teljesen más fizikai igénybevételt jelent, mint a modern táncok, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Fontos megemlíteni, hogy a mozgásszegény életmód mellett a túlsúly további rizikófaktort jelent nem csupán az ízületeink egészségére, hanem általánosságban véve egészségünk megőrzését illetően is. Éppen ezért a mozgáson túl fokozott jelentőséggel bír az, miként táplálkozunk, ha jól szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben 40 felett is.

Ha személyre szabott és életviteledbe is könnyen beilleszthető edzéstervre, és/vagy táplálkozási tanácsokra volna szükséged, szakszerű segítséget kaphatsz tőlem.

Latest Posts

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...