11.5 C
Budapest
szerda, július 8, 2020

Baba a fedélzeten – Mini mami-szabi

Most éreztem úgy, hogy kell egy szabadnap, amikor pihenhetek, és egyedül lehetek. Az vesse rám az első követ, aki még soha nem gondolt arra, hogy „világgá menjen”, én meg is valósítottam.

Friss

Beszélj – na, ne mondd! A 40 pluszosok kommunikációs szokásai, attitűdjei

Hallgatunk, vagy megnyílunk? A kommunikációs szokásaink pusztán a habitustól függenek? Milyen tanult és hozott minták befolyásolják a korosztályunk kommunikációs szokásait?

Negyven felett is lehet munkát találni

Statisztikák szerint az ötven felettieknek csak 59 százaléka foglalkoztatott. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat és megoldásokat a negyven pluszos álláskereséssel kapcsolatban.

A stresszt nem érdekli, hogy utálod őt

Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad! Haha. Ha ez tényleg így lenne, akkor már huszonegykét évesen ötvennek mondhattam volna magam, most meg...

A fenntarthatóság egy, a manapság már inkább elcsépeltté váló fogalmak közül

Az élet oly sok területén halljuk ezt a kifejezést. Kissé nyersebben fogalmazva, a csapból is ez folyik. Kell nekünk a fenntarthatósággal foglalkozni,...

Lelki béke – Van olyan?

Hogyan találd meg a lelki békédet, a lelki társadat, a lelki anyámkínját? Ismerős kérdések? És frászt kapsz már tőlük? Én nagyon.

Nem is tudom, valójában van-e olyan például, hogy lelki társ. A lelki békéről viszont hiszem, hogy létezik, csak még nem igazán találkoztam vele.

Hogyan találd meg a lelki békédet?

Rengeteg módszert tolnak nap mint nap az arcunkba, és kismillió idézetet osztanak meg ismerőseink a nagy igazmondóktól:

  • meditálj,
  • jógázz,
  • vonulj el néhány napra,
  • válts életmódot,
  • tanulj meg nemet mondani, kérni, segítséget elfogadni stb.

Szerintem ezek – mindentől függetlenül – jó ötletek és valóban segítenek is,

  • ha készek vagyunk rá,
  • ha van lehetőségünk és/vagy
  • ha van hozzá energiánk.

De, akiben dúl a belső háború, aki enyhe vagy középsúlyos depresszióban szenved, akivel épp valami kisebb vagy nagyobb tragédia történt az életében, annak nemhogy kedve, jártányi ereje sincs.

Ő vajon mit tehet annak érdekében, hogy a benne zajló forrongó erők vagy épp a letargia hullámai lecsillapodjanak? Hogyan tud talpra állni, megmozdulni, sőt felemelni a fejét, hogy folytassa a hétköznapokat? Persze működhet ez lelki béke nélkül is, de sok értelme nincs. A magam részéről a zombiüzemmódot meghagynám másnak.

A Hashimoto a lelki béke ellensége

20 évesen diagnosztizáltak depresszióra való hajlammal, 28 évesen enyhe depresszióval, 38 évesen középsúlyossal, 40 évesen pedig pánikbetegséggel. Ebből két alkalommal kellett hosszú hónapokig gyógyszert szednem, a többinél csak bevágtak ideiglenesen kórházba, hogy kipihenjem magam. Valameddig segítettek is ezek a bent fekvések és a szerek is, de valami mégsem volt kóser, ha időről időre „visszaestem/esek”. Pedig én aztán minden fenti módszert megpróbáltam és többségében a mai napig gyakorlom is. Na, és megjött a lelki békém? Marhára nem. A havim igen, az legalább még mindig rendszeres 45 évesen is, de ez a huncut písz nem akar bekopogtatni.

41 éves voltam, amikor kiderült, hogy hashimotós vagyok

Ez egy galád, aljas kisördög, ami láthatatlanul nehezíti meg a jóravaló ember életét. A neten kering is egy klassz szöveg erről a betegségéről egy ismeretlen szerzőtől, amely tulajdonképpen a Hashimoto levele a „tulajdonosának”:

“Az én nevem Hashimoto. Egy láthatatlan autoimmun betegség vagyok, aki megtámadja a pajzsmirigyedet, hogy előidézze nálad a pajzsmirigy alulműködést.
Mint a tépőzár, rátapadok az életedre. Ha hypothyreosisban szenvedsz, több mint valószínű, hogy én vagyok jelen az életedben. Én vagyok az első számú oka a hypothyreosis betegségnek sok országban és az egész világon.
Annyira ravasz és alattomos vagyok, hogy néha a vérvizsgálataid alapján sem mutatkozok meg. A körülötted élő emberek nem látnak és nem hallanak engem, viszont a tested folyamatosan érzi a jelenlétemet. Megtámadhatlak bárhol és bármikor, szinte bármilyen módon. Ha úgy akarom, akkor erős fájdalmat tudok okozni neked, és ha kedvem van akkor olyan fájdalmat is okozhatok, hogy minden porcikád sajogni fog.
Emlékszel még, amikor te és az energiád együtt mókáztatok és futkároztatok körbe-körbe? Elvettem az energiádat és helyette állandó fáradtságot adtam. Próbálj csak meg most szórakozni?!

El tudom tőled venni a jó alvást, cserébe feledékenységet és koncentrációzavart adok. Rá tudlak venni, hogy naponta 24 órát aludj, és ha úgy akarom, az álmatlanságra is ráveszlek.
Belső remegést is elő tudok idézni nálad vagy hideg vagy meleg érzetet- hol fázol hol pedig meleged van, miközben a többiek normálisan érzik magukat.

Hatással vagyok a lábaid és kezeid, illetve az arcod és a szemhéjaid bedagadására – röviden, hatással lehetek arra, hogy bedagadjon mindened.
Lehet, hogy úgy érzed, depressziós vagy és pánikrohamok is gyötörnek. Ugyanígy más mentális zavarokat is okozhatok nálad. Azok a hülye hangulatváltozások, mi? Az is én vagyok. Ok nélkül sírsz? Ok nélkül idegeskedsz? Szintén én vagyok.
Hajhullást csinálok neked, a hajad száraz lesz és töredezik, vagy vissza se nő, pattanások és száraz bőr, kettéválik a körmöd … csak a csillagos ég szab határt nekem.


Jól meghizlallak attól függetlenül, hogy mit és mennyit eszel, bármennyit is sportolsz, nem fogsz fogyni egy grammot sem. De akár azt is elintézem, hogy nagyon lefogyj. Nem szeretem a diszkriminációt.
Gyakran előfordul, hogy társulnak hozzám a barátaim vagy barátnőim, akik szintén autoimmun betegségek, így még több okod lesz az aggodalomra. Ha valami terved van vagy programod, esetleg lenne okod boldognak lenni, ünnepelni, kiruccanni egy különleges nap miatt, akkor ezt is elrontom.
Nem te kerestél. Én választottalak téged, különböző okokból:
Az a vírus vagy vírusok, amelyek régebben megtámadták a szervezeted és nem tudtál kigyógyulni belőlük, az az autóbaleset, vagy az évek múlásával megélt traumáid (én egyszerűen élvezem a stresszt). Lehetséges, hogy genetikailag vagyok meghatározva számodra. Bármi is az oka, eszem ágában sincs tőled elmozdulni.


Úgy hallom elmész orvoshoz, hogy megpróbálj kicsinálni. Nevetséges

Csak próbálkozz. Sok-sok orvoshoz kell menned addig, amíg meg nem találod a megfelelőt, aki valóban segíteni fog. Téves gyógyszereket fog neked felírni, tablettákat fájdalom ellen, altatókat, energianövelő tablettákat. Azt fogja mondani, hogy depressziótól szenvedsz és pánikrohamoktól, ezért antidepresszánsokat is felír majd.
Rengeteg más módszerem van még, hogy beteggé tegyelek, a lista végtelen – magas koleszterinszint, problémák az epéddel, epekő, vérnyomás problémák, vércukorszint probléma és szívritmus zavarok? Ez is én lehetek.
Nem tudsz terhes maradni vagy spontán vetélésed volt? Ez is valószínűleg én vagyok.

Légszomjad van, vagy farkaséhes vagy? Igen, úgyszintén én vagyok. Magas a májenzimjeid értéke? Igen, én vagyok. Problémáid vannak a fogaiddal és az ínyeddel? Kiütéseid vannak? Igen, megint én vagyok.


Mondtam, hogy a lista végtelen. Felírhatnak neked gyógyszereket krónikus fájdalmak ellen, mehetsz masszázsra, mondhatják azt is, hogy minden rendben lesz, ha rendszeresen sportolsz és alszol. Azt fogják mondani majd, hogy gondolkodj pozitívabban, lökdösni fognak, vigasztalgatni, megpróbálnak támogatni, de senki sem fog komolyan venni és megérteni, amikor megpróbálod elmagyarázni azt a végtelen számú orvost és gyógymódot, ahol megfordultál, és azt, hogy mennyire súlyos betegség vagyok és ettől mennyire betegnek és tehetetlennek érzed magad. Nagy a valószínűsége, hogy az orvosaidtól, akik telve vannak „megértéssel” beutalót kapsz a pszichiátriára.
A családod, barátaid és kollégáid addig hallgatnak amíg le nem fáradnak mindig ugyanattól a mesétől, hogy mennyire nehéz vagyok számodra és milyen mértékben teszlek gyengévé, fáradttá és beteggé. Néhányan közülük, majd azt mondják: „Ó, csak rossz napod van.”


„Hát emlékezz, nem lehetsz képes ugyanazon dolgok elvégzésére mint 10 évvel ezelőtt”, – nem felfogva azt, hogy 10 nappal ezelőtt beszéltél erről!
Ugyanúgy azt is fogják mondani: „Ha csak végre felkelnél, megindulnál és kimennél, hogy több mindennel foglalkozz, biztosan jobban éreznéd magad.” Ők egyszerűen nem fogják fel, hogy elvettem tőled az üzemanyagot, amely adja a testednek és elmédnek az energiát, amely lehetővé tenné, hogy megnyilvánulj tettekben.

Vannak hasonló tüneteid?

Néhányan majd a hátad mögött fognak kibeszélni. Azt fogják mondani, hogy hipochonder vagy, és hogy mindez csak a fejedben létezik.

Közben úgy érzed elveszíted a méltóságod amíg megpróbálsz megértésre találni, különösen akkor amikor egy „normális” emberrel beszélgetsz és nem emlékszel mi a következő szó vagy dolog amiről beszélni szerettél volna.
Hasonló dolgokat fognak még mondani: „Ó, az én nagymamámnak is ilyen betegsége volt, amióta terápiát kap sokkal jobban van.” – közben te kétségbeesetten szeretnéd elmagyarázni, hogy nem mindenkire egyformán hatok, és a tény, hogy a nagyi lehet, hogy jól van az adott terápia alatt, ám nem jelenti azt, hogy ugyanaz a terápia neked is meg fog felelni. Ők soha nem fogják felfogni, megérteni, hogy ez a betegség befolyásol tetőtől talpig, és hogy minden egyes sejt és minden egyes rendszer és minden szerv a testedben igényli a megfelelő mennyiségű és típusú pajzsmirigyhormont. Neked nem az a gyógyszer kell, amely jól hat egy másik személynél.

Az egyetlen hely, ahol támogatást és megértést fogsz kapni velem kapcsolatban, azon emberek társasága, személye, akiknek szintén jelen vagyok az életében.

Ők az egyetlenek, akik tényleg őszintén meg tudnak majd érteni.
Egyébként annyira alattomos is tudok lenni, hogy hirtelen csapok le, évtizedekig akár csak felszínes tüneteket mutatok … Amikor aztán egyértelműen diagnosztizálható vagyok, akkor már nincs is pajzsmirigy. Ezt élvezem a legjobban, mert sikerült mindenkit átvernem.”

Nekem a fenti tünetekből kb. a 90% megvan, ezért eléggé evidens, hogy a lelki békém minden erőfeszítés ellenére elkerül.

Még akkor is, ha folyamatosan optimista és a jég hátán is megélő, kitartó ember vagyok.

Még akkor is, ha a Hashimotóra szedem a hormonokat, az egyetlen hivatalos segítséget, amelyet az orvosok fel tudnak kínálni.

Még akkor is, ha a lakásomat, a kertet és mindent magam körül igyekszem rendben tartani.

Még akkor is, ha körülöttem minden felesleges dologtól és negatív embertől megszabadultam.

És még akkor is, ha tisztán, tiszta lelkiismerettel élek.

Hogyan kezdj neki a lelki békéd felkutatásának?

Mert a lelki béke megtalálása kezdődhet a külső rendrakással, de az igazi út hozzá másban keresendő. Pont ott, ahol nem is gondolnánk. Ahhoz, hogy a lelki békédet megtaláld, elsősorban ne egy költözést, válást vegyél a fejedbe, hanem egy igazi elhatározást és belátást. Lásd be, hogyha nem vagy jól, ismerd fel, hogyha segítségre van szükséged és nézz szembe a félelmeiddel, amelyek mindenben megakadályoznak. Igen, a lelki béke megtalálása a lelked felkutatásával kezdődik. 22-es csapdája ez is, mint annyi minden az életben.

Tudod, mit teszek éppen?

Az elmúlt hetekben sorra vettem az összes problémámat – egészségügyit, magánéletit, anyaságit, lelkit stb. – és egy barátom tanácsára nem egyszerre, hanem egymás után fogom mindet megoldani. Igen, még a Hashimotót is. Sőt igazából ezzel kezdek: a fizikai egészségemmel, amely, mint tudjuk, tökéletes leképezése a lelki dolgainknak.

Most semmi másra nem koncentrálok, sem a jelenlegi válásomra, sem a régi, lezáratlan dolgaimra, hanem az egészségemre.

„Ha egészség van, minden van”, mondják, és nagyon okosan. Mert hiába lelki gyökerű – valószínűleg – minden testi gondom (Hashimoto, IBS, SIBO, gerincciszta stb.), a fizikai tünetek állandósultak és önálló életet élnek. Tehát először ezeket kell rendbe hoznom, aztán szépen sorban jöhet minden más.

Te hogy csinálnád a helyemben? Vagy kérdezem máshogy: te mit teszel, hogy meggyógyulj? Igen, lelkileg.

Latest Posts

Beszélj – na, ne mondd! A 40 pluszosok kommunikációs szokásai, attitűdjei

Hallgatunk, vagy megnyílunk? A kommunikációs szokásaink pusztán a habitustól függenek? Milyen tanult és hozott minták befolyásolják a korosztályunk kommunikációs szokásait?

Negyven felett is lehet munkát találni

Statisztikák szerint az ötven felettieknek csak 59 százaléka foglalkoztatott. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat és megoldásokat a negyven pluszos álláskereséssel kapcsolatban.

A stresszt nem érdekli, hogy utálod őt

Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad! Haha. Ha ez tényleg így lenne, akkor már huszonegykét évesen ötvennek mondhattam volna magam, most meg...

A fenntarthatóság egy, a manapság már inkább elcsépeltté váló fogalmak közül

Az élet oly sok területén halljuk ezt a kifejezést. Kissé nyersebben fogalmazva, a csapból is ez folyik. Kell nekünk a fenntarthatósággal foglalkozni,...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Nyugdíjbiztosítások adójóváírása – közeleg az adójóváírási határidő

Magyarországon a 2014. január 01. után kötött nyugdíjbiztosítási termékek éves díjára 20 százalék, maximum 130.000 forint személyi jövedelemadó (SZJA) kedvezményt lehet igényelni.

Ilyen az ember, ami van már nem is kincs…

Előrelátásként az ember betervez és beépít bizonyos funkciókat, hogyha beáll egy kellemetlenebb körülmény, akkor is létezni tudjon, működjenek a dolgai.

Idős ember nem vén feltaláló, avagy a kreatív elmét nem korlátozza az életkor

A feltaláló szempontjai között az szerepelt, hogy hogy elkerülhető legyen a biciklizés miatt kialakuló impotencia.

Amikor a sírás kerülget a munkahelyen

A profiknak nem lehetnek érzéseik, csak megoldásaik – harsogja a egyik oldal. Attól, mert dolgozom, még érző ember vagyok – reagál az „ellenzék”. Valójában mindkét félnek igaza van egy kicsit és közben egyiknek sincs, hiszen egy munkahelyen nem kell telje

Hűvös elegancia minden időben, avagy a kortalan divat

A tweedruha is lehet szexis, bohókás, diáklányos vagy egyszerűen csak rendkívül nőies.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.