19 C
Budapest
2024, május 11,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Fókuszban az önkéntes nyugdíjpénztári lehetőségek

Az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYÖP) kínálják jelenleg a legjobb megoldást, az időskori öngondoskodásra. Állami támogatás jár a befizetések után, kis és nagy kockázattal is be lehet fektetni.

Vélhetőleg, mindenkit foglalkoztat a nyugdíjkérdés, ugyanis egyre biztosabb, hogy önmagában az állami nyugdíj nem lesz elég azokra az évekre mikor elértük a nyugdíjkorhatár. Ennek okán egyre többen tudják már, hogy az időskori öngondoskodás nem gyerekjáték, muszáj gondoskodni a nyugdíjas évekről.

Szeretjük az Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat

Miért olyan csábító ez az öngondoskodási forma? Mutatom:

  • viszonylag alacsony költségei vannak,
  • 20%-os állami támogatást kaphatunk befizetéseink után
  • saját igényeinknek megfelelő portfóliók, vagyis különböző befektetési csomagok közül lehet választani. Ennek következtében, kockázatos vagy kevésbé kockázatos befektetésekbe tehetjük a pénzünket, szem előtt tartva azt is, hogy hány év múlva fogunk nyugdíjba menni.

önkéntes nyugdíjpénztárak portfoliói
Választható portfólió 

A portfólió választás megkönnyíti befektetési döntéseinket, ugyanis így több befektetés között oszlik meg a befizetésünk, anélkül, hogy nekünk kéne strázsálni nyugdíj megtakarítás fölött.

Példának okáért, ha nyugdíj előtakarékossági számlát választjuk, akkor nekünk kell összeállítani a befektetéseinket. Viszont az ÖNYÖP esetében csak annyi dolgunk van, hogy ki kell választanunk a pénztár által felkínált portfóliók valamelyikét, amelyek eltérő hozam és kockázati portfóliót biztosítanak, különböző futamidő mellett. Találhatunk itt igazi „biztonsági játékos” portfóliót vagy egészen merészet.

Három portfólió kategóriát érhetünk el

Legkevésbé kockázatos, a klasszikus portfólió, míg a legnagyobb kockázatot a növekedési portfólióval vállaljuk fel, a kettő között pedig a kiegyensúlyozott helyezkedik el. Léteznek olyan pénztárak, ahol még ezen kívül még más elérhető portfóliók is vannak, melyek kiegészítik a kínálatot, de a fentiek a legnépszerűbbek.

Alapszabály a nyugdíjcélú megtakarítások esetében, hogy minél fiatalabbak vagyunk, annál inkább érdemes vállalakozó szelleműnek lennünk és kockázatosabb portfólióba fektetni. Ugyanis több évtized már elegendő ahhoz, hogy szép összeget takarítsunk meg, és ne kelljen a veszteségek miatt izgulnunk.

Klasszikus portfólió

Ez a portfolió a hazai állampapírok köré koncentrálódik, így óriási hozamokra nem lehet számíthatni. Magyar viszonylatban az 5 legnagyobb pénztárnál szinte 100%- os az államkötvények aránya a portfólión belül, csak az MKB pénztár klasszikus portfóliója tartalmaz 2%-ban részvényt is. Ez a portfolió azoknak ajánlott, akiknek már csak pár éve van hátra a nyugdíjig, ugyanis egyenletesen képes benne növekedni a befizetésünk, nagyobb veszteség nélkül.

Kiegyensúlyozott portfólió

Ez egy mát menet a kevésbé kockázatos és nagyon kockázatos között. Leginkább államkötvények és részvények alkotják. Futamidőtől függően egész vonzó hozamokat el lehet érni vele. A legnagyobb hazai pénztárak az államkötvényeket helyezik előtérbe a portfolióban és átlagosan 20% részvényt tartalmaznak.

Növekedési portfólió

Legnagyobb hozamot ezzel a portfólióval lehet elérni, de természetesen a kockázat is nagy. Ebben az esetben az állampapírokról a részvényekre tevődik át a fókusz, sőt kis arányban már akár árupiaci befektetéseket is tartalmazhat. A legnagyobb pénztáraknál változó a részvény kötvény arány, de általánosságban még mindig az államkötvények 50% felett vannak.

Van lehetőség portfólió váltásra is

Az utóbbi pár évben az OTP pénztáránál rövidtávon nem feltétlenül érte meg a növekedési portfólió, ugyanis a kiegyensúlyozott portfóliót nem tudta felülmúlni, de még sokszor a klasszikus portfóliót is lehagyta a teljesítményben. Fontos tudni, hogy a növekedési portfólió igazán 10-20 éves időtávon muzsikál jól.

nyugdíjpénztár-2312.jpg

Ha a választott portfólió nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, van lehetőség a váltásra is. A pénztárak lehetőséget biztosítanak arra az esetre, ha időközben váltani szeretnénk, ehhez csak egy nyomtatványt kell kitölteni, és megjelölni rajta a kívánt portfóliót.

Viszont jó tudni, hogy a portfólióváltásnak a legtöbb pénztárnál van díja is, ezzel érdemes kalkulálni a váltás előtt.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...