11.1 C
Budapest
2024, április 19,

Friss

Login Slot88: Hyperlink Alternatif Slot88 Slot 88 Login Versi Terbaru

Jika Anda sudah memiliki akun, cukup masuk dengan menggunakan nama pengguna dan kata sandi yang Anda buat saat mendaftar. Setelah Anda mengisi formulir pendaftaran, Anda mungkin perlu melakukan verifikasi akun Anda. Daun123 biasanya akan mengirimkan e-mail verifikasi atau kode verifikasi melalui SMS ke alamat email atau nomor telepon yang Anda berikan. Periksa kotak masuk e-mail Anda atau pesan di ponsel Anda untuk menemukan instruksi verifikasi dan ikuti petunjuk yang diberikan.

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

OH MEIN GOTT! Das ABC von Online Dating

Unter den coolsten Gründe, sprechen online ist Nutzung einem bestimmten Sprachvokabular gesprochen nur im Internet, a Sprache an meine Meinung wirklich vereinfacht und...

Pixbet: Apostas Oficiais Do Brasileiro Acerte No Bolão Pixbet!

Após concluir determinadas etapas, você terá a oportunidade de efetuar as suas apostas e desfrutar de todos os serviços e recursos disponíveis. Seguindo os passos descritos acima, é possível que o apostador renomeie o atalho na tela principal do seu dispositivo. Essa é uma solução mais prática de baixar Pixbet app e apostar a qualquer momento. A versão apk está disponível para os usuários do sistema Android, ou na versão móvel para aqueles que usam o sistema iOS. Ademais, é importante mencionar, que o cadastro deve ser preenchido com dados reais e válidos.

Merre tart az EUR/USD árfolyam?

Nagy lendülettel vitte át kedden az 1,20-as lélektani szintet az euró-dollár jegyzés, így az év eleje óta már majdnem 15%-kal emelkedett. A múlt pénteki jegybanki nyilatkozatok a jelek szerint még jobban kiábrándították a dollár híveit, a következő hetekben azonban ismét tűzijáték jöhet, hiszen mindkét nagy jegybank kamatdöntő ülést tart, ráadásul fontos kérdésekről kell dönteniük.

Nemrégiben, a „Kína, Kína, mi lesz veled?” című cikkünkben Kína adósságproblémáiról írtunk. Bár a rövid távú növekedési kilátások javultak, a kínai vállalati szektor eladósodottsága veszélyes méreteket ölt, aminek fájdalmas következményei lehetnek a jövőben – hívja fel a figyelmet Kínáról szóló jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Jelen cikkünkben a Portfolio nyomán az EUR/USD árfolyam trendváltozásának lehetőségeit elemezzük.

 

Megállíthatatlan az euró

 

Kedden több mint két és fél év után először törte át az 1,20-as szintet az euró-dollár jegyzés, ezzel az év eleje óta már 14,5 százalékkal erősödött az európai deviza a dollárral szemben. Mindez azért érdekes, mert bő fél éve 1,04-1,05 körül még sokan várták azt, hogy paritásig erősödik a dollár. Aki pedig ezt a piacon is megjátszotta, az nagyot bukott mostanra.

 

eurusd170829hosszu_20170829.png

 

Az év eleje óta nagyjából ugyanezek a tényezők hajtják az euró árfolyamát:

  • Az európai gazdaság a várakozásoknál jobban teljesít, és az IMF várakozásai szerint a következő időszakban is záródik majd az olló az amerikai és az európai növekedés között.
  • Részben a fentiek miatt az EKB egyre erőteljesebben gondolkodik eszközvásárlási programjának leállításán, miközben a Fed továbbra is vonakodik nagyobb sebességre kapcsolni a kamatemelésekkel. Így a két nagy jegybank relatív lazítás és szigorítás közti pozíciója záródik.
  • Sokan arra számítottak, hogy majd meghozza a fordulatot az, ha bejelentik a Fed mérlegének fokozatos leépítését. Ezzel ugyanis a jegybank a gyakorlatban is elkezdi kivonni a pénzt a piacról. Ez a bejelentés azonban hiába született meg tavasszal, a befektetőket egyelőre hidegen hagyta.
  • Rövidtávon az is fűti az euró erősödését, hogy múlt pénteken a Fed konferenciáján Jackson Hole-ban mindkét vezető jegybankár csalódást okozott. Egyrészt Janet Yellen szóba sem hozta a monetáris politikát, csak a pénzügyi szabályozásról beszélt, másrészt Mario Draghi sem hozta szóba az eszközvásárlás várható leállítását. A Commerzbank keddi elemzésében azt emelte ki, hogy Draghi nem hozta szóba pénteken az erős eurót, ami arra utalhat, hogy az EKB-t egyelőre nem aggasztja a kérdés.
  • A szakemberek szerint kedd reggel az hozta meg az áttörést, hogy az újabb észak-koreai rakétateszt miatt csökkent a kockázatvállalási hajlandóság a piacon, ez pedig inkább az euró malmára hajtotta a vizet.
  • Szintén rövidtávú hatás, hogy a Harvey hurrikán miatti károk átmenetileg az amerikai gazdaságot is sújthatják.

 

Nem csak a gazdaság?

 

Vannak, akik az amerikai politika hatását is látják a dollár gyengülésében. A Kaliforniai Egyetem (UCLA) nemzetközi politikai-gazdasági tanszékének professzora, Benjamin Cohen szerint a dollár most tapasztalható gyengülése az Amerikába, konkrétan az amerikai elnökbe vetett bizalom rendkívüli megingásának tudható be, tehát nem gazdasági-pénzügyi, technikai okokkal magyarázható. A gyenge dollár ugyan rövid távon javíthatja egyes amerikai gazdasági szereplők versenyképességét, azonban ami most történik a dollárral, azt az magyarázza, hogy – a történelemben először – menekülnek Amerikából a külföldi jegybankok és a nagy intézményi befektetők – állítja a professzor. Mások szerint ennél jóval tudatosabb politikai okokat kell keresni a dollár gyengülése mögött. Trump politikája szándékoltan dollárgyengítő annak érdekében, hogy a gazdaságot tovább élénkítse.

 

Még csak most jön a java

 

A következő hetekben sem számíthatunk arra, hogy csillapodik az őrület az euró-dollár piacán, mivel közelegnek a jegybanki kamatdöntő ülések. Először jövő csütörtökön az EKB kormányzótanácsa ül össze, azt követően pedig bejelenthetik az eszközvásárlások lassú visszafogását, majd szeptember 20-án a Fed kétnapos ülése zárul le. A piaci várakozások szerint a jövő hónap végén bégre Janet Yellen is pontosíthatja, mit ért a jegybank az alatt, hogy „viszonylag hamar” megkezdődik a mérlegben szereplő eszközök kifuttatása, a szakértők szerint akár már októbertől elkezdhetik csökkenteni az újrabefektetett mennyiséget.

Szeptember végén egyébként nem várnak újabb kamatemelést a Fedtől, a CME Fed Watch Tool szerint jelenleg a piac 97%-os valószínűséggel azt árazza, hogy marad a jelenlegi 1-1,25 százalékos irányadó ráta. Az is árulkodó, hogy a maradék 3 százalék sem a magasabb, hanem az alacsonyabb kamat felé mutat, vagyis nemhogy emelést nem várnak a befektetők, de néhányan azt gondolják, hogy akár újra a lazítás útjára léphetnek Amerikában. A decemberi üléssel kapcsolatban is a kamat tartását valószínűsítik legtöbben, de az év végére már van 30%-os valószínűsége egy 25 bázispontos emelésnek.

A Commerzbank szerint a jövő heti EKB-ülés kiváló alkalom arra, hogy a jegybank az erős euró hatásaival is elkezdjen foglalkozni. Frissítik ugyanis gazdasági előrejelzéseiket is, így a növekedési és az inflációs képben megjelenhet az erős deviza hatása. Ha nem tesznek említést erről, akkor azt a piac további erős jelzésként foghatja fel, és újabb muníciót adhat az euró erősödésének. A bank szakemberei szerint az EKB is tisztában van azzal, hogy nem engedheti a kezéből a deviza erősödését, így arra van nagyobb esély, hogy óvatosan ugyan, de figyelmeztetnek az utóbbi hónapok árfolyammozgásának reálgazdasági hatásaira.

 

Meddig mehet az euró?

 

Az elmúlt hónapok árfolyammozgását látva a szakemberek is egyre nagyobb számban vizsgálják felül előrejelzéseiket az euró-dollár árfolyamot illetően. A Reuters elemzői felméréseiben hónapról hónapra húzták feljebb a várakozásokat. Legutóbb augusztus elején közölt ilyen felmérést a hírügynökség, akkor még senki nem gondolta a megkérdezett elemzők közül, hogy egy hónapon belül eléri az 1,20-as határt a jegyzés, 1,19 volt a legmagasabb becslés.

Három hónapos időtávon is csak egyetlen piaci szereplő (Ideaglobal) várt 1,20-as árfolyamot, míg egy éven belül a megkérdezett 68 elemzőház közül mindössze tizenheten gondolják, hogy 1,20-náél vagy felette lesz az árfolyam. Az Ideaglobal arra számít, hogy jövő nyárra 1,25-ig erősödik tovább az euró, míg a nagyobb cégek közül a Credit Suisse és a Danske Bank vár 1,22-es jegyzést. A várakozások azonban széles sávban szóródnak, a Goldman például egy éven belül 1,05-ös szintet vár.

A további euróerősödéssel kapcsolatban intő jele lehet a pozícionáltság, ugyanis több mint hat éve, 2011 májusában vártak utoljára ilyen sokan erősödést a közös európai devizától, mint most. Emiatt fokozottan fennáll annak veszélye, hogy egy fudamentális esemény hatására hirtelen nagy mennyiségű long pozíciót zárnak be a spekulánsok, ami jelentősen gyengítené az árfolyamot.

eurusdpozi170829_20170829.png

 

A már említett Commerzbank-elemzés végül arra a következtetésre jut, hogy a következő napokban várhatóan a jelenlegi szint körül ingadozik majd az euró-dollár, a jövő héten pedig az EKB megpróbálkozhat óvatos verbális intervencióval, hogy gyengítse az eurót.

 

A technika szerint közeleg a vége

 

Technikailag az látszik, hogy az 1,20-as szint elérésével az euró betöltött egy korábbi rést. Alapvetően egyelőre minden az euró mellett szól, ugyanakkor mi úgy látjuk, lassan jöhet egy nagyobb megálló az emelkedésben. A heti grafikonon feltüntetett lehetőségek ugyanúgy magukban hordozzák az optimista és pesszimista képet, de akkor legyünk tényszerűek.

A január óta tartó emelkedés jó eséllyel egy öthullámú impulzív képet mutat, melyben közel lehetünk a 3. hullám tetejéhez az 1,2060 – 1,2170-es tartományban, és innen jöhetne egy nagyobb korrekció, akár visszatesztelve az 1,16-1,17-es tartományt. Ha ez tényleg még csak a 4. hullám lenne, akkor újabb EUR/USD felfelé kör jöhetne, akár elérve az 1,22-1,24-es tartományt is. Viszont az igazi sztori itt kezdődne, mivel a 2017. januári mélyponttól nézve az öthullámú emelkedés vagy egy új emelkedő trend kezdetét jelezhetné, vagy pedig egy szélesebb flat korrekciót 2015. március óta, ami viszont durva meglepetést hozhatna a dollár erősödés irányába. Bármelyik forgatókönyvet is nézzük, mindkettőből jelentősebb EUR/USD korrekció következhetne az 5. hullám után. Az első verzióból az 1,10-1,14 közé visszatérést lehetne ideálisnak venni, a másik esetben viszont a paritás kerülhetne új terítékre. Ezek után mindenki döntse el, hogy milyen kockázati forgatókönyvek mentén szeretné az EUR/USD-t tradeleni a következő hetekben, hónapokban, de alapvetően úgy látni, hogy a nagyobb dollárgyengülés utolsó fázisában járunk, és érdemes lesz a dollár indexet is figyelemmel követni a jövőbeli árfolyammozgásokat illetően.

 

eurusd_20170829_weekly_20170829.png

Latest Posts

Login Slot88: Hyperlink Alternatif Slot88 Slot 88 Login Versi Terbaru

Jika Anda sudah memiliki akun, cukup masuk dengan menggunakan nama pengguna dan kata sandi yang Anda buat saat mendaftar. Setelah Anda mengisi formulir pendaftaran, Anda mungkin perlu melakukan verifikasi akun Anda. Daun123 biasanya akan mengirimkan e-mail verifikasi atau kode verifikasi melalui SMS ke alamat email atau nomor telepon yang Anda berikan. Periksa kotak masuk e-mail Anda atau pesan di ponsel Anda untuk menemukan instruksi verifikasi dan ikuti petunjuk yang diberikan.

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

OH MEIN GOTT! Das ABC von Online Dating

Unter den coolsten Gründe, sprechen online ist Nutzung einem bestimmten Sprachvokabular gesprochen nur im Internet, a Sprache an meine Meinung wirklich vereinfacht und...

Pixbet: Apostas Oficiais Do Brasileiro Acerte No Bolão Pixbet!

Após concluir determinadas etapas, você terá a oportunidade de efetuar as suas apostas e desfrutar de todos os serviços e recursos disponíveis. Seguindo os passos descritos acima, é possível que o apostador renomeie o atalho na tela principal do seu dispositivo. Essa é uma solução mais prática de baixar Pixbet app e apostar a qualquer momento. A versão apk está disponível para os usuários do sistema Android, ou na versão móvel para aqueles que usam o sistema iOS. Ademais, é importante mencionar, que o cadastro deve ser preenchido com dados reais e válidos.