14.3 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Hírességek adócsalási botrányai

„Csak a kisember fizet adót” – hangoztatta a legenda szerint Leona Helmsley, New York-i ingatlanmágnás, akit majdnem két évre zártak be adócsalásért. Véleményével úgy tűnik, számos híres zenész, filmsztár és üzletember is egyetért, akik több százmillió, sőt bizonyos esetekben milliárd dolláros vagyonuk egy részét offshore-paradicsomokban és céges hálókon keresztül próbálták rejtegetni az adóhatóságok elől. Bemutatunk közülük tizet, akiknek a lebukása eget rengető botrányt vonzott magával.

Nemrégiben a „Egyetlen ábra arról, kik szívnak igazán válság esetén”  című cikkünkben arról írtunk, hogy a hogy a válságok mindig a szegényebbeket érintik rosszabbul anyagilag. Egy új kutatás szerint az elmúlt öt amerikai válságból a legutóbbi, 2008-as válság volt a legrosszabb a szegényeknek. Jelen cikkünkben a Portfólió nyomán a híres adócsalási botrányaiból válogattunk egy csokorra valót.

 

10. Lauryn Hill – 2,3 millió dollár

 

10_20170713.jpg

 

Kép: Shutterstock

 

A nyolcszoros Grammy-díjas énekesnő 2013-ban került három hónapra a rácsok mögé, mivel 2005 és 2007 között, valamint 2008 és 2009 között szerzett bevételeit nem adózta le. Azzal próbálta kimagyarázni magát, hogy átmenetileg visszavonult, hogy megvédje magát és családját a szórakoztatóipar „ellenségeskedésétől, manipulációjától, rasszizmusától és szexizmusától.”

 

9. Al Capone – 4,8 millió dollár

 

9_20170713_1.jpg

 

Kép: Wide World Photos, Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation) / Wikimedia Commons

 

Al Capone a ’20-as, ’30-as évek chicagói maffiáját vezette, 1929-es letartóztatása után végül csak adócsalásért tudták elítélni. Körülbelül 270 ezer dollárral tartozott az amerikai államnak (ebből 50 000 volt maga a tartozás, 215 ezer dollár a kamat és 8000 dollár a perköltség), ami mai értéken kb. 4,8 millió dollárnak felel meg.

 

8. Leona Helmsley – 7,1 millió dollár

 

 

Kép: MARIA BASTONE / AFP

 

Az ingatlan- és hotellánc-milliárdos üzletasszony 21 hónapot ült adócsalásért, nagyrészt azért, mert személyes kiadásait üzleti kiadásoknak tüntette fel. Helmsley elvileg azt is mondta egyszer, hogy „mi nem fizetünk adót. Csak a kisember fizet adót.” A „gonoszság királynője” gúnynévvel illetett üzletasszony egyébként előszeretettel zsarnokoskodott alkalmazottjai és családja fölött is.

 

7. Nicolas Cage – 13 millió dollár

 

 

7_nicolas_cage.jpg

 

A híres színész a pénzügyi tanácsadóját vádolta meg azzal, hogy anyagi csődbe vitte, miközben vagyonát többek közt olyan abszurditásokra költötte el, mint két albínó királykobra, dinoszaurusz csontvázak, egy cápa, két sziget, egy szellemkastély és egy három méter magas piramis alakú sírkő. Miközben a pénzt szórta, mintegy 13 millió dollárnyi adót „elfelejtett” befizetni. A számlát mára elvileg rendezte egy kastélyának értékesítésével.

 

6. Ty Warner – 16 millió dollár

 

6_chi_ty_warner_leaves_court_201.jpg

 

A Beanie Babies milliárdos vezetője mintegy 80 millió dollárt rejtegetett svájci bankszámlákon, így 12 év alatt mintegy 5,6 millió dollárnyi adót úszott meg. Az üzletember megúszta a börtönt, de 53 millió dolláros büntetést fizetett ki a 16 millió dolláros adó- és kamattartozásának törlesztése mellett.

 

5. Willie Nelson – 16 millió dollár

 

5_willie_nelson.jpg

 

 

Amikor a híres énekes megkapta 16 millió dolláros számláját az IRS-től, sajátos módon törlesztette tartozását: felvett egy új albumot (a címe: „Az IRS-szalagok: ki veszi meg az emlékeimet?”), majd az ebből származó bevételekből fedezte a tartozásának egy részét. Sajnos ki kellett egészítenie 9 millió dollárral még a befolyt összeget.

 

4. Wesley Snipes – 17 millió dollár

 

4_Wesley_Snipes.jpg

 

 

A híres hollywoodi filmsztár öt éven keresztül nem fizetett adót, sőt hamis számlákon keresztül még vissza is igényelt 12 millió dollárt. A színész három évet ült és 17 millió dollárt fizetett ki összesen a tartozással és a felhalmozott kamatokkal együtt, aztán pedig visszatért a színészkedéshez.

 

 

3. Igor Olenicoff – 52 millió dollár

 

3_igor_olenicoff.jpg

Az orosz ingatlanmágnás 200 millió dollárt rejtegetett a svájci UBS-nél több mint egy évtizedig, végül megúszta egy 52 milliós büntetéssel és felfüggesztett börtönnel. A bankárt, aki felnyomta viszont érdekes módon 40 hónapra bezárták.

 

 

2. Walter Anderson – 200 millió dollár

 

2_Walter_Anderson.jpg

Anderson egy telekommunikációs céget vezetett, offshore számlákon, álneveken és kamucégeken keresztül rejtegette a vagyonát. Kilenc évre küldték hűvösre, egy elütés miatt az IRS pedig véletlenül elengedte a tartozásának nagy részét.

 

 

1. Paul Daugerdas – 371 millió dollár

 

1_20140627.jpg

Daugerdas adóügyi ügyészként egy 7 milliárd dolláros adócsalási sémát működtetett, ő maga ennek köszönhetően viszont „csak” 95 millió dollárral lett gazdagabb. 15 évre zárták be 2013-ban, 164 millió dollárnyi eszközt vettek el tőle, beleértve a tóparti kastélyát, összesen 371 millió dolláros büntetést kapott az IRS-től.

 

(Források: Daily MailRolling StoneForbesChicago TribuneInvestopedia, Wikipedia)

 

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...