12.2 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Markolóval és hamis bankkártyákkal támadnak a csalók

Számos módja van az ATM-ek kifosztásának: van aki ésszel, van aki pénzzel, van aki egyszerű, puszta kézzel próbálkozik. A szofisztikált és drága, komplett informatikai rendszereket átverő technológiákkal támadó hackerek persze általában nemcsak több pénzzel tudnak meglépni, de nehezebben is buknak le, mint azok, akik egy teherautóval döntik be a falat és a platóra dobják a készpénz automatát. Bemutatunk 10 világraszóló ATM-rablási botrányt.

Nemrégiben a „Nyaralni mész? Hol a legolcsóbb a pénzváltás?”  című cikkünkben arról írtunk, ha külföldre megyünk nyaralni, nagyon nem mindegy, hol váltunk valutát, hiszen egy bankban a gatyánkat is ráfizethetjük arra, hogy külföldi fizetőeszközt szerezzünk, míg a pénzváltók alapvetően kedvezőbb feltételeket kínálnak. Megnéztük, melyik népszerű turisztikai úti cél helyi pénzneméhez hol juthatunk hozzá a legolcsóbban Budapesten. Jelen cikkünkben a Portfólió nyomán az ATM-ekkel kapcsolatos csalásokról gyűjtöttünk egy csokorra valót.

 

10. Fogd az ATM-et és fuss!

 

bank_4.jpg

 

A kanadai Edmontonban sosem látott ATM-fosztogatási hullám ütötte fel a fejét az idei év elején. A vélhetően egymáshoz köthető rablók szállodákból, kaszinókból és kocsmákból gyakorlatilag egy az egyben ellopták a készpénz automatákat.

Eleinte egy kézikocsival vitték el a gépet és egy furgon hátuljába pakolták, később egy autóval betörték egy pizzázó ajtaját és úgy vitték el az ATM-et. Ezután egy autóval egy az egyben betörték egy hitelezéssel foglalkozó kisvállalat kirakatát, ekkor a magányos elkövetőt sikerült elkapni.

atm_robbery_florida_bank.jpg

Korábban egy élelmiszerbolt kirakatát is összetörték, hogy sikerüljön az ATM-et elvinni, egyszer pedig egy markolóval döntötték be egy másik bolt falát. Összesen még legalább két-három embert keresnek a hatóságok.

 

9. Akik 73 automatát törtek fel

 

Öt New York-i bandita különösen bátor módszerekkel kezdte el fosztogatni a környékbeli bank automatákat 2015-ben: gyakran fényes nappal, lopott kocsikkal odaparkoltak az ATM-ek mellé, felfeszítették láncokkal és feszítővasakkal és leléptek a pénzzel. A New York Post szerint összesen 73 automatát törtek fel a bűnözők és egy akcióban 1300-12 000 dollárral (kb. 350 ezer – 3,3 millió forint) rövidítették meg a kiszemelt bankokat, (bár volt, amikor üres kézzel távoztak), összesen mintegy 19 lopott autót használtak az akcióikhoz. Az elkövetők valószínűleg egy idő után elég pénzt szedhettek össze, mert elvileg leálltak a fosztogató hadjárattal és elrejtőztek; elvileg a mai napig nincsenek meg.

 

8. „Vidd a pénzt, ribanc!”

 

Orosz hackerek több mint 45 millió rubel (azaz kb. 232 millió forintnyi) készpénzt loptak ki az ország ATM-jeiből egy röpke éjszaka alatt. Mindössze egy sor angol nyelvű üzenetet hagytak maguk után: „Take the money, bitch”, ami körülbelül annyit jelent, hogy „vidd a pénzt, ribanc”.

Az ominózus éjszaka alatt két bank nyolc ATM-jét fosztották ki, ha a biztonsági kamerák nem kapják lencsevére a tolvajt, a pénzintézetek valószínűleg a mai napig nem tudnák, mi történt az automatákkal. A felvételek azt mutatják, hogy egy magányos úriember odasétált az ATM-ekhez és anélkül, hogy egy ujjal is hozzájuk ért volna, az automaták kiadtak egyenként 100-100 ezer dollár értékű rubelt. Egy automatát körülbelül 20 perc alatt pucolt ki a tolvaj, majd a következő ATM-nél folytatta.

Egyelőre még nem sikerült senkit azonosítani az elkövetők közül.

 

7. A nagy indiai rabláshullám

 

Tavaly egy csapat hacker megfertőzte egy csomó indiai bank ATM-rendszerét, amelyen keresztül mintegy 3,2 millió bankkártya adatait lopták el az Economic Times adatai szerint (a rendőrség 6,5 millió kártyáról beszélt).

A pénzintézetek nem kapkodták el a közbelépést: jó pár hónap kellett ahhoz, hogy a bankok egyáltalán észrevegyék a behatolást, ezalatt körülbelül 200 ezer dollárnak megfelelő rúpia (kb. 54 millió forint) tűnt el. Olyan nagybankok, mint az SBI, az HDFC, az ICICI és a Yes Bank is a hackerek áldozatául estek; miután kiderült a turpisság, több százezer új kártyát bocsájtottak ki a pénzintézetek, lecseréltették az ügyfeleik PIN-kódjait és India döntéshozói a kiberbiztonsági törvényeket is módosították. Még nincs információ arról, hogy őrizetbe vették volna a tetteseket, viszont egyes szakértők szerint bennfentesek is segíthették a hackerek akcióját.

 

6. A skót ATM-fosztogatók

 

Tavaly vettek őrizetbe egy hét fős skót bűnbandát, idén áprilisban összesen 92 év börtönre ítélték a tagokat. A bűnözők 13 ATM-ből összesen 550 ezer fontot (kb. 193 millió forintot) emeltek el, az akcióik közben ráadásul még 160 ezer font (kb. 56 millió forint) kárt is okoztak.

Lopott Audikat és Mercedeseket használtak a rablásokhoz, egyszer pedig egy Land Roverrel rántottak ki egy ATM-et egy redőnyös ajtón keresztül. 12 hónapos nyomozás után sikerült kézre keríteni a banditákat, az akcióik közben szerencsére senki nem sérült meg – számol be a The Scotsman.

 

5. A tajvani akció

 

A tajvani First Commercial Bank automatáit vette célba az a nemzetközi bűnbanda, akik végül mintegy 2,73 millió dollárnyi új tajvani dollárral lógtak meg, összesen 41 ATM-et fosztottak ki a South China Morning Post szerint.

ATMs_hacking.jpg

Az automatákat távoli eléréssel hackelték meg és utasították arra, hogy adják ki a pénzt, a pénzintézetek belső rendszere észre se vette a behatolást, amíg egy civil pár ki nem hívta a rendőrséget a gyanúsan viselkedő külföldiekre. Néhány napba beletelt, mire a főleg oroszokból álló bűnbanda nyomára akadtak a hatóságok, a pénz és a tettesek nagy része viszont nem került elő.

 

4. A kelet-európai bűnbanda

 

2009-ben Atlantában kaptak el egy csapat oroszt, észtet és moldovait, akik a Royal Bank of Scotland fizetési rendszerét cselezték ki. Hamis prepaid-kártyákkal mintegy 2100 ATM-et fosztottak ki 280 városban, összesen mintegy 9 millió dollárt (mai értéken kb. 10,26 millió) nyúltak le a skót pénzintézettől.

Elvileg nagyon részletesen tanulmányozták az RBS WorldPay névre keresztelt fizetési rendszerét, mielőtt akcióba lendülték, pontosan tudták, melyik adatokat, hogy kell módosítani, hogy sikerrel járjanak – írja a Bank Info Security.

 

3. A 100 tagú szindikátus

 

Japán automatáira csapott le egy 100 tagú, nemzetközi bűnszervezet még 2016-ban, összesen mintegy 1,4 milliárd jent, azaz körülbelül 3,37 milliárd forintot nyúltak le 1400 automatából. A rablás-sorozatot mindössze egy nap alatt, 2016. május 15-én zavarták le a bűnözők, 1600 hamis kártyát használtak a pénzkivonásra. A kártyákhoz az adatokat a dél-afrikai Standard Banktól lopták el a Telegraph szerint. Eddig a Japan Times szerint csak két elkövetőt sikerült elfogni.

 

2. Végtelen pénz

 

2012 decemberében egy 24 országban működő, kiberbűnözőkből álló banda hamis prepaid-kártyákkal ötmillió dollárt emelt el egyszerre a világ különböző pénzintézeteiből. Az érintett pénzintézetek rendszereit úgy állították be, mintha végtelen pénz lenne a kártyákon, ezért az összes pénzt, amint a kiszemelt ATM-ek engedtek felvenni, kivették az automatákból.

A sikeren felbuzdulva 2013 februárjában újabb „rohamot” indítottak, ekkor már az előző összeg nyolcszorosát, mintegy 40 millió dollárt lovasítottak meg. A USA Today szerint nyolc személyt vádoltak meg a bűnbandában való részvétellel, közülük egynek a holttestét a Dominikai Köztársaságban találták meg, az akció monitorozásáért felelős török férfit pedig kiadták az Egyesült Államoknak a CBS News értesülései szerint.

 

1. Szép csendben eltűnt egymilliárd dollár

 

2013-ban fogtak gyanút a Kaspersky Lab biztonsági szakemberei, amikor egy ukrán ATM indokolatlanul elkezdett pénzt okádni magából, hogy valami sokkal súlyosabb probléma húzódhat a háttérben.

Kiderült, hogy egy Carbanak névre keresztelt hackercsoport (illetve az utánuk elnevezett algoritmus) már meghatározhatatlan ideje támadja a világ pénzintézeteit szofisztikált vírusokkal, trójai malware-ekkel, összesen pedig mintegy 1 milliárd dollárt elloptak már számtalan kisebb tételben a világ pénzintézeteitől. Elsősorban a pénzintézetek ATM-eit utasították arra, hogy meghatározott időkben pénzt köpjenek ki magukból, amit a bűnbanda megbízottjai bizonyos időközönként összeszedtek, de kamu átutalásokat is indítottak a bankok alkalmazottjainak lopott adatait felhasználva.

Elsősorban orosz bankok estek áldozatul a kibertámadásnak, de német, kínai és ukrán pénzintézetek is érintettek a Kaspersky 2015-ös jelentése szerint. A hackerek nagyon ügyesen tüntették el a nyomaikat, egyszer kis tételekkel operáltak, másszor pedig ha egyszer levették a pénzt például egy 10000 dollárt tartalmazó számláról, egy hamis tranzakcióval „visszatöltötték” az összeget és a bank nem vette észre, hogy bármi gond van.

A Carbanak tagjai elvileg a mai napig terrorizálják a világ pénzintézeteit.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...