11.5 C
Budapest
péntek, február 26, 2021

Baba a fedélzeten – Merülés! Babúszáson voltunk Gergővel

Nem mintha szégyenlős lennék, de érdekes lett volna amint vetkőzés közben rám nyitja az ajtót egy apuka.

Friss

Párkapcsolat korlátozott időkben, vagyis hogyan befolyásol minket a lockdown?

Azt hiszem, nyugodtan feltételezhetem, hogy mindenkinek megváltozott partnerével, családjával és barátaival való kapcsolata tavaly március óta. Nálunk, Angliában akkor kezdődött az első...

Anyagcserét lassító és gyorsító, zsírégető ételek, kiegészítők

Az utóbbi napokban egyre inkább beragyogta az életünket a jó idő, vele együtt a "Jön a tavasz!” érzés. Ilyenkor sokkal nagyobb kedvet...

Multis marketingvezetőből lett a natúrkozmetikumok személyre szabója

Sokak számára egy külföldi, vezetői pozíció az egyik multinál az álmok netovábbja. Máthé Csilla viszont 8 év kinti munka után döntött úgy,...

5 titok, amit egy jó mostohaszülőnek feltétlen tudnia kell

A legtöbb mostohaszülő beleesik abba a hibába, hogy összeköltözés után, szinte az első pillanattól beleveti magát a családi életbe.

Versenyfutás az következő pénzügyi krízis kirobbantásáért – ki lesz a befutó?

A világ pénzpiacai első ránézésre már régen el is feledték a 2007-s Lehman csőddel induló krízist, ám a háttérben még mindig ott húzódnak a problémák. Senki nem látja – vagy akarja látni – ezeket a problémákat, ezáltal kiváló a hangulat a pénzpiacokon, mindenki ultra optimista.

Előző cikkemben írtam a VIX index működéséről, ez egy hangulati indikátor, mely továbbra is ijesztően nagy nyugalmat mutat a pénzpiacokon.

Akkor most vészmadár lennék?

Nem. Annyit szeretnék jelezni, hogy az a jó hangulat, ami most érezhetően úrrá lett mindenen, egy komoly probléma elfajulásakor egy pillanat alatt fog szertefoszlani, és extra pesszimizmus alakul ki, aminek következtében az árfolyamok elkezdenek nagy mértékben csökkenni.

Mi okozhat ilyen hangulati változást?

Itt néhány dolgot sorolok fel, amelyek épp egymástól függetlenül alakulnak, és bármelyik komoly krízishez vezethet.

Kínai adósság és hitellufi kidurranása

Számos elemzőház szakembere nyilatkozott erről, hogy szerintük ezt Kína tudja majd kezelni, és nincs is akkora gond. Érdekes, hogy ezen elemzőházak pont abból élnek, hogy kínai részvénybefektetéseket értékesítenek szerte a nagyvilágban.

A kínai lufi olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy a Moody’s 30 év óta először leminősítette Kínát – teljes joggal.

Emellett az Anbang Biztosító vezérigazgatóját letartóztatták olyan pénzügyi manőverek miatt, amit egy Biztosító nem is léphetne meg. Továbbá néhány kisebb árnyékbank már fizetésképtelen, és a többi esetben is az idei befizetésekből fizetnek a korábbi ügyfeleknek kamatot.

Nagyon rövid idő kérdése, hogy az ingatlanpiaci árak ne növekedjenek olyan mértékben, mint eddig, akkor az egész árnyékbankrendszer okozta lufi kidurran, és 2007 után ismét egy világméretű krízist okoz.

Extrém árváltozások az ingatlanpiacon-rossz jel

A grafikonon jól követhető, hogy Hong Kong-ban 2003 óta körülbelül a négyszeresére nőttek az ingatlanárak. Ez azért probléma, mert a bérek nem követik az extrém árnövekedést, így egy idő után a folyamat likviditás és fizetőképes kereslet híján visszafordul, és elkezdenek csökkenni az árak. Ennek velejárója, hogy az árnövekedésből élő árnyékbankok fizetésképtelenné válnak, és az ide fektető emberek elveszítik a pénzüket.

Itt van egy jókora politikai kockázat, hiszen Trump elnök által korábban ígért dolgokból több nem nagyon fog megvalósulni, de a tőzsde már elkezdte tavaly beárazni az intézkedések pozitív hatásait.

Van egy jól működő gazdaság, nagyon kicsi munkanélküliséggel, ami egy széleskörű világkereskedelmi hálózatra épülve tud hosszabb ideig is így működni. Trump elnök intézkedései között épp az elszigetelődés tapasztalható, amivel hosszabb távon már nem tud ilyen számokat produkálni.

Probléma még az is, hogy mindenkori csúcson van a tőzsde, és az államadósság is. Érdekes együttállás, augusztusban adósságplafont kell emelniük, ha újabb hiteleket akarnak felvenni.

Mellette az esetleges kínai kereskedelmi háború sem tenne jót a végre jól működő gazdaságnak.

Ami itt a háttérben lévő probléma, hogy a várva várt FED kamatemelési ciklus elkezdődött, és lassan nem éri meg rekord árak mellett sok pénzt tartani a részvényekben, mert a kötvények újra vonzóvá válnak a befektetők számára. A hiteleseknek pedig az emelkedő kamat hozhat komoly nehézségeket a törlesztésükben; mindenkori rekordon a diákhitel, autólízing, személyi hitel, hitelkártya termékek és egyre nő a nemfizetők aránya!

Az amerikai háztartások összadósságának mértéke épp napjainkban haladja meg a 2007-es szintet, ám az összes adósságon belül már 30%-ot képviselnek a fedezet nélküli hitelek, amiknél már érezhető a nem fizetők arányának növekedése!

Az olaszországi helyzet

Olaszországban a nagy európai választási év egyenlőre jól alakul, és nem lett szélsőséges kormány egyik országban sem megválasztva. Viszont a teljes EU teljesítmény 14-15%-t Olaszország adja, és nagyon nagy bajok vannak a bankrendszerükben. A hétvégén két bank tönkrement. Hatalmas összeget mozgatnak meg, hogy a felszámolás elinduljon, sajtóértesülések szerint az egy éves hadikiadásokkal egyezik meg ez az összeg. Ha még egy bank tönkremegy, akkor már nem nagyon marad olyan tartalék, amit erre tudnak használni, ergo a betétesek pénzét fogják bevonni a bankmentésbe.

Ezt érdemes azzal kiegészíteni, hogy számos olasz bank tulajdonosi körén belül vannak német bankok, akiknek most megvan a maguk problémája, és ezt tetézi még az olasz leányvállalatok gondjai. Az olasz bankrendszer eladósodása régi probléma, és ha folytatódik a csődsorozat, akkor hamar több országot fog érinteni az EU-n belül.

Skandinávia, Kanada, Ausztrália

Ezen országok a világ gazdag és fejlett régiójához tartoznak. Mivel itt van komoly megtakarítás a lakosság kezében, az elmúlt években azzal szembesültek, hogy a hagyományos banki lekötés, állampapír vásárlás nem hoz hozamot (mindenhol 0% a kamat, és mínuszosak a kötvények). Voltak akik a részvénypiacon fektették be a pénzüket, és voltak sokan, akik ingatlanba fektették azt kiadási céllal. Itt is van a probléma, hiszen a megnövekedett kereslek hozott egy árnövekedést az ingatlanpiacon, és most már akkora árak vannak, hogy beszélhetünk lufiról.

Kanadában láthatóan előretörtek a jelzáloghitelek, és a hitelkártya + személyi kölcsön termékek. 2007-hez képest kb. 40%-al több hitel van a háztartásoknál. Ez hamarosan nagy problémát fog jelenteni.

Bármikor jöhet egy nagy háborús szituáció, ekkor a részvénypiacok képesek gyorsan és sokat esni. Nem szabad kihagyni a számításból!

A fenti tényezők egyenként is veszélyt jelenthetnek, de van bennük lánc-hatás is

Főleg ha valahol a világon nagy bankrendszer omlik össze, akkor az a többi nagy bankrendszert is érinti. Így komoly válság alakulhat ki.

Azt javaslom minden unit-linked biztosítással rendelkező ügyfélnek, hogy vegye fontolóra a meglévő részvény típusú befektetési alapok lecserélését a szerződésükön belül kockázatkerülő alapokba. Ezen alapok nem hoznak sok hozamot, de részvénypiaci lejtmenet esetén tartják az értéket. Majd a csökkenést követően kialakulnak olyan árak, amely mellett nagyon is érdemes lesz a részvénypiacon vevőként megjelenni.

Latest Posts

Párkapcsolat korlátozott időkben, vagyis hogyan befolyásol minket a lockdown?

Azt hiszem, nyugodtan feltételezhetem, hogy mindenkinek megváltozott partnerével, családjával és barátaival való kapcsolata tavaly március óta. Nálunk, Angliában akkor kezdődött az első...

Anyagcserét lassító és gyorsító, zsírégető ételek, kiegészítők

Az utóbbi napokban egyre inkább beragyogta az életünket a jó idő, vele együtt a "Jön a tavasz!” érzés. Ilyenkor sokkal nagyobb kedvet...

Multis marketingvezetőből lett a natúrkozmetikumok személyre szabója

Sokak számára egy külföldi, vezetői pozíció az egyik multinál az álmok netovábbja. Máthé Csilla viszont 8 év kinti munka után döntött úgy,...

5 titok, amit egy jó mostohaszülőnek feltétlen tudnia kell

A legtöbb mostohaszülő beleesik abba a hibába, hogy összeköltözés után, szinte az első pillanattól beleveti magát a családi életbe.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Az elszigeteltség hátulütői Hiloban

A meglepetésem hatalmas volt, mikor kiderült, hogy egyetlen egy szakorvos van a szigeten, s ő csak két hónapra előre tud időpontot adni.

Boldogkőváralján kirándultunk

Nagyon szép a táj és remek programok vannak a várban, így a hétvégén felpakoltuk a 6 éves unokát és elindultunk Boldogkőváraljára kirándulni.

Megmutatjuk, hogyan lehet kihozni a maximumot a bankbetétekből

Bemutatjuk, hogy a gyakorlatban hogyan működik a bankbetét, és az utolsó ötödik pontban tippeket adunk, hogy mégis hogyan lehet jól „sáfárkodni” a bankbetéttel.

Mire figyeljünk egy életbiztosítási szerződés megkötésekor? – Unit – Linked típusú életbiztosítás

A Unit-Linked befektetési alapokhoz kötött életbiztosításoknak számos olyan tulajdonsága van, amiért megéri kifizetni a biztosítási díjat. Életünkben számos olyan hosszú távú cél lehet, amihez...

Mutatjuk a 10 karriergyilkos fogalmat!

Van tíz olyan fogalom, ami utunkat állja a siker felé vezető ösvényen. Aki nem elég törtető típus, annak néhány fogalom akár furcsának is tűnhet.  

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.