11.5 C
Budapest
csütörtök, december 3, 2020

Baba a fedélzeten – Barikádok ostroma

A nappalink a legjobb esetben is úgy néz ki, mint a Nyolcadik kerület lomtalanításkor.

Friss

3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Az előzetes számításoknak megfelelő mértékben emelkednek a nyugdíjak a jövő évben. December 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben a 2021. évi...

Szokásos ünnep, varázslatos biztonság

Örök téma, hogy mégis kinek mi a kedvenc ünnepe és akárhányszor felvetődik a kérdés, kikerülhetetlen választóvonallá válik a Karácsony. Az ünnep, amit...

Boomerek, Doomerek, Zoomerek – Kik ők?

Írták már önnek a Facebookon, hogy OK Boomer? Tudta, hogy sosem érthet meg egy zoomert? Mit tud a doomerek önkéntelen cölibátusáról? Na...

Húszévesen, két gyerekkel

Balival tavaly együtt kezdtük a gimnázium utolsó évét, amikor kiderült, hogy márciusban, még az érettségi előtt édesapja lesz két kislánynak. A felesége Bori, húszévesen...

Versenyfutás az következő pénzügyi krízis kirobbantásáért – ki lesz a befutó?

A világ pénzpiacai első ránézésre már régen el is feledték a 2007-s Lehman csőddel induló krízist, ám a háttérben még mindig ott húzódnak a problémák. Senki nem látja – vagy akarja látni – ezeket a problémákat, ezáltal kiváló a hangulat a pénzpiacokon, mindenki ultra optimista.

Előző cikkemben írtam a VIX index működéséről, ez egy hangulati indikátor, mely továbbra is ijesztően nagy nyugalmat mutat a pénzpiacokon.

Akkor most vészmadár lennék?

Nem. Annyit szeretnék jelezni, hogy az a jó hangulat, ami most érezhetően úrrá lett mindenen, egy komoly probléma elfajulásakor egy pillanat alatt fog szertefoszlani, és extra pesszimizmus alakul ki, aminek következtében az árfolyamok elkezdenek nagy mértékben csökkenni.

Mi okozhat ilyen hangulati változást?

Itt néhány dolgot sorolok fel, amelyek épp egymástól függetlenül alakulnak, és bármelyik komoly krízishez vezethet.

Kínai adósság és hitellufi kidurranása

Számos elemzőház szakembere nyilatkozott erről, hogy szerintük ezt Kína tudja majd kezelni, és nincs is akkora gond. Érdekes, hogy ezen elemzőházak pont abból élnek, hogy kínai részvénybefektetéseket értékesítenek szerte a nagyvilágban.

A kínai lufi olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy a Moody’s 30 év óta először leminősítette Kínát – teljes joggal.

Emellett az Anbang Biztosító vezérigazgatóját letartóztatták olyan pénzügyi manőverek miatt, amit egy Biztosító nem is léphetne meg. Továbbá néhány kisebb árnyékbank már fizetésképtelen, és a többi esetben is az idei befizetésekből fizetnek a korábbi ügyfeleknek kamatot.

Nagyon rövid idő kérdése, hogy az ingatlanpiaci árak ne növekedjenek olyan mértékben, mint eddig, akkor az egész árnyékbankrendszer okozta lufi kidurran, és 2007 után ismét egy világméretű krízist okoz.

Extrém árváltozások az ingatlanpiacon-rossz jel

A grafikonon jól követhető, hogy Hong Kong-ban 2003 óta körülbelül a négyszeresére nőttek az ingatlanárak. Ez azért probléma, mert a bérek nem követik az extrém árnövekedést, így egy idő után a folyamat likviditás és fizetőképes kereslet híján visszafordul, és elkezdenek csökkenni az árak. Ennek velejárója, hogy az árnövekedésből élő árnyékbankok fizetésképtelenné válnak, és az ide fektető emberek elveszítik a pénzüket.

Itt van egy jókora politikai kockázat, hiszen Trump elnök által korábban ígért dolgokból több nem nagyon fog megvalósulni, de a tőzsde már elkezdte tavaly beárazni az intézkedések pozitív hatásait.

Van egy jól működő gazdaság, nagyon kicsi munkanélküliséggel, ami egy széleskörű világkereskedelmi hálózatra épülve tud hosszabb ideig is így működni. Trump elnök intézkedései között épp az elszigetelődés tapasztalható, amivel hosszabb távon már nem tud ilyen számokat produkálni.

Probléma még az is, hogy mindenkori csúcson van a tőzsde, és az államadósság is. Érdekes együttállás, augusztusban adósságplafont kell emelniük, ha újabb hiteleket akarnak felvenni.

Mellette az esetleges kínai kereskedelmi háború sem tenne jót a végre jól működő gazdaságnak.

Ami itt a háttérben lévő probléma, hogy a várva várt FED kamatemelési ciklus elkezdődött, és lassan nem éri meg rekord árak mellett sok pénzt tartani a részvényekben, mert a kötvények újra vonzóvá válnak a befektetők számára. A hiteleseknek pedig az emelkedő kamat hozhat komoly nehézségeket a törlesztésükben; mindenkori rekordon a diákhitel, autólízing, személyi hitel, hitelkártya termékek és egyre nő a nemfizetők aránya!

Az amerikai háztartások összadósságának mértéke épp napjainkban haladja meg a 2007-es szintet, ám az összes adósságon belül már 30%-ot képviselnek a fedezet nélküli hitelek, amiknél már érezhető a nem fizetők arányának növekedése!

Az olaszországi helyzet

Olaszországban a nagy európai választási év egyenlőre jól alakul, és nem lett szélsőséges kormány egyik országban sem megválasztva. Viszont a teljes EU teljesítmény 14-15%-t Olaszország adja, és nagyon nagy bajok vannak a bankrendszerükben. A hétvégén két bank tönkrement. Hatalmas összeget mozgatnak meg, hogy a felszámolás elinduljon, sajtóértesülések szerint az egy éves hadikiadásokkal egyezik meg ez az összeg. Ha még egy bank tönkremegy, akkor már nem nagyon marad olyan tartalék, amit erre tudnak használni, ergo a betétesek pénzét fogják bevonni a bankmentésbe.

Ezt érdemes azzal kiegészíteni, hogy számos olasz bank tulajdonosi körén belül vannak német bankok, akiknek most megvan a maguk problémája, és ezt tetézi még az olasz leányvállalatok gondjai. Az olasz bankrendszer eladósodása régi probléma, és ha folytatódik a csődsorozat, akkor hamar több országot fog érinteni az EU-n belül.

Skandinávia, Kanada, Ausztrália

Ezen országok a világ gazdag és fejlett régiójához tartoznak. Mivel itt van komoly megtakarítás a lakosság kezében, az elmúlt években azzal szembesültek, hogy a hagyományos banki lekötés, állampapír vásárlás nem hoz hozamot (mindenhol 0% a kamat, és mínuszosak a kötvények). Voltak akik a részvénypiacon fektették be a pénzüket, és voltak sokan, akik ingatlanba fektették azt kiadási céllal. Itt is van a probléma, hiszen a megnövekedett kereslek hozott egy árnövekedést az ingatlanpiacon, és most már akkora árak vannak, hogy beszélhetünk lufiról.

Kanadában láthatóan előretörtek a jelzáloghitelek, és a hitelkártya + személyi kölcsön termékek. 2007-hez képest kb. 40%-al több hitel van a háztartásoknál. Ez hamarosan nagy problémát fog jelenteni.

Bármikor jöhet egy nagy háborús szituáció, ekkor a részvénypiacok képesek gyorsan és sokat esni. Nem szabad kihagyni a számításból!

A fenti tényezők egyenként is veszélyt jelenthetnek, de van bennük lánc-hatás is

Főleg ha valahol a világon nagy bankrendszer omlik össze, akkor az a többi nagy bankrendszert is érinti. Így komoly válság alakulhat ki.

Azt javaslom minden unit-linked biztosítással rendelkező ügyfélnek, hogy vegye fontolóra a meglévő részvény típusú befektetési alapok lecserélését a szerződésükön belül kockázatkerülő alapokba. Ezen alapok nem hoznak sok hozamot, de részvénypiaci lejtmenet esetén tartják az értéket. Majd a csökkenést követően kialakulnak olyan árak, amely mellett nagyon is érdemes lesz a részvénypiacon vevőként megjelenni.

Latest Posts

3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Az előzetes számításoknak megfelelő mértékben emelkednek a nyugdíjak a jövő évben. December 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben a 2021. évi...

Szokásos ünnep, varázslatos biztonság

Örök téma, hogy mégis kinek mi a kedvenc ünnepe és akárhányszor felvetődik a kérdés, kikerülhetetlen választóvonallá válik a Karácsony. Az ünnep, amit...

Boomerek, Doomerek, Zoomerek – Kik ők?

Írták már önnek a Facebookon, hogy OK Boomer? Tudta, hogy sosem érthet meg egy zoomert? Mit tud a doomerek önkéntelen cölibátusáról? Na...

Húszévesen, két gyerekkel

Balival tavaly együtt kezdtük a gimnázium utolsó évét, amikor kiderült, hogy márciusban, még az érettségi előtt édesapja lesz két kislánynak. A felesége Bori, húszévesen...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Szex testbeszéd – Jelbeszéddel üzen a test a vonzalomról

Nagyujjukat gyakran beakasztják a nadrágjuk zsebébe – ez nemcsak az aktust szimbolizálja, hanem egyben rámutat a fontos testrészre is.

Hogyan válasszak a befektetési alapok között?

Az árupiaci alapok többnyire más alapokon, ETF-eken keresztül igyekeznek meglovagolni bizonyos árupiaci folyamatokat

Érdemes-e korlátozni az idősek jogosítványhoz jutását

Közel 1,19 millió 60 év felettinek van vezetői engedélye Magyarországon

„Senkinek sem szabadna nyugdíjba mennie!”

103 éves a világ legidősebb orvosa, Hinohara doktor. A japán úr tekintélyes korának bölcsességeit megosztotta a helyi Times magazinnal. A tanácsaiból szemezgettünk, amelyek közül az egyik, hogy nem szabadna nyugdíjba menni.

Mindketten akkor nyernek, ha a biztosított túléli! … vagy mégsem?

FOGADJUNK? Akkor ki is fog nyerni?  A 90-es évek olasz krimijeinek nagy része arra alapult, hogy egy rokon megpróbálta „eltenni láb alól” a családfőt, és felvenni...

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.