18.3 C
Budapest
2023, szeptember 30,

Friss

A menopauza leggyakoribb tünetei

Mostanában egyre többször van meleged és még a szobahőmérsékletet is másképpen viseled el? Vajon mi történik veled? Nem...

A boldogság Kék madara mindenkinek elérhető

Joshi Bharat azt mondja, neki magyar lelke van. Nem is csoda, hiszen 43 éve él Magyarországon, amit választott...

A végtelen combok és bomba testek margójára

"XY 60 éves létére bomba testet villantott bikiniben..." Hűű faktor kimaxolva, nem is tudom, hogy milyen dőlésszögben cumizzam...

A szeretetben csak szeretet van

Becses Arámmal nemrég gondoltunk egy bátrat és megint másik városba költöztünk, a korábbi lakóhelyünktől jóval távolabb, így elég sok minden átalakult...

Egy asszony illata – a vonzalom az orrban dől el

A húsvétra kapott kölni kellemes is lehet, de néha szívesebben elajándékozza az ember. Mindenkinek megvan a maga saját, igazi illata, és nem biztos, hogy túlságosan kendőzni kell. A parfümválasztás kockázatos is lehet.

Illatfoszlányok…

Ahogy az édes süteményillat felidézheti a gyermekkor békés nyugalmát, vagy egy kósza virágillatfoszlányról eszünkbe jut egy régi ölelés a kertben, úgy a parfümök is képesek lelkünk legmélyére hatolni. Ennek fizikai okai is vannak: az orrunkban lévő szaglósejtek a szagokat, illatokat azonnal elszállítják az úgynevezett limbikus rendszerbe, vagyis az agy legősibb és legmélyebb emlékezeti tárhelyére, amit az érzelmek központjának is neveznek. Hogy egy illathoz ellenállhatatlan vágy, a másikhoz pedig mélységes utálat fűz minket, az azokból az emlékekből és képzettársításokból ered, amelyet az adott vegyület felidéz.

Egy bizonyos szappandobozról a mai napig egy régi rokon jut eszembe

A rokon ugyan már rég meghalt, mégis mindig megjelenik kedves lénye, míg egy bizonyos divatparfüm az ifjúság éveit hozza vissza, amikor a diszkóba indulás előtt körbejárt a lányoknál, egységes illatpárába vonva a barátnőcsapatot.

Egyáltalán nem igaz, hogy az ápoltsághoz kötelező az illatosítás

Az illat hozzátehet az összhanghoz, ezért fontos a jól kiválasztott kölni vagy parfüm. A különbség a töménységben rejlik, előbbiben 8-10 százalékos, utóbbi 20 százalék fölötti az aromaesszencia. Manapság az „orroknak” nevezett parfümőrök, vegyészek, dizájnerek közösen terveznek illatokat, termékcsaládokat a nőknek – és persze a férfiaknak is. A nőknek a férfikészítményeket is hasznos megismerniük, már csak azért is, mert sok úr rábízza a választást az asszonyára, mondván, úgyis ő fogja szagolni.

A női illatok terén alapvetően négy fő irány létezik

Ma már számtalan parfümkreáció létezik, de a női illatok terén alapvetően négy fő irány mutatkozik.

A citrusfélékben citrom, narancs, grapefruit, lime, mandarin dominál, a gyümölcsökben sokszor az édes aromák, mint a feketeribizli, kiwi, banán, kókusz. A virágillatra rengeteg példa van a jázmintól a fréziáig, míg a keleties összeállításokban a kontraszt a lényeg a mély, édes és a könnyű, fanyar vonások között.

Életkorok alapján is szokás kategorizálni, úgy tartják, a friss, kihívó, élénk, cukros, gyümölcsös illatok a fiatal nőkhöz illenek inkább, a virágos, dinamikus darabok az aktív, dolgozó nő kísérői. A nehéz, mámorító válfajok az aktív, érett asszony fegyvertárának darabjai, míg az idősebbeknek a fűszeres, esetleg a púderes, visszafogottabb kompozíciókat ajánlják.

Ez azonban egyéni kérdés, lényegesebb, hogy az illat ne legyen tolakodóan erőszakos, túl sok, vagy teljesen elütő valaki személyiségétől. Sokan tapasztalhatják mérgesen, hogy mire végre megtaláltak, megszoktak és megszerettek egy parfümöt, a készítők megváltoztatják vagy egyszerűen kivonják a forgalomból. Pedig „egy asszony illata” az egyéniségének is része.

Parfümháború a mósusz és az ibolya között

A vásárlás lényeges szakasza a próba, de szakemberek tanácsa, hogy sohase vegyük meg azonnal a terméket. Érdemes illatmintát kérni, néhány óra múltán újra megszagolgatni, vagy a bőrre fújni, és két-három órán át viselni. Létezik ugyanis a fejillat, ez a leggyorsabban elillanó rész, alig fél óra alatt elpárolog. Az igazi, központi aromákat a szívillat adja ki, amelynek negyedóra, félóra kell, hogy a bőrön kibontakozhasson. A fő illatjegyeket hordozza, ez alapján lehet keleties, citrusos, virágos, gyümölcsös valami. És mindezek mögött ott húzódik a stabilizáló szerepű alapillat, amely akár napokig is érződhet rajtunk.

Leggyorsabban egyébként a citrusos, gyógyfüves, gyümölcsös és virágos készítmények lebegnek el, majd a fűszeres, fás, balzsamos és édes következik, míg legtovább az ámbra és a mósusz tartja magát.

Történelmi parfümháború is bizonyítja ezt: állítólag megtörtént, hogy Napóleon elvált hitvese, Josephine, haragjában mósusszal locsoltatta tele az új feleség, Mária Lujza lakosztályát, hogy a császárt az illat örökké rá emlékeztesse – még a vetélytárs hálószobájában is. Aki különben ibolyát használt és utálta a mósuszt, de a kárpitokból és falakból még évtizedekig dőlt a „bosszúszag”.

A próba azért is fontos, mert zsírtartalma és mikororganizmusai miatt minden bőr más, és ez egyénenként módosítja a ráfújt parfümöt. Ezért hat ugyanaz az illat a tesztcsíkon rózsaligetnek, a bőrön meg diszkrét toalettsprének.

Hogyan szagoljunk?

Illatválogatáskor jó módszer először csak az üvegek száját megszagolni, és ami nem szimpatikus, azonnal félretenni. A bőrre csak azt fújjuk, ami tényleg tetszik, de háromnál többet nem nagyon érdemes kipróbálni, mert általában annyi eltérő illatot tudunk elkülöníteni.

a pefümöt próbáljuk ki

Hova fújjuk a parfümöt?

Megoszlanak a vélemények, hová fújjuk a parfümöt, egy boltban többnyire a csukló, a kézfej jöhet szóba. Alapszabály azonban, hogy ne dörzsöljük össze a csuklónkat, különben az illat „összetörik”, és nem azt a hatást fejti ki, amit szeretnénk. A csukló belső oldala mellett a fül mögé, a nyakra, esetleg a könyök- és a térdhajlatba szoktak parfümözni, némelyek a hajas fejbőr szélét is említik. A „fújjuk a levegőbe és álljunk alá” tanács inkább a kölnire vonatkozik, de az árak miatt azért nemigen szoktuk félig légfrissítőnek használni kedvencünket.

Szempont lehet a választásnál, hogy létezik-e a parfümhöz illő illatcsalád más terméktípusból is, de az még fontosabb, hogy bőrbarát-e? Vannak, akik például allergiásak az alkoholra, és ez csak akkor derül ki, amikor bőrük kipirosodik, viszket. Ők az olajalapú készítményeket használhatják. Egyes összetevőkre is lehet valaki érzékeny a tudta nélkül, és megeshet, hogy emiatt az ajándékba kapott több ezer forintos árut ki kell dobni, vagy jobb esetben továbbadni másnak, akinek nem okoz problémát.

A közhiedelemmel ellentétben nem mindig számít, hogy valami természetes alapanyag-e vagy sem, egy natúrkozmetikumra is lehet valaki túlérzékeny.

A kontaktallergia súlyossá is válhat, bőrpír, bőrgyulladás, csalánkiütés, hámlás, repedések is megjelenhetnek. Sajnos az is megeshet, hogy valakinek fiatalon nem voltak panaszai, de az idősödő, megváltozó bőr már nem bír annyit, váltani kell másik termékre.

Saját illat, saját boszorkánykonyhában

Bár a parfümökben speciális illatfixáló összetevők is vannak, azért az illóolajok és esszenciák természetes alapanyagok, és a mesterséges, kémiai termékeket is jórészt természetes anyagokból izolálják. Így hát illóolajokból saját illatot magunk is létrehozhatunk, legalábbis érdemes megpróbálni. Használhatunk 10ml édesmandula vagy jojoba olajat bázisolajnak, amihez 2-3 csepp ylang-ylangot, ugyanannyi jázmin-, mandarin- és narancsolajat keverünk. Össze kell rázni mindezt egy jól záródó üvegben, és pár napot érni hagyni.

A vágy, ami valóban az orrunknál fogva vezet

Bármilyen is az illat, a legfontosabb cél ugyanaz: a csábítás. Vizsgálatok utalnak rá, hogy az urakat a levendula, sütőtök és a vanília illata hozza leginkább lázba, habár kutatásokból az is kiderült, hogy a női test saját illatainak vonzerejével egyetlen drága anyag sem vetélkedhet, mivel a férfiorr rendkívül érzékenyen reagál a természetes női illatokra. A szagingerek alapvetően lényegesek a párválasztásban, mert valakinek a személyes illata a hormonállapotaival is összefügg, és utal a termékenységre, genetikai és egyéb biológiai tulajdonságokra, amelyek a fizikai összeillésben fontosak. A saját friss verejték a legcsodálatosabb csábító illat, éppen ezért, mert őszinte, világos információt ad, ki való genetikailag hozzánk.

Amikor a nők és a férfiak szappanokkal, parfümökkel, arcvizekkel elnyomják a természetes szagokat, megzavarják az ösztönös válogatást.

Az állatvilágban a feromonok segítik a hímeket és a nőstényeket, de embernél is hat a belső vegykonyha. A nők például a peterérés idején jobban érzékelik a szagokat, szinte kiszimatolják a legoptimálisabb génkészletű férfit. Sajnos a fogamzásgátlók felforgathatják ezt a rendszert, így vannak kutatók, akik azt tanácsolják, a nők próbálják ki, hogy tablettaszedés nélkül is vonzónak érzik-e választottjuk szagát. Az is kiderült kutatásokból, hogy a nő hajlandó becsapni a saját orrát is a szerelem kedvéért. Ha ugyanis az már kialakult, az érzelmi kötődés hormonjai felülírják az ösztönöket.

Válasszunk életkorunkhoz is illő parfümöt

Készülnek végzetes vonzerejű feromonhatást ígérő parfümök nőknek és férfiaknak

Bár egyelőre ezt inkább marketingfogásnak vélik sokan, nem lehetetlen, hogy egyszer majd a vegyészek kikevernek valami csodaszert a lombikjaikban. Nem biztos azonban, hogy sokaknak tetszene, ha az orruknál fogva vezetnék őket valaki felé, és ezzel félre, hiszen ez manipuláció akkor is, ha szerelmi csábításnak kiáltják ki. És ki tudja, talán visszafelé sülne el az szagbomba: évekkel ezelőtt egy szakmai körben tartott megbeszélésre valaki ilyesféle feromonszerű parfümmel állított be. Nem szólt róla, csak a végén árulta el, hogy a szünetben befújta magát vele, kíváncsi volt a hatásra. Az eredmény meglepte: az egy szem férfit hidegen hagyta, a nők viszont a szünet után felpörögtek, élénkek, idegesek, sőt némelyek kifejezetten támadóak lettek. Úgyhogy talán jobb hagyni, hogy a természet tegye a dolgát, ha nem akarunk unott férfiakért veszekedő amazonokat magunk körül látni.

 

Latest Posts

A menopauza leggyakoribb tünetei

Mostanában egyre többször van meleged és még a szobahőmérsékletet is másképpen viseled el? Vajon mi történik veled? Nem...

A boldogság Kék madara mindenkinek elérhető

Joshi Bharat azt mondja, neki magyar lelke van. Nem is csoda, hiszen 43 éve él Magyarországon, amit választott...

A végtelen combok és bomba testek margójára

"XY 60 éves létére bomba testet villantott bikiniben..." Hűű faktor kimaxolva, nem is tudom, hogy milyen dőlésszögben cumizzam...

A szeretetben csak szeretet van

Becses Arámmal nemrég gondoltunk egy bátrat és megint másik városba költöztünk, a korábbi lakóhelyünktől jóval távolabb, így elég sok minden átalakult...