4.3 C
Budapest
2021, november 27,

Friss

Repül a kulcscsomó

Nagyon nehezen kezdtem el ezeket a sorokat írni, mert semmi kedvem nem volt relativizálni a gyerekkori testi-fizikai abúzust úgy, hogy az utóbbi...

Pontosan tudom, hogyan akarok megöregedni

Ki ne szeretné megállítani, sőt elnyújtani élethosszig a boldog és könnyed időszakokat, csakhogy az élet természete az időjárás változásaihoz hasonlóan hullámzó. Bármily...

Vonzó megjelenés 40 felett, plasztikai beavatkozások nélkül

Igen, igen és igen. Hidd el, van élet 40 felett, sőt nem is akármilyen! Az élet 40 éves kor...

Amikor a lélek táncol – nagyinterjú Császár Eszti íróval

Gyerekkorában azt képzelte, hogy olyan könyvet fog írni, amely mindenkinek pont ott nyílik ki, ahol arra szüksége van. Olyan könyvet, ami irányt...

Hol éri meg a legjobban állampapírt venni?

Lakossági állampapírt a Magyar Államkincstáron kívül bankoknál is venni lehet, a forgalmazó bankok többsége ezért nem is számít fel külön díjat, de ha lejárat előtt szeretnénk visszaváltani a papírunkat, egyáltalán nem mindegy, hogy azt bankban vagy a kincstárban tartjuk-e. Egyes bankok ugyanis a kincstárénál kedvezőtlenebb árfolyamokat szabnak, amivel sokat is lehet bukni, ha nem tudjuk kivárni a lejáratot.

Nemrégiben a „Warren Buffett megnyerte az egymillió dolláros fogadást.” című cikkünkben arról adtunk hírt hogy nyolc hónappal a határidő előtt eldőlt a híres fogadás, az S&P 500 az eltelt tíz év alatt jobban teljesített mint a Ted Seides által kiválasztott öt hedge fund. Jelen cikkünkben a Portfólió nyomán azt a kérdést járjuk körbe hogy miért és mennyivel drágább bankoknál állampapírt venni.

 

A kincstár is ott van a legnagyobb forgalmazók között

 

Nemrég tette közzé az ÁKK, hogy kik voltak tavaly a lakossági állampapírok legnagyobb forgalmazói. A listára az OTP és az MKB mellett az államkincstár is felfért, az OTP mögött a kincstár értékesítette a legtöbb KKJ-t, FKJ-t, PMÁK-ot és BMÁK-ot 2016-ban (pontos értékesítési adatokat titoktartásra hivatkozva nem közölnek). A kincstár növekvő szerepét mutatja az állampapírok értékesítésében az is, hogy februárban már a 200 ezredik ügyfelet és az 1100 milliárd forintos ügyfélszámla-állományt is elérte a kincstár.

 

A bankoknak megéri ezzel foglalkozni

 

Évente több milliárd forintot fizet ki az ÁKK a főként bankokból álló forgalmazóknak, amiért cserébe azok hálózataikon keresztül értékesítik a lakossági állampapírokat. Az ÁKK Portfolio-nak küldött tájékoztatása szerint tavaly több mint 40 milliárd forintot fizetett jutalék címen az ÁKK a forgalmazóknak a lakossági állampapírok értékesítéséért, ami jóval több, mint a 2015-ös 23,6 milliárd, vagy a 2014-es 16,7 milliárd (igaz, 2014-ben és 2015-ben a KTJ-re vonatkozóan nincs információnk, de mértékében vélhetően nem jelentene nagy változást a számokban).

A legnagyobb mértékű jutalékot a KKJ-k értékesítésére fizette ki az ÁKK tavaly, összesen közel 26,5 milliárd forintot, a többi vizsgált évben is rendre a KKJ-eladásokból folyt be a legtöbb pénz a forgalmazókhoz. A KKJ után az FKJ értékesítése lódult meg 2016-ban egy meglehetősen látványos szintre, amiben valószínűleg az játszik szerepet, hogy ezeket a papírokat 2015 novemberétől a bankok is értékesíthetik.

A hosszabb lejáratú PMÁK és BMÁK után viszont egyre kisebb jutalékot fizet ki az ÁKK, a 2015-ös közel 4 milliárd forint után a PMÁK esetében tavaly már csak 3,67 milliárdos jutalékfizetési kötelezettsége volt az adósságkezelőnek, de a BMÁK mutatta ezen a téren a legnagyobb mélyrepülést: a 2014-es 3,7 milliárd forintos jutalék után tavaly már csak 0,26 milliárdot fizetett ki az ÁKK.

 

1_20170426.png

 

A fenti BMÁK-számok valamennyire összecsengenek az értékesítési számokkal is, a tavalyi évet megnézve jól látszik, hogy a BMÁK elenyésző szerepet töltött be a lakossági papírok állománynövekedésében, és az eddigi számok alapján idén sem jobb a helyzet. Más a helyzet a KKJ és az FKJ esetében, és bár az ÁKK mindkét papírnál visszavágta a fizetett jutalék mértékét (a KKJ esetében a korábbi 1%-ról 0,8%-ra, az FKJ-nál pedig 0,5%-ról 0,4%-ra), ez egyelőre nem látszik meg a keresleten:

2_20170426.png

 

Megéri banknál lakossági állampapírt venni?

 

Ha költség oldalról közelítjük meg a kérdést (és miért ne közelítenénk onnan), akkor egyértelműen a Magyar Államkincstár a befutó, a kincstárnál ugyanis sem számlanyitási, sem számlavezetési díjjal nem kell számolni.

A bankok többségénél az államkincstárhoz hasonlóan díjmentes a számlanyitás (ha banknál akarunk lakossági állampapírt venni, akkor először értékpapírszámlát kell nyitni), és egy-két kivételtől eltekintve a számlazárás is.

Ami nagyobb tételt jelenthet a bankon keresztüli állampapír-vásárlásnál, hogy a kincstártól eltérően minden esetben van számlavezetési díj, többnyire egy fix havi résszel és egy százalékban meghatározott állományi díjjal.

A lakossági állampapírok jegyzéséért, illetve a tranzakciókért többnyire a bankok sem számítanak fel semmit, de arra fel kell készülni, hogy konstrukciónként a kincstári árfolyamjegyzésnél néhol rosszabb feltételek mellett tudjuk csak visszaváltani a papírokat (erről lejjebb bővebben is írunk).

Fontos, hogy forgalmazónként eltér a lakossági állampapír-kínálat, így ha valaki a bankon keresztüli állampapír-vásárlás mellett dönt, érdemes előtte megnézni, hogy milyen papírok közül válogathat.

Mivel az állampapírok esetén sokat lehet bukni azon, ha lejárat előtt váltjuk vissza a papírokat, a hangsúly nem is a vételi díjakon, hanem sokkal inkább azon van, hogy a kincstár vagy a bankok milyen árfolyamon veszik vissza tőlünk a papírt. A kincstárnál a hosszabb futamidejű papírok, mint a PMÁK, a BMÁK vagy a Kétéves Állampapír 99%-os, a rövidebbek, mint a KKJ vagy az FKJ 99,5%-os nettó árfolyamon válthatóak vissza (a nettó árfolyamhoz még hozzáadódik a felhalmozott kamat és az így kapott bruttó árfolyamot fizeti a kincstár).

A bankoktól kapott információk szerint a rövidebb futamidejű papírokat 99-100% közötti, míg a 2 éves vagy annál hosszabb papírokat 98-99% közötti árfolyamon veszik vissza. Jól láthatóan tehát egy 0,5-1%-os árfolyamrés van a bankok többsége és a kincstár által alkalmazott vételi nettó árfolyamok között, így elmondható, hogy általánosságban a bankoknál történő visszaváltás a költségesebb megoldás (a bruttó visszavásárlási árfolyam a bankok esetében is a kamattal növelt nettó árfolyamot jelenti). Vannak persze olyan bankok is, amelyek a kincstári árfolyamjegyzéssel megegyező árfolyamon veszik vissza a papírokat, de a számlavezetési díjjal minden esetben kalkulálni kell.

Ezek alapján mindenki kiszámolhatja, hogy minimum meddig érdemes tartani egy állampapírt ahhoz, hogy veszteség nélkül lehessen kiszállni, erről a témáról korábban itt írtunk: 2017.01.30 Ráfázhatsz, ha megszorulsz.

 

3_v3_20170504.png

 

Ettől függetlenül érthető az is, ha valaki inkább a bankon keresztüli állampapír-vásárlás mellett dönt, a kincstárnál ugyanis a számlán lévő összeg készpénzben kivéve vagy más banki folyószámlára történő átutalással is pénzbe kerül. A készpénzfelvételnél 6 ezrelék, míg az átutalásnál 3 ezrelék, de maximum 6 ezer forint a pénzügyi tranzakciós illeték. Ezzel szemben a bankoknál a folyószámlához kapcsolt értékpapírszámláról folyószámlára történő átvezetés többségében díj/illetékmentes, ez többnyire egy automatikus átvezetést jelent a bank részéről. Ettől függetlenül a visszavásárlási árfolyamokra figyelni kell, a számlák közötti átutalás költségét viszont meg lehet spórolni.

Latest Posts

Repül a kulcscsomó

Nagyon nehezen kezdtem el ezeket a sorokat írni, mert semmi kedvem nem volt relativizálni a gyerekkori testi-fizikai abúzust úgy, hogy az utóbbi...

Pontosan tudom, hogyan akarok megöregedni

Ki ne szeretné megállítani, sőt elnyújtani élethosszig a boldog és könnyed időszakokat, csakhogy az élet természete az időjárás változásaihoz hasonlóan hullámzó. Bármily...

Vonzó megjelenés 40 felett, plasztikai beavatkozások nélkül

Igen, igen és igen. Hidd el, van élet 40 felett, sőt nem is akármilyen! Az élet 40 éves kor...

Amikor a lélek táncol – nagyinterjú Császár Eszti íróval

Gyerekkorában azt képzelte, hogy olyan könyvet fog írni, amely mindenkinek pont ott nyílik ki, ahol arra szüksége van. Olyan könyvet, ami irányt...