11.5 C
Budapest
péntek, szeptember 18, 2020

Maradj önazonos akkor is, ha fogyókúrázol

Azért mert más nem akar fogyni vagy elnézést a fogalmazásért, de mondjuk ki; gyenge ahhoz, hogy küzdjön, akkor Te sem teszed?

Friss

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

Hol éri meg a legjobban állampapírt venni?

Lakossági állampapírt a Magyar Államkincstáron kívül bankoknál is venni lehet, a forgalmazó bankok többsége ezért nem is számít fel külön díjat, de ha lejárat előtt szeretnénk visszaváltani a papírunkat, egyáltalán nem mindegy, hogy azt bankban vagy a kincstárban tartjuk-e. Egyes bankok ugyanis a kincstárénál kedvezőtlenebb árfolyamokat szabnak, amivel sokat is lehet bukni, ha nem tudjuk kivárni a lejáratot.

Nemrégiben a „Warren Buffett megnyerte az egymillió dolláros fogadást.” című cikkünkben arról adtunk hírt hogy nyolc hónappal a határidő előtt eldőlt a híres fogadás, az S&P 500 az eltelt tíz év alatt jobban teljesített mint a Ted Seides által kiválasztott öt hedge fund. Jelen cikkünkben a Portfólió nyomán azt a kérdést járjuk körbe hogy miért és mennyivel drágább bankoknál állampapírt venni.

 

A kincstár is ott van a legnagyobb forgalmazók között

 

Nemrég tette közzé az ÁKK, hogy kik voltak tavaly a lakossági állampapírok legnagyobb forgalmazói. A listára az OTP és az MKB mellett az államkincstár is felfért, az OTP mögött a kincstár értékesítette a legtöbb KKJ-t, FKJ-t, PMÁK-ot és BMÁK-ot 2016-ban (pontos értékesítési adatokat titoktartásra hivatkozva nem közölnek). A kincstár növekvő szerepét mutatja az állampapírok értékesítésében az is, hogy februárban már a 200 ezredik ügyfelet és az 1100 milliárd forintos ügyfélszámla-állományt is elérte a kincstár.

 

A bankoknak megéri ezzel foglalkozni

 

Évente több milliárd forintot fizet ki az ÁKK a főként bankokból álló forgalmazóknak, amiért cserébe azok hálózataikon keresztül értékesítik a lakossági állampapírokat. Az ÁKK Portfolio-nak küldött tájékoztatása szerint tavaly több mint 40 milliárd forintot fizetett jutalék címen az ÁKK a forgalmazóknak a lakossági állampapírok értékesítéséért, ami jóval több, mint a 2015-ös 23,6 milliárd, vagy a 2014-es 16,7 milliárd (igaz, 2014-ben és 2015-ben a KTJ-re vonatkozóan nincs információnk, de mértékében vélhetően nem jelentene nagy változást a számokban).

A legnagyobb mértékű jutalékot a KKJ-k értékesítésére fizette ki az ÁKK tavaly, összesen közel 26,5 milliárd forintot, a többi vizsgált évben is rendre a KKJ-eladásokból folyt be a legtöbb pénz a forgalmazókhoz. A KKJ után az FKJ értékesítése lódult meg 2016-ban egy meglehetősen látványos szintre, amiben valószínűleg az játszik szerepet, hogy ezeket a papírokat 2015 novemberétől a bankok is értékesíthetik.

A hosszabb lejáratú PMÁK és BMÁK után viszont egyre kisebb jutalékot fizet ki az ÁKK, a 2015-ös közel 4 milliárd forint után a PMÁK esetében tavaly már csak 3,67 milliárdos jutalékfizetési kötelezettsége volt az adósságkezelőnek, de a BMÁK mutatta ezen a téren a legnagyobb mélyrepülést: a 2014-es 3,7 milliárd forintos jutalék után tavaly már csak 0,26 milliárdot fizetett ki az ÁKK.

 

1_20170426.png

 

A fenti BMÁK-számok valamennyire összecsengenek az értékesítési számokkal is, a tavalyi évet megnézve jól látszik, hogy a BMÁK elenyésző szerepet töltött be a lakossági papírok állománynövekedésében, és az eddigi számok alapján idén sem jobb a helyzet. Más a helyzet a KKJ és az FKJ esetében, és bár az ÁKK mindkét papírnál visszavágta a fizetett jutalék mértékét (a KKJ esetében a korábbi 1%-ról 0,8%-ra, az FKJ-nál pedig 0,5%-ról 0,4%-ra), ez egyelőre nem látszik meg a keresleten:

2_20170426.png

 

Megéri banknál lakossági állampapírt venni?

 

Ha költség oldalról közelítjük meg a kérdést (és miért ne közelítenénk onnan), akkor egyértelműen a Magyar Államkincstár a befutó, a kincstárnál ugyanis sem számlanyitási, sem számlavezetési díjjal nem kell számolni.

A bankok többségénél az államkincstárhoz hasonlóan díjmentes a számlanyitás (ha banknál akarunk lakossági állampapírt venni, akkor először értékpapírszámlát kell nyitni), és egy-két kivételtől eltekintve a számlazárás is.

Ami nagyobb tételt jelenthet a bankon keresztüli állampapír-vásárlásnál, hogy a kincstártól eltérően minden esetben van számlavezetési díj, többnyire egy fix havi résszel és egy százalékban meghatározott állományi díjjal.

A lakossági állampapírok jegyzéséért, illetve a tranzakciókért többnyire a bankok sem számítanak fel semmit, de arra fel kell készülni, hogy konstrukciónként a kincstári árfolyamjegyzésnél néhol rosszabb feltételek mellett tudjuk csak visszaváltani a papírokat (erről lejjebb bővebben is írunk).

Fontos, hogy forgalmazónként eltér a lakossági állampapír-kínálat, így ha valaki a bankon keresztüli állampapír-vásárlás mellett dönt, érdemes előtte megnézni, hogy milyen papírok közül válogathat.

Mivel az állampapírok esetén sokat lehet bukni azon, ha lejárat előtt váltjuk vissza a papírokat, a hangsúly nem is a vételi díjakon, hanem sokkal inkább azon van, hogy a kincstár vagy a bankok milyen árfolyamon veszik vissza tőlünk a papírt. A kincstárnál a hosszabb futamidejű papírok, mint a PMÁK, a BMÁK vagy a Kétéves Állampapír 99%-os, a rövidebbek, mint a KKJ vagy az FKJ 99,5%-os nettó árfolyamon válthatóak vissza (a nettó árfolyamhoz még hozzáadódik a felhalmozott kamat és az így kapott bruttó árfolyamot fizeti a kincstár).

A bankoktól kapott információk szerint a rövidebb futamidejű papírokat 99-100% közötti, míg a 2 éves vagy annál hosszabb papírokat 98-99% közötti árfolyamon veszik vissza. Jól láthatóan tehát egy 0,5-1%-os árfolyamrés van a bankok többsége és a kincstár által alkalmazott vételi nettó árfolyamok között, így elmondható, hogy általánosságban a bankoknál történő visszaváltás a költségesebb megoldás (a bruttó visszavásárlási árfolyam a bankok esetében is a kamattal növelt nettó árfolyamot jelenti). Vannak persze olyan bankok is, amelyek a kincstári árfolyamjegyzéssel megegyező árfolyamon veszik vissza a papírokat, de a számlavezetési díjjal minden esetben kalkulálni kell.

Ezek alapján mindenki kiszámolhatja, hogy minimum meddig érdemes tartani egy állampapírt ahhoz, hogy veszteség nélkül lehessen kiszállni, erről a témáról korábban itt írtunk: 2017.01.30 Ráfázhatsz, ha megszorulsz.

 

3_v3_20170504.png

 

Ettől függetlenül érthető az is, ha valaki inkább a bankon keresztüli állampapír-vásárlás mellett dönt, a kincstárnál ugyanis a számlán lévő összeg készpénzben kivéve vagy más banki folyószámlára történő átutalással is pénzbe kerül. A készpénzfelvételnél 6 ezrelék, míg az átutalásnál 3 ezrelék, de maximum 6 ezer forint a pénzügyi tranzakciós illeték. Ezzel szemben a bankoknál a folyószámlához kapcsolt értékpapírszámláról folyószámlára történő átvezetés többségében díj/illetékmentes, ez többnyire egy automatikus átvezetést jelent a bank részéről. Ettől függetlenül a visszavásárlási árfolyamokra figyelni kell, a számlák közötti átutalás költségét viszont meg lehet spórolni.

Latest Posts

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

A világ kulturális értékei – a gyász napjai

Abszolút megegyezik azokkal az ősi félelmekkel, melyekkel az emberi létezéshez kötődnek. A sötétség félelmet és bizonytalanságot kelt, ugyanúgy, mint a halál gondolatisága.

Miért könnyű mégis a klimaxról beszélni?

Igen, joggal várod, hogy megértők legyenek veled, de egyfajta önkontrollt azért gyakorolj te is. Nem kaphatsz minden alól felmentést azért, mert klimaxolsz.

Gazdagabbak vagyunk, mint a szlovákok, a lengyelek vagy a csehek

A vagyoni különbségek Magyarországon elmaradnak az eurózóna átlagától

Biztosítási tippek, tudnivalók – az életbiztosítások típusai

Azok számára nagyon jó választás, akiknek fontos a tervezhetőség, hiszen előre tudja, hogy évek múlva is mennyi lesz a díja.

5 dolog, amiért megéri munkát vállalni nyugdíj mellett is

A közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek a diákszövetkezetek mintájára jöttek létre.állalna munkát a visszavonulása után is. Mutatunk 5 okot arra, hogy most miért éri meg így dönteni.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.