11.5 C
Budapest
csütörtök, augusztus 13, 2020

Juhász Ferenc emlékére

December 2-án, életének 88. évében elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő, a Nemzet Művésze 2014 évi díjazottja.

Friss

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Óriási összegű államadósság van a magyar lakosság kezében

Ha az államadósság-finanszírozáshoz való hozzájárulásról van szó, a magyar háztartások szinte mindenkit leköröznek az EU-ban. Az államadósságon belüli több mint 13%-os magyar aránynál egyedül Máltában mértek magasabbat. A probléma, hogy a magyar lakosságnál lévő államadósság több mint fele rövid lejáratú, nem véletlenül igyekszik az ÁKK a hosszabb lejáratú papírok értékesítését előmozdítani.

Nemrégiben a „Ha nem kockáztatsz, nem fogsz meggazdagodni.”  cimű cikkünkben az aktív vagyonkezelés előnyiről írtunk, és közöltük a CNBC 50-es listáját a diszruptív cégekről. Ezek a cégek alapjaiban változtatják meg a világot, de legalábbis az iparágat, ahol tevékenykednek. Jelen cikkünkben a Portfólió nyomán a lakossági állampírok szerepét vizsgáljuk az államadósság kezelése, és a gazdasági kockázatok csökkentése érdekében.

 

EU-s viszonylatban az élen vagyunk

 

Az ÁKK-tól már többször is lehetett hallani, hogy a magyar lakosság kezében van az egyik legjelentősebb államadósság az EU-ban, és ezt az Eurostat adatai is bizonyítják. A legfrissebb (2015-re vonatkozó) adatok szerint a magyar háztartásoknál és nonprofit intézményeknél lévő konszolidált bruttó államadósság 10,7 milliárd eurót tett ki, ami még értékében is az egyik legmagasabb állományi adat a tagországok között. A háztartásoknál lévő államadósság állomány csak Olaszországban, Írországban és Portugáliában volt magasabb.

lak_konszolidált_bruttó_államadó.png

 

Nézzük az arányt százalékosan

 

Még érdekesebb képet mutat, ha azt nézzük, hogy a háztartások és a nonprofit intézmények kezében lévő államadósság mekkora részt tesz ki az egyes országok teljes adósságán belül, és ez esetben már dobogós helyen vagyunk.

Magyarországon 13,3% volt 2015-ben a háztartások és nonprofit intézmények által birtokolt államadósság aránya a teljeshez viszonyítva, ennél nagyobb arányt csak Máltában mértek 27,6%-kal.

lakossági_államadósság_arány.png

Az Eurostat legkorábban júniusban frissíti a 2016-os adatokkal az országokra vonatkozó statisztikákat, de azt már most tudni lehet, hogy a magyar háztartások államadósság-finanszírozásban betöltött szerepe azóta csak nőtt, 2016 végén a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya már 4530 milliárd forintra rúgott a háztartásoknál, szemben a 2015 év végi 3755 milliárddal.

Ezzel a konszolidált bruttó államadósságon belül 17,5%-ra nőtt a háztartások aránya.

 

 

A rövidebb és hosszabb lejáratú lakossági állampapírok állománya a teljes adósság százalékában

 

Árnyalja azonban a fenti jó helyezést a tény, hogy a háztartásoknál lévő 13,3%-os államadósság-állomány egy jelentős része, több mint 60%-a éven belüli lejáratú, a rövid lejáratú adósság magas aránya pedig nagy megújítási kockázatot jelenthet. Ráadásul a rövid papírok ilyen aránya EU-s viszonylatban is kiemelkedő, minden más tagországban alacsonyabb az éven belüli lejáratú államadósság aránya a háztartásoknál a teljes államadósságon belül.

 

1_évnél_hosszabb_lak_államadóssá.png

 

 

Mekkorák az arányok a GDP-hez viszonyítva?

 

Megnéztük azt is, hogy a háztartások és nonprofit intézmények által tartott adósságállomány GDP-arányosan mekkora részt tesz ki, miután a GDP-arányos államadósságban a tagországok szintjén jelentős eltérések lehetnek. Az államadósságon belüli 13,3%-os arányhoz képest a magyar háztartások által tartott GDP-arányos államadósság is magas, 9,74%, ennél egyedül Máltában mérhettünk magasabbat 16,71%-kal.

 

lak_államadósság_aránya_a_gdphez.png

 

Ha pedig maradunk az éven belüli lejáratnál, egyedül Portugália előz meg minket az éven belüli államadósság-állomány GDP-hez viszonyított arányában, de a magyar közel 6%-os érték így is kitűnik a listáról.

 

 

Milyen a rövidebb és hosszabb lejáratú lakossági állampapírok egymáshoz viszonyított aránya?

 

A fentiekben a lakosság és nonprofit szervezetek kezében lévő teljes államadósságot néztük, de külön megvizsgáltuk azt is, hogy a lakossági állampapírokon belül milyen a rövidebb és hosszabb futamidejű papírok aránya. Az ok egyszerű: amikor a magyar háztartások államadósság állományáról beszélünk, jelentős részében a lakossági állampapírok állományáról van szó, mivel a magyarok többnyire ezeknek a papíroknak a vásárlásán keresztül veszik ki a részüket az államadósság finanszírozásából. Ha itt is megnézzük, hogyan oszlik meg a rövid (0-2 év) – és hosszabb lejáratú papírok állománya, az előbbieknél jóval durvább képet kapunk.

A tavaly év végi állományi adatok szerint a rövid lejáratú papírok 67,7%-os arányt képviseltek a teljes állományon belül, ezen belül az egy éves futamidejű KKJ vitte el a legnagyobb részt. A rövid futamidejű papírok iránti kereslet persze nem meglepő, hiszen sokáig vonzó kamatokkal értékesítették őket, mindeközben a PMÁK vonzerejét az évekig alacsony, illetve nulla közeli szinteken lévő infláció nem igazán tudta növelni.

rövid_és_hosszú_lak_államparirok.png

 

Az utóbbi hónapokban, részben az ÁKK tudatos stratégiai váltása miatt, valamekkora elmozdulást már lehet látni a hosszabb lejáratú lakossági papírok felé. Az ÁKK nemrég jött ki a piacra az új, fix kamatozású Kétéves Állampapírral, amellett a várhatóan egyre növekvő infláció a PMÁK értékesítését is segítheti. Mindezek mellett a rövidebb lejáratú papírok kamatát is fokozatosan vágja vissza az ÁKK, igaz, ez a KKJ keresletében érdemi változást eddig nem sokat hozott.

Latest Posts

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Siker, biztonság, két gyönyörű illúzió

Nos, csütörtök hajnali 2 óra 45 perc van. Arra ébredtem, hogy ezt le kell írnom, és mivel ilyenkor úgysem tudok aludni amíg valóban ki nem írom magamból, így van időm. 🙂 

Gyógyító fűszerek a tányérban

Fahéjas sütemény, csokoládéval megbolondítva

Nyugodtan utazz Afrikába

Már éreztem is az afrikai forróságot az arcomon, amikor kinyílik a repülőgép ajtaja. Széles vigyorral közöltem, hogy beszélek franciául.

Hogyan számolják ki a nyugdíjunkat? Az érthetetlen fogalmak

Természetesen nem kell tökéletesen érteni a nyugdíjszámításhoz és nem kell precíz jogszabályismeret ahhoz, hogy képben legyünk, de az alapfogalmakkal nem árt tisztában lenni.Mindenkit izgat,...

4 dolog, amit rosszul gondolnak az álláskeresők

Vannak bizonyos tévhitek az álláskeresés során, amelyeknek gyakran bedőlnek a munkavállalók. Ezekről rántjuk le a leplet.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.