22.5 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Megjelentek az új állampapírok, nagyot esik a prémium

Váratlanul február 15-én lezárták a PMÁK 2019/L és 2021/I sorozatainak értékesítését a kincstárnál. A múlt héten pedig Megjelentek az új Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK), az eddigieknél egy százalékponttal alacsonyabb kamatprémiumot fizet az ÁKK a 3 és 5 éves papírokra is.

Nemrégiben az „Állampapírt vennél? Három nagy változásra számíthatsz”  című cikkünben megírtuk, hogy márciusban új kétéves állampapírok jönnek.

 

Gyakorlatilag elfogyott a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) a kincstárnál, a 3 és 5 éves papírok értékesítését is lezárták.

Váratlanul lezárták a PMÁK 2019/L és 2021/I sorozatainak értékesítését a kincstárnál, mégpedig tegnap, az eredetileg tervezett március 31-ei zárást megelőzően. A legutolsó vételi megbízásokat február 15-én lehetett benyújtani az ÁKK tájékoztatása szerint.

 

Ennyit még sosem adtak el, januárban 82 milliárd forintos mennyiséget értékesítettek

A PMÁK az egyik legnépszerűbb állampapír a piacon, főként inflációhoz igazodó kamatozása miatt, írja a Portfólió. A 3 és 5 éves papírok az infláció felett 2,75%, illetve 3,25%-os kamatprémiumot biztosítottak. A lezárással érintett két sorozat esetében közleményt adott ki az ÁKK, miszerint az eredetileg meghirdetett összeghez képest további 50-50 milliárd forinttal növelték a forgalomba hozott mennyiséget. A 2019/L eredetileg 150 milliárd forinttal, a 2021/I sorozat pedig 220 milliárddal indult. A rábocsátás, majd az értékesítés hirtelen lezárása azt jelzi, hogy rendkívül nagy lehetett a kereslet a két sorozat iránt.

Az értékesítés lezárásának mögöttes okairól az ÁKK megerősítette hogy kiemelkedően nagy mennyiséget értékesítettek a PMÁK-ból, sosem volt még olyan magas az értékesítés, mint az előző hónapos 82 milliárd forintos mennyiség. A kinnlévő állomány mérete indokolta a sorozatok lezárását..

 

A keresletnövekedés nem volt véletlen.

Az ÁKK korábban bejelentette, hogy több lakossági rövid futamidejű állampapír kamatát is csökkenti, részben emiatt is dönthettek sokan a vonzó kamatozású PMÁK mellett.

 

Megjelentek az új prémium sorozatok: 2020/K és 2022/I

Új PMÁK-sorozatokat hozott forgalomba az ÁKK, a fontosabb részletek:

  • A 3 és 5 éves futamidejű papírokat is február 21-étől értékesítik, ezer forintos névértékkel és sorozatonként 100 milliárd forintos meghirdetett mennyiséggel.
  • A 3 éves futamidejű PMÁK kamatprémiuma 1,75%, míg az 5 évesé 2,25%, ezzel az előző sorozatokhoz képest 100 bázsiponttal kisebb prémiumot állapított meg az új sorozatokra az ÁKK.

A kamatfelár az előző évi inflációra rakódik rá, ami tavaly 1,8% volt, így az új PMÁK-kamatok 3,55%-ot, illetve 4,05%-ot tesznek ki.

 

Lakossági_állampapír_hozamok.png

 

Miért lett kisebb a kamatprémium?

1. A lakossági állampapírok az elmúlt években rendkívüli vagyonnövekedésen mentek keresztül, januárral bezárólag már több mint 5500 milliárd forintnál járnak, mellyel lassan a hazai befektetési alapokban kezelt teljes vagyont is lehagyják. A legfrissebb, 5550 milliárd forintos állomány tavaly január végéhez képest 30%-os bővülést jelent. Az állam terve tehát, miszerint főként belföldi forrásokból finanszírozza az államadósságot, jó úton halad.

 

lak_állampapír_állomány.png

 

2. Az ÁKK idei évre vonatkozó lakossági állampapír-értékesítési terve nettó 500 milliárd forintról szólt, ebből már januárban befolyt több mint 348 milliárd forint, tehát a terv közel 70%-a, és a 2017-re tervezett költségvetési hiány 25%-a. Ilyen mértékeknél érthető, ha az ÁKK lassítani próbál az értékesítés ütemén. Ettől még a PMÁK kamatelőnye továbbra is jelentős a bankbetétek által nyújtott nagyjából 0,5%-os éves kamathoz képest, de még a 3 és 5 éves államkötvények által kínált 1,5-2,2%-os kamatokkal szemben is.

3. A másik fontos tényező a kamatprémiumok lefaragásában az infláció emelkedése lehet, az új sorozatok esetében 1,8%-os tavalyi inflációval kalkulál az ÁKK (ennyi volt decemberben az egy évre visszatekintő drágulás a KSH adatai szerint). Az inflációra rárakodó kamatprémium miatt a 3 évesnél 3,55%-ot, az 5 évesnél pedig 4,05%-ot fizethet az első kamatperiódusban az ÁKK (időarányosan még többet, mivel nem jövő februárban, hanem július végén lesz az első kamatfizetés), ez még a kisebb kamatprémiumokkal számolva is jelentős kiadás az adósságkezelőnek. Ha pedig nem csökkentettek volna a prémiumon, akkor 4,55%-ot, illetve 5,05%-ot kellene fizetnie az ÁKK-nak.

 

inflacio_20170217.png

A PMÁK-sorozatok csökkenő kamatprémiuma ellenére az ÁKK terve, miszerint a hosszabb lejáratú papírok felé terelje a magyar lakosságot, továbbra is fennáll, a mostani csökkentés inkább a fenti tényezőkkel magyarázható. Ugyancsak ezt támasztja alá, hogy több népszerűbb, rövid lejáratú lakossági állampapír kamatát is csökkentette az ÁKK.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...