11.5 C
Budapest
hétfő, augusztus 10, 2020

Ki hordja a nadrágot?

A férfiak nem szeretik, ha belegázolnak az egójukba.

Friss

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Hiába látszik csinosnak, akár örökre is megkeserítheti az életed ez a nyári lábbeli

És most kivételesen nem a magas sarkú cipellőkről van szó! A cipőboltokban nyáron halomban állnak a szebbnél szebb saruk, flip-flop...

Állampapírt vennél? Három nagy változásra számíthatsz

Idéntől több újdonsággal is találkozhatunk a lakossági állampapírok piacán. Január 1-től csökken a rövid futamidejű lakossági állampapírokra kifizetett forgalmazói jutalék, a Prémium és Bónusz Magyar Állampapírok esetében csökkent a “büntetés” mértéke az idő előtti visszaváltás esetén, március végéig pedig megérkezhet az új, kétéves futamidejű lakossági állampapír is a piacra.

Nemrégiben arról írtunk, hogy tavaly milliárdok áromlottak az ingatlanalapokba. Ha érdekli a téma, olvassa el „Az ingatlanalap slágerbefektetés volt 2016-ban” (https://www.40plusz.hu/2017/01/18/Az-ingatlanalap-slagerbefektetes-volt-2016-ban/) című írásunkat.

A lakossági állampapírokat érintő fontosabb változások idéntől:

Január 1-től csökkent a rövid futamidejű lakossági állampapírokra kifizetett forgalmazói jutalék, az ÁKK ezzel az akcióval szeretné a főként bankokból álló forgalmazókat is érdekeltté tenni a hosszabb futamidejű állampapírok értékesítésében.

A Prémium és Bónusz Magyar Állampapírok esetében fennálló visszaváltási árfolyamon is változtattak, a korábbi 98% helyett 99%-on veszi vissza az államkincstár a lakossági állampapírokat.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója korábban már utalt rá, hogy új lakossági állampapírok piacra dobásán gondolkodnak, ezt támasztja alá a Magyar Idők értesülése, miszerint még március végéig kijöhet egy új, kétéves futamidejű lakossági állampapír.

 

1. Csökkennek a forgalmazói jutalékok

Október végén jelentette be Barcza György, hogy részben a hosszabb futamidejű állampapírok iránti kereslet növelése, részben az állampapírok a rövid távú megtakarítási piacon okozott kiszorító hatásának mérséklése céljából január 1-től csökkentik a Kamatozó Kincstárjegyre (KKJ) és a Féléves Kincstárjegyre (FKJ) adott forgalmazói jutalékokat.

Ennek értelmében

  • a korábbi 100 bázispontról 80 bázispontra csökkentik az egyéves KKJ forgalmazói jutalékát,
  • az KJ-nál az 50 bázispontot 40 bázispontra csökkentik,
  • míg a hosszú távú állampapíroknál fenntartják az egy százalékos jutalékot.

Miután a főként bankokból álló forgalmazók az utóbbi évek adati alapján a KKJ-k értékesítéséből zsebelték be a legnagyobb összegű jutalékokat az ÁKK-tól, a csökkentés többmilliárdos értékesítési bevétel-visszaesést jelent a pénzintézeteknek.

2. Kedvezőbb árfolyamon váltható vissza a BMÁK és a PMÁK

Kedvező változás a lakossági állampapírokba fektetők oldaláról, hogy január 10-től a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) visszavásárlási árfolyamán az idő előtti visszaváltás “büntetése” egy százalékpontra mérséklődött, tehát ezeket a papírokat már nem nettó 98%-on, hanem 99%-on váltja vissza a kincstár.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha idő előtt vissza akarjuk váltani az állampapírunkat, kevesebbet kell várnunk arra, hogy a felhalmozott kamat ki tudja termelni az árfolyamveszteségből keletkező mínuszokat. A jelenleg értékesített sorozatok közül a BMÁK esetén 109-140 napig kell ehhez várnunk, míg a PMÁK-nál 113-133 nap után ki tudunk szállni a befektetésből veszteség nélkül (ezzel a témával bővebben is foglalkozunk egy soron következő cikkünkben).

Az ÁKK a Portfolio megkeresésére elárulta, hogy a tavalyi évben tapasztalt piaci hozamcsökkenések miatt, ahhoz alkalmazkodva döntött a lakossági állampapír értékesítés több feltételének módosításáról, amely érinti a kincstári árjegyzési feltételeket is. Az ÁKK válaszában utal arra, hogy a vételi árfolyam 98%-ról 99%-ra változtatása az alacsonyabb kamatszint mellett javítja a lakosság számára a lakossági államkötvények vásárlásának feltételeit. Szintén a kötvény vásárlást ösztönzi az a változás, hogy szűkült a kincstári hálózatban a fix kötvények forgalmazása során alkalmazott vételi és eladási hozamkülönbözet – írják.

3. Márciusig jöhet az új lakossági állampapír

Barcza egy tavaly év végi interjújában már pedzegette, hogy az ÁKK új lakossági állampapírok kibocsátásán gondolkodik, a Magyar Idők mostani értesülése szerint pedig még márciusig kijöhetnek egy új konstrukcióval, a hírek szerint egy kétéves futamidejű lakossági állampapír részletein dolgoznak.

Az ÁKK várakozása szerint az értékpapírszámlára vásárolható kétéves papír hiánypótló lesz a lakossági állampapírok piacán, véleményük szerint “azok a kisbefektetők, akik eddig nem fektettek hosszú futamidejű kötvényekbe, szívesen veszik, hogy adott lesz egy kicsit rövidebb és vonzó hozamú, rögzített futamidejű megtakarítási lehetőség, így akár az egyéves befektetés helyett is választhatják ezt a terméket”.

Még mindig kapkodnak a lakossági állampapírokért

Tavaly összesen több mint 1106 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírokban lévő megtakarítások összege, melyben a KKJ-nak volt a legnagyobb szerepe, az egyéves futamidejű papír összesen nettó több mint 820 milliárd forintos pluszban zárta 2016-ot. A KKJ után az FKJ-t és a PMÁK-ot kereste leginkább a lakosság.

A lakossági állampapírok állománya annak ellenére nőni tudott tavaly, hogy az eurós PEMÁK-ban lévő megtakarítások mintegy 400 milliárd forinttal csökkentek. Az ÁKK már sokszor hangoztatott terve, miszerint főként a hosszabb lejáratú papírok felé terelné a lakosságot, egyelőre még messze van a céltól, az 5200 milliárdnyi állományból a hosszabb futamidejű PMÁK és BMÁK nagyjából 1520 milliárddal vette ki a részét tavaly év végén.

A lakossági állampapírok iránti kereslet minden esetre töretlen, az utóbbi évek egyikében sem nőtt olyan mértékben a lakossági állampapírokban lévő megtakarítások állománya, mint tavaly, a 2016. december végi állományi adat közel 12-szerese a 2010 végén mért értéknek.

lak_állampapír_áll. éves.png

Jók az állampapír hozamok

Az pedig, hogy az utóbbi években ilyen keresettek a lakossági állampapírok, nem meglepő, a magyar piacon is uralkodó alacsony hozamkörnyezetben az egyes állampapírokkal elérhető 3% feletti éves kamatok sokak szemében vonzóak. Jelenleg a legmagasabb éves kamatot a 2026-ban lejáró BMÁK kínálja 3,36%-kal, de 3% vagy a felett van a Babakötvény, illetve a 2021-ben lejáró PMÁK és a 2022-ben lejáró BMÁK egy-egy sorozata is.

lak_állampapír_hozamok.png

 

 

Latest Posts

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Hiába látszik csinosnak, akár örökre is megkeserítheti az életed ez a nyári lábbeli

És most kivételesen nem a magas sarkú cipellőkről van szó! A cipőboltokban nyáron halomban állnak a szebbnél szebb saruk, flip-flop...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Netikett: Inspiráló tanácsok az internet etikus használatához

Minden emberek által alkotott közösségben kialakul egy íratlan viselkedési normarendszer, amit mindenki -aki a közösség tagja kíván lenni vagy maradni- igyekszik betartani.

Körtartozások, avagy a jólét illúziója

A mostani cikkben az idei év gazdasági eseményei közül ragadok ki néhányat, és leírom a saját véleményemet velük kapcsolatban. Nézzük is...

Élettapasztalat: „Bárcsak kevesebbet dolgoztam volna”

Egy nemzetközi kutatásból kiderült, hogy a magyar munkavállalók körében a legmagasabb a munka-család konfliktus mértéke. Mit lehet tenni? A HSA szakértőjével jártuk körbe a témát.

Őszi napfényben

Hétvégi kirándulás a Duna mentén.

Az első három hónap 2. rész

Nem elég, hogy minden nap komolyzenét hallgatunk (a férjem szerint hülye elitista vagyok), olvasunk, játszunk, sétálunk, különböző programokat is kipróbálunk.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.