1 C
Budapest
2023, december 8,

Friss

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...

Nő az infláció, most vásároljunk inflációkövető állampapírokat!

Az MNB előrejelzése szerint idén már 2,4%-os inflációra számíthatunk, ami a befektetéseink hozamának vásárlóerejét is lerontja majd – egy átlagos bankbetét reálkamata közel -2% is lehet. Szerencsére van lehetőségünk inflációkövető állampírokkal ellensúlyozni a fogyasztói kosár drágulását, ilyen például a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) is. Az inflációnak azonban hosszútávon stagnálnia vagy csökkennie kell, hogy a vásárlóérték-vesztést tartósan ellensúlyozni tudjuk, írja a Portfólió.

Korábban, amikor magasabb volt az infláció, a hozamok is magasabbak voltak. Pár hónapja „Hazai befektetők már érzékelik, hogy nem 5% az infláció”  arról írtunk hogy A magyarok 80%-a úgy gondolja, hogy a 9% feletti hozamígért nem gyanús, sőt, vannak akik csak 20% feletti hozamoknál kezdenek el gyanakodni. Most ismét oda kell figyelnünk az inflációra, illetve ügyelnünk kell arra, hogy a nominális és reál kamatok közti olló növekedni fog.

Hogyan is állunk az inflációval?

2016 végén végre meglódult Magyarországon az infláció: decemberben 1,8% volt, ezzel az egy évre visszatekintő drágulás három és fél éves csúcsot ért el. Ennek köszönhetően a tavalyi éves átlagos infláció végül 0,4%-ra növekedett, megszakítva ezzel az előző évek negatív trendjeit. Idén a jegybank és a nagyobb nemzetközi és magyar elemzőházak is további áremelkedésre számítanak.

A friss előrejelzések szerint az árszínvonal-emelkedés üteme év végére már nagyon közel lehet a jegybank 3%-os céljához, és többen arra hajlanak, hogy a prognózisokhoz képest a felfelé mutató kockázatokat az erősebbek. Az MNB arra számít, hogy idén 2,4% lesz az éves átlagos infláció, jövőre pedig sikerült elérni a középtávú, 3%-os célt is.

infláció.png

Hogyan hat az infláció a befektetéseinkre?

Mindez korántsem jótékony megtakarításunk, befektetésünk vásárlóerejére nézve. Ha feltételezzük, hogy idén év elején befektettük a pénzünket egy átlagos kamatozású forintos bankbetétbe és a jegybank céljai megvalósulnak, már negatív, -1,87% lesz a pénzünk reálhozama. Szintén veszítünk pénzünk vásárlóerejéből, ha rövid lejáratú állampapírokba fektetünk: az egyéves kamatozó kincstárjegy (KKJ) reálhozama a fenti inflációs előrejelzés megvalósulása mellett -0,15% lesz. Hosszabb lejáratú állampapírokon, például a Bónusz Magyar Államkötvényen már nem vesztünk, viszont 2,61-3,36%-os nominális hozamuk 0,21-0,94% lesz reálértéken (az állampapírok kamatozásának változatlanságát feltételezzük és azt, hogy az év végén fizetnek kamatot).

A fogyasztói kosár drágulása kihat más befektetési termékekre; részvényekre, befektetési jegyekre, eszközalapokra is. Ha jövőre is ugyanezt a hozamot tudják produkálni például az abszolút hozamú alapok és a tavaly rendkívül jól szuperáló részvényalapok, az abszolút hozamú alapok (súlyozatlan) átlagos hozamából reálértéken 1,75%-os hozam marad, a részvényalapok 11,72%-ából pedig „csak” 9,1% (ezek persze nem várható hozamok, csak a szemléltetés kedvéért használjuk őket).

Itt érdemes megjegyezni, hogy a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre és ezeknek az alapoknak az átlagos hozama gyakorlatilag biztosan (akár jelentősen) is el fog térni a tavalyitól, csak a szemléltetés kedvéért vizsgáljuk meg ezeket az adatokat.

nem_infláciokövető_reálhozam.png

Mi a helyzet az inflációkövető állampapírokkal?

Inflációkövető állampapírokkal elkerülhetjük pénzünk vásárlóerejének romlását, ehhez azonban szükségünk van arra, hogy a pénzromlás mértéke a következő években is stagnáljon vagy csökkenjen.

A Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) kamatbázisát ugyanis az előző naptári éves átlagos infláció alapján határozzák meg (ha ez negatív, akkor nulla lesz), efölött az állampapír lejárattól függően még 2,75-3,25% kamatprémiumot is fizet.

A tavalyi infláció miatt várhatóan ezeknek a papíroknak a nominális kamatlába 0,4 százalékponttal nőni fog idén,

  • a 2019/L sorozat esetén 3,15%-ra,
  • a 2021/I sorozat esetén pedig 3,65%-ra.

Ez a növekmény már biztosítani fogja, hogy pozitív reálhozamot érjünk el, de még nem fogjuk tudni ugyanazt a reálhozamot elérni, mint korábban a nulla inflációs környezetben, ha a várt, 2,4%-os infláció bekövetkezik.

2018-ban

  • a kamatláb már 5,15 és 5,65%-ra fog nőni, ha az MNB középtávú inflációs célja és egyben éves prognózisa, a 3%-os infláció megvalósul,
  • a reálhozam így már 2,09-2,57% lesz.

Hosszú távon stagnáló infláció esetén viszont már megegyezik a nominális kamatprémium mértéke a reálhozammal.

Bár a számítás egyszerűsége végett azzal számoltunk, hogy már idén január 1-jétől változik az állampapírok kamatozása és az év végén fizetnek kamatot, a valóságban:

  • a 2019/L október 21-én fizet kamatot, a kamatbázist a következő kamatozási periódusra vonatkozóan pedig október 19-én határozzák meg,
  • a 2021/I pedig október 20-án fizet kamatot, a következő periódus kamatlábát pedig október 18-én állapítják meg.

Vannak más inflációkövető állampapírok is: ilyen például a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK), ennek kamatozása azonban az eurozóna inflációjához igazodik, amelynek mértékét a nagyobb elemzőházak középhosszú távon 1% köré teszik, a kamatbázis ehhez igazodó mértéke pedig nem lesz elég ahhoz, hogy a hazai inflációt kitermelje. A Babakötvény szintén inflációkövető állampapír (jár hozzá egyszeri 42 500 forintos és évi 10%, maximum 6000 forint állami támogatás is ráadásul), ennek felhasználása viszont korlátozott, ezért rövidtávú befektetési célra nem javasolt.

inflációkövető_reálhozam.png

Ha egyébként azon gondolkozunk, hogy bevásárolunk a PMÁK-ból, nem érdemes várni vele. Előfordulhat, hogy mielőtt a kamatbázist jelentősen módosítani kell 2018-ban, az újonnan kibocsátott kötvények kamatprémiumát csökkenti az ÁKK. Ezért a jelenlegi, 2,75-3,25% kamatprémiumot fizető, 3-5 éves állampapírokból érdemes addig venni, amíg ez az érték ilyen magas.

Latest Posts

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...