4.7 C
Budapest
2022, december 23,

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Friss

40 Plusszos karácsony

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában,...

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Élet-építők – tenni, vagy nem tenni…ez itt a kérdés

Az áldozatok még SOSEM tartottak össze semmit. Csak rántották magukkal a többieket

Azonnali utalás és a magyar kártyás rendszer. A jövő elkezdődött.

A magyar bankszektor korszerűségi pályára lépett. A világban már ma is vannak olyan országok, ahol az azonnali átutalás/fizetés már működik. Hazánkban ez várhatóan öt év múlva válik a mindennapok részévé.

Mi lesz a bankok sorsa a jövőben?” című írásunkban már röviden érintettük az azonnali átutalás témáját. Az azonnali átutalás a készpénztől való elszakadás amiatt is fontos. A portfolio.hu segítségével bemutatjuk, jelenleg hol tart ez a folyamat.

Az MNB bejelentette, hogy elindult az azonnali átutalási rendszer megvalósításának projektje.

Az éles tesztek 2019 második felében indulhatnak el.

A kártyával való fizetések száma és értéke dinamikusan nőtt az elmúlt néhány évben, így az európai átlaghoz képest mért lemaradásunk is egyre gyorsabb ütemben csökken. Viszont a számlák elektronikus fizetése esetén még mindig nagyon le vagyunk maradva az Európai átlagtól – derül ki a “Jelentés a fizetési rendszerről” c. MNB tanulmányból.

A Magyar Nemzeti Bank széles körben vizsgálja, hogyan lehetne az új átutalási rendszert bevezetni.

Az MNB a fogyasztókkal, IT-cégekkel, bankokkal és kereskedőkkel is egyeztet az ügyben, hogyan lehetne az azonnali átutalást megvalósítani. A tranzakciók 70-80%-ka készpénz, a többi elektronikus utalás, ezen az arányon szeretnének javítani. A fizikai térben a bankkártya az egyetlen alternatívája a készpénznek, de a kereskedők oldaláról nézve ennek vannak költségei, hátrányai. Erre a problémára is megoldást jelentene az azonnali átutalási rendszer.

Az MNB elvárásai:

 1. A működésnek folyamatosnak kell lennie
 2. Legyenek másodlagos azonosítók. Ezt úgy kell érteni, nem szükséges minden utaláshoz a bankszámlaszám, csupán a mobilszámát adnánk meg annak, akinek utalni szeretnénk.
 3. Azonnali jóváírás történne annál a személynél, akinek utaltunk, és visszajelzés küldése a fizetőnek
 4. A teljes folyamat mindössze néhány másodpercig tartson
 5. Bármelyik piaci szereplő hozzáférhessen.
 6. Másodlagos azonosítókat is használjon, pl.: mobilszám, e-mail cím, vagy bármi, amit könnyebb megjegyezni, mint egy számlát.
 7. A rendszer nyílt szabványokon alapuljon, vagyis ne legyen átjárhatatlan, lehessen rá új szolgáltatásokat építeni.

Az azonnali átutalás egy komoly fejlesztés.

Legalább 100 intézményt, központi szereplőt, fejlesztőt érint, ezért a menetrend a következő:

 1. idén októberre a konzultáció lezajlik, meglesz a végleges modell,
 2. az üzleti specifikációk 6-8 hónap alatt elkészülnek,
 3. 6-12 hónap múltán beszerzik a rendszereket,
 4. 12-18 hónapon keresztül fejlesztenek
 5. 4-8 hónap jut tesztelésre.

Amennyiben minden a terv szerint halad, akkor 2019. második felében készülhet el és indulhat élesben is az azonnali átutalási rendszer.

Fejlődik a magyar kártyás rendszer is

Az új rendszertől az MNB elvárása, hogy az átutalásokhoz hasonlóan a belföldi bankkártyás fizetési műveletek elszámolása és kiegyenlítése is napközben történjen meg. Ugyanis a legnépszerűbb és leggyorsabb lakossági elektronikus fizetési mód, a kártyával való vásárlás esetében a kereskedők számláin jelenleg csak 1-2 nappal a vásárlás után lesz jóváírva a pénz.

Ennek érdekében a Giro megkezdte a belföldi fizetési kártyás tranzakciók elszámolási lehetőségeinek vizsgálatát. Amennyiben a döntés pozitív, akkor már jövőre Magyarországon számolhatják el a magyar kártyás tranzakciókat.

 

A GIRO Zrt. Magyarország pénzforgalmi infrastruktúrájának egyik meghatározó szereplője, a kisösszegű bankközi utalások elszámolását végző Bankközi Klíring Rendszer (BKR) üzemeltetője.

A GIRO Zrt. kizárólagos tulajdonosa és egyben felügyeleti szerve az MNB0 – A szerk.

Csökken a lemaradásunk

Elsősorban a kártyás vásárlási forgalom bővülésének köszönhetően sokat faragtunk az unió többi országához képesti lemaradásunkon az elektronikus fizetések területén:

 • A “vásárlások elektronikus fizetése” mutató 2,6 százalékponttal nőtt.
 • A GDP-hez viszonyítva az átutalások értékének aránya már megközelíti az európai szintet, ebben egy év alatt 0,4 százalékpontos volt a növekedés.
 • Az elektronikus számlafizetések esetén 8 százalékpontos növekedés történt, igaz a három vizsgált mutató közül itt a legnagyobb az elmaradásunk az európai átlagtól.

Mi áll a számok hátterében?

Az elektronikus számlabefizetések mutató számai mögött, a csoportos beszedés fizetési mód alacsony használata húzódik meg, valamint a magyar unikumnak számító, a lakosság körében nagyon népszerű, sárga vagy fehér csekkes számlabefizetéssel magyarázható. A Magyar Posta közelmúltbeli fejlesztései, elsősorban a csekkek kártyás fizetésének ingyenessé tétele javulást eredményezett e tekintetben.

Azonnali átutalás-11.jpg

Sok volt a leállás a bankoknál

A bankszektor pénzforgalmi üzemzavarokról szóló esetei 2015-ben másfélszeresére növekedtek az előző évhez képest. Az MNB szerint ez nem számít soknak.

Íme, néhány tényadat az üzemzavarokról:

 • Tavaly összesen 27 hitelintézet 247 pénzforgalmat érintő üzemzavarról küldött jelentést, amíg 2014-ben 26 hitelintézetre 169 eset jutott.
 • Az üzemzavarok fennállási ideje a jelentések szerint átlagban 3 óra 40 perc volt. Ez közel húsz perces javulást jelent 2014-hez képest.
 • Az incidensek bekövetkezése és észlelése között nem telt el fél óránál hosszabb idő.
 • Általában ezek a késedelmek órákban mérhetőek, de előfordult, hogy több mint egy banki munkanap is eltelt a hiba bekövetkezése és annak kijavítása között. Ez viszont már az ügyfeleket érzékenyen is érinthette.
 • Az MNB-hez beérkezett jelentések alapján 7 hitelintézet 15 üzemzavara tartott 24 óráig vagy még hosszabb ideig.
Azonnali átutalás-22.jpg

Forrsá: Portfolio.hu

Milyen trendek figyelhetők meg a pénzforgalomban?

A tavalyi év során folytatódott az elektronikus fizetések, ezen belül a kártyás tranzakciók bővülése, miközben a kártyás készpénzfelvételek száma kis mértékben csökkent. Éves tekintetben a kártyás fizetések száma a tavalyi második félévben 20%-al, az átutalások száma 2%-al, a csoportos beszedéseké 2,5 százalékkal, a készpénzfelvételek száma pedig közel 1%-al nőtt.

Azonnali átutalás-33.jpg

Forrás: Portfolio.hu

A kártyával lebonyolított vásárlási tranzakciók  20% felett bővültek, egy átlagos kártyás vásárlás 7500 Ft volt. A vásárlásokon belül az online tranzakciók értéke 34%-kal emelkedett, ami közel kétszerese a fizikai elfogadóhelyeken zajlott fizetések bővülésének. Mindeközben bankkártyákkal 7%-kal több készpénzt vettünk fel 2015-ben, mint egy évvel korábban.

Az érintőkártyák száma közel 30%-al, az érintéses fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma pedig közel 38%-al nőtt. Így már az összes kártya 53,6%-a, míg az összes POS-terminál 62,5%-a volt alkalmas 2015 végén az új technológiát alkalmazó fizetésekre

Azonnali átutalás-44.jpg

Forrás: Portfolio.hu

Azért az érintéses kártyákkal egyelőre még nem járunk minden esetben jól. Ha kíváncsi hol tartunk e téren, ajánljuk figyelmébe „Érintéses bankkártyája van? Nem biztos, hogy minden esetben jól jár.” című cikkünket.

 

Latest Posts

40 Plusszos karácsony

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában,...

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Élet-építők – tenni, vagy nem tenni…ez itt a kérdés

Az áldozatok még SOSEM tartottak össze semmit. Csak rántották magukkal a többieket