23.3 C
Budapest
2024, június 2,

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Friss

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Élet-építők- Kapcsold be az öved, van még feljebb!

Az előző részekben még csupán kóstolgattuk a témákat. De akkor most csapjunk a kellős közepébe! Miért is fontos az élet-építés?  Jaj, micsoda kérdés? Sóhajt fel az olvasó, nem tudva eldönteni, hogy most „zrikálják”, vagy valami komoly dologról van szó.

Bevallom, olyan ez, mint amikor a régi időkben Hofi Géza magánszámait hallgattuk. Vicces is, derűs is, de azért……mindenki tudta, hogy amiről szó van, az bizony „húsba vágó” téma.

Persze nem merészkedünk Hofi Géza-i magasságokba, hisz az ő talentuma „elbitorolhatatlan”. Meg minek is próbálnánk ilyen botorságot?

Az Élet építés kérdései kicsit olyanok, mint amikor Hofi Gézát hallgattuk

De azért ha vicces is a stílus, néha talán kicsit „szurkáló” is a téma, csak-csak érdemes néhány gondolatnyi időt szánni a felvetéseknek. Lévén mégis csak magáról az Életről van szó, mint egy szuperszonikus űr járgányról, amivel éppen a Föld néven ismert csillagközi telephelyen landoltunk, valami fura szövetséget kötve egymással. Miszerint néha segítünk egymásnak, néha közösen szívatjuk a többieket. Időnként átadjuk a testünket, hogy mások is testet építhessenek magunknak, és aztán családi kötelékben együtt játszzuk a nagy közös színdarabot. Néha pedig magunkba roskadva vágyakozunk azok után, akiket valamiért a nagy drámaíró kiírt a személyes dramaturgiánk szereplő gárdájából.

Ezer szerep, ezeregy szövetség, számos verzió. Egy talán még sokáig tartó hatalmas „szappanopera” fő, és mellékszereplői vagyunk egy személyben.

De hát nézzük csak, hol is tartunk? Mert sok dolog vár még ránk, ha fel akarjuk fedni az Élet-építés titkait.

Miért, és kinek lehet fontos az Élet-építés?

Na, erről mindjárt a Mennyei királyság című fim jut eszembe. Amikor Balian (Orlando Bloom) megkérdi Szaladint (Ghassan Massoud), a retteget vezért a legszörnyűbb csata után, hogy mit ér Jeruzsálem? A válasz egyszerű, és egyben roppant szarkasztikusan hangzik: Semmit. És mindent.

Az élet építésről a Mennyei királyság c. film ugrik be

Az Élet-építéssel kapcsolatban hasonlóképpen feltett kérdés, azt kell mondjam nem túlzó módon, hasonlatosan fontos, és a válasz hasonlóképpen szarkasztikus lehet.

Vegyük ketté a kérdést, és most egy percig nézzünk komolyan a témára!

Bárkinek fontos lehet, hogy élet-építővé váljon. Bárkinek, aki rájön arra a nüánsznyi kis különbségre, ami aközött van, ami az Élet tudatos építését jelenti. És aközött, amikor az Élet a maga „természetes” útján halad, és épül. Látszólag csak úgy magától.

Az utóbbi esetben azonban a kedvenc metaforával élve, „Életünk hajója” bizony sodródik a nyílt lélek-óceánon. Akképpen, ahogy a Pi élete című filmben sodródik egy hajótörött kisfiú egyedül, egy csónakban a nyílt óceánon, összezárva egy koránt sem barátságos tigrissel. És nem kis találékonyságába, és valljuk be szerencséjébe kerül, hogy túlélje a kalandot, amibe koránt sem jószántából sodródott bele.

Az Élet építés során gyakran úgy érezzük, hogy sodródunk. De van megoldás!

És igen, gyakorta találjuk magunkat olyan élethelyzetekben, ahova a magunk józan esze szerint dehogy is mennénk! S az oda elvezető kockázatokat bizony messze elkerülnénk, ha tudnánk, hogy oda vezet, ahová még véletlenül sem akartunk eljutni. Azt hiszem olyasmi helyzet ez, mint amikor Kolumbusz elmegy felfedezni Indiát, és fel is fedezi az új világot. Azonban koránt sem Indiát találja meg, hanem egyenesen az ígéret földjeként számon tartott Amerikát fedezi fel, egyáltalán nem könnyített hajókázás közepette. Teszem hozzá, egész életében úgy hitte, India és Ázsia földjét tapodta lábával. Ahogy ezt az indiánok néven elnevezett, ott lelt embercsoport nevéből is tudhatjuk.

Az élet építés bizony önmgaguink felfedezését is jelenti, emgmutatjuk, hogyan

Egyszóval nem is olyan ritka, hogy nem azt találjuk meg, amit keresni akartunk

De ettől még a megtalált hely is válhat az „ígéret földjévé”.

Hogy mennyit érdemes harcolni érte, az pedig csak menet közben derül ki, és néha csak a végén látjuk, hová is mutatott a varázspálca. De kétségtelen ténynek tűnik a nagy számok törvényéből megfigyelt tapasztalat halmaz elemzésekor, hogy jobb a kezünkben tartani az evezőket. És amennyire csak lehetséges, áldásos felszerelkezni néhány praktikus eszközzel. Ilyen például egy iránytű. Néha egy térkép sem árt. Vagy legalább egy árva GPS legyen elérhető közelben.

Ha mindez nincs, legalább az indulás előtt dobjuk be a kérdésünket a google keresőbe, hogy annyit megtudjunk, békatalp vagy sarkvidéki meleg bunda legyen nálunk. Persze mindezt fizikai és metaforikus értelemben egyaránt értve.

És ha már a filmeknél tartunk, akkor eszembe jut még a Különvélemény című alkotás is, amit talán nem mindenki ismer. Főszerepben Tom Cruise. A film rendezője nem kisebb személyiség, mint Steven Spielberg.

Az élet építás morális kérdéseket is feszeget

A téma?

Van-e választása az embernek?

Vagy van egy eleve elrendeltetett irány, ami annyira előre tudható, hogy a bekövetkezése előtt, bizonyos emberi tudatosság igénybe vételével előre látható, és ekképpen a negatív események megakadályozhatóak. Vagy nem akadályozhatóak meg?

A film érdekessége, hogy a manipuláció magasiskolájának keretében, az emberi elme befolyásolására is képes mechanizmusok hiba rátájára mutat rá. Nem alacsony szintű morális kérdéseket feszegetve.

Most, hogy akár élet-építővé válhatunk, mit is kezdjünk az egésszel? És mi ez az egész?

Maradjunk a Különvélemény című filmnél mint analógiánál, és mint metaforánál.

Az Élet építés különvéleménnyel járhat

A főhős, a „jó fiú”, a bajok megelőzésének avatott, és hivatásaként művelő embere. A történet szépen alakul, a jó legyőzi a rosszat. Aztán egyszeriben fura dolog történik. Ahogy az a történetekben (privátin is) előfordul. A jó fiú bajba keveredik, mert hát a múlt visszanyúl az ő rendezettnek látszó életébe. Mert sokan élik úgy az életüket (nem csak a filmekben), hogy a jelenlegi környezetük nem tud mindent róluk. Sem az előéletükről, sem az őket ért veszteségekről, sem az ezekből fakadó traumákról, sem azok következményeiről. Erről mesél még az Eredet című film is, de ezúttal nem hagyom, hogy az evezőlapát kicsússzon a kezemből, és a közös gondolat ladikja elsodródjon másik irányba. Ezzel máris megmutatva, mit is értünk többek között élet-építésen.

Mert bizony benne vagyunk a kellős közepében!

Amikor is egy gondolatról száz másik gondolat (és téma) jut eszünkbe. S ezen ösvénykén máris egy olyan dzsungel közepében találjuk magunkat, ahová nem is indultunk, és eszünk ágában sincs elveszni. De ha beljebb merészkedünk egy nyitott ajtón, bizony előfordul, hogy egy parkettás szobából is egy életveszélyes beton gödörbe zuhanunk, miközben csupán egy vizes blokkot feltéteztünk az ajtó mögött. A következmények pedig kiszámíthatatlanok lesznek, s csak a jó szerencsén, avagy a dramaturg furfangján múlik, hogy kiveszi-e az adott szereplőt a színjátékból, vagy benne hagyja az adott jelenetet, és csak kicsit alakítja a forgatókönyvet. Meghagyva a következő felvonást.

Egyszóval, kanyarodjunk vissza John Anderton parancsnok esetéhez a Különvéleményben. Amikor is a múltja visszanyúl, és az Élet ekképpen feltesz neki egy nagyon, de nagyon fontos kérdést! Olyan típusú kérdést, Spielbergnek hála, amilyet azért a mindennapi halandó is kaphat, aki koránt sem szuper gázsiért játszik Élet-filmet, egy éppen jól finanszírozott, vagy alacsony költségvetésű mozi főhőseként. És Oscar díjat sem ígér senki előre!

Szóval John egy kardinális pillanatban, a gonoszt játszó szereplő által nem kis bajba kerülve, élete nyomatékos gombját megnyomva olyan indulati helyzetbe kerül, ahol NINCS MESE, visszafordíthatatlan cselekvésre készül. Ami megpecsételi az ő sorsát. Hát igen, ilyen a főhősök élete! Ebben az izgalmas, ugyanakkor kulcsfontosságú pillanatban a másik nem kevéssé fontos, mondhatnánk kulcsfontosságú szereplő felsikolt. És azt üvölti, hogy „Van választás!”

Az élet építése tudatosságot kívánó, örökösen változó életfeladat

És ez az a mondat, ami mindent eldönt. És ami bevallom, amióta láttam a filmet, életmentő mondattá vált a saját életemben is!

A válasz a determinációra! Az eleve elrendeltségre!

VAN VÁLASZTÁS!

Igen is van választásunk, hogy megteszünk valamit, vagy, hogy engedjük, hogy az érzelmi lényünk mindent elborítani képes énje döntsön helyettünk. Avagy másik végletként, a józan hidegséggel bármit megtenni képes racionális énünk jéghideg pengéje vág el egy egyébként még működőképes élet-ideget, és taszít bennünket lélek-hibernált állapotba. Ellökve magunktól segítő kezet, jó szót, vagy bármely élhető szerepkört. Olyan alapokra helyezett válaszaink szerint alakított élet-terekben, ami gyakorlatilag köszönő viszonyban sincs az eredeti szándékainkkal. És még statisztikai alapokon sem indokolható mennyiségű releváns adatunk sincs az adott témáról.

Viszont, itt a választás lehetősége! Determinálttá válunk? Vagy élet-építővé? Ez itt a kérdés. És nem kicsi a tét.

Ha a saját élet-filmünkben egy-egy kulminált, és sorsdöntő helyzetben van egy rálátó rész, aki képes még időben felsikoltani, hogy VAN VÁLASZTÁS, van másik választás, akkor akár a szakadék szélén is képesek vagyunk, ha imbolyogva is, de megálljt parancsolni az eseményeknek. És másik irányba fordíthatjuk a lovat/hajót/szekeret, ki-ki saját metaforikus képével élve. Vagy egyszerűen csak megállíthatjuk az ütésre lendült kezünket. Legyen előttünk gyerek, vagy felnőtt, aki felbőszített.

Hogy hogyan váljunk élet-építővé? Azt hétről hétre, folyamatosan árulom el. Újabb, és újabb történetekbe ágyazva be a válaszokat, amelyből ki-ki kedvére alkothatja meg a saját élet-film szerkezetét.

 Csaba Beatrix

Latest Posts

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...