15.4 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Megmutatjuk, hogyan lehet kihozni a maximumot a bankbetétekből

Tények a bankbetétekről: egyszerű, kis kockázatú, a családok zöménél az egyetlen befektetési forma, jelenleg rendkívül alacsony kamattal. Ám kis odafigyeléssel némiképp ellensúlyozhatjuk a szerény hozamot.

A bankbetét tényleg a legelterjedtebb befektetési forma, szerényebb keresetűeknek ez a legmegfelelőbb, és azok is tartanak némi pénzt a bankban, akiknek van mit a tejbe aprítaniuk. Ráadásul olyan egyszerű, mint egy pofon. Ha nem hiszi, vagy többet szeretne tudni a bankbetétekről, érdemes elolvasnia „Nem csak a dúsgazdagoknak érdemes befektetni” című írásunkat.

Ebben a cikkünkben először négy pontban bemutatjuk, hogy a gyakorlatban hogyan működik a bankbetét, és az utolsó ötödik pontban tippeket adunk, hogy mégis hogyan lehet jól „sáfárkodni” a bankbetéttel.

Bakbetét-2jpg

I.Milyen tényezők csökkentik a megtakarásunk hozamát?

A választ egy gyakorlati példán keresztül a Pénzcentrum szolgáltatja: helyezzünk el 1 millió forintot 1 évre 1%-os kamattal bankbetétbe (az átlagos jegybanki kamatlábbal számolunk). Ha kiszámoljuk az összeget azt gondoljuk, hogy egy év múlva az összeg 1 millió +10 000 Ft lesz. De a számlánkon nem ennyit fogunk találni, ugyanis ezt még csökkentik a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (EHO) mértékével. Ez körülbelül a kamatunk ötöd része.

  • A kamatadó jelenleg 15%
  • Az EHO 6 %.

Így a 10 000 Ft hozamból csak 7900 Ft marad és 2100 forint közterhet vonnak el tőlünk. Ez még a szerencsésebbik eset, ugyanis lehetnek olyan esetek mikor az egész kamat elveszik.

II.Második csapás kamatra: a számlavezetési díj.

Sajnos ebben az esetben is számolnunk kell a számlavezetési díjjal. Két módszer van ennek a kivédésre:

  • Kössük le olyan banknál a pénzünket, ahol nincs számlavezetési díj.
  • Ne nyissunk új számlát, a pénz lekötésre használjuk az általános célokra fenntartott folyószámlát, hiszen ennek a díjait egyébként is fizetjük.

Plusz jótanács: Figyeljünk az átutalási és pénzfelvételi díjakra. Érdemes megkeresni azt a bankot ahol ezek a költségek alacsonyak.

III.Ne azonnal ne vegyük fel a pénzt, ha nem muszáj.

A bankbetét rövid futamidőre szóló megtakarítás, de pénzünket többször is leköthetjük. Így a pénz felvétele csak egyszer csökkenti a kamatokat. Kedvezőbben alakulnak a díjak, ha olyan bankot választunk ahol az átutalás költsége a tranzakciós illetékkel megegyezik. Ennek nagysága 0,3%, de legfeljebb 6000 Ft. A példa szerinti 1 millió Ft átutalásakor ez 3024 Ft. Egy éves lekötés esetén 1%-os kamat mellett, a kamatadó, az EHO és a tranzakciós költség levonása után 4876 Ft marad, ha a számlavezetési díjat sikerül kiküszöbölni.

Ha készpénz formájában vesszük fel az összeget, a helyzet rosszabbodik. Ilyenkor ugyanis 0,6%-os tranzakciós illetékkel számolhatunk. A példát követve ez 6000 forintos díjat jelent, így csak 1900 forinttal hozamunk lesz 1 év alatt!

IV.Az 1% kőbe van vésve?

Az 1%-os kamat az átlagos szint. Ha jól szétnézünk a bankok között, akkor ennél azért találhatunk kedvezőbbet is. Persze a kamat így sem lesz jelentős, de találhatunk olyan ajánlatot is ahol 2% körüli hozamot ígérnek. A bankok is akcióznak. Szóval, ha rövidebb futamidőt választunk, akkor ennél akár jelentősen magasabb kamattal is kalkulálhatunk.

V.Hogyan érjünk el értelmezhető hozamot a bankbetétnél?

Ez a befektetési forma azért áll ilyen kedvező helyen a befektetési lehetőségek listáján még az alacsony kamatok ellenére is, mert bizonyos esetekben egyértelmű előnyöket ad más megtakarítási lehetőséggel szemben.

A Pénzcentrum négy szabály betartást javasolja ahhoz, hogy elfogadható kamatot kapjunk:

  1. Olyan bankot kell választani, ahol nemcsak a friss pénz feltétellel adnak aránylag kedvező, 1% feletti kamatot.
  2. A befektetési céljaink legyenek hosszabb távúak, minimum félévesek, ezzel is növelhetjük az elért kamatot.
  3. Válasszunk olyan bankot, ahol nem kell fizetni a számlavezetésért.
  4. Figyeljünk a tranzakciós díjakra.

Amennyiben ezek a lehetősége nem voltak szimpatikusak az Ön számára, de kis, vagy tetszőleges összeget fektetne be minimális megkötés és kockázat mellett, akkor lehet hogy az Ön befektetési formája az Állampapír lesz. Ha informálódni szeretne az állampapírokról, javasoljuk, hogy olvassa el „Ha nem tetszik, a bankbetét, válassza az állampapírt” című cikkünket.

 

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...