19 C
Budapest
2024, május 11,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Egyedül élet-építők és kötelékben repülések margójára…

Számosan vannak, akik egyedül építenek életet. Van, aki önként van egyedül. Mert nem szeretik, ha beleszólnak abba – otthon analógiával élve – hogy hol legyen a háló, és milyen színű legyen a nappali fala. És abba sem szeretnének beleszólást engedni, hogy hányszor és hova mennek. Miből, mire és mennyit költenek el. És persze kivel, mikor, meddig osztják meg az otthonukat. Ők a Nagy Bizalmatlanok táborába tartoznak, akik NEM kockáztatnak.

 

Sokan élnek egyedül, mi lehet az oka a döntésüknek?

Mert úgy vélik, ha megóvják magukat a kockázatoktól, akkor nyernek. Ha közben érezhető is a veszteség keserédes íze a szájukban.

 

Mit nyer, és mit veszít egy egyedül építő?

Nyer viszonylagos nyugalmat, és személyes döntési jogokat.

Veszít egy másik szempontrendszert, ami akár jó is lehet.

Nyer önállóságot.

Veszít társas lét örömöt.

Nyer békés mindennapokat érzelmileg.

Veszít élettapasztalat megosztásából, közös értelmezésből fakadó új látásmódot.

Nyer önálló gazdálkodást.

Veszít közös élményekben rejlő életenergiát, vitalitást, és spirituszt.

 

magányosan élni

 

Mi az előnye, és mi a kockázata a közös építkezésnek?

Előnye, hogy az ember nem üres lakásba tér haza a napi kötelesség után.

Kockázata, hogy akkor sem üres a lakás, amikor semmi másra nem vágyik, mint egy kis egyedül létre.

Előnye, hogy érzelmi kötelékben élhet.

Kockázata, hogy érzelmi kötelékben kell élnie. Akkor is, amikor ez kényelmetlen.

Előnye, hogy meg lehet osztani a terheket.

Kockázata, hogy meg kell osztani a terheket. És át kell vállalni tehermegosztás címén más terheit is.

Előnye, hogy tartozik valakihez.

Kockázata, hogy akkor is tartozik valakihez – jogilag és gazdaságilag is – amikor az már egyáltalán nem kellemes, nem kívánatos, sőt néha nem is előnyös.

Előnye, hogy jogi, gazdasági, érzelmi értelemben sincs egyedül.

Kockázata, hogy a fent említett kötelék okán, már nincs egyértelműen önálló döntési joga az élet minden területén, tehát nem szabad korlátlan értelemben.

Előnye, hogy szerethet, és szerethetik. Vertikális és horizontális értelemben is. Értsd, akár szülővé is válhat, családot alapíthat, gyermeke szeretetében fürödhet, párja szeretetében lubickolhat, és ezt az élményt maga is megadhatja a gyermeknek, társnak.

Kockázata, hogy akkor is igényelhetnek tőle szeretetet, gondoskodást, törődést, akár szerelmet lelki és fizikai értelemben egyaránt, amikor ehhez sem kedve, sem energiája, sem valós értelemben vett lelki köteléke nincsen.

 

Nem mindenki önkéntes egyedül építő… Avagy sorskalandorok kíméljenek!

Vannak jó néhányan a Föld nevű csillagközi űrállomáson, akik, amikor elvállalták a földi küldetést, hiányos belépési kártyát kaptak.

 

Bár elegánsan fogalmazhatunk úgy is, hogy nagyobb szabadságot kaptak azáltal, hogy az éltre jogosító kártyán egyes rovatok nem voltak kitöltve, de félek, ez csak jótékony csúsztatás lenne a megfogalmazásban.

 

Az egyelőre még élet-titok, hogy az élet-kártya kibocsájtó csak feledékeny volt, netán trehány kitöltőtől kapott illetékes élet-kártyát. Azt sem tudjuk jelenleg megfejteni, hogy lehet-e reklamálni ez ügyben valakinél? Van-e garanciális Hiánypótlási Minisztérium, ahol az élet-kártya kitöltés hiányosságainak pótlásáról lehet gondoskodni?

magányosan vagy egyedül

 

Mert hát minek is kellene bizonyosan kitöltve lenni azon az élet-kártyán?

 • épség és egészség a földi küldetés során
 • biztos létfenntartás a földi küldetés során (lakhatás és megélhetés)
 • biztonságos érzelmi környezet vertikálisan és horizontálisan (vertikálisan az érkeztető család – horizontálisan az önként létrehozott család)
 • szerelemre való képesség
 • utódlási képesség érzelmi bázisban (nem csak biológiai alkalmasság, hanem érzelmi alkalmasság és igény)
 • érzelmi érzékenység, érzelmi intelligencia, tolerancia, empátia képessége a földlakók és az Élet irányába
 • az élet védelmezése, az élőlények tisztelete
 • életöröm
 • az élet iránti elhivatottság
 • bizalom az élet irányában
 • bizalom az emberiség irányába
 • bizalom az Univerzális Rend irányában
 • sorstudatosság
 • kegyelem, figyelem, elfogadás és elfogadottság intellektuális együttkezelése

Ezek a minimális sorok, amiknek illene kitöltve lennie minden földi kiküldetésre érkezőnek, hiszen ahogy azt már a sorozat kezdete óta pontosan tudjuk, az ember földönkívüli lény, aki a Föld nevű csillagközi űrállomásra hivatással érkezik. Kiküldetésben van, mint Űr-Lexus. Mindez pedig a Föld nevű csillagközi űrállomás érzelmi és tudati fejlődését szolgálja. A magasabb rendű Én szolgálata ez, az Univerzum javára.

 

Azonban úgy tűnik, (jó)néhányan úgy érkeznek a csillagközi űrbázisra, hogy jelentős sorok nincsenek kitöltve, vagy fogalmazzunk úgy, hogy tartalommal feltöltve az élet-kártyán. Ebből következően vannak, akik hiányos kártyával szaladgálnak a kiküldetésük során, ezzel számos hátrányba kerülve.

 

A deficit pedig deficitet teremt az életben is

A hiányt nem mindig lehet egyedül pótolni. Van, amit tudatossággal, akaraterővel, céltudatosság kifejlesztésével pótolni lehet. Igen itt, földi körülmények között. Ám van, amit nem lehet sem akarattal, sem céltudatossággal elérni. Mert élethelyzet, tehát a körülmény, a vertikális rendszerben lévő elemek, és az élet-kártya rovatainak hiányosságai olyan együtthatókká alakulnak, amik bizony befolyással bírnak a személyes életre.

Ezért vannak, akik akaratuk ellenére lesznek egyedül-építők. Vannak, akik akaratuk ellenére lesznek anyává/apává. Vagy akaratuk ellenére nem lesznek anyává/apává. Vannak, akik boldogan építenének másokkal, de velük nem akarnak építeni azok, akikkel ők szeretnének. Vagy nem is találkoznak élet-építő társsal. Egyszóval a deficit deficitet teremt…

 

Aki nem kockáztat, nem is nyerhet!

Be kell vallani, az élet kockázattal jár.

Kockázat az érzelmi kötelék felvállalása. Kockázat az érzelmi kötelék elvágása is! Kockázat eldönteni, hogy mit tanul az ember? Mert koránt sem biztos, hogy amibe belefektetjük az energiát, az meg is térül. Kockázat a döntés, mit NEM tanul meg az ember. Azonban az élet fabatkát sem ér kockázat nélkül!

 

De akkor mit csináljon a földi küldetésben lévő Űr-Lexus?

Első komoly feladat, feltérképezni, hogy valóban nincs kitöltve minden tétel az élet-kártyán, vagy egyszerűen csak megijedtünk az élet kihívásaitól, és a megérkező lehetőségeket inkább ki- és elkerüljük. Így, vagy úgy. Tudatosan, vagy tudattalanul.

Opciók:

Amennyiben az életkártyán hiányos a kitöltés, akkor nincs mese, támogatásra van szükség. Külső támogatásra.

Amennyiben azonban a kétség uralkodik el rajtunk, hogy ha nem megyünk bele egy helyzetbe, akkor megúszunk bármely bukást, akkor az bizony saját ügy! Akkor csak magunkra támaszkodhatunk.

 

Mert helyettünk senki, senki a világon nem képes döntéseket hozni. Senki nem vállalhatja át helyettünk a kockázatot. A döntés kockázatát. Mert dönteni mindenki csak önmaga dönthet.

 

Hogy mit vállal, és mit nem vállal el, és vállal fel? És be kell vallani, semmi, de semmi garancia nincs arra, hogy bármely döntés úgy jön be, ahogy azt elterveztük.

 

Semmi, de semmi garancia arra, hogy nem jön valaki, aki szétrúgja a megépített homokvárunkat. Hogy nem jön valaki, aki kihúz egy kártyalapot a precíz türelemmel felépített kártyavárunkból. Vagy nem jön valaki, aki aláássa a gondosan, kőkemény munkával megépített életünket. Vagy, hogy nem jön valaki, akinek az érdeke mást diktál, és ami következtében elveszítjük azt, ami jogosan volt a miénk! Legyen az pénzügyi vagyon, munkahely, vagy szerelem.

 

 

Mégis, százszor is mégis érdemes kockáztatni.

Mert az Élet nevű űr alkotmány, egy csodálatos jármű. Minden féktelen dühével, energiájával, szenvedélyével, sikerével és kudarcával.

 

Ha nem így lenne, egyetlen filmalkotás, festmény, zenemű, impozáns épület sem lehetne a földön. Egyetlen szerelmes regény sem születhetne meg. Egyetlen találmány sem jöhetne létre. Nem lenne sem internet, sem mobil telefon, vagy egyetlen egy űrállomás sem.  Egyetlen zseniális gyógyító módszer, sebészeti eljárás sem.

Nem ismernénk az emberi genomot, a géntérképet, és nem haladhatnánk az emberi létezés titkának feltérképezése felé óriási léptekkel.  Sőt még lámpa sem világítana a szobánkban, ha Edison nem elég kitartó. Igaz a kutatások szerint rajta kívül még 22 feltaláló dolgozott az ügyön, de neki sikerült először valóban el is készíteni az izzó szálat. Létrehozni a fizikai közeget, amit ma lámpa izzónak nevezünk. És ami a maga természetességével kapcsolható fel a lakásban, amikor lemegy a Nap. Ő volt a szuper zseni az ügyben, így mégis csak az ő neve fémjelzi ezt a ma már alapvetésként létező stabil fényforrást. De hát milyen űrtávlatokban léptük már át a lámpa megszületését, az elektromosság használatát a chipek korában, amikor már a bio-számítógép távlatait feszegetjük.

És az emberiségnek bizonyossága van arról, hogy Einstein gravitációs hullám elmélete nem csupán elmélet, hanem reális valóság. Mindez csakis azért lehet, mert vannak olyan őrült fazonok, akik nem féltek és nem félnek a döntések kockázatától. Az estelegesen bekövetkező, vagy ki tudja, talán kódolt bukástól? Vagy ha félnek is, akkor is bevállalják a kockázatot. Persze nem lesz mindenki zseniális feltaláló. Nem mindenki kolosszális genetikus. Nem válhat mindenki zseniális sebésszé. És nem lesz mindenkiből Goethe, Shakespeare, Mozart, Vincent van Gogh, Leonardo Da Vinci, vagy Einstein.

 

És ha nem lennének őrült élet-optimisták oly sokan, talán soha, egyetlen ember sem születhetne meg a Földön. Mert talán a legextrémebb kockázat, gyereket vállalni! Életet szülni erre az őrült, extrém, és kockázatos világra. Életet adni valaminek, amit nem is ismerünk. Talán sosem ismerünk meg. De amit/akit őrülten szerethetünk, feláldozva gyakorta egész életünket azért, hogy ő világra jöhessen, hogy felnevelhessük, hogy vigyázhassunk rá. Hogy kapui lehessünk az Ő küldetésének, Űr-Lexussá válásának.

 

Talán a világ legnagyobb kockázata, életet adni másoknak

De a maga kockázatát, és döntéseit bárki, és mindenki csak maga vállalhatja fel. Erre sarkallni, vagy kényszeríteni senkit sem lenne szabad. Persze pressziók és kísérletek erre is vannak nap, mint nap. Kicsi ez a bolygó, és hatalmas ez a bolygó egyszerre. Minden elfér rajta, és nincs elég hely rajta egyszerre. Olyan élet-kavalkád ez, amin ember legyen a talpán, aki talpon marad.

De BÁRKI, BÁRMIKOR megkockáztathatja az életet, annak minden ódiumával együtt! Mert az szíve joga mindenkinek és bárkinek, hogy szenvedélyesen szeresse önnön létezését. És beváltsa Űr-Lexus mivoltát. Segítségére legyen másoknak eközben akár saját Űr-Lexus mivoltával. És teljesítse be a létezés metamorfózisát, ami kaput nyitott számára, hogy a születés fátyolán keresztül törve, beleereszkedjen ebbe a sűrű, néha érthetetlen, néha lehetetlen küldetésbe. Ami pont úgy van kitalálva, hogy egymás nélkül, a kockázatos döntéseink nélkül lehetetlen megcsinálni.

Ezért bátorság Űr-Lexusok. Ideje kinyitni az indító gombot védő kapszulát. És belevetni magunkat az Élet sűrűjébe. Egyetlen egyet azonban érdemes fókuszban tartani! A kötelékben repülés a kockázatokkal együtt is biztonságosabb, mint egyedül lavírozni.

 Jó repülést!

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...