19 C
Budapest
2024, május 11,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Élet-építők – Űr Lexus építők

Élet építeni nem nagy ügy… Vagy mégis? Az Űr Lexus építés aprólékos munka! Ha már érted a „régiből maradtat”, akkor egy nagy sóhajjal átlépheted önnön határaidat és felszerelheted az Űr Lexus karosszériát.

 

Az új építésű Űr Lexusok bizony bonyolult szerkezetek. Nem, nem csak adathordozók, hanem közvetítők is. A régi és az új között tolmácsolnak. Ők tudják, hogy az átmenet  a korszakok között, nem is olyan egyszerű. Feladni a gyerekkori álmokat, egy régi kor maradványain átkászálódva, megérteni az új korszak kihívásait. Elengedni mindent, amit eddig az életről tudtak. Átlényegülni egy új űrkorszakba, ahol egészen más képességekre van szükség. Túl a technika vívmányain, meg kell érteniük, hogy a világ megváltozik. Visszavonhatatlanul más lesz. És ebben a másfajta világban a jól megismert, talán kicsit meg is unt módszerek már fabatkát sem érnek. És a „Nagy Manitu” már nem érti a jól bevált füstjeleket. Lehet, hogy más ül a székében?

Élet építők- Dorothy űr lexus?

 

Űr-Lexusnak lenni jó?

Igen. Mert amikor az új karosszéria felkerül, az ember úgy érzi, egészen megújította önmagát. Kompatibilis lett az új világgal. Legalább külsőleg. Kicsit talán olyan érzés, mint amikor Óz, a nagy varázsló eltakarja a valóságot. Igaz, kell Dorothy, aki majd megcsinálja a „mutatványt” és valósan, realtime legyőzi a gonosz Nyugati Boszorkányt.

Mert hát Óz azt ígéri, hogy ha ezzel a feladattal a kicsi megbirkózik, akkor segít neki hazajutni a szürke, poros, de oly hőn szeretett Kansasba a családjához. Mert Óz TUDJA, hogy ő maga nem képes erre a harcra. Bár elhiteti a környezetével, hogy Ő a Nagy Varázsló. Elrejtőzik a homály fedte sötétségbe. És gondosan kizárja a Nagy Teremből a kíváncsi tekinteteket. Mert a maga módján Óz is Űr-Lexus lehetne. Hiszen tudva tudja, hogy a változás szükséges, és elkerülhetetlen! Csak neki nincs elég bátorsága, vagy hite önnön Űr Lexus mivoltában. Ezért kapóra jön egy ártatlan, és kissé naiv gyermek, akit meg tud félemlíteni, és persze olyat ígérni, amiért Dorothy mindenre képes! A hazatérés misztériumát délibábként kivetítve. Elmaszatolt, vagy fogalmazzunk szigorúbban, veszélyeket elkenő-elkendőző feltételként kiadva az ukázt.

 

a nagy varázsló picike ember

 

Óz megúszásra játszik ugyanis. Hiszen Ő maga is „belepottyant” az Óz-ságba. A Nagy Varázsló iciri-piciri emberke csupán, egy nagy hangszóróval a birtokában. És tudja, hogy aki kiabál, az félelmet tud kelteni. Hát elég hangosan beszél ahhoz, hogy féljenek tőle. Mert az égből pottyantat, sokszor vélik „Isteni szerkezetnek”. Csak ki ne derüljön az igazság(a)…

Dorothy is akaratán kívül lesz Űr-Lexus. Amolyan sorstörténésként. És mert a vágy olthatatlan benne a hazatérésre, – bár pontosan érzi, hogy a rá mért feladat koránt sem lehet az övé -, az ártatlanok, vagy mondhatnánk, a szűzkezűek bátorságával vág neki annak a bizonyos sárga útnak.

 

Űr Lexus sors-építők

Az Űr Lexusok bonyolult jószágok. Érzékeny radarokkal felszerelve. Messziről „kiszúrják” a jó népet, és azonnal tolmácsolni kezdenek. Felkavarva az indulatokat maguk körül. Mert, hogy jön ahhoz egy „közülünk való”, hogy tudja azt, amit mi még nem tudhatunk. Nos, ezért az Űr Lexus lét kissé szól a ki-, avagy megtagadásról. A kitaszítottság érzése csak árnykép a falon, de elég valósnak tűnhet, mint egy színes, szélesvásznú álom. Amiből reggel felébredve nem vagyunk biztosak abban, hogy mindezt csak álmodtuk. Sokkal valóságosabbnak tűnik.

 

De minden jó, ha a vége jó

Ahogy Dorothy sem egyedül vívja meg az ő kis kéretlen harcát, úgy az Űr Lexus lét sem csupa gyötrelem. Mert ha a „Nagy Manitu” széke bizonytalan is, azért a nagy szervező erő valahonnan mindig küld egy „Gyáva Oroszlánt”, vagy rátalálunk egy „Bádogemberre”. És nem ritkák a lyukas oldalú, penge agyúvá váló „Madárijesztők” sem. Szó se róla, mindegyikre ráfér egy kis renoválás. Stoppolás, foltozás, rozsdátlanítás. De kétségtelen tény, hogy a Véletlenek összjátéka során, Dorothy akaratlanul is teljesíti a küldetését. Még ha a kétségbeesés, a düh, vagy a félelemből fakadó fájdalom lesz is a Sors Keze, amivel a vödörből illetékesre locssintja azt a drága jó vizet, amitől a Gonoszság egyszerűen elolvad, mint ha sosem lett volna.

 

Ha Dorothy haza akr menni, akkor segítenie kell Óznak

 

A halhatatlanság titka…

Az egyik út, a „sárga kockás”, ha az embert beleírják egy jó kis örök életű mesébe.

A másik út, ha Űr Lexus karosszériát beszerezve, Űr Lexus leckéket veszünk, és elemenként lényegülünk át, magunkba szívva valami egészen mást,  mint amit eddig tudtunk, vagy képzeltünk az Élet Rejtelmeiről.

 

Mert élni tudni kell!

Az igazi halhatatlanok ismerik a titkot. Túlélni a reményt! Mivel a mondás szerint a remény hal meg utoljára, ezért aki túléli a reményt, az halhatatlan.

A remény sosem hal meg. Ez az igazság! Mert ha meghalna, akkor már nem létezne ember a Földön. Sőt, gyaníthatóan a Föld sem létezne. De a Föld él, és az ember is él, mert van egy hihetetlen életben tartó erő. Minden korban megjönnek az Űr Lexusok. Csak egy, vagy egyszerre kisebb rajokban. Mert egy fecske nem csinál nyarat, de azt üzeni, nyár idén is lesz. Bár most még sűrű hópelyhek dermesztik a friss tavaszi veteményt, de akkor is lesz nyár, ha a gólya nagy fészkében nyakig ül a hóban. Mert rend van. Még ha káoszos is egy kicsit. És megjöttek az első gólyák. Már költenek. Mert ők is tudnak valamit. Egy belső radarral tudják. Ahogy a fák is, amik tavasszal kirügyeznek. Akkor is, ha az április szeszélyes, mint a női lélek.

Az Űr Lexusok ismerik a reményt. Ami sosem hal meg. Inkább megújítja önmagát. Űr Lexusnak öltözik, és behozza mindazt az újat, ami bár néha kívül esik a komfortzónánkon, de azért túlélhető. Mert a világ változik. Mert, ahogy sok ezer évvel ezelőtt egy Űr Lexus már megmondta: „Kétszer nem lépsz ugyanabba a folyóba” (Kr.e. 6. század, Hérakleitosz). Bár a folyó neve közben ugyanaz marad…

 

Űr Lexusnak lenni jó?

Igen! Mert a megújulás, maga az életre mondott IGEN! Felejtsd el, amit eddig tudtál az életről. Engedd el mindazt, amit nem tudsz magadnál tartani. Legyen az személy, tárgy, vagy akár a házad, otthonod. És vedd fel az Űr Lexus karosszériát. Meg fogod érteni, mi az életed lényege. Maga az építés! Maga az élet.

A többi nem számít, mert csupán egy látomás az egész. Egy álom. Amit nem felejtesz el az ébredés után sem. És ami olyan kézzel foghatóan igazinak tűnik!

 

Óz nem varázsló, csak kisstílű ember

 

És amikor kiderül, hogy Óz a Te történetedben sem Nagy Varázsló, csak egy kisstílű ember, aki jól használja az eszközöket, amiket magával hozott, akkor a lelepleződés pillanatában el fogja árulni a legnagyobb titkot! A hazajutás titkát. Mert a varázscipellő mindegyikünk lábán ott van! Csak össze kell ütni a sarkunkat háromszor és már repülhetünk is haza.

Mert Kansas lehet, hogy szürke, poros, sőt tornádók is felkaphatnak „házastól”, de azért a miénk. És Kansasban is nagyon kellenek az Űr Lexusok, hogy tolmácsoljanak a régi és új között. Mert egyetlen dolog több mint biztos. A folyóba beleléphetsz kétszer, de másodszor már nem ugyan abba a vízbe lépsz bele. Csak a neve nem változik. A víz már nem lesz ugyan az. Mert a víz megállíthatatlanul robog feléd a forráshelyről, ahonnan ered, körülöleli a lábadat, és rohan tovább.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...