21.5 C
Budapest
2024, június 4,

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Friss

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Élet-építők – Hogyan legyél űr – Lexus?

A Lexus sok mindent tud. Tudja a régit és ismeri az újat. Azt is tudja, hogy a változás megúszhatatlan. Sőt azt az elkerülhetetlen tényt is belátta, hogy a változás olyan gyorsan történik, hogy felocsúdni sincs idő.

Tehát olyan képességek kidolgozására van szükség, ami a gyors változással is lépést tud tartani. Mint egyfajta kaméleon stratégia. Olyan színű, ahova lép. De hol van itt a morál? Mit szól ehhez a Lélek? Hol a stratégiai forrás? És mit mondjunk erről a gyereknek???

Old Shatterhand a változást hozta el

Vége az űr-korszaknak?

Ez nem sci-fi. Ez a valóság, realtime időbe helyezve. Ami a Galaxis elérhetőnek vélt szférájában felfedezésre került, az „halott” eredmény. Oda nem szaladhat az Emberiség. Sosem volt, vagy elhasznált energiájú bolygók, csillagok garmadája. Látszólag kő a köbön. Ami meg ezen túl van, az egyenlőre karnyújtással nem elérhető!

És ha űr – Lexus? Akkor mi van?

Kezdjük egy metaforával! Hogyan lett Old Shatterhand, Winnetou űr-Lexusa?

O.S. tudja, hogy a változás indián földön is be fog következni. S mi több, ő magát is a változás viszi az „új földre”. Olyan tudással, amit a helyiek gyakorlatilag nem ismernek. És lássuk be, imádkozhatnak az ősi törzsek az ősi szellemeikhez, a vég kezdete már a nyomukban jár.

O.S. azonban egy dologban biztosan különbözik a hódítók többi tagjától! Bár tudja, hogy építeni fog, tudja, hogy ezzel végérvényesen megváltoztatják az ősi kultúrát, sőt emberek százainak, ezreinek életét is gyökeresen át kell, hogy alakítsák, de O.S. jó ember! Tiszta lélek! És nem akarja bántani a helyi erőket. Azonban utat épít az új korszaknak. Tehát egyszerűen, és menthetetlenül beavatkozik a korábbi korszakot képviselők életébe!

O.S. a nagy fehér mágus?

O.S. titka, hogy a maga módján profi! Tudja mi a cél, tudja, hogy kell megcsinálni, tökéletesen kezeli a „medveölőt” és a „Henry-puska” is mindig célba talál, ha az életet kell védeni. Ugyanakkor tiszteli is az életet. Tiszteli az embert, akié a Föld. És tudja, hogy nem elvenni kell az indiánoktól azt, ami ősidők óta az övék, hanem megkapni kell a Földet, hogy a vonat fényes kígyóként száguldhasson át Amerikán, elhozva egy gyorsabb jövőt!

De O.S. tisztességesen akarja! O.S. barát. Nem hódító, hanem fejlesztő. Ő már ismeri a jövőt. Ismeri a technika vívmányait. Ismeri a vasút előnyeit. Ő nem kihasználni akar, csak építeni. Valamit, ami szerinte is nagyobb perspektívát ígér.

O.S. űr – Lexus a javából!

Ismeri az erőt. Tiszteli az életet. Ismeri az újat. Tiszteli az újból fakadó erőforrások előnyeit. Beszéli az ősi nyelvet, mert megtanulta. Beszéli az új nyelvet, ahonnan érkezett. Képes közvetíteni. O.S. a becsület bajnoka! O.S. tud küzdeni és hajlandó is rá. O.S. hajlandó megküzdeni a régivel és az újjal is, ha a becsület a tét. O.S. képes az új, betörni vágyó „intelligenciát” legalább valamennyire befolyásolni, kordában tartani. O.S. képes együttműködést generálni, legalább valamilyen minőségi szintre emelve a két világ találkozását. O.S. tiszteli az ősi erőt, és tudja, hogy nem lehet mindent elvenni. De azt is tudja, hogy a változás megállíthatatlan, ezért az ősi energiát is együttműködésre, elfogadásra sarkallja.

O.S. a magányos hős?

A történetben mindenképpen. O.S. két világ közt „hajózik”. Egyikhez sem tartozik igazán. Sem ahhoz ahonnan jött, sem ahhoz, ahova érkezett. O.S. maga a kapcsolat. Ezért magányos hőssé kell válnia. Nem ragadhat le a fizikai sík szerelmi történeteibe. Nem kötelezheti el magát egyik oldalon sem végérvényesen, mert neki mindkét oldalra egyszerre kell hatnia. És nem árulhatja el az övéit, a „nagy fehér hódítókat”, mert ő maga is velük érkezett. De nem engedheti nyíltan kisemmizni az ősi földet sem, mert O.S. maga a tisztesség! A becsület és a morál. Tehát egyik helyre sem tartozhat, de mindkét oldalhoz mély kapcsolat fűzi. Az odatartozás jogán. A fehérekhez, mert maga is az, az indiánokhoz, mert klán tag lesz azáltal, hogy végérvényesen beavatkozik az életükbe. Mindent megváltoztató módon.

Miért éri meg űr – Lexusnak lenni?

Hát ezért! Mert nem kell feladni önmagunkat. Megmaradhat az értékrendünk. Ugyanakkor szolgálhatjuk a fejlődést, ami része az életnek.

Mert lehetett volna a történelem másképpen is! Ha az érkezők, az új világba nem a régi eltörlésének szándékával lépnek. Ha CSAK a tudást viszik magukkal! Ha a tüzes vizet otthon hagyják, és a fegyvert nem egymás ellen emelik fel. Ha nem eltörölni vágynak minden korábbit. Elbirtokolva mások javait. Ha valóban az innováció, a jobbító szándék a cél. A Föld elég nagy! Elfértek volna rajta. Ha a fát beoltják, nemesítik, akkor nem csak csodálni való vadgesztenyénk van, hanem szelídgesztenye is terem, amiből életmelengető csemege terem!

Légy űr – Lexus!

De hát én nem vagyok Old Shatterhand, sóhajt fel az olvasó. Dehogynem. És még „medveölő” sem kell. Na jó, azért nem baj, ha meg tudjuk védeni önmagunkat és az életet. Csak egy kicsit másképpen, mint az új föld elbirtoklói.

Mit jelent az űr- Lexus lét Közép-Európában?

Nem érdemes tiltakozni a változás ellen, mert az pont úgy megúszhatatlan, ahogy Winnetou sem védhette meg a népét. De a változásba nem kell belehalni!

Két világ fogságában!

Aki 1989 előtt nőtt fel, annak saját „tudathasadásával” is meg kell birkóznia. Aki 1989 után nőtt fel, annak azzal kell megbirkóznia, hogy a szülei az előző korszakban felnőve, tökéletesen más szemléletmóddal rendelkeznek. A két világ folyton összecsap egymással. Kívül és belül is megszedve „áldozatait”. Révet és vámot egyaránt fizetni kell mindahánynak.

Űr – Lexus képességfejlesztők előnyben?

O.S. képessége a következő. Ért mindkét nyelven. Beszél mindkét nyelven. Az érkező világ nyelve természetes közege. Bátorságával, tisztességével, kitartásával, erejével a régi világban élőket is meggyőzi önmagáról. A régi világból kilóg, de ezt a hátrányt ügyességével és kompetenciáival ellensúlyozza. Az új világ bizonyos képviselőit, képes morális megoldásokra kényszeríteni. Nem, nem tud helyettük mindent betartani vagy betartatni, de már ér el eredményeket. Legalább alapfokon győz az igazság.

O.S. sem menthet meg mindenkit!

Mindenkit nem, de elég sokat ahhoz képest, akik őnélküle vesznének oda! Ha akarná, O.S. valóban új hazára találhatna az ősi földön, ami ma is ugyan annyira ősi, csak már nem látszik annak. Nem, O.S. sem képes megakadályozni az új térhódítását. Azonban csillapítani képes az új romboló hatásainak egy részét. Vagy legalább is emberségesebb tudja tenni annak folyamatát.

Te lehetsz űr – Lexus?

Jogos kérdés, igen a válasz! A saját mikrokörnyezetedben mindenképpen. Nem, nem fogod tudni feltétlenül megváltoztatni a világot. Valószínűleg a barátaid és ismerőseid továbbra is használják a facebookot, kitesznek rá mindent, amit fontosnak vélnek. És minden bizonnyal továbbra is lesznek lusta munkavállalók és rémes főnökök. Információval visszaélők és pletykafészkek is. De lehetsz az is, vagy válhatsz azzá, aki nagyon, de nagyon hasonlít O.S.-hez. Lehetsz olyan véleményformáló, aki bár használja az új eszköztárat, de azt aképpen teszi, ami nem rombol, hanem épít. Közösséget, barátságot, közeget, jövőt. Értéket teremt. Ad és nem elvesz. Innovál, de nem birtokol el semmit.

Nehéz dió?

Igen is, meg nem is. Fárasztó? Talán. Megéri? Biztosan! Honnan tudod? Onnan, hogy jobb élni benne! Neked, nekem, nekünk biztosan! És ha ez a folyamat tényleg elindul, akkor csak egy kis időt kell kibírni. Mert a jóra is gyorsan rá lehet szokni!!!

Mi lesz a többiekkel ebben az Új-Föld Világban, ahol sokan űr – Lexussá válnak?

Hát semmi különös. Aki ebben jól érzi magát, az köztünk marad. Maga is űr – Lexus értékrendet felvéve. És akkor elérkezünk majd az űr – Lexusok világába. Ahol sikk jónak lenni. Ahol trendi okosnak lenni. Ahol a silányságot felváltja az értékesség. Az elbirtoklást az adományozás. A kizsigerelést a tevékeny alkotó öröm spiritusza. Ahol Te magad, és mindenki más is ugyan azt akarja majd. Egy békés, élhető, kreatív világot, amiben jó embernek lenni!

Mit csinálj, amíg ez létrejön?

Keress egy űr – Lexus képzőt és vidd magaddal a barátaidat is… és már meg is tetted a legfontosabb lépést, amit egyenesen az űr – Lexusok világába léptet be.

Latest Posts

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...