19 C
Budapest
2024, május 11,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Új élet 40 felett? – A jó coach 7+1 fő ismertetőjele

Magyarország az egymillió coach országa, szokták mondani, mégis, az emberek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy ki a coach, mit takar a coaching folyamat, kinek és mikor érdemes ilyen jellegű segítséget igénybe vennie.

A coachingot bemutató sorozatunk segít meglátni azokat a lehetőségeket, melyek ebben a csodás módszerben rejlenek, irányt mutat abban, hogyan jussunk el a megfelelő szakemberhez, és lerántja a köztudatba beivódott tévhiteket.

Az Új élet 40 felett sorozat eddigi részeiből megtudhattad, mennyire fontos, hogy merj segítséget kérni. Megmutattam neked, milyen esetekben érdemes coachoz fordulnod, és azt is, hogy milyen coaching irányzatok közül választhatsz. Ma pedig arról mesélek neked, hogy miről ismered fel a milliónyi coach közül a jó szakembert.

1. Az a fránya kémia!

Ahogy a sorozat harmadik részében már írtam, a jó, számodra(!) legjobb szakember felismerése ott kezdődik, hogy működik köztetek a kémia. Ha ez nincs meg, akkor lehet valaki a világ legjobb coach-a, könnyen lehet, hogy akkor sem fogsz tudni megnyílni felé.

Hiába ajánlja őt ezer barátod, lehet, hogy neked nem ő tud segíteni. Ettől még érthet nagyon jól a szakmájához, de hallgass bátran a megérzésedre, és ha nem tudsz vele együtt dolgozni, akkor keresgélj másfelé!

Fotó: pixabay.com

Hiába hiszek abban, hogy az ajánlásnál nincs jobb marketing, sajnos mégsem minden esetben működőképes! Ugyanakkor az egymásra hangoltság még nem feltétlen jelent erős, stabil szakmai alapot! A barátnőiddel is jól kijössz, de attól még nem lesznek a coachaid! Úgyhogy nézzük tovább, mit tud egy jó coach!

2. Lakat a szájon

Amikor megfelelő szakemberhez fordulsz, akkor a titkaidat biztonságban tudhatod. Minden coach tisztában van a titoktartási kötelességével, hiszen ez a kölcsönös bizalom egyik legfontosabb alappillére.

3. Felelősség mindenekfelett

A jó coach felelős a coaching folyamatért, éppen ezért céltudatosan dolgozik, és fontos számára a saját és a te teljesítményed is. Az egyes ülések és a teljes folyamat során is fókuszban tartja azt a célt, amit szeretnél elérni. Ha ettől eltértek, akkor jelzi ezt.

4. Hallgatni arany!

A jó coach hallgat. Sokat hallgat. Méghozzá NEM akárhogy! Értő figyelemmel van feléd, azaz a legkisebb rezdüléseidet is észreveszi. Amikor beszélsz, akkor az információ nem csak a szavakkal megy át (verbális tartalom).

A hanglejtésed, a hangszíned, a gesztusaid, a mimikád, a beszéd közbeni szünetek, azaz az úgynevezett non-verbális jelek (szavakon túli kommunikáció) sokszor legalább annyit, vagy akár még többet elmondanak, mint a mondataid.

A jó coach pedig érzékeli ezt, sőt, megfelelő helyen és időben reagál is rá! Nem biztos, hogy azonnal, lehet, hogy csak „felteszi a polcra”, és később utal vissza rá, hogy ott, annak a jelnek bizony lehetett jelentősége.

5. Kíváncsi Fáncsi

A jó coach nem csak hallgat, kérdez is. Jókor, jó kérdésekkel „bombáz” téged. Valóban érdekli, amit válaszolsz, ezért teret enged annak, hogy akár hosszabb időre is csendbe burkolózz, míg megtalálod lelkedben az igazi válaszokat.

6. Érett személyiség

Vannak sajnos, akik (bár nem tudatosan) azért mennek coachnak, vagy bármilyen segítő foglalkozású szakembernek, hogy mások problémáival foglalkozzanak, és ne a sajátjaikat kelljen megoldaniuk. Pedig a segítő szakmákban aranyszabály, hogy a jó szakember rendben van önmagával, a világgal és másokkal.

A jó coach nyugalmat sugárzó, pozitív, harmonikus, békés ember, aki mellett biztonságban érzed magad. Mély önismerettel rendelkezik, megoldotta a saját problémáinak jó részét, éppen ezért türelemmel és együttérzéssel fordul feléd, és soha nem ítél el!

Gyerekkorom egy szakaszában én is pszichológusnak készültem, ám annyi mély seb nyomta a lelkemet, hogy az Élet előbb megkövetelte tőlem a saját belső világom rendbetételét. Csak azután jelentkeztem a coach képzésre, amikor már kellő rálátásom volt önmagamra.

Leástam a lelkem legmélyebb rétegeibe, és hol egyedül, hol segítséget kérve, de begyógyítottam a sebeimet. Ma már lelkileg stabil, ám éppen a korábbi problémáim miatt hiteles és empatikus segítőként várom a hozzám fordulókat.

7. Egyenrangú partner

Egy jó coach felnőttként, egyenrangú partnerként kezel, erőszakmentes, úgynevezett „zsiráf nyelven” kommunikál veled.

Fotó: pixabay.com

Nem hibáztat, de nem is dicsér, mert mindkettő úgy hatna, mintha téged gyerekként kezelne. Coachként a folyamat során feladatunk fenntartani a felnőtt-felnőtt viszonyt, és támogatni téged abban, hogy a problémáidra megtaláld a saját válaszaidat, meghozd és végrehajtsd a saját döntésidet.

+1. Nyitottság, szakmai felkészültség és még ennél is több

Az, hogy az ember szakmailag alaposan felkészült, széleskörű tudással és tapasztalattal rendelkezik, valamint nyitottan áll az új ismeretek megszerzéséhez, az nem csupán a coachingban, hanem ma már szinte minden létező szakmában alapvető kérdés.

Azonban számos szakterületen, így nálunk is elindult egy különös és izgalmas jelenség, nevezetesen a „műfajok” keveredése. Egyre többen merik egészen apró részletekig a saját személyiségükhöz és tudásukhoz igazítani a szolgáltatásukat, azaz egyre több egyedi módszer várja a segítséget igénylőket.

Van, aki a masszázst, mások a kineziológiát, a táncot, az alkotást, stb. ötvözik bátran és teljes természetességgel a coachinggal. Így igazán különleges segítséget kaphat az, aki a megoldáskeresésben coachhoz fordul.

Én is így jártam a cikksorozat indulása óta eltelt rövid időben. Csupa olyan ember talált rám, akinek „pusztán” a coaching nem nyújtott elegendő segítséget, és kifejezetten igényük volt arra, hogy korábbi tudásomat és tapasztalataimat behozzam a folyamatunkba. Így aztán ma már nem is nevezem coachingnak azt, amit csinálok.

A mentorálás sokkal inkább illik a munkamódszeremre. A hagyományos coaching ülést kiegészítem olyan módszerek, technikák és tudás átadásával, amelyek sokat segítettek a saját gyógyulásomban, és ezen felül már minden alkalommal meditációval zárjuk az ülést.

A szakterületemet pedig beszűkítettem az önelfogadás, önszeretet, önbizalom témájára. Minden folyamatot innen indítunk, ezeken a területeken teszünk rendet, és csak ezután térünk át más területekre, legyen szó párkapcsolatról, a nőiség/anyaság megéléséről vagy az életfeladat megtalálásáról.

Ha úgy érzed, hogy segíthetek neked, várlak téged is szeretettel!

Addig is kövesd nyomon a coachingot bemutató sorozatot, melynek következő részében arról mesélek, hogyan, milyen eszköztárral is dolgozik a coach.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...