11.5 C
Budapest
szombat, május 15, 2021

A szépség adventi naptára

Az ünnepek alatt nemcsak a karácsonyfának, a dekorációnak és a terítéknek kell ragyognia, te is ragyogni szeretnél. 

Friss

Jónéhány hülyeségemből elegem van

Mert én bizony akarok. Évekkel ezelőtt jegyeztem le Elizabeth Gilbert egyik ismert mondását, ami most nagyon aktuális. "I have...

Egyensúly a táplálkozásban

Ahogy haladunk előre az életben, mindig minden esetben fontos, hogy az egyensúly meglegyen az életünkben. Ide tartozik nagyon szorosan persze a konyhai...

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

Párkapcsolatgyilkos rossz szokások és a megoldás ellenük

Nem számít, hogy mennyire jól működik a párkapcsolatod, házasságod, mindig lehet rajta még javítani. Ha pedig gondok vannak vele, akkor még inkább arra szeretnélek sarkallni, hogy hozd meg a döntést és indulj el az úton. Őszintén hiszem, hogy a legjobb kapcsolatok azok, amelybe a tagjaik folyamatosan odateszik magukat, azaz figyelnek egymás igényeire.

Miért vannak mégis minden párkapcsolatban problémák és konfliktusok?

Miért nem tudjuk a gondokat a felmerülésük időszakában megoldani és visszük tovább a terhet a vállainkon? Miért lesz ez a teher egy idő után olyan súlyos, hogy amikor ledobnánk magunkról a válást látják sokan az egyetlen kiútnak?

A válasz meglehetősen sokrétű és valószínűleg egy egész cikk-sorozat sem lenne elég, hogy mindenki magára szabott választ kapjon a felmerülő kérdéseire. Mégis vannak olyan törvényszerűségek, amelyek előbb-utóbb minden kapcsolatban előjönnek valamilyen szintű intenzitással.

Mindennapos cselekedeteink legjobban a kialakult szokásaink vezérlik, és ezeknek a szokásoknak az összessége tulajdonképpen maga az életünk.

Legfőbb jellemzőjük, hogy:

  • tudattalanul működnek, azaz még mielőtt át tudnánk gondolni milyen reakciót szeretnénk adni egy adott helyzetre, sokszor már azon kapjuk magunkat, hogy cselekszünk is,
  • ahogyan a jó szokásokat könnyen átvesszük, ugyanúgy a rossz szokások is beépülnek a viselkedésünkbe. Ha valaki életét a negatív minták, a rossz szokások uralják, akkor ő maga és a társa is hamar rosszul fogja érezni magát a kapcsolatban.

Párkapcsolatgyilkos rossz szokások

A tipikusan rossz párkapcsolati szokások közé tartozik az, amikor egy-egy konfliktus rendezése hamar vitába torkollik, és nemhogy megoldás nem születik, a pár tagjai még jobban eltávolodnak egymástól.

Ilyen rossz szokás az is, amikor a társam beszél hozzám, én pedig ahelyett, hogy rá figyelnék, a háttérben lévő TV-t hallgatom és közben a kezemben lévő telefont nyomogatom.

A fogkrémes tubus vissza nem csavart teteje, a le nem hajtott WC ülőke, a szőnyegre dobott koszos zokni, amelyik magától nem vándorol a szennyestartóba – csupán néhány példa a kapcsolatgyilkos rossz szokásokból.

Úgy, ahogy a ’gyorsan rendet rakok a lakásban’ magában foglal bizonyos tevékenységeket, mint például az asztal lerámolása, a porszívózás, a mosogatás, ugyanúgy a kölcsönös elégedettségen alapuló házasság sem érhető el bizonyos feladatok elvégzése nélkül. Akkor lesz rend, ha megcsinálom a felsorolt dolgokat.

Kép: pixabay.com

Akkor kapok szeretetet, figyelmet, ha én is adok a páromnak.

Tanuljuk hát meg kijavítani a rossz szokásokat, és változtassuk őket ’kapcsolat javító’ szokásokká.

Nézzük ennek a folyamatnak a gyakorlati lépéseit:

  1. Azonosítsuk a kapcsolatot romboló szokásainkat! Ehhez segítségül tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: Mi az oka, hogy úgy reagálok, ahogyan teszem? Hogyan érzem magam közben? Ha kivenném ezt a szokást az életemből, hogyan befolyásolná a házasságomat?
  • Vizsgáld meg, hogy szokással vagy függőséggel nézel-e szembe? Ha például nem sikerül az estét eltölteni a mobiltelefonod nélkül, nem tudod feladni a telefon nézegetését, akkor necces, hogy a rossz szokásod függőséggé vált. Már nem te irányítod a szokást, hanem az irányít téged.
  • Ha az első gondolatod az lesz, hogy másokat hibáztatsz a környezetedből a kialakult rossz szokásért, akkor ezt ne tedd! Gyakori az a párkapcsolati forgatókönyv, amikor egy megoldatlan vitát követően a feleség intimitás megvonással bünteti a férjét, aki ezért az online pornóhoz fordul, majd úgy ’rákap az ízére’, hogy végül ezzel pótolja az elveszett intimitást. Így válik a pornó pótcselekvéssé, amelyben a döntést, hogy a páromat vizualitásban és élményekben lecserélem, azt nem más, mint ’én magam’ hoztam.
  • Készíts konkrét tervet a rossz szokások megváltoztatására! Ha eluralta a telefon az életed, döntsd el, hogy egy ’elektronikai normatívát hozol, amely szerint hazaérkezésed követően napi 20 percben maximalizálod az online jelenléted. Az előbbi példánl maradva, ha szeretnéd a virtuális szex helyett a fizikai intimitást választani a pároddal, akkor mondd le a pornó csatorna előfizetésed, helyette beszélgessetek egymás vágyairól, hozzatok be újdonságokat a közös életetekbe – ismerjétek meg akár az erotikus masszázst, a tantrikus szerelmi érintést.

Segítenek tehát a fogadalmak? Mi kell ahhoz, hogy változtassunk az eddigi nem működő dolgokon?

A rossz szokásokat megtörni nem lehet, csupán elhagyni és a helyükbe új, jó szokásokat kialakítani. Kívánok ehhez a csöppet sem könnyű feladathoz neked kedves olvasó tudatos figyelmet – légy elfogadó önmagaddal, mindig vizsgáld meg az érzéseidet, mi vezetett téged a szokások karmai közé, és szabadulj meg tőlük!

Latest Posts

Jónéhány hülyeségemből elegem van

Mert én bizony akarok. Évekkel ezelőtt jegyeztem le Elizabeth Gilbert egyik ismert mondását, ami most nagyon aktuális. "I have...

Egyensúly a táplálkozásban

Ahogy haladunk előre az életben, mindig minden esetben fontos, hogy az egyensúly meglegyen az életünkben. Ide tartozik nagyon szorosan persze a konyhai...

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Munkával a munkanélküli napok ellen

Amikor betölti az ember az ötvenet, egyre gyakrabban fordul meg a fejében a gondolat: „csak a nyugdíjig jó lenne kihúzni valahogy!” Mi van, ha ez nem sikerül?

Idős ember nem vén feltaláló, avagy a kreatív elmét nem korlátozza az életkor

A feltaláló szempontjai között az szerepelt, hogy hogy elkerülhető legyen a biciklizés miatt kialakuló impotencia.

Mit jelent a nyugdíj előtt álló munkavállalók védettsége?

Az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt a munkavállalók védett korúvá válnak, azaz a jogszabályok igyekeznek „munkában tartani” őket az utolsó aktív éveikre. Arról azonban nincsen szó, hogy a munkaviszonyuk megszüntetése lehetetlen volna.

Hogyan menjen nyugdíjba az egyszemélyes vezetésű cég tulajdonosa?

Lehet jól nyugdíjba menni? Mire figyeljen az, aki a saját cégét igazgatja? Kinek tudja és hogyan átadni a stafétabotot?

Kockázatos Home Office

Céltudatos, az idejét beosztani jól tudó, kellő fegyelmezettséggel bíró, a határidőket tartani képes munkavállalók számára lehet megfelelő forma.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.