18.8 C
Budapest
2024, május 8,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Párkapcsolatgyilkos rossz szokások és a megoldás ellenük

Nem számít, hogy mennyire jól működik a párkapcsolatod, házasságod, mindig lehet rajta még javítani. Ha pedig gondok vannak vele, akkor még inkább arra szeretnélek sarkallni, hogy hozd meg a döntést és indulj el az úton. Őszintén hiszem, hogy a legjobb kapcsolatok azok, amelybe a tagjaik folyamatosan odateszik magukat, azaz figyelnek egymás igényeire.

Miért vannak mégis minden párkapcsolatban problémák és konfliktusok?

Miért nem tudjuk a gondokat a felmerülésük időszakában megoldani és visszük tovább a terhet a vállainkon? Miért lesz ez a teher egy idő után olyan súlyos, hogy amikor ledobnánk magunkról a válást látják sokan az egyetlen kiútnak?

A válasz meglehetősen sokrétű és valószínűleg egy egész cikk-sorozat sem lenne elég, hogy mindenki magára szabott választ kapjon a felmerülő kérdéseire. Mégis vannak olyan törvényszerűségek, amelyek előbb-utóbb minden kapcsolatban előjönnek valamilyen szintű intenzitással.

Mindennapos cselekedeteink legjobban a kialakult szokásaink vezérlik, és ezeknek a szokásoknak az összessége tulajdonképpen maga az életünk.

Legfőbb jellemzőjük, hogy:

  • tudattalanul működnek, azaz még mielőtt át tudnánk gondolni milyen reakciót szeretnénk adni egy adott helyzetre, sokszor már azon kapjuk magunkat, hogy cselekszünk is,
  • ahogyan a jó szokásokat könnyen átvesszük, ugyanúgy a rossz szokások is beépülnek a viselkedésünkbe. Ha valaki életét a negatív minták, a rossz szokások uralják, akkor ő maga és a társa is hamar rosszul fogja érezni magát a kapcsolatban.

Párkapcsolatgyilkos rossz szokások

A tipikusan rossz párkapcsolati szokások közé tartozik az, amikor egy-egy konfliktus rendezése hamar vitába torkollik, és nemhogy megoldás nem születik, a pár tagjai még jobban eltávolodnak egymástól.

Ilyen rossz szokás az is, amikor a társam beszél hozzám, én pedig ahelyett, hogy rá figyelnék, a háttérben lévő TV-t hallgatom és közben a kezemben lévő telefont nyomogatom.

A fogkrémes tubus vissza nem csavart teteje, a le nem hajtott WC ülőke, a szőnyegre dobott koszos zokni, amelyik magától nem vándorol a szennyestartóba – csupán néhány példa a kapcsolatgyilkos rossz szokásokból.

Úgy, ahogy a ’gyorsan rendet rakok a lakásban’ magában foglal bizonyos tevékenységeket, mint például az asztal lerámolása, a porszívózás, a mosogatás, ugyanúgy a kölcsönös elégedettségen alapuló házasság sem érhető el bizonyos feladatok elvégzése nélkül. Akkor lesz rend, ha megcsinálom a felsorolt dolgokat.

Kép: pixabay.com

Akkor kapok szeretetet, figyelmet, ha én is adok a páromnak.

Tanuljuk hát meg kijavítani a rossz szokásokat, és változtassuk őket ’kapcsolat javító’ szokásokká.

Nézzük ennek a folyamatnak a gyakorlati lépéseit:

  1. Azonosítsuk a kapcsolatot romboló szokásainkat! Ehhez segítségül tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: Mi az oka, hogy úgy reagálok, ahogyan teszem? Hogyan érzem magam közben? Ha kivenném ezt a szokást az életemből, hogyan befolyásolná a házasságomat?
  • Vizsgáld meg, hogy szokással vagy függőséggel nézel-e szembe? Ha például nem sikerül az estét eltölteni a mobiltelefonod nélkül, nem tudod feladni a telefon nézegetését, akkor necces, hogy a rossz szokásod függőséggé vált. Már nem te irányítod a szokást, hanem az irányít téged.
  • Ha az első gondolatod az lesz, hogy másokat hibáztatsz a környezetedből a kialakult rossz szokásért, akkor ezt ne tedd! Gyakori az a párkapcsolati forgatókönyv, amikor egy megoldatlan vitát követően a feleség intimitás megvonással bünteti a férjét, aki ezért az online pornóhoz fordul, majd úgy ’rákap az ízére’, hogy végül ezzel pótolja az elveszett intimitást. Így válik a pornó pótcselekvéssé, amelyben a döntést, hogy a páromat vizualitásban és élményekben lecserélem, azt nem más, mint ’én magam’ hoztam.
  • Készíts konkrét tervet a rossz szokások megváltoztatására! Ha eluralta a telefon az életed, döntsd el, hogy egy ’elektronikai normatívát hozol, amely szerint hazaérkezésed követően napi 20 percben maximalizálod az online jelenléted. Az előbbi példánl maradva, ha szeretnéd a virtuális szex helyett a fizikai intimitást választani a pároddal, akkor mondd le a pornó csatorna előfizetésed, helyette beszélgessetek egymás vágyairól, hozzatok be újdonságokat a közös életetekbe – ismerjétek meg akár az erotikus masszázst, a tantrikus szerelmi érintést.

Segítenek tehát a fogadalmak? Mi kell ahhoz, hogy változtassunk az eddigi nem működő dolgokon?

A rossz szokásokat megtörni nem lehet, csupán elhagyni és a helyükbe új, jó szokásokat kialakítani. Kívánok ehhez a csöppet sem könnyű feladathoz neked kedves olvasó tudatos figyelmet – légy elfogadó önmagaddal, mindig vizsgáld meg az érzéseidet, mi vezetett téged a szokások karmai közé, és szabadulj meg tőlük!

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...