11.5 C
Budapest
kedd, szeptember 21, 2021

Őszi napfényben

Hétvégi kirándulás a Duna mentén.

Friss

8 éve élünk zizegésben – ADHD-s, Asperger szindrómás gyerekeket támogat Szabó Ági

Ági fia most lett nyolcéves. Évek óta keresik, hogy ő mitől más, de sokkal inkább azt, hogyan tudnának neki a legjobban segíteni,...

Feltámadás

46 éves leszek november 5-én, de úgy tűnik, hogy még most sem vagyok tisztában a saját érzelmeimmel. Biztos voltatok úgy már, hogy...

Éljük meg a nőiességünket 40 éves kor felett is!

A negyvenedik életévét betöltve az ember lazán legyint, hogy már túl van élete virágán, hova divatozzon, minek öltözzön ki. Már a megfelelő...

Az ingatlanbefektetés nem a húszévesek kiváltsága

Általános szabály, hogy minél korábban fektetünk be, annál több lehetőséget adunk magunknak a vagyonunk növelésére. Ez vonatkozik a részvények, kötvények és ingatlanok...

Mankók az életünkben

Vajon milyen mankókra van szükségünk? Mert hogy van, az nem kérdés. Össze is írtam a leggyakoribbakat, illetve a szerintem legfontosabbakat. Ugyanakkor ne feledd, hogy a sok kicsi ebben az esetben nem sokra megy, tehát természetünktől és belső erőnktől függően mérlegelnünk kell, mikor melyikre támaszkodunk.

Külső mankók

A külső mankók olyan kívülről érkező segítségforrások, amelyek segíthetnek nekünk a nehezebb döntések meghozatalában, elirányíthatnak bennünket a világ nagy kérdései között, vagy épp utat mutathatnak a saját céljaink eléréséhez. Ilyen külső mankók lehetnek a

 • szüleink,
 • gyermekeink,
 • barátaink,
 • kedves ismerőseink,
 • a főnökeink,
 • a kollégáink,
 • a szülőtársak a bölcsiben, oviban, iskolában,
 • az online közösségek,
 • a hitrendszerünk,
 • a könyvek, folyóiratok, szakirodalmak, illetve
 • a segítő szakemberek.

Gyakran egyszerre több irányból is támogatást várunk, amelynek veszélyei azonban elég nagyok. Erről legutóbb itt írtam. A cél viszont minden esetben az, hogy a közvetítésükkel valahogy megtaláljuk a belső mankóinkat. Azt a támaszt, ami már csak rólunk szól és belőlünk alakul ki.

Belső mankók

A belső mankókat összefoglaló néven hívhatnám saját erőnek is, de valljuk be, arról mindenki csak a Jedikre asszociálna, én pedig nem szeretnék az öreg Yoda képében rád vigyorogni, akármilyen cuki is. Maradnék tehát a belső mankó kifejezésnél, mert jó arra gondolni, hogy a segítség itt lehet bennem. Ezek a belső mankók

 • az önbizalom,
 • az önbecsülés és
 • az önértékelés.

Ha boltban kellene a fenti mankókat megvenni, biztosan a belsőkkel kezdenék, mert abból van kevesebb, azt lenne könnyebb hazacipelni. Aztán persze a pénztárnál jól pofára esnék, amikor meglátnám az áraikat: a belső mankók megfizethetetlenek!

Nem véletlen, hogy az emberek sokkal hamarabb fordulnak a kívülről érkező segítségek felé, minthogy a belső folyamataikkal foglalkoznának. Meg persze ott van a súly is. A 3 belső mankó eszméletlen nehéz. Nemcsak megszerezni, hanem megtartani is.

De legyen elég ennyi a rébuszokból, nézzük is meg, mi a baj valójában.

Kép: Davida

Mankó nélkül nem megy

Ez szerintem elég egyértelmű. Még akkor is, ha te épp abba a kategóriába tartozol, aki soha nem kér segítséget, aki igyekszik mindent maga megoldani, azaz, ha makacs vagy, mint a szamár. Ezért titokban falod az önsegítő könyveket, olvasod a pszichológiai cikkeket, töltöd ki a mentális egészségedről szóló teszteket, és dőlsz elégedetten hátra, hogy jó úton jársz.

De azért csak fájnak a lábaid, leszakad a derekad, egyre nyomottabbnak érzed magad és már délután kettőkor olyan fáradt vagy, mint 10 éve csak éjféltájt.

Mindent megteszel, „tanulod magad”, eszmét cserélsz a barátaiddal, és még az is lehet, hogy a gyermekeiddel is eldiskurálsz magadról. Ez mind szép és jó, csak nem visz előre.

Legutóbb írtam, hogy én magam is külső mankózok, azaz pszichológushoz járok, mert egyedül nekem sem megy. Nincs ebben semmi szégyellnivaló. És hiába röhögtem fiatalon az amerikai filmek kanapén fekvő szereplőin, mostanra beláttam, hogy ez egy szükséges jó dolog az életemben. Azért van erre szükségem, hogy később csak a 3 mankóra kelljen támaszkodnom az utamon, azaz azokra az értékekre, amelyek a helyükre kerülnek bennem.

Kép: Davida

Neked milyen gátjaid vannak?

Az önbizalom, önbecsülés, önértékelés triumvirátusa az az erő, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy nyugodtan tudjuk megélni a mindennapok feszültségeit. De vajon csak szakértő segítségével juthatunk el addig, hogy legyen önbizalmunk, hogy becsüljük magunkat, hogy értékeljük a személyiségünket?

Természetesen nem. Én viszont ilyen „béna” vagyok, nekem nem adatott meg ez a fenti hármas. Ennek számos oka lehet:

 • középső gyermek vagyok,
 • túl sok értelmiségi van a családomban,
 • és amúgy is erős megfelelési kényszerem van minden és mindenki felé.

A születési sorrendemből következik, hogy mindig volt előttem egy példa és nekem is azzá kellett volna válnom a húgom számára. Ez a kettős helyzet megérne egy külön misét, de elég legyen annyi, hogy nem irigylésre méltó alap. Mindig összehasonlítgattam magam a nővéremmel, és mindig volt egy kényszer bennem, hogy ne mutassak rossz példát a kisebbik tesómnak. Ez persze nem jött össze, ahogy az összehasonlítgatásból sem jöttem ki jól. Főleg, mert a tanáraink is csak erősítették (negatív értelemben) az amúgy teljesen evidens és normális különbözőségeket köztünk.

Az értelmiségi családi ág viszont önmagában nem lenne gond, de mivel túl sok agyalással jár, simán beleestem abba a csapdába, hogy mindent meg akartam érteni. Olyan dolgokat is, amelyek felett nincs hatalmam, amelyeket egyszerűen csak el kell fogadnom: ilyenek a saját gondolataim, de ilyen a szerelem vagy a halál metafizikája is.

A megfelelési kényszer pedig egy logikus válasz a középsőgyermek-szindrómámra és a kontrollfüggőségemre, amely jelen esetben nem a cselekedeteimre, hanem tényleg a világunk működésének megértésére vonatkozik.

Magyarán veszett fejsze nyele voltam eddig önmagamban, segítség nélkül. Ami viszont mindenképp bizakodásra ad okot, hogy mostanra valami olyan nyugalom szállt meg, amelyet eddig még nem tapasztaltam.

Amikor a megfelelő külső mankó segít

Azzal, hogy a lehető legőszintébben szembenéztem magammal, és végre életemben először meg tudtam fogalmazni azt, hogy mi minden zajlik bennem, rengeteg súlytól szabadultam meg. Tudod, mi volt a legnagyobb terhem? A saját elvárásaim magammal és másokkal szemben is. Pedig azt hittem, nincsen bennem egy szemernyi sem! Még hangoztattam is fennem minden fórumon, hogy elvárásmentesen kell élni! Nesze neked. Na, ezért jó foglalkozni magunkkal, és ezért fontos, hogy egy kívülálló segítsen és ne mi magunk elemezzük magunkat.

Kíváncsi lennék, te milyen terhektől tudnál így megszabadulni. Vajon melyek azok az akadályok, amelyeket te magad elé gördítettél? Nekem sikerült önmagamat a saját utamba állítanom, és most már maximálisan értem, a „Mindenki önmaga legnagyobb ellensége” gondolatmenetet is. Vajon te is úgy érted már ezt, ahogy én? Szembe mersz nézni magaddal?

Latest Posts

8 éve élünk zizegésben – ADHD-s, Asperger szindrómás gyerekeket támogat Szabó Ági

Ági fia most lett nyolcéves. Évek óta keresik, hogy ő mitől más, de sokkal inkább azt, hogyan tudnának neki a legjobban segíteni,...

Feltámadás

46 éves leszek november 5-én, de úgy tűnik, hogy még most sem vagyok tisztában a saját érzelmeimmel. Biztos voltatok úgy már, hogy...

Éljük meg a nőiességünket 40 éves kor felett is!

A negyvenedik életévét betöltve az ember lazán legyint, hogy már túl van élete virágán, hova divatozzon, minek öltözzön ki. Már a megfelelő...

Az ingatlanbefektetés nem a húszévesek kiváltsága

Általános szabály, hogy minél korábban fektetünk be, annál több lehetőséget adunk magunknak a vagyonunk növelésére. Ez vonatkozik a részvények, kötvények és ingatlanok...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

A közös célok összekötnek

A párok egyik nagy párkapcsolat összekötője a közös célok elérésén való munkálkodás. A koronavírus járvány kapcsolatok ezreit cibálta meg. Azoknak, akik éppen...

Csodálatos karrierek: ha nekik sikerült, bárkinek összejöhet!

A kor csak egy állapot, nem pedig értékmérő – sem pozitív, sem negatív értelemben. Összegyűjtöttünk négy olyan hírességet, akik 50 felett indították be csak igazán a karrierjüket. A történeteik példázzák, hogy sosem késő, egy ember munkája bármikor beérhe

Egy királynői nap ruhatára – menyasszonyok

Jó tudni, hogy az „A” vonalú ruha sokaknak előnyös, kellemesen rejti a kis súlytöbbletet, és ez a klasszikus forma minden korosztályhoz illik.

Íratlan szabályok, amiket fontos betartani a munkahelyen

Vannak olyan viselkedési normák, amelyeket nem rögzít a munkaszerződés vagy a munkahelyi házi rend sem, mégis célszerű betartani őket, ha nem akarjuk kivívni a kollégák ellenszenvét. 5 íratlan szabály, amit a HSA szakértőjének segítségével mutatunk be.

Mikor és hová forduljunk mozgásszervi panaszainkkal?

„Hogy a mozgásszervi betegségre mielőbb szakszerű és eredményes kezelést kapjon a páciens, fontos az ajánlott betegút követése” – tanácsolja Dr. Boross György ortopéd orvos és sebész.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.