20.6 C
Budapest
2024, május 29,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Hiába látszik csinosnak, akár örökre is megkeserítheti az életed ez a nyári lábbeli

És most kivételesen nem a magas sarkú cipellőkről van szó!

A cipőboltokban nyáron halomban állnak a szebbnél szebb saruk, flip-flop papucsok. Némelyik csillogó díszt kap, mások virágoktól ékesek vagy csak cselesen összefont bőrszíjakból állnak. Gyönyörűek, de amilyen szépek, épp oly veszélyesek a lábunkra és az egészségünkre.

A szépség, amiből szörnyeteg lehet

Nő vagyok, szeretem a szép, csajos lábbeliket. Viszont, mivel kisgyerekkoromtól kezdve, egészen 30+-ig úgynevezett „mezítlábas” sportokat – balett, harcművészetek – űztem, különösen kényes vagyok a cipők minőségére. Néha némelyik darab azonban igen cseles és csak idővel derül ki, hogy távolról sem tökéletes. Ilyenek a vékony talpú, csoda cuki nyári saruk. Bohém fejjel azt gondoltam, mikor beléjük szerettem, hogy mivel úgyis mezítláb rohangáltam éveken át, ez a lapos talp nagyjából ugyanazt az érzést hozza majd. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. Kéthónapnyi, rendszeres hordás után éreztem, hogy valami nem stimmel. Fájt a sarkam, a lábfejem, és a térdem is rakoncátlankodott. Szerencsére épp esős idő jött, így zártabb cipőre kellett váltanom, a problémák pedig megszűntek. Azt hittem, hogy csak bénán járok, de mikor visszatért a napfényes, száraz nyár, ismét saruba bújtam és már néhány nap után ismét visszatért a fájdalom. Ekkor kezdtem komolyan gyanakodni arra, hogy mégsem csak az én futóművemben van a hiba.

Hordasz sarut és flip-flop papucsot?

Kicsit kutattam a neten és amit találtam, egészen megdöbbentett

Kiderült, hogy a lapos talpú lábbelik – legyen szó saruról, balerina cipőről vagy tangapapucsról – komoly kihívások elé állítják a lábunkat. Nem elég, hogy az Achilles-ínt túlfeszíti a viselésük, és emiatt a talpunk sem úgy működik, mint normális esetben kéne, hiszen mégsem mezítláb vagyunk, amikor a teljes talpfelületünket használjuk járás közben. A megfelelő kipárnázottság nélkül pedig szabályosan belecsapódik az emberi sarok a talajba és semmi nincs, ami ezt csillapítsa. Emiatt sarokcsont fájdalom, de akár sarkantyú is kialakulhat, amit csak orvosi beavatkozással lehet gyógyítani. Az sem meglepő, hogy elkezdtem érezni a térdem, olyan esetek is akadnak, akiknél derékfájást okoz a túl lapos cipő.

Van, ami még a saruknál is rosszabb!

Ez az úgynevezett flip-flop, vagy, ahogy magunk között hívjuk, a tangapapucs.

Igen, tudom, hogy azok között is vannak ékszernek is beillő darabok, de van valaki, aki megnézte már a lábát, miközben lépni próbált benne? Nos, én igen, és az volt a pillanat, amikor megfogadtam, soha többet flip-flop.

Az egész úgy kezdődött, hogy – mint szinte mindenki – nekem is az volt a legegyszerűbb, ha csak beleugrom a kedvenc flip-flopomba és már indulok is. Egy idő után azonban elkezdett gyorsan elfáradni a lábam és fájni a lábfejem.

Először azt hittem, megerőltettem, de utána kiderült, hogy nagyobb a baj. Ráadásul egyszer felülnézetből megláttam, hogy állnak a lábujjaim, miközben lépek a papucsban. Ha valakinek mond valamit a „sültszalonna” vagy a „kapaszkodó kismajom tappancs”, akkor az érti, mivel szembesültem.

Rájöttem, hogy mivel igazából csak két pánt tartja a papucsot a lábamon, a lábujjaim önkéntelenül mozdultak azért, hogy ne essen le rólam a lábbelim, ezzel kényszertartást eredményezve. Ráadásul, ha nem tartja magát elég stabilan a lábbeli a lábfejen, a boka is ide-oda billeg, ami további problémákat okoz, elég, ha csak azt említem, hogy sietős gyaloglás közben egyszerűen befordul, ami a bokaszalagokat károsítja.

Mit lehet tenni, hogy ne fájjon?

Bár már vannak olyan saruk, melyeket a gyártók úgy alakítanak ki, hogy egy finom párnázást is belevarrnak, de a legjobb az, ha csak nagyon ritkán, alkalmanként viselünk vékony talpú szandált vagy tangapapucsot, szóval a városnézés és a bevásárló túra idején inkább húzzunk kényelmesebb és a lábat jobban tartó lábbelit. Esetleg jó megoldás lehet még az átlátszó, finom szilikonból készült talpbetét vagy betétrészletek saruba való beragasztása, de ha valaki olyan, mint én voltam, tehát minden ruhához másik saru, akkor ez nem egy praktikusan járható út. Keressünk inkább kicsit vastagabb talpú csinos szandálokat, vagy vászoncipőket a nagy nyári sétákhoz, abból baj nem lehet!

Személyes tippem: Bármilyen nyári cipellőt is válasszatok, SOSE feledjétek el a fényvédőt, mert nincs annál furább látvány, mikor a lábfejen egy teljes rácshálózat rajzolódik ki a napsugárzás hatására a szíjak körül, amin akár amőbát is lehet játszani! (Tudom, ez a fényvédőzés a mániám, de tapasztalatból beszélek!)

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...