21.4 C
Budapest
2024, május 11,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Szeretnél megtakarítani? Ezt a 9 dolgot felejtsd el!

A pénzt könnyű elkölteni. De mi a helyzet a megtakarítással? Általában nem a keresettől függ, hogy valaki kijön-e a fizetéséből, vagy sem. A kulcsszó a családi költségvetés.

Számos helyen olvasható, hogy az emberek pénzügyi „műveltsége” alacsony, nem tudnak jól gazdálkodni, nem értenek a pénz nyelvén. Tavaly készített egy felmérést a magyar lakosság pénzügyi tudatosságáról a Pénziránytű Alapítvány és a Gfk Hungária. A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók háromnegyede nem készít családi költségvetést. A helyzetet súlyosbítja, hogy öt éve még a válaszadók 32%-a, készített havi büdzsét.

Esetleg önnek is gondja van a családi költségvetés elkészítésével? Akkor ajánljuk figyelmébe az Iránytű a Pénzügyekhez című tankönyvet, melyről „Könyvvel a magasabb szintű pénzügyi kultúráért” című írásunkból tájékozódhat.

A vállalkozások méreteiktől függetlenül is készítenek pénzügyi tervet, ugyanezt kellene tenniük a családoknak is. Ugyanis ahol nincs családi költségvetés, pénzügyi tervezés, ott könnyebben folyik ki a pénz a kezekből, mint ahol a pénznek pontos, előre meghatározott helye van.

megtakarítás-1.jpg

Miért jó a családi költségvetés?

  • kiszámíthatóságot eredményez
  • véd a túlköltekezéstől
  • csökkenti a bizonytalanság okozta stresszt

Vajon milyen kifogások és félelmek gátolják az embereket a családi költségvetés elkésztésében?

Íme 9 gyakori kifogás a családi költségvetés ellen

1. Ez valami nagyon bonyolult dolog lehet

Igaz, minden kezdet nehéz! De ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen. Kezdjük a lehető legegyszerűbb módon: vegyünk elő egy lapot és az egyik oszlopba írjuk fel a bevételeinket, egy másikba meg a kiadásainkat.

2. Nem értek a számokhoz

Nem kell matekzseninek lenni! Amennyiben túl vagyunk az általános iskolán, akkor már megy az összeadás, kivonás. Összesen ennyi matek tudás kell egy családi költségvetés elkészítéséhez.

3. A családi költségvetés nem azt jelenti, hogy nem vehetsz semmit

Csak segít beosztani! Ez az egyik lényege a költségvetésnek. Így elkerülheted az átmeneti pénzzavarokat és nem kell időnként külső segítséget kérni (állam, család, barátok, stb.). Tehát nincs más megoldás, tervezni kell a kiadásokat. Sajnos bizonyos jövedelmi szint alatt nem lehet mindig mindent megvenni, pont akkor, amikor az ember megkívánja.

4. Nincs időm családi költségvetést készíteni

Nyugalom, nem tart órákig! Igaz, az első alkalommal eltarthat két-három órát is, mire átnézed a bankszámla és hitelkártya kivonataidat, hogy hova ment a pénz. De a második hónapban már jóval gyorsabban fog menni, a harmadik hónapban meg már rutinná válik. A legjobb megoldás, az, ha még aznap (amelyik napon keletkezett) beírjuk a kiadásokat a költ oszlopba. Ennek az eredménye az lesz, hogy sokkal strukturáltabb leszel, és könnyebben vissza tudod fogni a kiadásokat.

5. Lesznek olyanok a környezetemben, akik azt fogják hinni bogaras, vagyok

Figyeled meg! Lesz olyan, aki először megmosolyog, mert pénzügyileg tudatosan élsz. De a is biztos, hogy hamarosan hozzád fognak fordulni segítségért.

6. Majd egyszer elkezdek családi költségvetést készíteni.

Ne halogass, kezdd el most, ha tényleg vágysz a pénzügyi függetlenségre. Amennyiben költségvetésed még nem tökéletes, majd csiszolgatsz rajta. A lényeg hogy ne vacillálj.

7. Csak az létezik, ami le van írva.

Tudod, a szó elszáll az írás megmarad! Senki sem tudja fejből, hogy mennyit költ egy adott hónapban, maximum megjegyzett egy – két kiadást. Másfelől azért is érdemes leírni, mert úgy könnyebb rendszerezni és átlátni a kiadásokat (mire mennyit költesz).

8. Nagyon unalmas költségvetést készíteni

Lehet, hogy unalmas, de nem haszontalan! Vegyük csak a nyugdíjat, mindenki tudja, hogy a jelenlegi körülmények között az állami nyugdíj semmire sem lesz elég. Viszont ha a költségvetésbe betervezel egy nyugdíjcélú megtakarást, kellemesebb nyugdíjas évek elé nézel. Még akkor is, ha annak mértéke nem túl jelentős.

9. Úgy érzed, ha költségvetést tervezel, semmi pénzed nem marad a költségek után

Téves! Azért nem marad pénzed, mert nincs büdzséd. Ha lesz büdzséd, majd azt is látod, hogy miben kéne visszafognod magad, hogy több pénzed legyen. Vagy a számok láttán még motiváltabb leszel, hogy több pénzt keress.

Na, kezded már kapizsgálni, a gazdálkodás alapjait? Ha igen, és kedvet kaptál hozzá, olvasd el „ A spórolás pszichológiája” című írásunkat.

Azoknak is van segítség, akik a technika rabjai

Az Expense IQ segítségével megtervezheted havi kiadásaidat és bevételeid. Ez egy ingyenes alkalmazás (app). Az alkalmazás segítségével nem csak a bevételeket és kiadásokat tudod nyomon követni, hanem megnézheted, mire mennyit költöttél az adott időszakban.

Hogyan működik?

Ez egy okostelefonos alkalmazás, tudomásunk szerint csak androidos készülékeken fut. Előnye, hogy van magyar menüje is.  Használatához meg kell adni a pénznem rövidítését (HUF), a napi emlékeztető időpontját és a nyelvet, majd el is kezdhetjük kezelni az online büdzsénket. A + ikonra nyomva minden kiadásunkat és bevételünket megadhatjuk, nem csak összeg, hanem kategória szerint is.

költségkalkuláció-1.jpg

© Handy Apps

A fentieket számos más hasonló app is tudja. De itt van két extra funkció!

1.Nem csak feljegyezni, hanem tervezni is lehet a kiadásokat, a „Költségvetések” mappában minden kategóriában megadható, hogy az adott hónapban mire mennyit szeretnénk költeni. Az alkalmazás egy csíkon jelzi is, hogy a kategória tervezett költségén belül hol tartunk. Abban az esetben, ha túllépjük, a költségkeretünket, piros színnel fog figyelmeztetni az app.

2.”Számlaemlékeztetők”, itt a befizetési határidő mellett a kategória és az összeg is megadható. Így mindig meg tudjuk nézni, hogy milyen típusú számlánk maradt még, és annak befizetéséről sem fogunk elfeledkezni, hiszen értesítést kapunk a fizetési határidő lejárta előtt.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...