11.5 C
Budapest
péntek, február 26, 2021

Illegális, ezért betiltották a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó termékek forgalmazását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyeket műanyag és bambusz...

Friss

Párkapcsolat korlátozott időkben, vagyis hogyan befolyásol minket a lockdown?

Azt hiszem, nyugodtan feltételezhetem, hogy mindenkinek megváltozott partnerével, családjával és barátaival való kapcsolata tavaly március óta. Nálunk, Angliában akkor kezdődött az első...

Anyagcserét lassító és gyorsító, zsírégető ételek, kiegészítők

Az utóbbi napokban egyre inkább beragyogta az életünket a jó idő, vele együtt a "Jön a tavasz!” érzés. Ilyenkor sokkal nagyobb kedvet...

Multis marketingvezetőből lett a natúrkozmetikumok személyre szabója

Sokak számára egy külföldi, vezetői pozíció az egyik multinál az álmok netovábbja. Máthé Csilla viszont 8 év kinti munka után döntött úgy,...

5 titok, amit egy jó mostohaszülőnek feltétlen tudnia kell

A legtöbb mostohaszülő beleesik abba a hibába, hogy összeköltözés után, szinte az első pillanattól beleveti magát a családi életbe.

Mai döntésed a holnapod záloga

Mai döntésed a holnapod záloga

 

Nem könnyű belátni a címben foglaltakat. De ettől még igaz. Olyan ez, mint amikor más életére nézel, és azt mondod: „Mindenki a saját életének a kovácsa”. Természetesen más életére nézve, ezt nagyon könnyű megállapítani. Önnön sorsunkra tekintve azonban már korántsem ennyire egyszerű, hiszen a megállapítás mögött súlyos pillanatok feszülnek. 

 

Döntések és választások…

 

Amikor döntést hozol, legyen szó magánéletről, szakmáról, üzletről, vállalkozásról, befektetésről, utazásról, vagy akár csupán egy vásárlásról, akkor ezzel a döntéssel befolyásolod az életedet. Túlzónak tűnik? Koránt sem az!

 

 

Te döntesz az életedről minden pillanatban

 

 

Mi múlik egy választáson?

 

Hányszor találkoztál már azzal a mondattal, hogy

–        „Ha nem így lett volna.”

–        „Ma másképpen döntenék…”

–        „Ha akkor éppen nem vagyok ott.”

Mondtad már, hogy

–        „Bele sem kellett volna kezdenem.”

–        „Meg kellett volna tennem.”

–        „El kellett volna indulnom.”

–        „Nem kellett volna oda mennem.”

–        „Nem lett volna szabad megvennem.”

–        „Mást kellett volna választanom.”

 

Életünk minden pillanatában döntéshozók vagyunk. A tenni, vagy nem tenni olyan mindennapi élethelyzet, amiről a legtöbben szinte tudomást sem vesznek. Ugyanakkor folyamatosan letesszük a következő lépés kockakövét.

 

 

Nem rögtön vezsed észre, amikor rosszul döntesz

 

Nem rögtön veszed észre…

 

Vannak élethelyzetek, amikor érzelmi túlkompenzálásból döntünk. Van, amikor „szirén” hangja csábít el. Olyan is akad, amikor túlértékelünk, vagy éppen alul értékelünk egy eseményt. Koránt sem vagyunk mindig a realitás talaján.

Megtévesztő lehet, hogy látszólag a körülöttünk élők sem tesznek semmi különöset, mégis működik az életük, sikert aratnak. Pedig nem „terveznek”, nem meditálnak, nem „tudatosak”, nem imádkoznak, egyszerűen csak élik a mindennapjaikat. Téves következtetést vonhatunk le ebből. Mert a maguk döntéseit ők is minden percben meghozzák.

 

Már gyerekkorban tanítani kellene a tudatos élet-figyelmet

 

Ha nem válik készséggé, ha nem épül be, akkor sokkal nehezebb a tudatos figyelem megtartása. A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mekkora tétje van ennek a figyelemnek. Éli a mindennapokat, tesz-vesz, dönt és választ. A következményekkel azonban csak később szembesül.

 

Gyerekeknek tanítani kéne az élet figyelmet

 

 

Az idő korlátja

 

Van a földi életnek egy sajátossága. Az idő létezése. Úgy érzékeljük, hogy mérjük az időt. Percekben, órákban, napokban, hónapokban, években. Vannak döntések és választások, amik rövid távon mutatják meg a hatásukat. Van, ami hónapok alatt érik kézzelfogható valósággá. Olyan is van, amely évek múltán visszatekintve mutatja meg a valódi arcát.

Az időintervallum bár változó, van egy közös vonás a távolságban. A múlt idő megváltoztathatatlan. Az elmúlt perc, az elmúlt óra, az elmúlt nap történései belemerevednek az idő korlátjába. Megkapaszkodnak ott, és el nem engedik soha többé. Élet-történelemmé válnak annak minden hatásával és következményével. Kegyetlen szigorral behajtva a következményt, legyen az pozitív, vagy negatív eredmény.

 

Nem mindig döntünk reálisan

 

Amikor mentálisan elfáradunk, akkor nem feltétlenül döntünk reálisan. Láthatunk egy élethelyzetet túl rózsaszín szemüvegen át, vagy láthatjuk a világot túl sötéten is. A lélek idealista, az ego pedig korántsem mindig reális.

Döntéseinket befolyásolhatja a túlhajtottság, a kiégés, vagy éppen a ki nem használtság, a kreatív én megéléseinek elmaradása, a sikerélmények hiánya. Különösen, ha ez az állapot tartóssá válik. Legyen bármely ok a háttérben, túl, vagy alul értékeljük magunkat.

Azonban ha a helyén kezeljük is jelen állapotunkat, amennyiben nem tudjuk jól képviselni kvalitásainkat, nem tudjuk a külvilágban „érvényesíteni” a tudásunkat, akkor bizony könnyen gellert kap az élet azáltal, hogy döntéseink és választásaink fals alapokra épülnek.

 

A döntéseket is tanulni kell kezelni

 

Ne maradj egyedül…

 

Merész kijelentés, könnyű ezt mondani. De mi van, ha nincs kivel megosztani a problémát, a dilemmát, a döntéshelyzetet? A családtag, ha van, gyakran elfogult, érzelmileg kötött, ami befolyásolja a véleményét, és nem feltétlenül látja reálisan a helyzetet.

Idegennel megosztani a problémát kockázatosnak érzékelhető. Szakemberrel megosztani a kérdést, nem csak anyagilag lehet megterhelő, hanem érzelmi és mentális kérdéssé is válhat. Mégis, a legfontosabb, hogy ne zárkózzunk be, ne zárjuk ki a külvilágot.

 

Miért kockázatos a magány?

 

–        Nem feltétlenül látjuk önnön helyzetünket reálisan.

–        Nem mindig tudunk saját magunkon segíteni.

–        A külső rálátás olyan szempontokat adhat, amiket mi magunk nem fedeznénk fel (fától az erdőt effektus)

–        Ha felismerjük is a probléma gyökerét, nem feltétlenül van „hatalmunkban” változtatni a tényálláson.

–        Nem csak a harag rossz tanácsadó. A magányos ember is hoz rémes döntéseket.

–        Egyedül könnyebb összeomlani, és teljesen feladni az életet. Van olyan stádiuma egy döntési mechanizmusnak, amikor nincs visszaút. Akkor sem, ha közben már meggondolnánk magunkat. Ha felmész a tizedikre, dönthetsz úgy, hogy elrugaszkodsz a párkányról, vagy mégis visszaszállsz a liftbe. Választani csak addig tudsz, amíg el nem lépsz, és zuhanni nem kezdesz. Utána már az ima sem segít vissza az épület tetejére.

 

Mi  ate történeted

 

 

Meg nem történtté tenni dolgokat lehetetlen

 

A legtöbb esetben csak a megvalósuló körülményt ismerjük, amikor körbenézünk magunk körül. Aztán levonjuk a következtetést, hogy a sorsunk, vagy mások sorsa szerencsés, avagy szerencsétlen. Általában nem ismerjük a döntéseik pillanatát, kivéve, ha részesei vagyunk valamilyen formában.

 

Szerencsésen, vagy szerencsétlenül

 

Nem mindenki szereti a szót, de ez mégis lehet sorskérdés. Azonban a döntés felelőssége senki másé nem lehet, mint aki meghozza azt.

Természetesen vannak körülmények, befolyásoló tényezők, indíttatások, eredendő, bennünk lévő hajlamok, talán még genetika is. Azonban mindez csupán tényező.

Amit gondolsz, amit teszel, vagy éppen nem teszel, amit választasz, és amit döntesz, az bizony csak a tiéd. A sorskérdése mindenkinek az, hogy az adott pillanatban, az adott élethelyzetben ő maga mit választ, mit dönt?

 

Ezért a kezdő mondat mélységesen igaz, annak minden szigorával. Te magad vagy önnön életed, sorsod kovácsolója. Nincs mese, nem háríthatod át a felelősséget, legyen bár a sorsod szerencsés, vagy kevésbé az. Holnapod zálogát a ma pillanata rejti.

Latest Posts

Párkapcsolat korlátozott időkben, vagyis hogyan befolyásol minket a lockdown?

Azt hiszem, nyugodtan feltételezhetem, hogy mindenkinek megváltozott partnerével, családjával és barátaival való kapcsolata tavaly március óta. Nálunk, Angliában akkor kezdődött az első...

Anyagcserét lassító és gyorsító, zsírégető ételek, kiegészítők

Az utóbbi napokban egyre inkább beragyogta az életünket a jó idő, vele együtt a "Jön a tavasz!” érzés. Ilyenkor sokkal nagyobb kedvet...

Multis marketingvezetőből lett a natúrkozmetikumok személyre szabója

Sokak számára egy külföldi, vezetői pozíció az egyik multinál az álmok netovábbja. Máthé Csilla viszont 8 év kinti munka után döntött úgy,...

5 titok, amit egy jó mostohaszülőnek feltétlen tudnia kell

A legtöbb mostohaszülő beleesik abba a hibába, hogy összeköltözés után, szinte az első pillanattól beleveti magát a családi életbe.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Íme a befektetés, ami mindenkinek megfelelő lehet.

Biztonságot, netán a kötvényekben hisz, vagy a nagyobb hozamot ígérő részvényeket kedveli? Vegyes befektetési alapokban mindenki megtalálhatja a számára fontosat.

Biztosítási helyzet Magyarországon

Kapósabbak a klasszikus nyugdíjbiztosítások a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) konstrukciókhoz képest.

Italautomaták: durva kávédrágulás jöhet

A december 1-jei határidőre a felügyeleti egységek legyártása és beüzemelése az ágazati szereplők szerint lehetetlen

A magyarok 80%-a arra számít, hogy szegény nyugdíjas lesz

Mindössze a magyar emberek 22 százaléka takarít meg nyugdíjacélra

Így kell felállni a padlóról és karriert csinálni!

Megesik, hogy csőstül jön a baj, ugyanakkor sokszor rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e fordítani a sorsunkon. Erre tanít minket a Harry Potter szerzőjének vagy éppen Jim Carreynek a története, ajánlja figyelmünkbe a HSA szakértője.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.