11.5 C
Budapest
péntek, december 4, 2020

Esküvői ruha divat érett menyasszonyoknak

   Milyen alkatra milyen ruha illik? Milyen színek illenek egy érett menyasszonyhoz? Megannyi izgalmas kérdés... Hodnik Ildikó írása mindenre választ ad: Egy királynői nap ruhatára 

Friss

3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Az előzetes számításoknak megfelelő mértékben emelkednek a nyugdíjak a jövő évben. December 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben a 2021. évi...

Szokásos ünnep, varázslatos biztonság

Örök téma, hogy mégis kinek mi a kedvenc ünnepe és akárhányszor felvetődik a kérdés, kikerülhetetlen választóvonallá válik a Karácsony. Az ünnep, amit...

Boomerek, Doomerek, Zoomerek – Kik ők?

Írták már önnek a Facebookon, hogy OK Boomer? Tudta, hogy sosem érthet meg egy zoomert? Mit tud a doomerek önkéntelen cölibátusáról? Na...

Húszévesen, két gyerekkel

Balival tavaly együtt kezdtük a gimnázium utolsó évét, amikor kiderült, hogy márciusban, még az érettségi előtt édesapja lesz két kislánynak. A felesége Bori, húszévesen...

Mai döntésed a holnapod záloga

Mai döntésed a holnapod záloga

 

Nem könnyű belátni a címben foglaltakat. De ettől még igaz. Olyan ez, mint amikor más életére nézel, és azt mondod: „Mindenki a saját életének a kovácsa”. Természetesen más életére nézve, ezt nagyon könnyű megállapítani. Önnön sorsunkra tekintve azonban már korántsem ennyire egyszerű, hiszen a megállapítás mögött súlyos pillanatok feszülnek. 

 

Döntések és választások…

 

Amikor döntést hozol, legyen szó magánéletről, szakmáról, üzletről, vállalkozásról, befektetésről, utazásról, vagy akár csupán egy vásárlásról, akkor ezzel a döntéssel befolyásolod az életedet. Túlzónak tűnik? Koránt sem az!

 

 

Te döntesz az életedről minden pillanatban

 

 

Mi múlik egy választáson?

 

Hányszor találkoztál már azzal a mondattal, hogy

–        „Ha nem így lett volna.”

–        „Ma másképpen döntenék…”

–        „Ha akkor éppen nem vagyok ott.”

Mondtad már, hogy

–        „Bele sem kellett volna kezdenem.”

–        „Meg kellett volna tennem.”

–        „El kellett volna indulnom.”

–        „Nem kellett volna oda mennem.”

–        „Nem lett volna szabad megvennem.”

–        „Mást kellett volna választanom.”

 

Életünk minden pillanatában döntéshozók vagyunk. A tenni, vagy nem tenni olyan mindennapi élethelyzet, amiről a legtöbben szinte tudomást sem vesznek. Ugyanakkor folyamatosan letesszük a következő lépés kockakövét.

 

 

Nem rögtön vezsed észre, amikor rosszul döntesz

 

Nem rögtön veszed észre…

 

Vannak élethelyzetek, amikor érzelmi túlkompenzálásból döntünk. Van, amikor „szirén” hangja csábít el. Olyan is akad, amikor túlértékelünk, vagy éppen alul értékelünk egy eseményt. Koránt sem vagyunk mindig a realitás talaján.

Megtévesztő lehet, hogy látszólag a körülöttünk élők sem tesznek semmi különöset, mégis működik az életük, sikert aratnak. Pedig nem „terveznek”, nem meditálnak, nem „tudatosak”, nem imádkoznak, egyszerűen csak élik a mindennapjaikat. Téves következtetést vonhatunk le ebből. Mert a maguk döntéseit ők is minden percben meghozzák.

 

Már gyerekkorban tanítani kellene a tudatos élet-figyelmet

 

Ha nem válik készséggé, ha nem épül be, akkor sokkal nehezebb a tudatos figyelem megtartása. A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mekkora tétje van ennek a figyelemnek. Éli a mindennapokat, tesz-vesz, dönt és választ. A következményekkel azonban csak később szembesül.

 

Gyerekeknek tanítani kéne az élet figyelmet

 

 

Az idő korlátja

 

Van a földi életnek egy sajátossága. Az idő létezése. Úgy érzékeljük, hogy mérjük az időt. Percekben, órákban, napokban, hónapokban, években. Vannak döntések és választások, amik rövid távon mutatják meg a hatásukat. Van, ami hónapok alatt érik kézzelfogható valósággá. Olyan is van, amely évek múltán visszatekintve mutatja meg a valódi arcát.

Az időintervallum bár változó, van egy közös vonás a távolságban. A múlt idő megváltoztathatatlan. Az elmúlt perc, az elmúlt óra, az elmúlt nap történései belemerevednek az idő korlátjába. Megkapaszkodnak ott, és el nem engedik soha többé. Élet-történelemmé válnak annak minden hatásával és következményével. Kegyetlen szigorral behajtva a következményt, legyen az pozitív, vagy negatív eredmény.

 

Nem mindig döntünk reálisan

 

Amikor mentálisan elfáradunk, akkor nem feltétlenül döntünk reálisan. Láthatunk egy élethelyzetet túl rózsaszín szemüvegen át, vagy láthatjuk a világot túl sötéten is. A lélek idealista, az ego pedig korántsem mindig reális.

Döntéseinket befolyásolhatja a túlhajtottság, a kiégés, vagy éppen a ki nem használtság, a kreatív én megéléseinek elmaradása, a sikerélmények hiánya. Különösen, ha ez az állapot tartóssá válik. Legyen bármely ok a háttérben, túl, vagy alul értékeljük magunkat.

Azonban ha a helyén kezeljük is jelen állapotunkat, amennyiben nem tudjuk jól képviselni kvalitásainkat, nem tudjuk a külvilágban „érvényesíteni” a tudásunkat, akkor bizony könnyen gellert kap az élet azáltal, hogy döntéseink és választásaink fals alapokra épülnek.

 

A döntéseket is tanulni kell kezelni

 

Ne maradj egyedül…

 

Merész kijelentés, könnyű ezt mondani. De mi van, ha nincs kivel megosztani a problémát, a dilemmát, a döntéshelyzetet? A családtag, ha van, gyakran elfogult, érzelmileg kötött, ami befolyásolja a véleményét, és nem feltétlenül látja reálisan a helyzetet.

Idegennel megosztani a problémát kockázatosnak érzékelhető. Szakemberrel megosztani a kérdést, nem csak anyagilag lehet megterhelő, hanem érzelmi és mentális kérdéssé is válhat. Mégis, a legfontosabb, hogy ne zárkózzunk be, ne zárjuk ki a külvilágot.

 

Miért kockázatos a magány?

 

–        Nem feltétlenül látjuk önnön helyzetünket reálisan.

–        Nem mindig tudunk saját magunkon segíteni.

–        A külső rálátás olyan szempontokat adhat, amiket mi magunk nem fedeznénk fel (fától az erdőt effektus)

–        Ha felismerjük is a probléma gyökerét, nem feltétlenül van „hatalmunkban” változtatni a tényálláson.

–        Nem csak a harag rossz tanácsadó. A magányos ember is hoz rémes döntéseket.

–        Egyedül könnyebb összeomlani, és teljesen feladni az életet. Van olyan stádiuma egy döntési mechanizmusnak, amikor nincs visszaút. Akkor sem, ha közben már meggondolnánk magunkat. Ha felmész a tizedikre, dönthetsz úgy, hogy elrugaszkodsz a párkányról, vagy mégis visszaszállsz a liftbe. Választani csak addig tudsz, amíg el nem lépsz, és zuhanni nem kezdesz. Utána már az ima sem segít vissza az épület tetejére.

 

Mi  ate történeted

 

 

Meg nem történtté tenni dolgokat lehetetlen

 

A legtöbb esetben csak a megvalósuló körülményt ismerjük, amikor körbenézünk magunk körül. Aztán levonjuk a következtetést, hogy a sorsunk, vagy mások sorsa szerencsés, avagy szerencsétlen. Általában nem ismerjük a döntéseik pillanatát, kivéve, ha részesei vagyunk valamilyen formában.

 

Szerencsésen, vagy szerencsétlenül

 

Nem mindenki szereti a szót, de ez mégis lehet sorskérdés. Azonban a döntés felelőssége senki másé nem lehet, mint aki meghozza azt.

Természetesen vannak körülmények, befolyásoló tényezők, indíttatások, eredendő, bennünk lévő hajlamok, talán még genetika is. Azonban mindez csupán tényező.

Amit gondolsz, amit teszel, vagy éppen nem teszel, amit választasz, és amit döntesz, az bizony csak a tiéd. A sorskérdése mindenkinek az, hogy az adott pillanatban, az adott élethelyzetben ő maga mit választ, mit dönt?

 

Ezért a kezdő mondat mélységesen igaz, annak minden szigorával. Te magad vagy önnön életed, sorsod kovácsolója. Nincs mese, nem háríthatod át a felelősséget, legyen bár a sorsod szerencsés, vagy kevésbé az. Holnapod zálogát a ma pillanata rejti.

Latest Posts

3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Az előzetes számításoknak megfelelő mértékben emelkednek a nyugdíjak a jövő évben. December 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben a 2021. évi...

Szokásos ünnep, varázslatos biztonság

Örök téma, hogy mégis kinek mi a kedvenc ünnepe és akárhányszor felvetődik a kérdés, kikerülhetetlen választóvonallá válik a Karácsony. Az ünnep, amit...

Boomerek, Doomerek, Zoomerek – Kik ők?

Írták már önnek a Facebookon, hogy OK Boomer? Tudta, hogy sosem érthet meg egy zoomert? Mit tud a doomerek önkéntelen cölibátusáról? Na...

Húszévesen, két gyerekkel

Balival tavaly együtt kezdtük a gimnázium utolsó évét, amikor kiderült, hogy márciusban, még az érettségi előtt édesapja lesz két kislánynak. A felesége Bori, húszévesen...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Nyugdíj melletti munka? Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

Egyre többen döntenek úgy, hogy a nyugdíj mellett dolgoznának. Erre már széles körben van lehetőség. Ám fontos tudni, hogy ebben az esetben hogyan alakul...

Az önéletrajzírás 7 parancsolata

Olyan világot élünk, amelyben minden színes, mozog, hangot ad ki, vibrál, tehát ingereket vált ki az emberekből. Egy ilyen világhoz az önéletrajzoknak is alkalmazkodniuk kell. Átláthatónak és lényegre törőnek kellene lenniük. Hogy a tiéd ilyen legyen, fog

A négy legidegesítőbb munkatárstípus

Mindegy, hogy milyen munkát végzünk. Mindegy, hogy mennyire vagyunk toleránsak. Mindegy, hogy fiatalabbak vagy idősebb munkavállalók vagyunk. A következő négy munkatárstípus mindenképpen az idegeinkre megy. Neked volt már dolgod velük?

Hasznos tippek angol nyelvű állásinterjúhoz

A legalább középfokú angol nyelvtudás számos pozícióban alapkövetelmény a mai munkaerőpiacon. Azonban ha valaki nem használja rendszeresen nyelvtudását, hiába lapul a fiókjában a nagyszerűségét igazoló nyelvvizsgapapír. Segítünk az angol nyelvű állásinter

Érzelmi vegykonyha a vágy perzselő érintésétől a szeretetkémiáig

Ha a szerelem kémiáját nézzük, a különböző vegyületeknek, hormonoknak jut a döntő szerep

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.