A közhiedelemmel ellentétben az Omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend kiegészítők nem védik a szívet és nem csökkentik az agyvérzés és a halálozás kockázatát.
Kelet -Angliai Egyetem kutatói több ezer emberen végeztek kutatásokat az Omega-3 zsírsavat tartalmazó étrendkiegészítők hatásairól. Lee Hooper, a kutatás vezetője elmondta: „A legmegbízhatóbb tanulmányok egybehangzóan kimutatták, hogy az Omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítőknek csak kis hatása van a szív- és érrendszeri egészségre, vagy egyáltalán nincs rá hatása.”
A vizsgálatok adatai alapján mindössze egy az ezerhez az esélye annak, hogy ezeknek a készítményeknek érdemi betegségmegelőző hatásai lennének.
Az Omega-3 zsírok legnagyobb mennyiségben a növényi olajokban, a mogyoróban, a dióban, illetve a hüvelyesekben találhatók. Állati eredetű táplálok közül a halakban fordul elő nagyobb koncentrációban, ezért is javasolják a halfélék rendszeres fogyasztását.
Tom Sanders, a londoni King’s College táplálkozáskutatója azt javasolja, hogy a friss kutatási eredmények alapján ne változtassuk meg a táplálkozási szokásainkat, hiszen az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres halfogyasztás.
A halfogyasztás jelentőségéről, mely a mediterrán diéta egyik alapvető tápláléka, Dr. Tänczer Tímea belgyógyász, diabetológus főorvos így nyilatkozott:
„A mediterrán diéta az egyetlen jolly joker étrend, amely orvosilag is támogatott. Mediterrán diéta alatt a gyümölcsben, zöldségben gazdag, nagy mennyiségben egyszeresen telítetlen zsírsavat, különösen olíva olajat tartalmazó diétát értjük. Emellett preferált a hüvelyesek és a halak, valamint tejtermékek fogyasztása, illetve a húsfélék alacsony, vagy mérsékelt bevitele.”