11.5 C
Budapest
szombat, augusztus 15, 2020

Hobbiból hivatás- kicsoda és mit csinál egy VA?

Minden darab a helyére került végül. Ma már tudom, az akkori „irodám” a jelenlegi állásomat jelképezte

Friss

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Nem kötelező az életközepi válság, a kapuzárási pánik

Eljön az emberélet során az a szakasz, amelyben a legfőbb kérdés már nem az, mi legyen valakiből, kit válasszon párnak, hanem az, hogy milyen mélyebb értelme volt és lehet még a hátralévő idejében az életének.

 

Az életközepi válság a civilizált nyugati világban általános jelenség, Kínában viszont teljesen ismeretlen.

 

A középkorúak krízise azonban mégsem kitaláció, valóban eljön az emberélet során az a szakasz, amelyben a legfőbb kérdés már nem az, mi legyen valakiből, kit válasszon párnak, hanem az, hogy milyen mélyebb értelme volt és lehet még a hátralévő idejében az életének.

Egy elfoglalt üzletember egy este, amikor a kollégákkal való sörözésből hazafelé tart a helyiérdekűn, az egyik állomáson egy merengő fiatal nőt pillant meg a szemközti épületben lévő tánciskola ablakában. Megbabonázza a lány – hiszen ő maga már belefáradt a munkás szürke hétköznapokba, az eseménytelen, de nyugodt családi életbe. Ráadásul negyven éves, az életének a félútjánál jár, amikor fel szokott lobbanni az utolsó tűz, és az ember elgondolkodik rajta, így halad-e az élete tovább, vagy tartogat még valamit számára a sors.

A Hölgyválasz című lebilincselően érdekes japán filmben a főhős aztán beiratkozik a tánciskolába, és eljár oda titokban – talán nem is a nő miatt, hanem hogy ismét ott lehessen az élet eleven, fiatalító táncában. Jellemző a téma nemzetköziségére, hogy később ebből a filmből Richard Gere főszereplésével készült egy nyugati közönségre szabott változat.

 

A férfiak életközepi válságát megfilmesítették

 

Amerikai pszichológusok és újságírók hozták divatba a hetvenes években „életközépi krízis” fogalmát is, ami azóta közismert kifejezéssé vált a „kapuzárási pánikkal” együtt.

Amikor 40-45 éves korában elkerülhetetlenül felismeri saját halandóságát, az emberek háromnegyede keresztülmegy egy komolyabb válságon.

A középkorúak a szülők fizikai állapotromlása mellett gyakran saját maguk fizikai hanyatlását is észreveszik. Az idő fogy, és ha valamin változtatni akarnak az életükben, akkor azt még most kell megtenni, különben örökre elvesztik a lehetőséget. Ez a megrázó felismerés sokaknál komoly érzelmi viharral járhat, ezt a helyzetet nevezték el a szakemberek életközépi krízisnek. Dr. Fülöp Márta pszichológus egy cikkében így foglalja össze ennek a szakasznak a jellemzőit:

 

Ebben az időszakban előtérbe kerülnek azok az álmok és törekvések, amelyeket az ember fiatalon elfojtott a társadalmi vagy szülői elvárások miatt

 

Az illúziók elvesztésével általában az jár együtt, hogy a középkorú emberek egy része megkérdőjelezi a házasságát, a munkáját, más személyes kapcsolatait, akár egész addigi elképzeléseit. Ezért nem ritka, hogy változtatni akarnak, új foglalkozásba fognak vagy újraházasodnak. Az elvesztett fiatalság utáni vágyakozás a férfiaknál megnövekedett szexuális vágyban mutatkozhat meg.

Az addig megbízható, tisztes apák ilyesfajta „ámokfutása” azonban kultúrafüggő is, kínai házaspároknál például nem találtak az életközépi válságra utaló jeleket, ott az öregedés nem a pánikkal, hanem a bölcsebbé válással kapcsolódik össze.

Nőknél a menopauza közeledte, a gyerekek felnövekedése és otthonról való elkerülése okozhat válságot. A fiókák kirepülnek, létrejön az „üres fészek”, a szülőpáros magára marad. Több idő jut felismerni a tényt, hogy a házastárs már soha nem lesz az, akivé tenni szerettük volna, és talán vele kell leélni a hátralévő életet. A csalódás és az esélyek feletti veszteségérzet kapcsolati krízist hozhat létre.

 

A nyugati civilizációban mindezek mellett az utóbbi néhány évtizedben egy egészségtelen ifjonckultusz alakult ki, amelynek egyik következménye, hogy az emberek rettegnek megöregedni, mert értékvesztettnek hiszik magukat. Ugyanakkor tudni kell, hogy a felnőtt élet meghatározott, a korral együttjáró, dinamikusan változó szakaszokra oszlik.

Egymást váltják a stabil időszakok, amikor a fejlődési feladatokat megoldják a személyek és aktívan törekszenek egy célra, és az átmeneti időszakok, amikor az emberek megkérdőjelezik az életük irányát, fontos döntéseket hoznak, és új irányokat fedeznek fel.

 

40+50 éves korban jelentkezik az életközepi válság

 

Menekülők és álmokat követők

 

Krízisbe valószínűleg az kerül, aki egy sor belső problémával eddig sem birkózott meg és az idő múlása további fenyegetést jelent számára. S hogy milyen utak léteznek? Vannak „úttalálók”, akik képesek új célokat felfedezni, vagy a saját régi álmaikat ténylegesen megvalósítani. Vannak „menekülők”, akik a belső munka, érlelődés feladata elől a több szex, több kapcsolat, több ital világába futnak el. Mások „örökifjak”, akik nem tudnak lemondani a fiatalságukról, és ugyanakkor nem tudják befogadni azt a pluszt, amit az idősebb életkor nyújthat. Köztük látni az ősz hajú hippit, a forradalmár nagypapát vagy a továbbra is topot és miniszoknyát viselő nagymamát.

A legrosszabb viszont a „feladók” választása, a leállás, az unalom, a reménytelenség, a „rám már nem vár semmi érdekes” érzésének eluralkodása. Ez az, amibe nem szabad belesüppedni, hiszen az élet minden szakaszában tartogat újdonságot az embernek: ifjan tüzeket, kalandokat, idősödve bölcsességet, mélyebb látásmódot.

Ifjan kalandokat keresünk

 

Aranykor is kezdődhet az élet második, bölcsebb felében

 

45-50 év között a legtöbb ember számára az átmeneti érzelmi zűrzavar és megbillenés újra stabilitássá változik és még az igazi krízisben lévők is megnyugszanak és képesek lehetnek kiegyensúlyozott életre. Elégedettebbek lesznek a baráti kapcsolataikkal és a pénzügyeikkel és nagyobb produktivitás jellemző rájuk, vagyis „utat találnak” Azoknak a házaspároknak az esetében, akik e változásokat együtt csinálták végig, elmélyül az intimitás.

Az életközépi változások eredményeként az élet új alapokra helyeződhet, megszilárdul a személyiség és az emberek jobban tudják, hogy mi a dolguk a világban.

A saját előmenetel helyett gyakran fontosabbá válik a mások jólléte, a társadalom fejlődése és sokan mentorként, tanácsadóként, fiatalabb felnőttek segítőjeként élik ki e vágyukat. Szakemberek leszögezik: ez az időszak lehet kifejezetten pozitív is, hiszen megtörténhet a belső kreatív erők felszabadítása, a személyiség egészének valóságosabbá, hitelesebbé, őszintébbé válása. A válság tehát nemcsak romboló, hanem építő is lehet.

 

 

Latest Posts

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Apálykor derül ki, hogy kin van fürdőnadrág

Hogy lehet, hogy néhány éve 450.000 – 600.000 Ft / m2 áron mentek az új lakások, és alig tudták eladni őket, mert nem voltak igazán vevők.

Mit tegyek, hogy gazdag nyugdíjas legyek? I. rész Mennyi az annyi?

Sajnálatos módon a TKM csupán a megtakarítási célú életbiztosítások esetén érhető el.

Több száz milliárd forintnyi nyugdíjpénzről döntenek a nagy hazai alapkezelők

Az "államosítás" előtti 3800 milliárd volt a magánnyugdíj pénztári vagyon.

Az elszigeteltség hátulütői Hiloban

A meglepetésem hatalmas volt, mikor kiderült, hogy egyetlen egy szakorvos van a szigeten, s ő csak két hónapra előre tud időpontot adni.

Mit kell tudni a 4Life Direkt biztosítási botrányról?

A GVH 99 milliós bírságot szabott ki, időskorú embereket megcélzó megtévesztő reklám miatt.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.