11.5 C
Budapest
csütörtök, szeptember 17, 2020

MARAkoDJ OTTHON

Új fogalom kerül be a szótárunkba, a chatcomedy. Lehet, hogy a vírushelyzet okozta kényszerpihenő hívta életre, lehet, hogy hamarosan enélkül is megjelent...

Friss

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

Ha jön a kamatos kamat, megáll a tudomány

Okosnak hiszik magukat az emberek, ha pénzről van szó, aztán ha válaszolni kell néhány, pénzügyi tudást feltérképező kérdésre, kiderül, lenne még mit tanulni. Az OECD friss, G20-akra vonatkozó tanulmánya szerint sok embernél hiányoznak az alapvető pénzügyi ismeretek, a kamatos kamat kiszámítása már nehézséget okoz, a diverzifikáció megértéséről nem is beszélve. Gyaníthatóan ez Magyarországon sincs másképp. Vannak persze olyan országok, mint Franciaország vagy Norvégia, akikről a pénzügyi tudatosságot mintázták, de az olaszok már inkább elbújhatnak az eredményeikkel.

Nemrégiben a „Őrült piramisjáték robbant be a piacra – 9000% hozam egy év alatt?” című cikkünkben arról szóltunk, hogy vegyél BitConnectet, amit simán rábízhatsz egy profi kereskedési robotra. Akár évi 9000%-os hozamot is el tud érni rejtélyes kereskedési algoritmusának köszönhetően, aminek a működését az égvilágon senki nem ismeri. Ráadásul ha meggyőzöd a haverokat, hogy szintén váltsák BitConnectre a pénzüket és bízzák rá a minden képzeletet felülmúló kereskedési robotra, az ő pénzükön is kereshetsz. Nagyon piramisjátékgyanús a dolog. Jelen cikkünkben a Portfolio nyomán a G20 országokban lakók pénzügyi tudatosságának szintjéről írunk.

 

A tanulmány fontosabb megállapításai:

 

 • Sok embernél hiányoznak az alapvető pénzügyi ismeretek: a vizsgált G20-as országokban (vendégként szerepelnek az elemzésben a hollandok és a norvégok is)a megkérdezettek kevesebb mint fele tudta megválaszolni a pénzügyi jellegű kérdések 70%-át (a 70% a minimum célérték). A diverzifikáció vagy a kamatos kamat megértése különösen nehezen megy: 10-ből 4-en nem értették a diverzifikáció fontosságát, és a megkérdezettek csupán 27%-a tudott egyszerű és kamatos kamattal is számolni.
 • Nagyon rosszul állnak a családok a pénzügyek tervezésében is: átlagosan 5 háztartásból csak 3-ban készítenek költségvetést, de országok között jelentős szórással találkozni. Hab a tortán, hogy a megkérdezettek negyede nem ért egyet azzal az állítással, hogy “mielőtt megveszek valamit, átgondolom, hogy megengedhetem-e magamnak”, a megkérdezettek szintén negyede nem fizeti mindig időben a számlákat, és a válaszadók harmadával előfordult az elmúlt 12 hónapban, hogy a bevételek nem fedezték a megélhetési költségeiket.
 • Aggodalomra ad okot az is, milyen úton választanak pénzügyi terméket maguknak az emberek, a válaszadók csupán 15%-a használ független forrásokat az egyes termékek és szolgáltatók összehasonlítására. Nem meglepő módon azoknál, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi és befektetési termékkel, magasabb pénzügyi ismerteket is mértek.

 

 

Kamatos kamat, az mi?

 

A pénzügyi tudatosságot az OECD jelentése három mutatóból hozza ki: a pénzügyi ismeretből, a pénzügyi viselkedésből és a pénzügyi hozzáállásból. A pénzügyi ismereteknél azt vizsgálják, hogy mennyire vannak tisztában az emberek a pénzügyi alapfogalmakkal, összefüggésekkel. Mint kiderült, nem annyira: 

 

 • A megkérdezettek csak 53% volt átlagban tisztában azzal, mit okozna a pénz vásárlóértékében, ha az infláció egy évig változatlan lenne, persze ez az arány is országonként változik. Indonéziában például csak 14%-uk tudta az összefüggést, Mexikóban már 74%, Norvégiában pedig a válaszadók 76%-a.
 • Jó hír, hogy átlagban 5-ből 4-en megértették a kamatot és az azzal kapcsolatos összefüggéseket, de Olaszországban, Indiában, Szaúd-Arábiában és Dél-Afrikában 10 emberből legalább három rossz választ adott a kérdésre.
 • A megkérdezettek több mint fele tudott számolni egyszerű kamatot a megtakarításaira, de például Mexikóban az arányuk csak 12%-ot tett ki. Ehhez képest a kamatos kamattal kapcsolatos kérdésekre átlagban már csak 42% tudott jó választ adni, az egyes országok szintjén néhány kivételtől eltekintve ennél rosszabb volt azok aránya, akik tudták, hogy például az 5 évre számított kamatos kamat meghatározásához nem elég az egyszerű éves kamat ötszörösét venni.
 • Legalább a hozam és a kockázat közötti összefüggéssel a válaszadók átlagosan 78%-a tisztában van, még az infláció fogalma is viszonylag ismert. Ami nagyobb kihívást jelentet, az a diverzifikáció megértése, az olaszok között például csak 37% tudta mi az és miért fontos a befektetéseknél.

 

Ha azt nézzük, hogy a felmérésben résztvevő országokban a lakosság hány százaléka érte el a minimumot a pénzügyi ismeretekben, akkor azt látjuk, hogy Dél-Afrikában, Indiában és Olaszországban kellene leginkább fejleszteni a pénzügyi ismereteket, míg Norvégiában, Hollandiában és Koreában a legkevésbé. Érdekesség, hogy az OECD-átlag (48%) alatt van például a brit lakosságnál az az arány, akik minimum 70%-ban helyesen tudtak válaszolni a pénzügyi kérdésekre. 

 

1_20170803.png

 

Ehhez képest érdekes, hogy önbevallás alapján az emberek nagy része okosabbnak tartja magát a pénzügyekben annál, amilyen valójában. Arra a kérdésre, hogy önmagukat mennyire tartják jártasnak a pénzügyekben, átlag körüli lett az eredmény a legtöbb országban. A britek vagy például az oroszok, akikről tudjuk, hogy átlag alatt teljesítettek, önbevallás alapján jobbnak gondolják pénzügyi ismereteiket a valóságnál, de vannak olyan országok is, mint Japán, Törökország vagy Dél-Afrika, ahol minden 10 emberből legalább egy válaszolta azt, hogy nagyon rossz a pénzügyi tudása. 

 

2_20170803.png

 

 

Időben fizetni a számlát, minek?

 

A pénzügyi ismeretek mellett a másik fontos tényezőt, a pénzügyi viselkedést is mérték a tanulmány készítői. Ahhoz, hogy tudatos pénzügyi döntést hozzunk, fontos lehet egy költségvetés, a pénzügyi döntésekért vállalni a felelősséget, tudatosan vásárolni vagy éppen a számlákat időben rendezni. De menjünk sorba: 

 

 • Hiába lenne fontos része a pénzügyi tervezésnek a költségvetés készítése, a felmérésben résztvevő országok háztartásainak csak 60%-a rendelkezik ilyennel. Érdekes, hogy Németországban vagy éppen Norvégiában a háztartásoknak csupán 33-35%-a készít költségvetést, miközben a kínaiaknál, a koreaiaknál vagy a törököknél ez az arány 70% feletti.
 • Jó hír, hogy még a költségvetés-készítésnél is többen, a megkérdezettek átlagban 75%-a időben rendezi a számlákat, élen járnak ebben a franciák, a németek és a norvégok 90% feletti aránnyal. Dél-Afrikában azért lenne még mit javítani a számlafizetési hajlandóságon, az ottani megkérdezetteknek több mint a fele nem fizet időben.
 • A tudatos pénzügyi viselkedés része a megtakarítás is, a G20-as országok lakosainak 64%-a mondja magáról, hogy aktívan tesz félre. Kínában vagy Szaúd-Arábiában az aktív megtakarítók aránya 90% felett van, míg Brazíliában vagy Argentínában a lakosság kevesebb mint harmada tesz aktívan félre.

 

3_20170803.png

 

 • Problémát jelent sokszor az is, hogy a bevételekből fedezni lehessen a kiadásokat, a G20 országokban 5-ből 2 embernél sokszor nem jött ki a matek hónap végén a felmérést megelőző 12 hónapban. Argentínában, Mexikóban vagy Törökországban a válaszadók legalább fele küzdött ezzel a problémával. A pénzhiányt sok esetben hitelből pótolták a válaszadók, átlagosan 22%-uk vett fel valamilyen kölcsönt emiatt.

4_20170803.png

 

 

Gyűjtsük a pénzt vagy költsük el?

 

A pénzügyi hozzáállásban a tanulmány azt vizsgálta, hogy a válaszadók mennyire élnek csak a mának, mit gondolnak arról, hogy a pénz azért van, hogy elköltsék és arról, hogy jobb elkölteni a pénzt, mint megtakarítani. A válaszokból látszik, hogy a nyugati országokban magasabb azok aránya, akik nem csak a mának élnek, ez a tényező Indiában vagy Szaúd-Arábiában kevésbé fontos. Érdekes az is, hogy a három kérdésből az egyes országok válaszadói körében a legnépszerűbb állítás a “pénz azért van, hogy elköltsék” volt, ezt ugyanis kevesebben cáfolták meg, mint a másik két állítást. 

 

5_20170803.png

 

 

A végeredmény pedig: van még hova fejlődni

 

Az elért minimum pontok alapján a G20 országok pénzügyi tudatosságán még lenne mit javítani, az elérhető 21 pontból átlagban csak 12,7-et tudtak összeszedni. A folyamatban a legjobban Franciaország áll, amely közel 15 pontot szerzett, emellett 14 pont felett volt még Norvégia, Kanada és Kína. A legrosszabbul teljesítő három ország pedig Szaúd-Arábia, Olaszország és Argentína lett, 9,6, 11 és 11,4 ponttal a 21-ből. 

 

6_20170803.png

 

 

 

Latest Posts

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Az első három hónap 1. rész

Azt hiszem, nem pályázok a SZUPER ANYA címre, de megpróbálom jobban csinálni.

Megjelentek az új állampapírok, nagyot esik a prémium

Váratlanul február 15-én lezárták a PMÁK 2019/L és 2021/I sorozatainak értékesítését a kincstárnál

Nyeregben vagyok – bringázni jó, no meg egészséges

A bringázásban az a legjobb, hogy bárki nyeregbe pattanhat és azonnali visszaigazolásként megkapja a képes vagyok rá... érzést, ami iszonyú nagy örömforrás...

Túl a barátságon, avagy a munkahelyi kapcsolatokról

Heti 40 órát töltünk a munkatársaink társaságában, így könnyen kialakul baráti viszony is a kollégáinkkal. Vannak azonban dolgok, amikre érdemes odafigyelni ezekben a kapcsolatokban.

Hűvös elegancia minden időben, avagy a kortalan divat

A tweedruha is lehet szexis, bohókás, diáklányos vagy egyszerűen csak rendkívül nőies.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.