11.5 C
Budapest
kedd, július 7, 2020

Száz év feletti szupersprinterek – így fut Hurrikán Julia

Szeretem azt az érzést, hogy független vagyok, hogy valami mást csinálok, mint ami megszokott, hogy kipróbálom magamat és próbálok még jobb lenni.

Friss

Negyven felett is lehet munkát találni

Statisztikák szerint az ötven felettieknek csak 59 százaléka foglalkoztatott. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat és megoldásokat a negyven pluszos álláskereséssel kapcsolatban.

A stresszt nem érdekli, hogy utálod őt

Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad! Haha. Ha ez tényleg így lenne, akkor már huszonegykét évesen ötvennek mondhattam volna magam, most meg...

A fenntarthatóság egy, a manapság már inkább elcsépeltté váló fogalmak közül

Az élet oly sok területén halljuk ezt a kifejezést. Kissé nyersebben fogalmazva, a csapból is ez folyik. Kell nekünk a fenntarthatósággal foglalkozni,...

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

Segítség, főnök lettem!

Főnöknek kineveznek, vezetővé válni kell!
Régi igazság. De maradjunk most a kinevezés témakörénél. Van, aki vágyik arra, hogy vezető beosztást kapjon. Ha kell, az intrikát is beveti, könyököl, „puncsol”, vetélkedik. Megtesz mindent és bármit a cél eléréséért. És van, akit egyszerűen csak észrevesznek.

Nem mindegy, ki kerül vezető beosztásba

Feltűnik a felső vezetésnek, hogy precíz, pontos, lelkiismeretes, szakmailag is rendben van és emberileg is jól ki lehet vele jönni. Sőt vezetői képességei is megmutatkoznak egy-egy helyzetben. Egy szép napon aztán kiemelik a többiek közül, megkapja a kinevezését és vezető válik belőle. Ha….

Miért a ha….., ha ennyire jó valaki?
Mert nem homogén csoport a munkahely. Elvileg közös célra szerződött munkavállalók halmaza, de nem homogén. Mozgatja a munkahelyi közösséget és hierarchiát a különböző érdekek egymásnak feszülése. Kacskaringós utakat kell bejárni ahhoz, hogy eligazodjunk a személyes útvesztőkön átvezető hierarchia mezőkön. És valljuk be, az emberi gyarlóság is határtalan.

Miért a ha, ha kiemelnek valakit egy csoportból?

Szerencsés esetben sima út. Alulról kezdett vezető, volt ideje megismerni a többieket. Kiismerni a helyzeteket. Végigjárta a ranglétrát. Ismerik a vezetők és ismerik a beosztottak. Évek óta dolgozik ott, tehát van terep ismerete, kiépített kapcsolat rendszere, tudása, kompetenciája és még emberileg is rendben van.
Ideális helyzetnek tűnik és abszolút működőképes. Jó esetben, ha a kollégák nem fertőzik meg a kollektív szellemet emberi gyarlóságuk okán.

Miről beszélsz? Kérdi az egyszeri olvasó…

Ó, hányszor láttunk már ideális helyzetet elromlani. Válaszol a szervezetfejlesztő. Mert hogy, jön XY ahhoz, hogy közülünk feljebb lépjen? Kezd súgni-búgni a pletyka gépezet. Néhány fel nem ismert „titán” sutyorgása, egy-két elszabotált változtatni vágyás, egy iciri-piciri irigység kell csupán és máris kész a csapda helyzet.

Hogyan maradjunk felszínen, ha kiemelnek a csoportunkból?

Első a korrektség.
Második a stressztűrő képesség maximalizálása.
Harmadik a lélek-edzés. Nem szívjuk mellre a pletykákat.
Negyedik a kevés konfrontáció a beosztottakkal, akik eddig egyenrangú kollégák voltak.
Ötödik az eltökélt következetesség, kizárólag szakmai alapokra helyezve.
Hatodik a rendíthetetlen nyugalom és béketűrés.
Hetedik a bratyizás elkerülése. „Tudod Istukám, hogy megy ez…” igény teljes elkerülése.
Nyolcadik a felsővezetők felé való korrektség megőrzése.
Kilencedik a folyamatos szakmai továbbképződés és vezetői attitűd elsajátítása.
Tízedik a lojalitás megőrzése.

Ezek csupán a legalapvetőbb lépések. Hosszan sorolhatnánk a további szükséges lépések sorát. Minden esetre vezetővé csak válni lehet. A belülről felemelt vezető előnyei és hátrányai is megfontolandók. Az koránt sem véletlen, hogy vezetői posztra gyakran kívülről hoznak embert.

Jellem kérdése, kiből milyen vezető lesz a munkahelyen

Még egy kérdés. Mi van a törtetővel?

Amikor sikeresen landol a vezetői poszton a „törtető” az két szempontból veszélyes. Nem tesz jót a cégnek, amikor egy törtető hatalomra jut! Nem tesz jót, mert emberileg és morálisan szétzúzhatja az addig felépített erőforrásokat. A „törtető” ugyan is ritkán megfontolt, gyakran kockáztat feleslegesen a siker és eredmény hajszolása közben. A „törtető” többnyire nem lojális. A „törtető” a csúcsra jutáshoz is átgázol bárkin, ezt a viselkedési attitűdöt nem felejti el a vezetői posztra érve sem. Ha valaki másokon való átgázolással, intrikával, cselszövéssel, „puccsal” jut a vezetői székbe, az az adott céget is minősíti. Az a felső vezetés, aki így enged döntéshozatali pozícióba valakit, az a cég az eredményei tekintetében sem feltétlenül a tisztesség és fair play zászlóvivője.

Ahol egy törtető jut főnöki pozícióba, ott nem sok jó remélhető a beosztotti szinten sem. Ugyanis a legvisszafogottabb munkavállaló is kénytelen lesz folyamatosan lavírozni. A másokon átcsörtető ugyanis szeret manipulálni embereket és helyzeteket egyaránt. Nem bírja a józan kritikát, a legritkább esetben figyelmes, többnyire hatalmi játszmákban gondolkodó ember. Inkább sikerorientált, mint eredmény orientált. Alacsony mértékben empatikus. Sok esetben önző karakterű. Nem ritkán önelégült. A sikereket nem feltétlenül szakmai eredményesség útján akarja elérni.

Mit tegyen az ember, ha törtető főnököt kap?

Próbálja túlélni és gyorsan pályázzon meg egy másik állást. Semmiképp ne keveredjen vitába vele. A felső vezetéshez ilyenkor nem érdemes fordulni, hiszen ők emelték ki, ők helyezték pozícióba. Nem fogják rögtön felismerni, vagy beismerni a téves választást.

Érdemes egyszerűen korrekt szakmai munkával túlélni a mindennapokat, különös figyelemmel lenni arra, hogy a legkevesebb hibát vétsük. Ha szerencsénk van, a törtető főnök viszonylag hamar keveredik ellentmondásba a felső vezetők szándékaival.   Akkor vezetői felismerésből megoldódhat a helyzet. Ha a törtető kivételesen jó szakember, csak morálisan gyenge lábakon áll, akkor nehezebb a helyzet, mert lassabban mutatkozik meg a valóság. Miszerint a legjobban képzett szakember is lehet rossz vezető, ha morálisan nincs rendben, emberi jellemében pedig gyenge.

Érdemes az ilyen munkahelyről a lehető leggyorsabban átevezni más vizekre. Addig pedig ki kell tartani és megkeresni, miért érdemes kibírni a helyzetet. Ha megtaláljuk, az lélek-fogódzó a „túléléshez”. Amikor ezt a pontot felismerjük magunk körül, elkezdhetünk külső megfigyelővé válni a helyzetben. Egyszerűen csak figyeljük az ok-okozati összefüggéseket. Remek gyakorlat az emberismerethez és az ilyen helyzetekben való eligazodáshoz!
Ha ez sem elég, érdemes munkahelyi mediátorhoz fordulni, vagy élettervezésben jártas szakembert felkeresni.

 

Latest Posts

Negyven felett is lehet munkát találni

Statisztikák szerint az ötven felettieknek csak 59 százaléka foglalkoztatott. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat és megoldásokat a negyven pluszos álláskereséssel kapcsolatban.

A stresszt nem érdekli, hogy utálod őt

Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad! Haha. Ha ez tényleg így lenne, akkor már huszonegykét évesen ötvennek mondhattam volna magam, most meg...

A fenntarthatóság egy, a manapság már inkább elcsépeltté váló fogalmak közül

Az élet oly sok területén halljuk ezt a kifejezést. Kissé nyersebben fogalmazva, a csapból is ez folyik. Kell nekünk a fenntarthatósággal foglalkozni,...

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Íme, a befektetés öt aranyszabálya, amire érdemes odafigyelni

Nem árt résen lenni, hiszen „a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”. Az alábbi öt szabályt mindig tartsa szem előtt.

Így kezeljük a gyenge pontokat az önéletrajzban!

Sokat beszélünk arról, hogy milyennek kell lennie egy jó önéletrajznak, de néha megesik, hogy hiába tudjuk, mit kellene tenni, nincs lehetőségünk rá. Mit tegyünk, ha nincsen egy igazán odaillő fotónk? Ha hosszabb ideig munka nélkül voltunk? Vagy ha kirúgt

A 65 évnél fiatalabbak komolyan aggódhatnak a nyugdíjuk miatt

1950-ben a jelenlegi EU-tagok össznépessége a világnépesség 14,7%-át tette ki. Ma 7%-ot is alig ér el

Biztosítást karácsonyra?… megtörtént eset alapján…

A kislányomnak már csak én maradtam, a fizetésemből kigazdálkodjuk a taníttatást, de ha velem történik valami, akkor nem marad senki, aki felnevelje

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.