14.3 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Jeff Bezos, akitől mára szinte mindenki félti az üzletét

Nem sok választotta el mostanában az internetes forradalmárt, Jeff Bezost, hogy a világ leggazdagabb embere legyen. Az Amazon.com alapítójának vagyonát most 85 milliárd dollárra becsli a Forbes, amivel a harmadik a világ milliárdosainak listáján. A technológia szerelmese, a Google legelső befektetői között volt és a szenvedélye az űrutazás.

Nemrégiben a „Hatalmasat harapott az Amazon”  című cikkünkben arról írtunk, hogy 13,7 milliárd dollárt (mai árfolyamon átszámolva 3700 milliárd forintot) fizetett a világ második leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a cége egy amerikai kiskereskedelmi lánc, a Whole Foods Market nevű cégért. Az összeg az Amazon eddigi bevásárlásainak fényében is hatalmas, viszont óriási piacon erősít az eddig alapvetően e-kereskedelemben utazó cég. Jelen cikkünkben a Portfólió nyomán a tulajdonosról, a világ harmadik leggazdagabb emberéről írunk.

 

Megállíthatatlanul terjeszkedik az Amazon-birodalom

 

A közelmúltban jelentette be a társaság, hogy megveszi az amerikai kiskereskedelmi láncot, a Whole Foods Marketet. Az 1994-ben alapított cég annak idején online könyvesboltként kezdte működését, mostanra a világ egyik legnagyobb internetes kereskedelmi vállalatává nőtte ki magát, médiacég és cloud (internetes tárhelyszolgáltatás, azaz az adatok valahol a „felhő”-ben tárolódnak, manapság ez a trend) szolgáltató is egyben. Gyakorlatilag nincs olyan termék, amit ne lehetne megvenni az Amazonon, és arra készülnek mostanában, hogy Európában autókat is fognak értékesíteni.

Az Amazon mostanra egy 500 milliárd dolláros céggé nőtte ki magát és a vállalatbirodalom növekedésével párhuzamosan az alapító, Jeff Bezos is gazdagodott. Nemrég kis híján a világ leggazdagabb embere lett, amikor az Amazon árfolyama szárnyalni kezdett. Jelenleg 17 százalékos részesedése van az Amazonban és teljes vagyonát 85 milliárd dollárra becsli a Forbes.

Ezzel most a világ harmadik leggazdagabb embere Bill Gates és Warren Buffett mögött.

 

dron.jpg

 

Jeff Bezos életútja

 

Jeff Bezos 1964. január 12-én született Új-Mexikó államban, Albuquerque városában, Jeffrey Preston Jorgensen néven. Szülei Jacklyn és Ted Jorgensen.

Édesanyja még tinédzser volt a születésekor és a házasságuk mindössze egy évig tartott. Édesanyja második házassága már jobban sikerült. Amikor Jeff négy éves volt, Jacklyn hozzáment a kubai származású Miguel Bezoshoz, aki 15 éves korában egyedül költözött az Egyesült Államokba. Bezos örökbefogadta és a nevére vette a gyermeket.

Anyai ágon telepesek voltak Jeff Bezos ősei, akiktől egy 101 négyzetkilométeres területet örökölt Texasban, ezzel pedig 2015-ben Texas egyik legnagyobb földbirtokosának számított. Nagyapja az amerikai atomenergia bizottság regionális igazgatója volt, de korán nyugdíjba ment, hogy a földbirtokon dolgozhasson. Bezos gyerekként sokszor töltötte ott a nyarait és segédkezett a munkákban.

Már gyerekkorában megmutatkoztak mérnöki képességei, még csak egy totyogó kisgyerek volt, amikor egy csavarhúzóval szétszerelte a saját kiságyát. Később is nyilvánvalóvá vált tudományos ás technológiai érdeklődése, egyszer például egy elektromos riasztót szerelt fel, hogy távol tartsa a szobájától a testvéreit.

A család először Houstonba, majd Floridába költözött, ahol Jeff Bezos már középiskolás korában elkezdett a floridai egyetem egyik tudományos képzési programjára járni. A Princeton Egyetemen végzett mint informatikus-mérnök. Pályakezdőként a Wall Streeten kezdett dolgozni informatikusként, majd a Fitel nevű kereskedelmi cég hálózatának kiépítését végezte.

Az Amazont 1994-ben alapította. Az üzleti tervet akkor dolgozta ki, amikor New Yorkból Seattle városába vezetett. Tipikus garázscégként indult, a saját garázsából indította el, miután otthagyta jól fizető New York-i állását egy hedge fundnál. És innen indult az internetes kereskedelem úttörő cégének története.

Nem kérdés, hogy az Amazon Jeff Bezos vagyonának elsődleges forrása, de sokat keresett a Google-ön is. A Google egyik első befektetői között volt, még 1998-ban tett 250 ezer dollárt az internetes keresőbe. Ezért végül 3,3 millió darab részvényt kapott, ami most több mint 3 milliárd dollárt ér. Kockázati tőkés vállalata, a Bezos Expeditions olyan cégekben rendelkezik részesedéssel, mint az Airbnb, a Twitter, vagy az Uber.

 

Jeff Bezos és a Blue Origin

 

Bezos szenvedélyesen rajong az űrkutatásért is. Egyetemi évei alatt például a Princeton „Diákok az űrkutatásért” szervezetének elnöke volt. 2000-ben megalapította a Blue Origin startupot, aminek célja nem merül ki abban, hogy embereket utaztassanak az űrben, de űrhoteleket, parkokat, kolóniákat és 2-3 millió fős kisvárosokat képzelnek el. A Blue Originről sokáig nem is lehetett tudni, 2006-ban derült fény a létezésére, amikor Texasban vásároltak egy nagyobb területet teszteléshez és kilövéshez. Terveit annyira komolyan veszi Jeff Bezos, hogy tavaly mintegy 1 milliárd dollár értékben adott el Amazon-részvényeket, hogy finanszírozhassa űrtechnikai vállalatát.

jeffbezosbloeororoorr.jpg

Forrás: AFP / Blue Origin

 

jeff_and_mackenzie_bezos.jpg

 

Ami Jeff Bezos magánéletét illeti, házas és négy gyermek apja.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...