19.9 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

A nyugdíjasok rágyúrtak az állampapírra és lekörözték a fiatalokat

A nyugdíjasok vagy a nyugdíj közelében lévők vásárolnak a leggyakrabban állampapírt, igaz, 2014 óta fokozatosan csökken a vásárlók átlagéletkora. Tényleg az állampapír lenne a nyugdíjasok befektetése?

A fenti állítást a Magyar Államkincstár (MÁK) statisztikái támasztják alá. A 2016-ban születettektől egészen az idén 106. születésnapjukat betöltőkig találhatunk állampapír tulajdonosokat, továbbá az is érdekes, hogy vannak olyan lakossági papírok, amelyek a 30-as és 40-es korosztály körében a legnépszerűbbek.

Az állampapír tulajdonosok egyre fiatalabbak

A MÁK adata tatiból kiderül, fokozatosan fiatalodik az állampapírokat vásárlók köre, 2014-ben átlagosan 53 évesek invesztáltak állampapírba, 2016 júliussal bezárólag 50,5-re csökkent a számuk. Az egyes állampapírok szintjén is megfigyelhető a fiatalodás folyamata, 2014-hez képest a legnagyobb mértékben a Kamatozó Kincstárjegyeket (KKJ) vásárlók átlagéletkora csökkent, 59-ről 55,5-re.

allampapir-vasarlas-1.jpg

A Portfolio diagramján jól látszik, hogy minden évben komoly a korbeli különbség a legfiatalabb és legidősebb ügyfelek között. 2016-ban születettektől egészen az idén 106. születésnapjukat ünneplőkig találunk olyanokat, akik állampapírba fektették pénzüket. A kiskorúak a babakötvényesek miatt kerülhettek be a statisztikába. Illetve törvényes képviselő segítségével kiskorú is nyithat értékpapírszámlát a MÁK-nál, vagy saját jövedelemmel rendelkező kiskorú önállóan is nyithat számlát.

Mit mondanak a kvartilisek?

Egy kis segítség az értelmezéshez:
Q1: Alsó kvartilis alatt található az adatok negyede, felette pedig az adatok háromnegyede.
Q3: A felső kvartilis lényegében az adatok felső részét felezi, mivel a felső kvartilis alatt van az adatok háromnegyed része, felette pedig az adatok egynegyede található.
Q2: A középső kvartilis pedig a medián (Q2), ami az adatok középértékét jelenti.

A kvartilisekben a legkomolyabb eltérés 2014-ben volt, akkor az állam által kibocsájtott értékpapírokat a vásárlók életkorának középső 50%-áa 51 év volt. Ez azt jelenti, hogy a 27,5 és 78,5-ös értékközben (ezek az alsó és felső kvartilisek) ingadozik az ügyfelek életkorának középső 50%-a.

Kik és mikor vásároltak a legszorgosabban állampapírt?

  • 2014-ben a 62 évesek.
  • 2015-ben már a 66 évesek
  • 2016 júliusig a 61 évesek

Szóval, főként a nyugdíjas vagy nyugdíj közelben lévő magyar lakosok voltak az állampapírok legnagyobb rajongói.

allampapir-életkor-1.jpg

A prémium állampapír viszont fiatalította a vásárlói körét

2014-ben a legfiatalabb átlagéletkorral rendelkező vásárlókkal a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁK) büszkélkedhettek. Átlagosan az 53 évesek vásárolták a PMÁK-ot. A Féléves Kincstárjegy (FKJ) az 57 évesek körében volt a legnépszerűbb. Az állampapír fajták közül a legnagyobb eltérések a minimum és maximum életkorok tekintetében a KKJ-nál voltak, ahol a legfiatalabb vevő a 13, a legidősebb pedig idén tölti be a 106. életévét.

A legfiatalabbak melyik állampapírt vásárolták?

A legfiatalosabb állampapír címet a  Diszkont Kincstárjegyeknél (DKJ) nyerte el. A DJK-t 2016.ban 39 évesek vásárolták leginkább. A legidősebb közönséggel a KKJ-k rendelkeztek, ugyanis ez esetben a leggyakoribb életkor a 75 volt.

allampapír-vasarlas-4.jpg
2015-ban a legnagyobb szélsőségeket szintén a KKJ tudhatja magáénak. A KKJ 9-től egészen 106 éves ügyfeleket is büszkélkedhet, plusz a kvartilisek közötti különbség is itt a legnagyobb, 45 év. Szóval a 33,5 és 78,5-ös értékközben ingadozik a KKJ-ügyfelek életkorának középső 50%-a.

Átlagéletkort tekintetében a PMÁK vezet.

Itt 53,4-gyel, az utolsó ezen a téren a FKJ 57,4-gyel. 2015-ban az államkötvényeket, a DKJ-t és a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁK) is leggyakrabban a 40-es korosztály vette, viszont tavaly a KKJ a 75 éveseknél voltak a legnépszerűbb.

allampapír-befektetes-5.jpg

2016 júliusig a babakötvényeket vásárlókat is beleértve már 50,5-ös átlagéletkorral rendelkeztek az állampapírba pénzt fektetők. Ezeken belül jelenleg az államkötvényeké a legalacsonyabb átlagéletkor, 53 év. A legkomolyabb életkorbeli eltéréssel idén eddig a PMÁK vezet 97 évvel, itt a legfiatalabb államkincstári ügyfél a 4, a legidősebb pedig a 101.éves.

Júliussal bezárólag az államkötvényeknél, a BMÁK-nál és a DKJ-nál a 30-as és 40-es korosztály volt a legbuzgóbb vásárlói réteg, ehhez képest, a PMÁK, a KKJ és az FKJ vásárlói közül a legtöbben nyugdíj közeliek vagy már nyugdíjas korúak.

allampapír-befektetes-8.jpg

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...