11.5 C
Budapest
péntek, július 3, 2020

Baba a fedélzeten – Elvárások

Akárhogy is számolom, ez csak 3 szó, és ma töltöttük be a 14. hónapot. Ez alatt az idő alatt megtanultam nem cidrizni és parázni, mert mindenhol azzal találkozom, hogy hagyjuk a gyereket a saját ütemében fejlődni, ne siettessünk semmit!

Friss

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

Nyári bakancslista – 40 felett kötelező

Készítettél már valaha bakancslistát? Már maga az írás aktusa is felszabadító, hát még tételesen kipipálni azokat, amiket megcsináltál már. 40-50 év felett is...

Még jobban megéri nyugdíj mellett dolgozni

Megszabadulnak a nyugdíj-és egészségbiztosítási járulék megfizetésétől a nyugdíjas munkavállalók. Az új rendelkezés alapján 2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban...

A környezetvédelem tudományos értelemben egy igen pontatlan elnevezés

A 40plusz.hu-val közös projektünk első témaköre a júliusban kezdődő Műanyagmentes hónap lesz

Változáskövető első rész: Életbiztosítások

Számos pénzügyi jogszabályt módosult. Kétrészes cikkünkben összefoglaljuk a biztosítási és a nyugdíjpénztári változásokat. Az első részben bemutatjuk, milyen változások lesznek az életbiztosításoknál.

A törvényjavaslat célja, hogy az érintet piaci szereplőkre – biztosítók, bankok nyugdíjintézetek – vonatkozó szabályozás egyes elemeit felülvizsgálja, valamint egyes európai uniós jogi aktusok a hazai jogba átemelődjenek. Így a törvényjavaslat számos – hitelintézeti, tőkepiaci, biztosítási, nyugdíjpénztári területre vonatkozó – jogszabály módosítást tartalmaz. Ehhez kapcsolódóan szükséges a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó MNB-ra vonatkozó egyes rendelkezések módosítása is. Ezért került módosításra a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény is. – olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.

Etikus Biztosítás Koncepció-2jpg

Újabb állomásához ért az etikus életbiztosítási koncepció

Az Unit linked biztosítások változásáról legutóbb a „Kiderül mennyi az annyi” című cikkünkben számoltunk be.  Ezeknek a változásoknak a hátterében az etikus életbiztosítási koncepció állt. Az etikus életbiztosítási koncepció célja, hogy segítse a fogyasztókat a biztosítási termékek összehasonlításában – megítélésében. A mostani változás nem az MNB ajánlásaként vagy rendeletként lép életbe, hanem törvényi szintre emelik az életbiztosítások szabályozását. A törvény:

  • átláthatóvá teszi az életbiztosítások költségeit
  • előírja, hogy az ügyfél befizetéseinek mekkora részét kell befektetni
  • új szabályozás lép életbe az életbiztosítások visszavásárlási értékére vonatkozóan

Az átláthatóságot segíti elő az a törvényelem amely előírja a biztosítóknak, hogy tüntessék fel pontosan, hogy a szerződés milyen költsége pontosan mire megy el.

Íme:

“A biztosító köteles az általa felszámított bármely díjat, költséget vagy jutalékot, továbbá a képzett tartalék arányában felszámított elvonást úgy megnevezni, hogy abból, illetve a kapcsolódó meghatározásból egyértelműen megállapítható legyen ezek célja és mögöttes tartalma.”

 

A passzust némiképp nehéz lesz átültetni a gyakorlatba: ugyanis a biztosító nem tud minden apróságot, (tollat, irodabérletet), vagy éppen nem apróságot (Vegas-i motivációs utat) lebontani minden ügyfélszerződésre.

Azért az elvárható, hogy az olyan kreatív költségelemek, mint a “bónuszalap” megszűnnek és inkább az lesz jellemző, hogy az ügynöknek és a biztosítóknak fizetett jutalékot ezentúl például értékesítési költségnek nevezik. Azért már ma is van olyan társaság, amelyik így tesz.

Továbbá azt is fel kell tüntetni a jövőben, hogy a beérkezett éves díjak mekkora részét kell majd minimálisan befektetnie a biztosítónak.

Mutatjuk, hogyan néz ki ez egy unit-linked szerződés esetén számokban:

  • első éves díjának 20%-át,
  • második éves díjának 50%-át,
  • a harmadik és minden ezt követő díjának pedig legalább 80%-át kötelező lesz a biztosítónak befektetnie a kockázati díjrész levonása után.

Ez azért előnyős a fogyasztó számára, mert így a biztosítók már nem tudják lenyelni egy az egyben az első pár éves díjat. Vagyis, a három év költsége összesen maximum a befizetett díjak fele lehet, egy éves díj 150 %-a.

Unit linked biztosítások befizetett díjának felosztása -1jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Törvényjavaslat, Portfolió

Mindez az jelenti, hogy ugyan csak közvetett módon, de az életbiztosítások költségeit is korlátozni fogják. Igaz, valójában ez lényeges változást okozni csak néhány kifejezetten drága biztosítási termék esetén fog, a biztosítások nagy részét várhatóan nem teszi sokkal olcsóbbá. Az új szabály lehetőséget ad arra, hogy a biztosító akár 20%-os éves költséggel dolgozzon a futamidő végéig.

Törvénybe foglalták azt is, hogy ha az ügyfél a maradékjogával él, vagyis visszakéri a pénzét olyan formában hogy visszavásárolja életbiztosítását, akkor az elszámolás alapja az előbbiekben meghatározott érték kell, hogy legyen.

A portfolio.hu értelmezése szerint, ez azt jelenti, hogy a visszavásárlási táblázat sem vonatkozhat erre a díjrészre. A biztosítónak akkor is ki kell fizetnie az ügyfél megtakarításának legalább 20 százalékát, plusz a hozamot, ha első évben vásárolja vissza a biztosítást, a harmadik évtől pedig ez az arány 80%ra emelkedik.

A megtakarítási jellegű, nem befektetési egységekhez kötött – például hagyományos vagy vegyes – életbiztosítási szerződésekre közvetlen visszavásárlási érték-szabályozás vonatkozik a jövőben. Ha az ügyfél valamely maradékjogával él:

  • az első éves díj legalább 20%-a,
  • a második éves díj legalább 50%-a,
  • a harmadik éves és az összes többi befizetett díj legalább 80%-a jár vissza az ügyfélnek.

A cikk folytatásába a nyugdíj pénztári változáskról fogunk beszámolni.

(a portfolio.hu összeállítása alapján)

Latest Posts

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

Nyári bakancslista – 40 felett kötelező

Készítettél már valaha bakancslistát? Már maga az írás aktusa is felszabadító, hát még tételesen kipipálni azokat, amiket megcsináltál már. 40-50 év felett is...

Még jobban megéri nyugdíj mellett dolgozni

Megszabadulnak a nyugdíj-és egészségbiztosítási járulék megfizetésétől a nyugdíjas munkavállalók. Az új rendelkezés alapján 2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban...

A környezetvédelem tudományos értelemben egy igen pontatlan elnevezés

A 40plusz.hu-val közös projektünk első témaköre a júliusban kezdődő Műanyagmentes hónap lesz

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Az első három hónap 2. rész

Nem elég, hogy minden nap komolyzenét hallgatunk (a férjem szerint hülye elitista vagyok), olvasunk, játszunk, sétálunk, különböző programokat is kipróbálunk.

Ötéves rekordon a nyugdíj, és egyéb ellátást igénylők száma

A legtöbb értekezés nyugdíj témában kulcsfontosságúnak értékeli az úgynevezett Ratkó-gyerekeket és Ratkó-unokákat.

Karrier? Tanuljunk Julia Robertstől!

Ajánlunk négy olyan filmet, amely álláskeresőknek és munkavállalóknak egyaránt hasznos kikapcsolódást jelent. Ha motiváció kell, azért, de ha csak jó lenne kiengedni a munkahelyi feszültséget, akkor azért...

Hasznos, kényeztető termékek és szolgáltatások karantén idején

Széles spektrumú válogatást hoztunk. Olyanokat, amik megkönnyítik a napjaid, kikapcsolnak, szórakoztatnak, vagy éppen segítenek a napi teendők könnyebbé tételében.

Kire hasonlítok? Celebekkel hódít az újabb átverős applikáció

Egy hét alatt egymillióan töltötték le az átverős, You look like alkalmazást. Hiába érzed, hogy lehetőleg azonnal meg kell tudnod, melyik hírességre hasonlítasz a legjobban, ne töltsd le az applikációt!

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.