16 C
Budapest
2024, február 29,

Friss

The Method To Win At Roulette Without Actually Attempting

Casinos cannot make a revenue on such a game, so they pay back lower than the guess is value, 35 units as an alternative of 37 units. Just divide 2 into 38 after which multiplay the end result by a hundred and the home edge is 5.26 %. There is completely no one hundred pc successful technique for successful at roulette, regardless of quite a few advertisements on the contrary in some newspapers and on the web. When you see that man at the roulette table expertly throwing the chips down, he’s more than likely using the Martingale Strategy.

The Means To Win Big At Baccarat: Tips And Methods From A Pro By Agmyr

This is amongst the best Baccarat ideas that advice you to guess on Banker Bets. The statistics present that there are ninety eight.94% Baccarat odds of successful Banker bets. Are you fascinated by bettering your game by using the best Baccarat strategy?

Learn How To Play Blackjack In Less Than 4 Minutes

Black jack insurance is on the market to you whenever the dealer’s face-up card is an ace. If this occurs, you have the choice to “take insurance” before the dealer checks the face-down card. Despite the name, it has nothing to do with insuring your unique bet and can be considered as a side wager. If the supplier actually has a blackjack (Ace + 10), you win the wager and it pays 2-to-1. If the supplier doesn't have blackjack, you lose your side wager.

Discover the many benefits of local bbw hookups

Tips for locating the perfect local hook ups hookup partner If you are looking for a casual hookup, you are in luck. just be sure...

Hőhullám, avagy mi van a klimaxon innen és túl

A Hőhullám című zenés vígjáték humorral és sok-sok zenével fűszerezve feszegeti egy tabu téma határait. Szinte kimeríthetetlen a tárháza azoknak a szituációknak, amelyek teret adnak a menopauza időszakában adódó élethelyzeteknek. A darab a nők életének elkerülhetetlen biológiai folyamatát, annak váratlan és sokszor kiszámíthatatlan hatásait mutatja be.  

Segíthet megérteni azt is, mi történik velük/bennük ebben az életszakaszban.


A klimax bizony együtt jár fizikai tünetekkel, érzelmi hullámvasúttal, olyan testi-lelki történésekkel, amin nagyon nehéz a mindennapokban úrrá lenni. A helyzetet nem könnyíti meg az sem, hogy a hölgyek közül sokan a nőiségük elvesztéseként, önbecsölésük, női értékességük összeomlásaként élik meg ezt az amúgy sem könnyű időszakot. Különösen akkor, ha nem veszi őket körbe elfogadó, megértő, szeretetteli környezet.

Varga Lóránt -J. Pabló Galiano ötlete nyomán- írt darabját, Tallós Rita állította színpadra. A zenés vígjáték nagyszerű terep, igazi örömjáték a művészeknek. Fésűs Nelli, Ladinek Judit, Détár Enikő /kettőzve Brunner Mártával, Gyebnár Csekka /kettőzve Kokas Piroskával, „lubickol” ebben a néha vicces, néha torokszorító helyzeteket bemutató előadásban.
A történet során 4 különböző karakter életszemléletét ismerhetjük meg. Persze, legalább egy férfi sem hiányozhat azért a darabból. Szőke Zoltán számtalan szerepbe bújva vezeti végig a nézőt a darab eseményein.

Kép: Liliom Produkció

A mű aktualitásához kétség sem férhet. Olyan problémát mutat be, ami nem csak nőket érint.
A karaktereknek köszönhetően láthatják a nézők, ki hogyan viszonyul egy helyzethez, miként tudja feldolgozni azt.  A környezet miképpen reagál a menopauza tüneteivel küzdő nő aktuális viselkedésére, ami rendkívül sokszínű és érzelmeket megmozgató hatást vált ki. A Liliom Produkció előadásait országszerte teltházzal játsszák. Igazi sikerdarab született, ami meghódítja a nézők szívét.

Kép: helloklimax program

Az sem véletlen, hogy a produkció együttműködő partnere a Koch Mária által indított helloklimax® program, amely azt a célt tűzte ki, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményez a menopauzával kapcsolatban.

A párbeszéden túl a legfontosabb, hogy olyan támogató programot indított, amelyben személyes tanácsadással, orvosi konzultációs lehetőséggel, női közösség építésével, tájékoztató programokkal segíti a nőket a menopauzával kapcsolatos tudásbővítésben. Emellett egészségügyi hálózat megszervezésével teremt teret a nőknek a tünetek mögötti egészségügyi problémák feltárásához, a kezelési lehetőségek megismeréséhez.

A RAM-ArT Színház is helyet adott Budapesten a vígjátéknak. A nagy sikerű, teltházas előadás után beszélgettünk a művészekkel.

Abban mindegyik művésznő egyetértett, hogy nem volt nehéz azonosulni a szereppel.

Ladinek Judit Albát, az ezoteriába menekülő özvegy nőt alakítja, aki nem sok mindent tud kezdeni a menopauzával küzdő nőiségével:

 • Kicsit missziónak érezzük ezt a munkát. Sok helyen a családon belül is tabu téma a menopauza. A világ azonban változik. Egy ilyen előadás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a közgondolkodás változzon a klimax megítélésével kapcsolatban.

  Fontos, hogy a nő ne érezze magát megbélyegezve azért, mert zajlik benne egy élettani folyamat, amelynek – a gyakorta igen kellemetlen – tüneteit, korántsem tudja a külvilág felé mindig palástolni. Tehát nagyon is mások szeme láttára kell megélnie olyan szituációkat, amiben tényleg nem érzi jól magát.

  Örülünk, hogy sok hölgy a párjával jön el. Így lehetőség van arra, hogy a férfiak képet kapjanak a menopauzát átélő nők megéléseiről a színdarabon keresztül. Ennek hatására, akár beszélgetni kezdjenek a kérdésről egymással. A darab jelenetei során sok humorral, dallal, tánccal meséljük el a négy nő történetét, ami könnyebbé teszi az információk feldolgozhatóságát.
Kép: Liliom Produkció

Détár Enikő a tisztaságmániás, gyógyszerfüggő, elvált nő, Frida szerepét játssza a darabban:

Az élethelyzetekben segíthet az önirónia, amit a darab karakterei is megfogalmaznak. Ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a környezet ne használjon a menopauzával kapcsolatban olyan bántó kifejezéseket, mint például a „banya-kór” vagy „banya-láz”. Mert ez egyáltalán nem segít az önbecsülés megtartásában.

Az „olyan klimaxos vagy” kifejezést is könnyen dobják oda az emberek egymásnak. Ezek mind, egyfajta elértéktelenedést sugallnak. Miközben a változókorba lépett nőnek amúgy sem könnyű mindig zökkenőmentesen elfogadnia a testi változásokat. Sokkal inkább szüksége lenne elfogadó környezetre, szeretetteli megközelítésre, a nőiségében erősítő megnyilvánulásokra, mint, hogy a lekicsinylő vagy éppen dehonesztáló minősítéseket rezzenéstelen arccal tűrve, igyekezzen tartani magában a lelket.

Nem beszélve a viccesnek szánt, ugyanakkor bántó beszólásokról, amire a környezet oly gyakran „felhatalmazva” érzi magát. Az is kétségtelen tény, a saját szakmánkban is érzékeljük, hogy van egy elég erős fiatalítási trend. Ennek köszönhetően a színházi közegben is jellemző, hogy 50-es nők szerepeit is fiatalabb színésznőkkel akarják eljátszatni.

Fésűs Nelli Carmen, a nagyon határozott, némiképp „férfifaló” vállalkozó asszony szerepét formálja meg, aki semmiképpen nem szeretné elfogadni a korral együtt járó testi változásokat:

Azt tapasztaljuk az előadások során és a visszajelzések alapján is, hogy a nézők azért is szeretik ezt a darabot, mert meglehetősen szókimondó. Nagyon nyíltan fogalmazza meg a valós helyzeteket, sztereotípiákat. Bemutat olyan kínos szituációkat, ami bárkivel megtörténhet a mindennapokban. Ezt pedig egyfajta keserédes stílusban, ugyanakkor a vígjátéki elemeknek és a daloknak, táncoknak köszönhetően „fogyasztható formában” teszi.

Többnyire 35-40 pluszos közönség ül a nézőtéren. Érezni lehet, ahogy érzelmileg is bekapcsolódnak az előadásba. A nők azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Mi nagyon sok mindent mondunk ki a szerepben. Olyanokat is, amiket nekik ritkán van alkalmuk megfogalmazni a környezetük felé. Szinte kézzelfogható az a felszabadultság, amit átélnek a darabnak köszönhetően. A férfiak sokszor nem értik a hangulatingadozásokat, amiket egy nő átél a menopauza során.
Talán meg sem tudják mindig fogalmazni egymásnak, mi is történik valójában. A saját páromtól is azt a visszajelzést kaptam amikor megnézte a darabot, hogy sok mindent megértett az előadás hatására.

Kokas Piroska Paola, a középkorú tanárnő szerepében mutatja be egy elszürkült házasságban élő, az intimitás megélésében egyre hátrányosabb helyzetbe kerülő asszony mindennapjait, aki a túlsúlya miatt is nehezen hiszi el magáról, hogy vonzó nő lehet egy férfi számára:

Én 40 pluszosan játszom ezt a szerepet. A menopauza tünetei még nem jelentkeztek nálam, viszont nagyon jó terápiás felkészülésként élem meg. Rendkívül sokat tanulok a darabon keresztül élethelyzetekről, tabu témákról, a nőiség legkülönbözőbb megéléséről, és helyzetek feldolgozásáról. Szeretetről, a nők önelfogadásának szükségességéről. Az is kiderül az előadásból, hogy a menopauza egy természetes folyamat, amit, ha kellő humorral fogunk fel, az nagyon sokat segít.

Kép: Liliom Produkció

Lehet olyan hatása a „Hőhullám” vígjátéknak, hogy a menopauzában érintett nők bátrabban, nyíltabban beszélnek legalább a családjukban a személyes megéléseikről? Illetve a saját gyerekeiket jobban fel tudják készíteni az élet ilyen kihívásaira is?

Détár Enikő

 • Általánosítani semmiképpen nem lehet. Nekem nagyon jó a kapcsolatom a gyerekeimmel. A lányom 34 éves múlt. Ő látta a darabot. Sokat gondolkodtam azon, hogy a huszonkét éves fiamat elhozzam-e? Végül is az a döntés született, hogy számára még semmilyen tekintetben nem aktuális a téma.

Ladinek Judit

 • Az előadás mindenképpen bátorítás a nőknek, hogy őszintén beszéljenek a saját megéléseikről. Vállalják fel ezt az élethelyzetet. Azt reméljük, hogy a férfiakat is ösztönzi a darab arra, hogy legyenek nyitottak és kíváncsiak a témára. Akarják megérteni a társukat a tünetegyüttesek hozta szituációkban is. Egyáltalán ismerjék fel, hogy ezek a megélések mindenkinek kihívást jelenthetnek. Viszont megfelelő hozzáállással sokkal könnyebb átvészelni ezt az időszakot. A barátokat, a közösségi létet is fontosnak tartom. Aki nem párkapcsolatban él, annak is jó, ha van kivel megosztani a gondolatait, érzéseit. Ehhez kell egy értő és elfogadó közeg.

A személyes megélések feldolgozásában segít a darab a művészeknek is?

Fésűs Nelli

 • Mi is átéltük, átéljük a saját fizikai és érzelmi változásainkat. Ez a munka közben sincs másképpen. Néha kényelmetlen tünetekkel kell szembenéznünk, de igyekszünk figyelni magunkra és egymásra a próbák, és az előadások során is. Tudni kell, hogy nincs egységes recept, mert mindenki másként éli meg a fizikai és érzelmi állapotát. Más és más élethelyzetben vagyunk. A darabban 4 különböző karaktert, 4 különböző életet látunk. Abban is eltérnek a megoldás készleteink, hogy mit szeretnénk megosztani a párunkkal vagy a környezetünkkel.

  Van, amikor egyedüllétre van szüksége a nőnek. Kell legyen olyan tér, ahová el tud vonulni ilyen pillanatokban. Tehát sem a darab, sem mi magunk nem tudunk általános megoldásokat adni. De a nézőtéren ülők remélhetőleg minden karakterben találnak olyan elemeket, amelyek segíthetnek nekik. Legalább a felismerésben. Érzelmileg talán felszabadulhatnak kicsit. Azt is fontos dolognak tartjuk, hogy az előadás kapcsán beszélni lehet a témáról. Megindulhat egy diskurzus. Akár közös gondolkodás. Sőt, közösségi szerepvállalás is.

Détár Enikő

 • Azért sem vagyunk egyformák ebben a kérdésben, mert a legkülönbözőbb korban élik meg a nők a menopauzát. Van, akinél korábban, akár már a negyvenes évei legelején bekövetkezik, és van, akinél kitolódik ez az időszak. Ez pedig azt is meghatározza, hogy a nőnek milyen kérdésekkel kell szembenéznie. A párkapcsolatok sem egyformák. Vannak férfiak, akikkel akkor sem lehet beszélni a menopauza okozta nehézségekről, ha minden nap ott vannak a párjuk mellett. Mert nem fogadókészek ilyen beszélgetésre.
Kép: Liliom Produkció

Ladinek Judit

 • A személyiség, a lelki alkat is meghatározza, ki hogyan éli meg a klimaxot. Én talán szerencsés vagyok abban, hogy nagy érzelmi kilengéseket, komoly hangulatingadozásokat nem kellett átélnem. Más pedig érzékenyebben reagál alkatilag ezekre a változásokra.

Kokas Piroska

 • Az sem mindegy, hogy aki egyedül él, hogyan dolgozza fel a saját helyzetét. Ez egyébként akkor is nagy kérdés, ha még nem érinti a menopauza. A társra találás egy harmincas nőnek sem mindig egyszerű. Az ön-kép elfogadás ebben biztos, hogy fajsúlyos kérdés. Ahogy telnek az évek, előfordul, hogy a klimax megjelenése a reményvesztettség érzetét kelti. Ezért különösen fontos, hogy egy nő hogyan tekint saját magára és az életére. Talál-e kapaszkodókat önmaga számára. A menopauza előtt és a klimax időszakában is teljes értékűnek kell lássa önmagát.

Hogyan értékelik a helloklimax® programmal való együttműködést a darab szempontjából?

Fésűs Nelli

 • Szerintem nagyon jó, hogy több fórumon is fel lehet hívni a figyelmet a témára. Minél szélesebb körben tudunk beszélni arról, mit jelent egy nőnek a menopauza, annál sikeresebben lehet formálni a közgondolkodást. A tabu korlátjainak lebontásához hozzá tudunk járulni a darabbal. A helloklimax® program pedig a megoldáskészletre tudja terelni a figyelmet. Tehát nem csak a probléma felvetését, hanem az elérhető segítség bemutatását tudjuk közösen megvalósítani.

Ladinek Judit

 • Az összefogás lehetősége, a női közösségek kialakítása, a szemléletmód átalakítása, ebben a közös munkában szerintem hatalmas erőforrássá válhat az egyes ember számára. Meg tudják osztani a személyes tapasztalataikat. A közös élmény hatására a nők felismerhetik, hogy nem kell egyedül megküzdeniük ezzel az élethelyzettel. Erőt meríthetnek a színpadon látott karakterekből. A humor is sokat segíthet a mindennapokban.

  Az előadás közben pedig kicsit kikapcsolódhatnak, miközben akár egy új szemszögből láthatnak rá szeretteikkel, a menopauza hozta szituációkra. Azt is lényeges dolognak látom a darab szempontjából, hogy reményt is ad. Van egy dal az előadásban, ami a reményről szól. Arról, hogy a kor egy állapot. Nem szabad feladni az életet azért, mert bekövetkezik a menopauza. A szerelem, sőt a szexualitás, az intimitás sem kor függő ebben az értelemben. Nem szabad nekünk nőknek, eleve leírnunk magunkat.

Détár Enikő

 • Nekem ott van jó példának az anyukám, aki 65 évesen férjhez ment Miamiban. Fantasztikus éveket élt meg a párjával. Beutazták a világot. Tehát a kor nem jelenti azt, hogy le kell mondani mindenről. A saját családunk története is azt mutatja, hogy ki lehet békülni a korunkkal, az intimitás is része maradhat a mindennapoknak.
  Ha mi magunk jól tudunk hozzáállni a saját változásainkhoz, akkor a környezetüknek is könnyebb dolga van. Mindenképpen érdemes beszélni ezekről a megélésekről, mert ez is sokat segít a többieknek abban, hogy megértsék, mi történik velünk és bennünk.
Kép: hellokimax program

Koch Mária, a helloklimax® program alapítója:

Folyamatosan kommunikálunk a nőkkel.  Számos formában találkozunk velük, hogy a legszélesebb körben osszuk meg az információkat.

Nem csak a tudás átadására törekszünk, hanem valós, mindennapi támogatást nyújtunk kezelések formájában. Elkezdtünk országos egészségügyi hálózatot kiépíteni, megtartottuk az első menopauza konferenciát.

Az ország több pontján kapcsoljuk össze a téma iránt érdeklődő hölgyeket. Több olyan Hőhullám előadás van, ahol mi is ott vagyunk a helloklimax®programmal. Találkozhatnak velünk. Beszélgetünk a lehetőségekről. Elérhetővé tesszük a témában kiadott könyveket.
További együttműködésben, közös projektekben is gondolkodunk a Liliom Produkcióval, a Tallós Rita által létrehozott, női témák feldolgozását vállaló színházzal.

A mostani RAM-ArT Színházi előadásra egyébként közel 70 olyan nő jött el, aki a mi programunkon keresztül értesült a darabról és választotta ma estére a Hőhullám előadást. Kihívásnak tekintjük a társadalmi szemléletformálást, számos érzékenyítő programot szervezünk. A Lililom Produkcióval való együttműködés is ezeknek egy különleges példája.
A 2024 februárjában országos roadshow-ra indulunk, a színdarab előtt egy kibeszélő előadást tartok a menopauzáról, amelyre bárki beülhet ingyenesen, akinek bármelyik Hőhullám darabra volt és van jegye. csupán regisztrálni szükséges az asszisztens@newseason.hu címen.

A nők történeteit, kérdéseit a szia@helloklimax.hu címen várjuk, kezelésekre jelentkezni pedig a weboldalunkon keresztül tudnak.

Latest Posts

The Method To Win At Roulette Without Actually Attempting

Casinos cannot make a revenue on such a game, so they pay back lower than the guess is value, 35 units as an alternative of 37 units. Just divide 2 into 38 after which multiplay the end result by a hundred and the home edge is 5.26 %. There is completely no one hundred pc successful technique for successful at roulette, regardless of quite a few advertisements on the contrary in some newspapers and on the web. When you see that man at the roulette table expertly throwing the chips down, he’s more than likely using the Martingale Strategy.

The Means To Win Big At Baccarat: Tips And Methods From A Pro By Agmyr

This is amongst the best Baccarat ideas that advice you to guess on Banker Bets. The statistics present that there are ninety eight.94% Baccarat odds of successful Banker bets. Are you fascinated by bettering your game by using the best Baccarat strategy?

Learn How To Play Blackjack In Less Than 4 Minutes

Black jack insurance is on the market to you whenever the dealer’s face-up card is an ace. If this occurs, you have the choice to “take insurance” before the dealer checks the face-down card. Despite the name, it has nothing to do with insuring your unique bet and can be considered as a side wager. If the supplier actually has a blackjack (Ace + 10), you win the wager and it pays 2-to-1. If the supplier doesn't have blackjack, you lose your side wager.

Discover the many benefits of local bbw hookups

Tips for locating the perfect local hook ups hookup partner If you are looking for a casual hookup, you are in luck. just be sure...