28.5 C
Budapest
2024, június 26,

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Friss

A férfinak mindegy, csak szex legyen

Nagyjából hat éves lehettem, amikor először volt részem szexuális megaláztatásban. Illetve - mivel nem vagyok szakember - nem tudom mi a szakmai...

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Hollywood magyar csillagai

Bokor Balázs nevét sokan ismerik.

Nem csak a sok évtizedig tartó nemzetközi diplomáciai munkájának köszönhetően, hanem a Magyar Hollywood Tanács alapítójaként, és a programok elkötelezett szervezőjeként is.

Balázs szívvel-lélekkel megtesz mindent azért, hogy a magyar származású alkotókat megismertesse a nagyközönséggel. Könyvek sorában hívta fel a figyelmet azokra, akik az amerikai filmiparban szereztek elismeréseket. Szép számmal vannak olyanok, akik kivándoroltak és kint futottak be jelentős karriert, és sokan vannak olyanok is, akik magyar gyökerekkel rendelkeznek, de már kint születtek.

A civil szervezet fáradhatatlanul mutatja be évről-évre azokat az alkotókat, akiket a magyar közönség talán hírből sem ismer. Munkájuk azonban kitörölhetetlen részei az amerikai filmgyártásnak. Emellett az emlékőrző munka mellett, fontos terület a fiatalok szakmai képzése, a következő generáció tehetségeinek felkutatása is. Ezekről a törekvésekről beszélgettünk.

képforrás: Bokor Balázs

Amikor 2016-ban megalapította a Magyar Hollywood Tanácsot, mennyire látta Balázs ezt itthon életképesnek?

Optimista voltam abban, hogy helye lesz Magyarországon egy ilyen kezdeményezésnek, mivel senki nem foglalkozott a témával mélységében. Úgy éreztem, hogy ezt a hiányt be tudom tölteni ezzel a civil szervezettel. Annyi magyar származású filmes szakember van, akinek érdemes egyrészt emléket állítani, másrészt bemutatni a munkásságát, hogy érdemesnek találtam ezt a tervet a megvalósulásra. Nem csak olyan színészekről beszélünk, mint Tony Curtis. Adolph Zukor a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója. Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr nevét is éppen megemlíthetjük. Nagyon hosszú a névsor. De nem csak a múltat idézzük meg. Nagyon is élő a kapcsolatunk Hollywooddal. A megalakuláskor néhány alkotó és filmes szakember fogott össze. Mára már egészen komoly a bázisunk. A teljes tagság létszáma 300 fő fölött van. Vannak, akik filmszerető érdeklődőként csatlakoztak, illetve különböző filmes területekről érkezett szakemberek is tagjai a szervezetünknek. Az elnökségben 9-en vagyunk, és van egy szűk „mag”, amely a programok megvalósítását aktívan támogatja. Évente több, mint 60 rendezvényt szervezünk.

Ez a szakmai alapokra építkező civil szervezet azért jöhetett létre, mert a Los Angeles-i főkonzuli munkájának köszönhetően, rendelkezésre állt a Hollywood-i filmes világgal egy személyes kapcsolatrendszer, ami az évek során folyamatosan bővült.

Los Angelesben diplomáciai szolgálatot teljesítettem főkonzulként. Természetesen ez egy nagyon pontosan megszabott feladatrendszer. Ugyanakkor része a kultúrával, a szórakoztatással és a filmiparral való kapcsolattartás is. Az én személyes kötődésem a filmhez még gyerekkoromból származik. Szabó István egyik korai filmjében, a Szerelmesfilmben statiszta is voltam. Így azért az nem volt véletlen, hogy Hollywood iránti érdeklődésem előtérbe került. Mivel a filmipar fővárosában a kezdetek óta dolgoznak magyarok, fontosnak éreztem, hogy foglalkozzam az életükkel, szakmai sikereikkel. De nem csak amerikai viszonylatban. Be akartam mutatni azokat a gyökereket is, amelyek a magyarországi életükhöz kapcsolódott. Ma már sokkal messzebb jutottunk ebben a munkában, mint a sztárrá vált filmes szakemberek történetének megismertetése. A szervezetünk igyekszik a legtöbbet megtenni azért, hogy az emlékek ápolása mellett, aktív kapcsolat alakuljon ki a Hollywoodban dolgozó filmes szakemberek és a fiatal magyar filmes reménységek között. Amellett, hogy az emlékek ápolását és az edukációt számos eseményünk szolgálja.

A Magyar Hollywood Tanács az ifjúságfejlesztés terén sem tétlenkedik. Milyen programok várják a fiatalokat?

Nagy hangsúlyt fektetünk az ismeretterjesztésre. A fiataloknak szóló filmes alkotótáborokban, a szakma iránti érdeklődést is igyekszünk felkelteni. Nevezhetjük ezt akár pályaorientációs feladatnak. Emellett annak is örülünk, ha egy fiatal nem életpályaként, hanem szabadidős tevékenységként tekint a filmkészítésre. Az alkotótáborokban kisfilmek készülnek, tehát konkrét eredménnyel zárul a fiatalok számára. Az évente megrendezésre kerülő, több lépcsős filmes vetélkedőt pedig mintegy 25 település fiataljainak bekapcsolásával szervezzük. Ennek a döntője legutoljára Mátészalkán volt. A tudásbővítést és a készségfejlesztést együtt biztosítjuk. A fiatalok nagyon lelkesek, a jelentkezők száma évről-évre növekszik.

Magyar Hollywood vetélkedő Mátészalka 2023
képforrás: https: szechenyimsz.hu

2023. abban is újdonsággal szolgált, hogy az idei Adolph Zukor Filmfesztiválra csak 12-18 éves korosztály által készült filmekkel lehetett pályázni. A megjelölt téma Adolph Zukor életének példája volt, ezt kellett feldolgozni valamilyen formában. A tehetséges fiatalokat, a pályakezdő filmes szakembereket igyekszünk segíteni a szakmai kapcsolatok kiépítésében is. Nem csak magyarországi szakemberekkel hozzuk össze őket, hanem az amerikai filmiparban dolgozó magyar alkotókkal is.

Az Adolph Zukor Fesztivál mellett a Ceglédi Filmfesztivál alapításában is részt vettünk, és a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál együttműködő partnere vagyunk a kezdetektől fogva.

Egyre több sztár tűnik fel a fővárosban, aki itt forgatja legújabb filmjét. Brad Pitt többször megfordult Budapesten, Harrison Ford a Szárnyas fejvadász második részéhez találta megfelelő helyszínnek Magyarországot. Szabadidejében beugrott egy bicikliboltban és elcsevegett az eladókkal. Angelina Jolie és Johnny Depp is Budapestet választotta idén ősszel. A hazai filmgyártás technikai háttere meglehetősen vonzónak bizonyul az amerikai filmgyártók számára.

A Magyar Hollywood Tanácsnak milyen a kapcsolata a magyar filmstúdiókkal?

Az Origó Filmstúdió Magyarország legnagyobb, Európa második legnagyobb és egyébként felszereltségben legmodernebb filmstúdiója. Nagyon sok amerikai produkció készült a 2010-es megalapítás óta eltelt 13 esztendőben. A stúdió alapításáról szóló dokumentumokat 2007-ben, a főkonzulságom idején írták alá a Los Angeles-i irodámban. Ez egy 150 millió dolláros beruházás volt. Egyébként ma már magyar tulajdonban van. Szoros partneri kapcsolatban vagyunk. A stúdió vezérigazgatója, Horváthné Dr. Fekszi Márta, – aki szintén volt főkonzul Los Angelesben -, az elnökségünk tagja. Az etyeki Korda Stúdióval is jó a kapcsolatunk. Nemrég filmszakmai napot tartottunk ott. Más filmgyártó helyekkel is igyekszünk kialakítani együttműködést.

képforrás: Bokor Balázs

Az emlékek megőrzése fontos eleme a munkának. Több könyv is született a Hollywood-i magyar vonatkozásokról.

A diplomáciai munkámmal kapcsolatban és a filmes kötődésekről is több kötet született. Többek között az Oscar és a csillagok. Ebben 59 magyar vonatkozású Oscar-díj nyertesről és olyan kiválóságokról írtam, akik csillagot kaptak a Hollywood-i hírességek sétányán. Körülbelül 100 művészről olvashatnak a könyvben az érdeklődők. Az én Hollywoodom című könyvem angolul is megjelent. A legújabb, a Hollywood híres magyarjai című kötet, amit most adtunk ki. Ez a 14. a könyveim sorában. Ebben többek között a sok magyar nevű sztár mellett Robert Caparól, Kate Hudsonról, Tony Curtisről, Paul Newmanról és Robert Downey Jr.-ról is írok. Utóbbiról talán kevesen tudják, hogy az ükszülei a tatai zsidó temetőben nyugszanak. A könyvben több, mint 200 hollywoodi filmesről tudhatnak meg többet az olvasók. Olyanokról is, akik ma is aktívan dolgoznak a filmgyártásban. Azonban a munkát folytatni kell, mert többszáz hollywoodi filmes rendelkezik magyar gyökerekkel. Nem csak filmszínészek, hanem például hangmérnökök, rendezők, operatőrök is. Nem véletlen, hogy Zsigmond Vilmos, Kovács László, John Alton, Andrew Laszlo, Ernest Laszlo és más világhírű operatőrök is benne vannak a könyvben. Ezért már dolgozom a következő köteten, amit a következő könyvvásáron szeretnénk bemutatni az olvasóközönségnek.

Hogyan alakul a filmgyártás a közeljövőben?

Most, hogy Amerikában véget ért a forgatókönyvírók és a színészek május óta tartó sztrájkja, újra fellendülés várható a filmiparban.Azért az Oscar-díj átadás nem kerül veszélybe, lesznek díjnyertes alkotások. Úgy tűnik, az érdeklődés nem lankad a magyarországi lehetőségek iránt sem. Több sztár is lefoglalta már az itthoni stúdiók kapacitásait.

Bokor Balázs elképesztően sok művészt ismer személyesen és nagyon sok alkotó életét kutatta az elmúlt évek során. Van abszolút kedvenc?

Adolph Zukor mindenképpen. Idén ünnepeljük születésének 150. évfordulóját. Ricsén emlékházat avattunk. Mátészalkán már korábban felavattuk a Zukor Adolf Filmszínházat, ahol az Adolf Zukor Filmfesztiválra kerül sor. A Paramount Pictures Filmvállalat alapítójaként ő mindenképpen benne van nálam a top3-ban. A szegedi születésű Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr több, mint 100 filmet alkotott. Ő is ikonikus alakja a filmgyártásnak. Nem hiányozhat a legjobbak közül. Valamint Jamie Lee Curtist, Tony Curtis lányát emelném ki. Az Oscar-díjas és Golden Globe-díjas színésznő méltán vált népszerűvé. Magyarországi gyökereire nagyon büszke. Édesapja és ő maga is járt már Magyarországon. Jamie Lee Curtis 2021-ben történt itt léte során megnézte a kiállítást Tony Curtisről, és ellátogatott arra a helyre, ahol a nagyszülők háza állt korábban. Valamint nagyon kedves gesztus volt tőle, amikor az Oscar-díj átadáson magyarul énekelt, valamint elmondta a nagyvilágnak, hogy szereti a magyar örökségét.

képforrás: Bokor Balázs

Milyen fesztiválok fémjelzik a Magyar Hollywood Tanács munkáját?

Fesztivál sorról beszélhetünk, amit Mátészalkán indítottunk el 2022-ben. Az I. Adolph Zukor Nemzetközi Film Fesztivállal indítottunk, amire több, mint 100 nevezés érkezett. 2023-ban, ahogy említettem, a 12-18 éves magyar fiatal tehetségek számára hirdettük meg ezt a mátészalkai fesztivált. Hollywood bölcsője tematikával kerül sor további fesztiválokra. 2024. májusában kerül megrendezésre a Ceglédi Filmfesztivál, majd a 8. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál következik, amelyben együttműködő partnerként veszünk részt.

Emellett vannak szakmai díjaink is. Adolph Zukor díjat adunk a filmművészetben, vagy a társművészetekben jeles alkotóknak. Ezt minden évben 3 művész, illetve alkotó kaphatja meg. A díjazottak között van például Libik André, Herendi Gábor, Piroch Gábor kaszkadőr, aki számos Hollywood-i filmben szerepelt. Színészek közül Bodrogi Gyula és Koltai Róbert. Csupó Gábor, Presser Gábor, Horváth Charlie és Szakcsi Lakatos Béla is kapott már Adolph Zukor díjat. Romwalter Bélát is érdemes megemlíteni, aki a legnagyobb világosító cég, a Sparks vállalat alapítója. Káel Csaba kormánybiztost is kitüntetettük. A Tony Curtis-díj, a Paramount Prémium-díj is olyan elismerés, amit mi hoztunk létre. A Robert Capa díjat sem szabad elfelejteni, ami a fotográfusok szakmai díja. Szipál Péter vagy Gordon Eszter kiváló fotóművész nevét említeném a díjazottak között.

Mit tart az elmúlt 7 esztendő legkiemelkedőbb eredményének?

Azt hiszem a legnagyobb eredménynek azt tekinthetjük, hogy sikerült méltó emléket állítani Adolph Zukornak az emlékház létrehozásával, ami a világon egyedülálló. Saját készítésű filmeket is láthatnak az érdeklődők a rendezvényeinkről. Nagyjából 150 kisfilm van már fenn a Youtube csatornánkon. Rózsa Miklósról 1 órás dokumentumfilm készült, amelyben a 3 Oscar-díjjal rendelkező filmzeneszerző életét mutatták be az alkotók. Ennek elkészítésében szakértőként működtem közre.

Adolph Zukor életéről amerikai közreműködéssel készül 6 részes film, aminek az első része Hollywoodi mogulháború címmel került elővetítésre az Adolph Zukor Fesztiválon. Az angol nyelvű film hivatalos világpremierje Amerikában lesz a Sundance Filmfesztiválon. Ezt követően kezdődhet meg a tárgyalás a szinkronos változatról és a magyarországi vetítésekről.

Mik a következő esztendő tervei?

Már összeállítottuk 2024. program sorozatát, amelyben várhatóan ismét közel 60 rendezvényre kerül sor. Februárban biztosan lesz megint Oscar Party. Nem maradhatnak el az alkotótáborok sem. Tartunk egy emlékestet Szőke Szakáll tiszteletére is, aki Gärtner Sándor néven született. Számos filmben, többek között a híres Casablancában is láthatták a nézők. Komikusként is népszerű volt. A Korda fivérek emléknapjára is készülünk. Újdonság lesz, hogy kitekintünk a határon túlra. Együttműködésben szervezünk programokat. Megközelítően egy tucatnyi hollywoodi művész és alkotó született a mai Szlovákia területén, a Felvidéken. Ilyen például Paul Newman. Pöstyénből származik Charles Korvin, (születési nevén Kárpáthy Korvin Géza), aki Rákosi Szidinél tanult színészetet. Később rendezőként, operatőrként dolgozott dokumentumfilmekben. 1940-ben települt ki Amerikába. A Broadwayen is játszott. Az erdélyi származású filmesek közül említhetjük Paszternak Józsefet Szilágysomlyóról, Johnny Weismüllert Temesvárról, Korda Máriát Déváról. Nem maradhat ki Lugosi Béla, (születési nevén Blaskó Béla), aki 1882-ben született a Temes megyei Lugoson és Amerikában a horrorfilmek sztárja lett. Neki is van csillaga a híres Hollywoodi sétányon.

A Magyar Hollywood Tanács civil szervezet. Hogyan tud megvalósítani ennyi programot? Kik álltak a kezdeményezés mellé?

Elhivatott filmes szakembereknek, a filmet szerető támogatóknak köszönhető, hogy ennyi mindent létre tudunk hozni. Mi, akik a programokat szervezzük, probono dolgozunk. Senki nem kap semmilyen térítést a munkájáért. Emellett nagyon sok önkéntes vesz részt a szervező munkában. Egy nagyon szerény éves tagdíj is van, amiből szintén jön valamennyi bevétel. Pályázatokat is beadunk, és Önkormányzatokkal működünk együtt. Ennek köszönhetően sikerül önköltségesen megvalósítani a programjainkat. Teljes gőzzel készülünk a következő évre.

Latest Posts

A férfinak mindegy, csak szex legyen

Nagyjából hat éves lehettem, amikor először volt részem szexuális megaláztatásban. Illetve - mivel nem vagyok szakember - nem tudom mi a szakmai...

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...