18.8 C
Budapest
2024, május 8,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Egészséges, ránctalan bőr menopauza után? Igen lehetséges

Ha azt mondanám Neked, hogy a változókori bőrápolás kimerül abban, milyen kozmetikumokat használsz és arcjógázol egy kicsit, hinnél nekem?

Nem, ugye? És milyen jól tennéd.

Ahhoz, hogy a bőröd egészséges, üde, ragyogó és persze ránctalan legyen, több oldalról szükséges a folyamatot megtámogatni. Az egyik ilyen és talán legfontosabb oldal, a hormonháztarás egyensúlyban tartása.

Nem vagyok hormonegyensúly specialista, és nem is a hormonokról szeretnék beszélni, ezt inkább meghagyom a terület szakértőinek. Ahhoz viszont, hogy megértsd, hogyan reagál a bőröd a menopauza okozta hormoningadozásokra, egy keveset beszélnünk kell a hormonjainkról is.

Mi a menopauza és hogyan hat a bőrre?

Mielőtt belevágunk a sikeres bőrápolás részleteibe, hogy a változókor a legkevesebb lenyomatot hagyja az arcodon, pontosítsuk mi is a menopauza és hogyan hat a bőrre.

A menopauza szó szerint a menstruáció végét jelenti, tulajdonképpen azt az időszakhatárt jelöli, melyet megelőzően legalább 12 hónapon át a menstruáció teljesen elmarad.

A szakemberek véleményei megoszlanak, hogy ez az időpont mikor érkezik el egy nő életében, általában 45- 55 éves korra teszik, de manapság nem ritka, hogy már a harmincas évei végén járó nőket is eléri a változókor. Ami valójában történik ebben az időszakban, az az, hogy a hormonok egyensúlya megváltozik.

A változókori panaszok kiváltójának az ösztrogént emlegetik, de fontos tudni, hogy önmagában az ösztrogénszint harmonizálása kevés, ahhoz, hogy a változókori panaszokat csökkenteni tudjuk, figyelmet kell fordítani a progeszteron szint kiegyenlítésére is, mivel a progeszteron felelős az ösztrogénszint szabályozásáért. A progeszteron termelődésének feltétele nőkben az ovuláció, azaz tüszőrepedés megtörténte.

Ennek hiányába ösztrogén dominancia alakul ki, ami nem azt jelenti, hogy magas az ösztrogén szint, hanem azt, hogy nincs elegendő progeszteron a szervezetben, ami ellensúlyozná az ösztrogén hatását. A progeszteron csökkenés ösztrogén dominancia tüneteket okozhat, még akkor is, ha az ösztrogén szintje is csökken. A menopauza során fellépő számos probléma mögött valójában a progeszteron alacsony szintje  áll, ezért, ha a hormonok harmonizálásáról van szó, a növényi eredetű ösztrogén pótlás csak akkor jöhetnek számításba, ha az azt kiegyensúlyozó progeszteron pótlásáról is gondoskodunk.

Hogyan hat a hormonok diszharmóniája a bőrre?

Az ösztrogén a hámréteget alkotó keratinocitákra, a bőrben lévő kötőszöveti sejtekre és a pigmentációt biztosító melanocitákra is hatást gyakorol. A túl magas ösztrogénszint sejtszintű ödémát, míg alacsony szintje a bőr kiszáradását okozza. Az egészséges ösztrogénszint hatására a hámsejtek megújulnak, csökkennek a ráncok, javul a bőr rugalmassága, fokozódik hidratáltsága, vérellátása, az arc területén lévő ödéma csökken.

A progeszteron is felelős a bőr elasztikusságáért és vízháztartásáért. Hiányában csökken a bőr rugalmassága, megjelennek a ráncok, a májfoltok, elvékonyodik a bőr. A progeszteron hiány okozta ösztrogén dominancia hatásaként a tinédzserkori bőrproblémák kiújulhatnak, zsíros, pattanásos lehet a bőr. 

A menopauzát követő első 5 évben  a bőr rugalmasságáért szintén felelős kollagén állomány 30%-a elvész. Ennek hatására hirtelen megereszkedhet az arcbőr, kialakulhat az úgy nevezett „bulldog pofa”, az arcélek kevéssé lesznek diferentáltak, a nasolabiális redők mélysége drasztikusan megnő.

Bőrápolás változókor idején

Ha már ennyit beszéltünk arról, hogy a hormonok változása milyen lenyomatot hagyhat az arcunkon, most beszéljünk arról is, mit lehet tenni annak érdekében ,hogy ez másképpen legyen. Bár kétségtelenül fontos elemei, de mint korábban említettem, az arcjóga gyakorlatok és kozmetikumok használata csak egy részét képezik a változókori bőrápolásnak. Akkor nézzük, hogyan ápold a bőröd kívül belül:

1. Meditálj

A meditáció csökkenti a stresszt valamint  a szervezet kortizol szintjét, ami támogatja a mellékvesék működését, a mellékvesék zavartalan működése pedig elengedhetetlenül fontos a megfelelő hormontermelés szempontjából.

2. Kerüld a cukor fogyasztását

A feleslegesen bevitt cukor megtalálja az utat a bőr alapvető elemeihez és kötődik hozzájuk, úgynevezett „AGE” (Advanced Glycation End Products) molekulákat hoz létre, amelyek merevítik, károsítják a kollagént és az elasztin rostokat. Ezek az AGE molekulák gyorsabb öregedést okoznak, mivel csökkentik a bőr természetes regenerálódási képességét,  ezáltal ráncosodást, a bőr rugalmasságának elvesztését idézik elő.

3. Figyelj a megfelelő tápanyagok bevitelére

  • A táplálkozásod nagy mértékben hatással van a hormonrendszer egyensúlyára. Fogyassz naponta legalább 2 alkalommal friss zöldséget és gyümölcsöt, amit megszórsz őrölt lenmaggal. A lenmag rendszeres fogyasztása harmonizálja a hormonok szintjét. 
  • Csökkentsd a finomított szénhidrátok, tejtermékek és az alkohol fogyasztását.
  • Tudom megosztó, de az organikus gazdaságból származó szójatermékek fogysztása szintén csökkenti a menopauza tüneteit.
  • A zsírban oldódó vitaminok, mint A-, D-, E-, K2- vitamin fogyasztása szintén hozzájárul a  ráncok csökkentéséhez. Itt fontos megjegyezni, bár nem zsírban oldódó vitamin, de nagyban hozzájárul a ráncok és az őszhaj megjelenésének késeltetéséhez a szerves réz bevitele. Van egy jó hírem, a legalább 80% kakaó tartalmú étcsokoládé az egyik legjobb természetes rézforrás.
  • A kollagén beviteléről sem szabad elfeledkezni, ami fontos az ízületek, haj, köröm és bőr egészségének megóvása és a bőr rugalmassága szempontjából.
  • A méhpempő egy igazi kincs nem csak a változó kori tünetek csökkentése érdekében. Aminosavakat, lipideket, fehérjéket, enzimeket, zsírsavakat is tartalmaz. Jelentős  a vitamin -és ásványi anyag tartalma és előhormonokat is tartalmaz. Segítségével a szervezet képes hormonokat, ösztrogént, tesztoszteront, progeszteront, de akár inzulint is előállítani.
  • A gyógynövényeket is segítségül hívhatod, mint a zsálya, barátcserje, vad jam gyökér, ligetszépe, palástfű, cickafarkfű, görögszéna. Ezek mind harmonizálják a hormonokat, így csökkentik a menopauza kellemetlen tüneteit.

4. Végezz naponta arcjóga gyakorlatokat

Az arcjóga fokozza a kollagén és elasztinttermelődést, csökkenti az arc területén kialakult ödémát, oldja az arcizmok feszültségét, valamint a mentális stresszt. Ebben a videóban azokat az arcjóga gyakorlatoklat gyűjtöttem össze, melyek kifejezetten a menopauza idején jelentkező problémákra nyújtanak megoldást.

Arcjóga változókor idején

5. Használj a bőrtípusodnak megfelelő hatóanyaggazdag kozmetikumokat.

A változókor idején megváltozik a bőr nedvességmegtartóképessége, a vastagsága, a struktúrája. Jellemzően ekkor hirtelen megereszkedik, ráncos, beesett lesz az arc, esetleg zsíros, pattanásos, rozáceás lesz a bőr. Ezek a problémák a bőr adott állapotának megfelelő kozmetikumok és kezelések együttesével, mint például arcköpölyozés, dermaroller, izomstimuláló mélyizommasszázs,  javíthatók, vagy akár vissza is fordíthatók. Ehhez kölcsönös együttműködésre és egy egyénre szabott szépségápolási stratégia felállítására valamint  a lépések következetes betartására van szükség és az eredmény nem marad el.

6. Mozogj rendszeresen

Olyan mozgásformát válassz, mely örömöt okoz számodra, így minimalizálod a stresszhormon (kortizol) termelődését.  Szintén lényeges, hogy a választott mozgásforma legyen magas intenzitású, aerob jellegű, mint például a HIIT tréning, a kocogás, kerékpározás. Az ilyen mozgásformák izzadással járnak és  segítenek „kiizzadni” a hőhullámokat.

Emellett az arcbőrt is ragyogóvá, feszessé teszik és támogatják az arc területén felhalmozódott pangó nyirok elvezetését is. A toka egy részét a pangó nyirok teszi ki, ezért már több okod is van a rendszeres, izzasztó testmozgásra.

Összegzés

A változókor egy nő életében, a tiédben is, egy teljesen természetes folyamat, de nem kell, hogy mindenképpen kellemetlen is  legyen. Tény, hogy a menopauza tünetei kellemetlenségekkel járhatnak, de a jó hír az, hogy ezek a tünetek következetességgel és természetes módszerekkel csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetők.

Minél korábban elkezdesz magadra figyelni és tudatosan felkészülni erre az elkerülhetetlen mérföldkőre, annál könnyebben megy végbe a folyamat. Annál inkább a folyamat irányítója, és nem az elszenvedője leszel.

Forrás

Dr. Eric Berg DC

Dr. Vanita Rattan

anatur!

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...