31.6 C
Budapest
2024, június 18,

Friss

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Mióma: nem rák, de sok bajt okozhat

Lehet borsónyi vagy annál is kisebb, de megnőhet ökölnyire vagy akár csecsemőfejnyire is. Megjelenhet egyetlen göbként, ám a diagnózis felállításának időpontjában már sok kisebb-nagyobb elváltozás is jelen lehet.

Jó hír, hogy hosszabb fennállás esetén sem megy át rákbetegségbe, rossz hír, hogy ennek ellenére megkeserítheti a nők életét. Ráadásul nagyon sok tévhit is kering róla az emberek fejében.

Az Intima.hu női egészségportál legújabb betegtájékoztató oldalán minden fontos információ megtalálható a miómáról, és ezen túl nem kevesebbre vállalkozott, mint a miómával kapcsolatos legtipikusabb mítoszok, tévhitek eloszlatására.

„Két éve szenvedtem a fájdalomtól, mire segítséget kaptam… két éve, szünet nélkül. A közösségi oldalaimon a követőim állandóan azt találgatták, hogy meghíztam vagy inkább babát várok. Nem hibáztatom őket ezért, mert ránézésre tényleg egyre inkább úgy néztem ki. Nem árultam el az okot, csak csendben szenvedtem attól, hogy fájdalmas az intim együttlét a partneremmel, állandóan puffadok, vérzem, és a fájdalom a legváratlanabb időpontokban újra és újra letaglóz.”

A fenti sorokat Jill Martin, a 45 éves amerikai televíziós személyiség, sportkommentátor és jelentős követőtáborral is rendelkező életmódtanácsadó nyilatkozta egy brit lapnak a közvélekedés szerint általában „ártalmatlan” és „hétköznapi” női betegségnek tekintett miómával folytatott küzdelméről.

Arról a betegségről, ami a fogamzóképes korú nők 20–50 százalékát érinti,1 ám a valódi előfordulási arány meghatározása nem könnyű, tekintettel arra, hogy a mióma az esetek jelentős részében semmilyen tünetet nem okoz, ám ha mégis, akkor sok nőnél nem derül ki, hogy a tünetek és panaszok mögött ez a valódi ok.

Pedig a mióma kezelésére számos terápiás módszer rendelkezésre áll, és a kezeléstől való félelem azért sem tarthat vissza senkit az orvoshoz fordulástól, mert ma már nem feltétlenül kell kés alá feküdnie annak a nőnek, aki meg akar szabadulni ettől a szerencsére jóindulatú, ám még így is sok bajt és szenvedést okozó méhdaganattól.

„Mielőtt orvoshoz mentem, abban a hitben éltem, hogy két miómám van: egy szőlőszemnyi és egy valamivel kisebb. Ám az orvos nem kevesebb, mint 18 miómagöböt talált. Egyelőre nem látni előre, mennyire lesz végül eredményes a kezelés, de azt máris észrevettem, hogy a hasam laposabb, és panaszaim is jelentősen enyhültek.”

Daily Mail, 2022. március 2

Mióma, ami talán neked is van, csak nem tudsz róla

A mióma (vagy pontosabban leiomióma) a méh falát felépítő simaizomzatból kiinduló jóindulatú daganat, melyből – eddigi ismereteink szerint – hosszabb fennállás esetén sem alakul ki rákbetegség. A mióma diagnózisával való szembesülés pillanatában talán felmerül az érintettekben, miért éppen ők tartoznak azon kevesek közé, akiket ez a betegség sújt.

Pedig a mióma egyáltalán nem számít ritkaságnak, és „mindennapinak” tekinthető abból a szempontól is, hogy a nők jelentős része nem vagy alig rendelkezik megbízható, hiteles információkkal erről a betegségről. Ráadásul sokan nincsenek is tudatában betegségüknek, hiszen a miómák az esetek igen nagy hányadában semmilyen tünetet nem okoznak, vagy csak olyan enyhe, nem jellegzetes tünetekkel (például az átlagosnál bőségesebb menstruációs vérzéssel, időnként átmeneti alhasi fájdalommal) járnak, melyet az érintettek a női lét „természetes” velejárójának könyvelnek el vagy más betegség jelének tulajdonítanak.

Pedig a miómával foglalkozni kell, hiszen akár meddőséget vagy terhességi komplikációkat is okozhat, és a menopauza után is az élet számos területén megkeserítheti a nők életét.

Sokan azt hiszik például, hogy a miómák mindig erős menstruációs vérzéssel és fájdalommal járnak, amiből logikusan következik számukra az a következtetés, hogy e tünetek hiányában kizárt, hogy a panaszok mögött egy vagy több, kisebb vagy nagyobb miómagöb jelenléte állna.

Pedig a helyzet ennél jóval összetettebb. A megszokottnál bőségesebb vagy szabálytalanná váló menstruációs vérzés, illetve a spontán fennálló vagy intim együttlét közben vagy a menstruációs napokon jelentkező fájdalom mellett előfordulhat puffadás és teltségérzés, gyakori vizelési inger, székrekedés, valamint – fiatalabb korban – teherbe esési nehézségek, meddőség és terhességi szövődmények is.

A mióma kezeléséhez hozott döntéshez mindenképpen szükséges kikérni szakorvos tanácsát, aki az összes rendelkezésre álló vizsgálati lelet és információ birtokában javasol rendszeres kontrollvizsgálatokat magában foglaló várakozó álláspontot és utánkövetést vagy kezelést, hiszen a terápiás terv felállításakor az aktuális tüneteken kívül számos tényezőt figyelembe kell venni. Ezen kívül fontos szempontként esnek latba a családalapítási elképzelések is.

Sok mindent hallottunk és hallunk a miómáról, de vajon igazak-e?

Mint szinte minden egészségi kérdésben, úgy a miómákkal kapcsolatban is rengeteg téves információ kering, melyek szinte kifogyhatatlan tárházát jelenti a világháló. Éppen ezért nem mindegy, honnan tájékozódunk, amikor a miómával kapcsolatos ismereteinket szeretnénk bővíteni.

Elterjedt tévhit például, hogy mióma meglétekor eleve reménytelen vállalkozás a családalapítás. Bár a miómagöbök – különösen a nagyobb méretűek vagy nagyobb számban jelen lévők – megnehezíthetik a teherbe esést, ám az koránt sem állítható, hogy teljesen esélytelen lenne a gyermekvállalás.

Gyakori mítosz az is, hogy a mióma diagnózisa egyenlő a rákbetegséggel, hogy a menopauza egy csapásra megold minden problémát, vagy hogy léteznek olyan ételek, melyekkel a mióma megelőzhető vagy gyógyítható.

Az Intima.hu női egészségportál nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy legújabb betegtájékoztató oldalával a fentieken túl további gyakori tévhiteket is eloszlat. Emellett a tájékoztató oldalon minden fontos információ egy helyen megtalálható a miómáról a betegség okairól és kialakulásától kezdve a diagnosztikai és terápiás lehetőségeken keresztül azokig az életmódbeli tanácsokig, melyekkel a mióma ugyan nem védhető ki vagy gyógyítható, ám a betegség kialakulásának esélye csökkenthető, a tünetek enyhíthetők és az érintettek életminősége javítható.

Vállalhatsz-e terhességet miómával? Tehetsz-e valamit a mióma megelőzésére?
IDE kattintva megtudhatod!

Forrás: Intima.hu

Hivatkozás:

1. Fibroids. Johns Hopkins Medicine

Az Intima.hu női egészségportálról

Az Intima az egészségügyi információk tengerében uralkodó káoszban igyekszik segítséget nyújtani elsősorban a nők számára, kizárólag orvosok által írt és/vagy lektorált, közérthető nyelven írt tartalmak segítségével. Az Intima által nyújtott információk összhangban állnak a magyar protokollokkal és a nemzetközi ajánlásokkal, kizárólag olyan termékeket és szolgáltatásokat jelenítenek meg, melyek bizonyítottan hatékonyak egyes betegségek kezelésében vagy diagnosztizálásában. Így az oldal látogatói biztosak lehetnek abban, hogy amit ott találnak, az szakmailag hiteles, megbízható.

Latest Posts

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...