12.5 C
Budapest
2024, május 18,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Pajzsmirigy alulműködés lelki okai – mit üzen a testünk?

A pajzsmirigy szervezetünk fontos része, s mint azt a „név kötelez” alapon alakjáról kapott neve is mutatja egyfajta védőfunkciót lát el: nem más, mint hormonháztartásunk másodfokú őre. Tengelics Helga pszichológus cikke a pajzsmirigy alulműködés lelki hátteréről.

Testünk nyelve általánosságban a betegség, s attól még hogy elsőre közhelynek tűnik, ez bizony így van. De talán nem csak a már kialakult betegség, hanem a különféle, apróbb tünetek, jelek is lehetnek testünk kommunikációjának részei.

Nem kell megvárnunk, hogy a betegség teljesen levegyen minket a lábunkról, elég, ha valami nem, vagy nem kellő mértékben működik a szervezetünkben.

A pajzsmirigy fejlődésünk, érettségünk karmestere is egyben, ha kórosan alulműködik, úgy bizony fejlődésünk elakad akár testi, akár szellemi értelemben.

Miben nyilvánul meg, s mit jelenthet pontosabban, ha a pajzsmirigy alulműködik? 

A betegség legszembetűnőbb tünete talán, hogy a bőr alatti kötőszövet megvastagszik, ezzel mintegy védőburkot képez testünk körül. Talán kevésbé közkedvelt neve – ám a pajzsmirigy alulműködés egyik legsúlyosabb formája – a mixödéma éppen ezért beszédesebb.

Az anyagcsere folyamatok ezzel egy időben lelassulnak, mi pedig észrevétlenül visszavonulásra, elszigetelődésre hajlamos életformát alakítunk ki. Úgy érezzük, hogy csak vegetálunk, éppen csak tengetjük életünket minden motiváltság és szenvedély nélkül.

Hiába próbálkozunk, a világon semmi nem hoz lázba minket, az is hidegen hagy, ami korábban érdekelt. Amolyan elmarad az „élet sava borsa” érzésünk támad. (A pajzsmirigy alulműködés tünetei hasonlók, így összekeverhetők a depresszió tüneteivel).

Mit tehetünk, ha tüneteket fedezzük fel magunkon?

A szinte kötelező hormonvizsgálaton túlmenően először is álljunk meg, és gondoljuk át, vajon mi okozza életünkben ezt az elakadást… Mi változott éppen most meg? Elérkeztünk-e valamely természetes életciklus váltásunkhoz? Mi lehet az, ami miatt nem tudunk/akarunk az eddig megszokott módon működni?

Fontos megkérdezni önmagunktól azt is, hogy tudunk-e visszavonulót fújni, lecsendesedni? Önvizsgálatot tartani, hogy merre tovább? Nem akarjuk-e túlontúl kívülről megkapni a minket motiváló ingereket? Nem jelent-e túlságosan sokat számunkra az ilyen-olyan területen birtokolt hatalom, vagy éppen a szabadság?

El tudunk-e engedni feleslegessé, funkció nélkülivé vált dolgokat? Szembe tudunk-e nézni az elmúlással, esetleg halállal? Ez utóbbi kérdés idegenül hat, mégis érdemes feltennünk, mivel a pajzsmirigy alulműködése egyfajta tetszhalott állapotként is értelmezhető.

További tanácsok a pszichológustól és a teljes cikk IDE kattintva olvasható!

Forrás: Intima.hu

Fotó: freepic.com

Az Intima.hu női egészségportálról

Az Intima az egészségügyi információk tengerében uralkodó káoszban igyekszik segítséget nyújtani elsősorban a nők számára, kizárólag orvosok által írt és/vagy lektorált, közérthető nyelven írt tartalmak segítségével. A cikkek végén minden esetben megtalálható, mikor került ki az adott cikk, mikor volt utoljára frissítve, ki írta és/vagy lektorálta az adott oldalt. Mindezt névvel, szakterületük feltüntetésével, és legtöbb esetben fotóval, nemzetközi forrásokkal együtt.

Az Intima által nyújtott információk összhangban állnak a magyar protokollokkal és a nemzetközi ajánlásokkal, kizárólag olyan termékeket és szolgáltatásokat jelenítenek meg, melyek bizonyítottan hatékonyak egyes betegségek kezelésében vagy diagnosztizálásában. Így az oldal látogatói biztosak lehetnek abban, hogy amit ott találnak, az szakmailag hiteles, megbízható.

„Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a munkám egyúttal a hobbim és hivatásom is. Az Intimát azzal a céllal indítottam el 2009-ben, hogy segítséget nyújtsak a különböző egészségügyi problémával küzdő nőknek, sorstársaknak, akik esetleg kallódnak az egészségügy útvesztőjében, keresik a megoldásokat a problémáikra, kérdéseik vannak, és nem tudják, hova forduljanak válaszért. Hiszen mindannyian megtapasztalhattuk már betegként, hogy sajnos kevés időt tudnak ránk szánni az orvosok, és néha mi is elfelejtünk fontos dolgokra rákérdezni. Alapelvünk: egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban egészségügyi végzettségű szakember adhat megfelelő tájékoztatást, valódi segítséget. Mi a híd szerepét szeretnénk betölteni a nők és az orvosok között” – mondja Matics Kata, az Intima alapítója.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...