19 C
Budapest
2024, május 11,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Depresszióból a fényre. Első, nagy sikerű regényét ünnepli Victoria Miller

Néhány hete jelent meg Victoria Miller első regénye, A hibrid. A tudományos-fantasztikus regény egyben erős társadalom-kritika is, mert egy rabul ejtett földönkívüli szemén keresztül mutatja be mindazt a pusztítást, amit mi, emberek viszünk véghez saját bolygónkon.

A sci-fi egy örök optimista írónő debütáló regénye, aki hosszú évek súlyos terheit tette le azzal a döntésével, hogy a szenvedés helyett az életet választja. Igazi mesébe illő sikertörténet az övé, amit az önmagába vetett hit és kitartás írt. Története példa lehet mások számára is.

Évek óta írsz és több regényed kézirata készült el, mégsem jelent meg egyetlen műved sem. Mi az oka?

Elsősorban az önbizalom teljes hiánya okán nem mertem megmutatni egyetlen kiadónak sem, másodsorban pénzem sem volt a kiadásra.

A szűk családom, a barátaim és néhány olvasóm, akiket már az interneten közzétett írásaim kapcsán ismertem meg, abszolút támogattak és bíztattak, de nagyon nehéz volt hinni abban, hogy tényleg jó az, amit csinálok.

Amikor találkoztam a Könyvmentorokkal és a későbbi szerkesztőm,
Mosolygó-Marján Böbe azt mondta a kézirat elolvasása után, hogy ezt bizony kiadják, ráadásul saját kiadásban, azt hittem, viccel.

Bekérték a többi kéziratomat is, amelyek közül kiválogattak néhányat és azt mondták, dolgozzam ki alaposan és akkor azok is kiadhatók lesznek. Ez egy igazi atyaúristen érzés volt, és akkor jöttem rá, hogy annak a sok rossznak azért kellett megtörténnie, hogy írjak.

Nem szívesen jelensz meg a nyilvánosság előtt. A könyv bemutatója is nélküled zajlott. Miért vagy ennyire visszahúzódó?

Sokáig depresszióval és önértékelés gondokkal küzdöttem, sok feldolgozatlan gyermekkori trauma következményeként.

Amikor 2013-ban reumatoid artritiszt diagnosztizáltak, akkor úgy éreztem, az autoimmun betegség megpecsételte a sorsomat. Az első kezelések nem használtak, ám a gyógyszerek mellékhatásait nagyon megszenvedtem, a hajam egy részét is elveszítettem.

Sokszor a lakást sem tudtam elhagyni, ez még inkább mélyítette a depressziós tüneteimet.

Három éve azonban részt veszek egy klinikai gyógyszervizsgálati programban, ahol egy újfajta gyógyszerrel kezdtek el kezelni. Az állapotom azóta javul és én egyre nyitottabb vagyok a világra. Talán ebben hasonlítok A hibrid egyik főszereplőjéhez, hiszen sokáig magam is börtönben éreztem magam az életem nagy részében. Még nem szoktam meg a napfényt, még visszahúzódom, de egyre inkább élvezem a szabadság ízét.

Victoria Miller – A hibrid. Borítóterv: Németh Balázs. Tördelés: Szabó Zoltán, Kiadó: Könyvmentorok

Mesélj a A hibridről, hogyan született meg a regény?

Gyerekkorom óta imádom az állatokat tisztelem az életet, legyen szó bármilyen élőlényről, vagy a Földünkről.

Ebben a regényben minden elnyomott érzésemet kiírtam, ami szorongatott kislány korom óta a bolygónkkal való felelőtlen bánásmódunkkal kapcsolatban is. Mindamellett, hogy egy sodró lendületű regényről van szó, azt is igyekeztem benne megvilágítani, hogy valójában azzal, ahogy bánunk a bolygónkkal, saját magunknak ártunk a leginkább.

A hibrid egy társadalomkritika sci-fibe ültetve, egy földönkívüli szemén keresztül bemutatva a földi történéseket.

A történet írta magát, és azért is áll különösen közel a szívemhez ez a regényem, mert olyan dolgokról írok benne, amiről sosem mertem beszélni másoknak, olyan gondolatokat fogalmazok meg benne, amiket ezidáig nem mertem felvállalni mások előtt.

Még most is félek, hogy mit fognak gondolni mások.

A betegségem miatt is zárkózott életet éltem, és most megjelent az első regényem, ami azzal jár, hogy megmutatom magam és ez rémisztő. Bízom benne, hogy sokan fogják szeretni épp azért, mert kimondok benne olyan dolgokat, amiket talán mások sem mernek felvállalni.

Első könyves írónak lenni nem könnyű, de Victoria Miller Hibridje olyan történet, amit a régóta könyvekkel foglalkozó szakemberek sem tudtak letenni. Nem csoda, hiszen az írónő, aki elkötelezett az állat- és környezetvédelem mellett, olyan sci-fivel jelentkezett, amely minden olvasóját arra inspirálja, hogy álljon ki a Föld megóvása érdekében.  

Victoria Miller könyvét ide kattintva vásárolhatjátok meg a Könyvimádók webshopjában. Minden könyv megvásárlásával lehetőséget adtok az írónőnek arra, hogy további történetei is kiadásra kerüljenek.

A cikk alapjául Zorátti Adrienn és Schweiczer Tímea Aina interjúi szolgáltak.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...