9.7 C
Budapest
2022, november 25,

Alapdarabok 40 felett 2.

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy színtípusonként milyen színeket válasszunk az alapdarabjainkhoz. Most azt veszem górcső alá, hogy...

Friss

Átok vagy áldás nőnek lenni?

A történelemben már oly sokszor találkozhattunk a fehérnép, azaz a nők elnyomásával. Mint valami másodrendű lények létezhettek csak, még akkor is,...

Alapdarabok 40 felett 2.

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy színtípusonként milyen színeket válasszunk az alapdarabjainkhoz. Most azt veszem górcső alá, hogy...

Élet-építők – Élet továbbépítők nem csak kockázatvállalóknak

Mert ha mi nem is egy komplett csodában nőttünk fel, talán a gyerekeink gyerekeinek már sikerülhet megváltoztatni a világot

Élet építők – Élet brainstorming

A valóság az, hogy mi, emberek, folyton agyalunk valamin. Brainstormingolunk, ha randevúra készülünk, brainstormingolunk, ha lakást keresünk, vagy felújításba kezdünk.

Ünnepek plusz kilók nélkül – 4 tipp a dietetikustól

Az ünnepek közeledtével sok konyhában nagy az előkészület, sülnek a linzerek és a bejglik, folyamatos az élelmiszer vásárlás is, hogy minden felkerülhessen majd az asztalra. No de biztosan szükségünk van ennyi hidegtálra, sültre, töltött káposztára és a hagyományos bejgli mellett még 4 féle süteményre?

Ha viszünk némi tudatosságot az ünnepi készülésbe, máris jó esélyeink lehetnek arra, hogy ne plusz 2-4 kilóval vágjunk bele az új esztendőbe.

4 tipp a dietetikustól az ünnepek alatti táplálkozáshoz:

1. Tudatosan tervezzük meg az ünnepek alatti menüt.

Készítsünk bevásárlólistát, így nem marad ki semmi a kosárból, de nem veszünk mellette sok felesleges alapanyagot haza, mely jó eséllyel vagy lejár és a kukában végzi, vagy még lejárat előtt gyorsan pluszban megesszük, ezzel felesleges kalóriákhoz juthatunk.

2. Nem csak a rántott hús lehet ünnepi étel.

Tervezzetek be halételt, akár halászléként vagy a lazac és a tonhal is remek alapanyaga lehet a menünek. A húsokat lehet tűzdelni szalonnával/fokhagymával, tölteni/göngyölni friss vagy aszalt gyümölcsökkel, spenótlevéllel, sovány sajttal, májas töltelékkel, de süthetjük vagy grillezhetjük magukban is a húsokat, halakat. Minden adag rántott étellel kb 150 kcal-val többet eszel meg csak az ételkészítési technológia (bő olajban sütés) miatt.

3. A klasszikus burgonyapürén és majonézes burgonyasalátákon túl ne feledkezzünk meg a zöldségfélékről és az alternatív gabonákról sem.

Egy párolt (nem főtt) és fűszerezett zöldségféle is lehet finom köret, de friss zöldsalátaként vagy savanyúságként is kiegészíthetik a tányért. A fehér rizs helyett sokkal kedvezőbben hatnak az emésztésre az alternatív gabonák, a vércukorra gyakorolt hatásuk is sokkal kedvezőbb, használhatunk bulgurt, kölest, hajdinát. A töltött káposztába kerülhet bulgur / árpagyöngy / zabpehely is a töltelékbe lazító anyagként. Ha már majonézes: a 20%-os helyett használjunk 12%-os zsírtartalmú tejfölt, illetve akár 50%-ban joghurtot a tejföl helyett, sok-sok kalóriát spórolhatunk ezzel!

4. A desszertek kitalálásánál ne csak a vajkrémes tömény cukros süteményekben gondolkodjunk.

Használjunk alapanyagnak vagy tölteléknek túrót, sajtkrémet, friss és aszalt gyümölcsöket, magvakat és persze a fehér liszt egy része is lehet teljes kiőrlésű liszt, pl. sült túrótorta, sajttorta gyümölcsöntettel, püspökkenyér, piskótatekercs. A sütemények készítésénél próbálhattok esetenként édesítőszereket is alkalmazni.

További négy tippet és a megfelelő mintaértendet itt találtok.


*Forrás: Intima.hu

Latest Posts

Átok vagy áldás nőnek lenni?

A történelemben már oly sokszor találkozhattunk a fehérnép, azaz a nők elnyomásával. Mint valami másodrendű lények létezhettek csak, még akkor is,...

Alapdarabok 40 felett 2.

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy színtípusonként milyen színeket válasszunk az alapdarabjainkhoz. Most azt veszem górcső alá, hogy...

Élet-építők – Élet továbbépítők nem csak kockázatvállalóknak

Mert ha mi nem is egy komplett csodában nőttünk fel, talán a gyerekeink gyerekeinek már sikerülhet megváltoztatni a világot

Élet építők – Élet brainstorming

A valóság az, hogy mi, emberek, folyton agyalunk valamin. Brainstormingolunk, ha randevúra készülünk, brainstormingolunk, ha lakást keresünk, vagy felújításba kezdünk.