26.6 C
Budapest
2022, augusztus 16,

Kék festékkel mos fel – Fajgerné a női sztereotípiák ledöntője

Pár perccel a megbeszélt időpont előtt üzeni, hogy késni fog, így a Godot Galéria hátsó terében parkoló Trabiban várakozom és a tavasszal...

Friss

Kék festékkel mos fel – Fajgerné a női sztereotípiák ledöntője

Pár perccel a megbeszélt időpont előtt üzeni, hogy késni fog, így a Godot Galéria hátsó terében parkoló Trabiban várakozom és a tavasszal...

15 izgalmas nyári randi tipp

Ha azt mondod nyár, akkor bizony a kaland, kirándulások, a sok nevetés és néha az őrült ötletek, melyek eszembe jutnak erről...

Jelentem: kapuzárási pánik előtt (még) állok, és nem élvezem

 „ Ez a pasi kapuzárási pánikban szenved”. Még valamikor a harmincas éveim végén egy írásom kapcsán dobta oda...

Hogyan sminkeljünk 40 felett?

40 felett már jobban oda kell figyelnünk a nappali sminkünk elkészítésére. Itt is érvényes a "kevesebb több" elve, hiszen azért már...

Ünnepek plusz kilók nélkül – 4 tipp a dietetikustól

Az ünnepek közeledtével sok konyhában nagy az előkészület, sülnek a linzerek és a bejglik, folyamatos az élelmiszer vásárlás is, hogy minden felkerülhessen majd az asztalra. No de biztosan szükségünk van ennyi hidegtálra, sültre, töltött káposztára és a hagyományos bejgli mellett még 4 féle süteményre?

Ha viszünk némi tudatosságot az ünnepi készülésbe, máris jó esélyeink lehetnek arra, hogy ne plusz 2-4 kilóval vágjunk bele az új esztendőbe.

4 tipp a dietetikustól az ünnepek alatti táplálkozáshoz:

1. Tudatosan tervezzük meg az ünnepek alatti menüt.

Készítsünk bevásárlólistát, így nem marad ki semmi a kosárból, de nem veszünk mellette sok felesleges alapanyagot haza, mely jó eséllyel vagy lejár és a kukában végzi, vagy még lejárat előtt gyorsan pluszban megesszük, ezzel felesleges kalóriákhoz juthatunk.

2. Nem csak a rántott hús lehet ünnepi étel.

Tervezzetek be halételt, akár halászléként vagy a lazac és a tonhal is remek alapanyaga lehet a menünek. A húsokat lehet tűzdelni szalonnával/fokhagymával, tölteni/göngyölni friss vagy aszalt gyümölcsökkel, spenótlevéllel, sovány sajttal, májas töltelékkel, de süthetjük vagy grillezhetjük magukban is a húsokat, halakat. Minden adag rántott étellel kb 150 kcal-val többet eszel meg csak az ételkészítési technológia (bő olajban sütés) miatt.

3. A klasszikus burgonyapürén és majonézes burgonyasalátákon túl ne feledkezzünk meg a zöldségfélékről és az alternatív gabonákról sem.

Egy párolt (nem főtt) és fűszerezett zöldségféle is lehet finom köret, de friss zöldsalátaként vagy savanyúságként is kiegészíthetik a tányért. A fehér rizs helyett sokkal kedvezőbben hatnak az emésztésre az alternatív gabonák, a vércukorra gyakorolt hatásuk is sokkal kedvezőbb, használhatunk bulgurt, kölest, hajdinát. A töltött káposztába kerülhet bulgur / árpagyöngy / zabpehely is a töltelékbe lazító anyagként. Ha már majonézes: a 20%-os helyett használjunk 12%-os zsírtartalmú tejfölt, illetve akár 50%-ban joghurtot a tejföl helyett, sok-sok kalóriát spórolhatunk ezzel!

4. A desszertek kitalálásánál ne csak a vajkrémes tömény cukros süteményekben gondolkodjunk.

Használjunk alapanyagnak vagy tölteléknek túrót, sajtkrémet, friss és aszalt gyümölcsöket, magvakat és persze a fehér liszt egy része is lehet teljes kiőrlésű liszt, pl. sült túrótorta, sajttorta gyümölcsöntettel, püspökkenyér, piskótatekercs. A sütemények készítésénél próbálhattok esetenként édesítőszereket is alkalmazni.

További négy tippet és a megfelelő mintaértendet itt találtok.


*Forrás: Intima.hu

Latest Posts

Kék festékkel mos fel – Fajgerné a női sztereotípiák ledöntője

Pár perccel a megbeszélt időpont előtt üzeni, hogy késni fog, így a Godot Galéria hátsó terében parkoló Trabiban várakozom és a tavasszal...

15 izgalmas nyári randi tipp

Ha azt mondod nyár, akkor bizony a kaland, kirándulások, a sok nevetés és néha az őrült ötletek, melyek eszembe jutnak erről...

Jelentem: kapuzárási pánik előtt (még) állok, és nem élvezem

 „ Ez a pasi kapuzárási pánikban szenved”. Még valamikor a harmincas éveim végén egy írásom kapcsán dobta oda...

Hogyan sminkeljünk 40 felett?

40 felett már jobban oda kell figyelnünk a nappali sminkünk elkészítésére. Itt is érvényes a "kevesebb több" elve, hiszen azért már...