2.2 C
Budapest
2023, december 2,

Friss

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...

Ünnepek plusz kilók nélkül – 4 tipp a dietetikustól

Az ünnepek közeledtével sok konyhában nagy az előkészület, sülnek a linzerek és a bejglik, folyamatos az élelmiszer vásárlás is, hogy minden felkerülhessen majd az asztalra. No de biztosan szükségünk van ennyi hidegtálra, sültre, töltött káposztára és a hagyományos bejgli mellett még 4 féle süteményre?

Ha viszünk némi tudatosságot az ünnepi készülésbe, máris jó esélyeink lehetnek arra, hogy ne plusz 2-4 kilóval vágjunk bele az új esztendőbe.

4 tipp a dietetikustól az ünnepek alatti táplálkozáshoz:

1. Tudatosan tervezzük meg az ünnepek alatti menüt.

Készítsünk bevásárlólistát, így nem marad ki semmi a kosárból, de nem veszünk mellette sok felesleges alapanyagot haza, mely jó eséllyel vagy lejár és a kukában végzi, vagy még lejárat előtt gyorsan pluszban megesszük, ezzel felesleges kalóriákhoz juthatunk.

2. Nem csak a rántott hús lehet ünnepi étel.

Tervezzetek be halételt, akár halászléként vagy a lazac és a tonhal is remek alapanyaga lehet a menünek. A húsokat lehet tűzdelni szalonnával/fokhagymával, tölteni/göngyölni friss vagy aszalt gyümölcsökkel, spenótlevéllel, sovány sajttal, májas töltelékkel, de süthetjük vagy grillezhetjük magukban is a húsokat, halakat. Minden adag rántott étellel kb 150 kcal-val többet eszel meg csak az ételkészítési technológia (bő olajban sütés) miatt.

3. A klasszikus burgonyapürén és majonézes burgonyasalátákon túl ne feledkezzünk meg a zöldségfélékről és az alternatív gabonákról sem.

Egy párolt (nem főtt) és fűszerezett zöldségféle is lehet finom köret, de friss zöldsalátaként vagy savanyúságként is kiegészíthetik a tányért. A fehér rizs helyett sokkal kedvezőbben hatnak az emésztésre az alternatív gabonák, a vércukorra gyakorolt hatásuk is sokkal kedvezőbb, használhatunk bulgurt, kölest, hajdinát. A töltött káposztába kerülhet bulgur / árpagyöngy / zabpehely is a töltelékbe lazító anyagként. Ha már majonézes: a 20%-os helyett használjunk 12%-os zsírtartalmú tejfölt, illetve akár 50%-ban joghurtot a tejföl helyett, sok-sok kalóriát spórolhatunk ezzel!

4. A desszertek kitalálásánál ne csak a vajkrémes tömény cukros süteményekben gondolkodjunk.

Használjunk alapanyagnak vagy tölteléknek túrót, sajtkrémet, friss és aszalt gyümölcsöket, magvakat és persze a fehér liszt egy része is lehet teljes kiőrlésű liszt, pl. sült túrótorta, sajttorta gyümölcsöntettel, püspökkenyér, piskótatekercs. A sütemények készítésénél próbálhattok esetenként édesítőszereket is alkalmazni.

További négy tippet és a megfelelő mintaértendet itt találtok.


*Forrás: Intima.hu

Latest Posts

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...