-0.6 C
Budapest
2023, december 11,

Friss

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...

Adventre készülődve – Turbózd fel magad!

A karácsony sokaknak nem csak a szeretet ünnepét jelenti. A több szinten elvárt megfelelés, a mindenre kiterjedő tökéletes karácsony megtervezése – erős stresszforrás is lehet. Most mutatok néhány energetizáló gyakorlatot, melyek segíthetnek.

Bevallom egy finom kávé mellett mindent lehetségesnek tartok. Percek alatt jó anya, jó nő, szuper munkatárs és a legjobb barátnő vagyok, s ha a gőzölgő kávét nyugodt körülmények között kortyolgathatom el, bármire képesnek érzem magam. A gond csak az, hogy örökké nem ihatok kávét.

Az évnek ez az időszaka pedig különösen megterhelő egy édesanya számára, aki egyedül neveli a gyermekeit, mert sokszor olyan egyszerű feladatok megoldásához is találékonyságra, vagy extrém szervező munkára van szükség, mint a meglepetés ajándékok beszerzése, a mikulás csomagok csizmákba rejtése, a karácsonyfa feldíszítése, az ajándékok becsomagolása és a mikor legyenek apával, a nagyszülőkkel a gyerekek megszervezése.

Kép: Pixabay

Persze csak akkor, ha a lehető legtovább szeretnéd fenntartani a varázslatot.

Emlékszem a lányom úgy 8 éves lehetett, amikor nekem szegezte a kérdést:

– Anya, mondd meg nekem őszintén, létezik a Télapó? És az angyalok hozzák a karácsonyfát és az ajándékokat?

Bevallom, hezitáltam egy darabig, hogy mit is válaszoljak. Valójában sokkal egyszerűbb lenne, ha nem kellene megvárnom, hogy biztosan elaludjon, ami persze az izgalom miatt a normálishoz képest is elhúzódik ilyenkor. Nem kellene rejtegetnem a korábban már beszerzett fenyőfát, nem kellene éjjel, a legnagyobb csendben becipelnem az erkélyről, felhozni a tárolóból a díszeket, egyedül kötözni a szaloncukrot, és így tovább, és így tovább azon aggódva, hogy elejtek, eltörök valamit és a zajra felébred. Mégis, megmoccant bennem valami. Valami, ami miatt a kérdésre kérdéssel válaszoltam.

– Szeretnéd-e, hogy varázslat legyen?

Persze, hogy benne volt a válasz a kérdésére és ezt Ő is egészen pontosan tudta. Valahol legbelül mégis abban reménykedtem, hogy ő is arra szavaz, amire az én gyermeki énem vágyik.

Csak egy egészen rövid ideig gondolkodott, majd azzal a mosollyal a szája szegletében, amiben benne volt, hogy akkor innentől kezdve játszunk és ez a közös titkunk lesz, azt válaszolta, hogy IGEN.

Kép: Pixabay

Ezt követően még vagy két évig nem merült fel el a kérdés újra, csak jóval később. Akkor viszont már határozottan közölte, tudja, hogy én veszem neki az ajándékokat, és innentől kezdve már ő is szeretne a karácsonyfa díszítésében részt venni.

Hogy éljük túl azt a néhány Karácsonyt, amíg varázsolnunk kell? Mindezt a szokásos hétköznapi teendők mellett?

Van egy jó hírem! Néhány egyszerű, lényegében bárhol elvégezhető energetizáló gyakorlattal turbózd fel magad!

Összegyűjtöttem néhány olyan légző, masszírozó, vizualizáló és egyszerű mozgásos gyakorlatot, amellyel néhány perc alatt akár órákra elegendő energiát nyerhetsz.

Ezek a stressz kezelésre is kiválóan alkalmasak, de a legszuperebb az, hogy a legtöbbet bárhol, akár a tömegközlekedési eszközön, munkából, vagy vásárlásból hazafelé menet is elvégezheted, így mire hazaérsz a fáradtság, a frusztráció el is illan.

Hogyan turbózd fel magad?

LÉGZŐGYAKORLATTAL

A „Kumbhaka”, vagy tudatos légzés olyan életenergia-többlettel lát el, amely nemcsak fizikai egészségED eléréséhez ad segítséget, de szellemileg is frissít, lelkileg pedig megnyugtat. Egy igazi könnyed turbó a testednek és lelkednek.

A kumbhaka tökéletesen megnyugtatja az idegrendszert, lassítja a szívritmust, és szabályossá teszi a szabálytalan szívműködést.

Így végezd:

1. Orron keresztül lélegezd be a levegőt nyolc ütemre.

2. Tartsd vissza e levegőt, miközben nyolcig számolsz.

3. A kilégzést ugyanúgy végezd, mint a belégzést: nyolc ütemre orron át.

4. Ismételd meg ezt a nyolcütemű légzést háromszor, aztán térj vissza a rendes légzésre három-négy levegővételnyi időre, majd csinálj újra három kumbhakát.

A légzésvisszatartást mindennap növelheted eggyel, ameddig még kényelmes, de maximum harminckét ütemig.

UJJGYAKORLATTAL

A nagy kedvencem, amit valóban bárhol, akár tömegközlekedési eszközön, észrevétlenül végezhetsz a MUDRA, amelynek hatékonyságát egy kis vizualizációs gyakorlat sorral fokozhatod. Ezzel pár perc alatt felkészülhetsz a rád váró kihívásokra, feladatokra, a gyerekek rohamára, és feltöltődhetsz energiával.

Először kényelmesen ülj le, csukd be szemeidet majd egymás után, végezd el a feladatsort.

VITALITÁS gyakorlat: Hüvelykujj a mutatóujjhoz

Megtartva ezt a kéztartást, gondolj olyan múltbeli eseményre, amikor az egészségedért végzett tevékenység után jólesően elfáradtál, például futás vagy úszás után. Lehet egy nagyobb kirándulás utáni kellemes fáradtságra is gondolni.

BELSŐ BÉKE gyakorlat: Hüvelykujj a középső ujjhoz

Megtartva ezt a kéztartást, gondolj egy olyan múltbeli pillanatra, mikor szeretetet éreztél, éltél át (ez lehet egy ölelés, egy simogatás vagy akár, mikor csak a lelkedből érezted a feléd és belőled áradó érzést).

ÖNBECSÜLÉS gyakorlat: Hüvelykujj a gyűrűsujjhoz

Megtartva ezt a kéztartást, gondolj egy olyan pillanatra, amikor elismertek, tiszteletet és elégedettséget fejeztek ki feléd (ez lehet egy csodálatosan elkészített étel utáni gratuláció is…)

GYÓGYULÁS gyakorlat: Hüvelykujj a kisujjhoz

Miközben végzed ezt a gyakorlatot, gondolatban menj vissza egy olyan helyre, ami csodálattal és békével töltött el Téged és időzz ott pár percig.

Kép: Pixabay

EGYPERCES FÜLMASSZÁZS

A fülünk egy-egy pontja talpunkhoz hasonlóan megfelel a testünk térképének. A talphoz hasonlóan a fülön is rengeteg idegvégződés található, sőt a legújabb kutatások szerint a fülben is megvannak az energetikai csatornák, a meridiánok.

Ha az alábbi gyakorlatokat elvégzed, a 116 pont mindegyikét elérheted, így pár perc alatt testileg és szellemileg is teljesen felfrissülsz.

1. Csípd meg mindkét fülcimpádat alul, és húzkodd meg lefelé ötször.

2. A füled felső részét fogd meg a hüvelyk- és a mutatóujjaddal, és húzd meg felfelé ötször.

3. Fogd meg a fülcimpád legfelső pontját a hüvelyk- és a mutatóujjaddal, és dörzsöld végig pontról pontra az egész füledet a fülcimpa legalsó pontjáig. Ismételd meg háromszor.

4. A középső ujjadat dugd bele a füledbe, és a csigavonalon háromszor oda és vissza erősen dörzsöld végig.

5. A kisujjadat dugd be a füledbe, és erősen nyomd lefelé öt másodpercig. Ugyanezt tedd meg fölfelé is, szintén öt másodpercig.

6. A fülünkön az arc felé eső, középtájt kiugró részt az óramutató járásával megegyező irányban körkörösen nyomkodd meg tíz másodpercig, majd ugyanezt az óramutató járásával ellenkező irányban is végezd el.

7. Végül a két tenyereddel hátulról nyomd előre a füleidet, miközben ötig számolsz.

Ha a végére értél, úgy érzed magad, mintha kicserélődtél volna. Ez egy ütős turbózd fel magad gyakorlat.

Ha pedig kíváncsi vagy a többi ehhez hasonló gyakorlatra, látogass el a weboldalamra, ahol a teljes brossúrát ingyenesen letöltheted.

Kívánok Neked varázslatokkal és csodákkal teli adventet és Karácsonyi ünnepeket!

Latest Posts

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...