15 C
Budapest
2024, május 9,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Három nő – egy projekt

Pillanatok alatt eldöntötték, hogy Juli lesz a szóvivő. Mikor megkérdezem, miért ilyen egyértelmű, csak nevetnek. 16 éve dolgoznak együtt, ismerik egymást kívül-belül, minden ingerre azonnal egy hullámhosszon rezonálnak. Legújabb közös projektjüket, a Távasszisztencia szolgáltatást is hárman végzik, Juli, Éva és Zsuzsi. Abban erősek, amit így együtt tudnak nyújtani az ügyfeleiknek.

Mit jelent a távasszisztencia? Mi a szolgáltatásotok lényege?

Juli: A virtuális asszisztenciára próbáltunk szinonimát találni, hogy azok számára is érthető legyen a szolgáltatásunk, akik idegenkednek az online tértől. A megbízó vállalkozásában való fizikai jelenlét nélkül tudjuk ellátni az asszisztencia tárgykörébe tartozó feladatokat. Csak azokba a folyamatokba van betekintésünk, amelyeket az ügyfél ránk bíz, amelyeket velünk akar elvégeztetni. A tényleges munkavégzés alapja egy alapos, mindkét fél célját és érdekeit pontosan megfogalmazó megbízási szerződés, amely rögzíti, hogy mely feladatokra irányul a munkavégzés.
Feladatokra szerződünk, a munkát házon belül osztjuk meg egymás között.

A munkátok erős bizalmi helyzetet feltételez az ügyfél és köztetek. Hogyan tudjátok megteremteni a bizalmat?

Juli: A bizalom valamilyen szinten már ott megjelenik, hogy a különböző csoportokban való jelenlétünk, facebook oldalunk, weboldalunk alapján megtalálnak, illetve megkeresnek minket. Ezután igyekszünk minél több információt adni magunkról, illetve szerezni az ügyfélről – erre nagyon jók például az online konzultációk. Az igazi bizalom azonban a munkavégzés során alakulhat ki, ezért szerencsésnek tartjuk a próbaidőt. Így van idő egymás megismerésére.

Szabóné Forrai Éva

Milyen szakmai múlttal rendelkeztek?

Éva: Sok éves tapasztalat van a hátunk mögött, amelyet kivétel nélkül mindhárman a szolgáltatás, illetve a kereskedelem területén szereztünk. Én hosszú ideig voltam idegenvezető, ahol nagyon sokféle emberrel találkoztam és kellett megoldanom annál is több hirtelen fellépő problémát, így az emberekkel való bánásmódban széleskörű tapasztalatot szereztem. Végeztem mikrovállalkozás adminisztrációját, könyvelek egyéni vállalkozókat, illetve a turizmus továbbra is része az életemnek.
Zsuzsi: a turizmus-vendéglátás területén szereztem a tapasztalataimat. Dolgoztam utazási irodában saját vállalkozásban, később a szállodaiparban adminisztratív területen, vezetőként.
Juli: a klasszikus iparcikk-ruházati áruházak létezésének idején kereskedelmi vezetőként, áruház igazgatóként dolgoztam, majd a turizmusban saját vállalkozásban.

Milyen helyzet miatt döntöttetek a vállalkozás elindításáról?

Juli: Meglévő vállalkozásunk, az utazási iroda a Covid járvány miatt parkolópályára kényszerült. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy nem engedjük elveszni azt az értéket, amelyet a 16 éves működésünk során létrehoztunk és a jóban-rosszban együtt érzését sem. Létrehoztunk egy olyan tevékenységet, amelyhez megvannak a feltételeink tudásban, tapasztalatban, gyakorlatban egyaránt, és amit akkor is tudunk és akarunk folytatni, ha a turizmus életre kel.

Merényi Julianna

Klasszikus 40pluszos karrierváltók vagytok. Milyen helyzetet jelent nektek?

Juli: A legnagyobb nehézség a közösségi média jelenlét, mint első számú megjelenési forma elfogadása, kezelése. Tudomásul venni, hogy ez a fajta vállalkozói lét nem működik az online térben való aktív részvétel nélkül. Ezt még mindig tanuljuk, van pótolni valónk és folyamatosan kell fejleszteni, képezni magunkat ezen a területen.

A könnyebbséget a tapasztalat jelenti és az összeszokottság jelenti. Olyan régóta dolgozunk együtt, hogy ismerjük a másik gondolkodásmódját. Ez nagy segítség a munkamegosztásban.
Ketten Évával 16 éve dolgozunk együtt az utazási irodában, fél szavakból is megértjük egymást. Zsuzsi is jelen volt a turisztikai vállalkozásunk indulásánál és a kezdeti években, amikor kialakítottuk a működési folyamatokat.

Mi az üzenetetek a vállalkozások számára? Miért pont veletek dolgozzanak?

Juli: csapatban dolgozunk, mindegyikünk azt teszi hozzá a sikerhez, amiben erősebb a másiknál. A virtuális asszisztensek (VA) piaca egyre nagyobb és a Covid helyzet rámutatott arra, hogy a távmunka sok területen megoldható, ami költséghatékonyságot is eredményez. A vállalkozások számára anyagi előnyt jelent, ha – mint ahogy évtizedekkel ezelőtt kiszervezték a könyvelési, bérszámfejtési feladatokat külsősök számára – az adminisztratív feladataikat is ki tudják szervezni. Azt gondolom, erre egyre nagyobb lesz az igény.

Egyúttal reméljük, hogy a vállalkozók, vállalkozások is egyre inkább felismerik a VA-k hasznosságát.

Pekker Zsuzsanna

Mi a stratégiátok, hogyan tervezitek elérni a vállalkozásokat?

Juli: hát ez az, amiben még sokat kell tanulnunk és fejlődnünk.
Azt már látjuk, hogy rendkívül aktívnak kell lennünk a releváns online csoportokban (ahova persze nem könnyű bekerülni), de a direkt megkereséseket is szorgalmaznunk kell.

Elsősorban olyan mikrovállalkozásokat, egyéni vállalkozókat szeretnénk elérni, akiknek már nincs idejük minden feladat önálló elvégzésére.
A segítségünkkel ezek a vállalkozások meg tudnak valósítani egy hatékony idő- és költséggazdálkodást, sikeresebben tudják szervezni a munkájukat. Nem mellesleg a magunk számára is jövedelmet tudunk biztosítani.

Mit szólt a családi-baráti kör, hogy egy ilyen trendi, ám nehéz terepen próbáltok meg érvényesülni?

Éva: A közvetlen környezetünkből csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. Örültek annak, hogy nem az orrunkat lógatva várjuk a csodát, hanem a több lábon állásra próbáltunk megoldást találni.

Milyen célt szeretnétek elérni 2021-ben?

Juli: Szeretnénk, ha a Távasszisztencia eredményesen működne és reméljük, az utazási vállalkozásunk is feléled a tetszhalott állapotból. A kettőt egymás mellett, egymást kiegészítve szeretnénk működtetni, hiszen a VA szolgáltatásunkat igénybe vevő ügyfeleink számára szívesen adunk tanácsot, ajánlatot utazásaikhoz is.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...