14.4 C
Budapest
2024, május 18,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Natúr-, bio-, organikus kozmetikumok? Néha nem könnyű eligazodni a címkék között

Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb teret hódítanak a kozmetikumok körében azok a szépségápolási szerek, melyek javarészt természetes alapanyagokat tartalmaznak, vegyi tartósítószert viszont nem. Bár mindegyik mentes a szintetikus anyagoktól és a parabénektől, megkülönböztetjük a natúrkozmetikumokat bio- vagy organikus társaiktól!

Korábban főleg kisebb kozmetikai márkák és kézműves termékek esetében találkozhattunk a natúr, organikus és bio kifejezésekkel. Később ezeket a minősítéseket még komolyabban elkezdték szabályozni, mára pedig több szervezet is felállította saját minősítési rendszerét.

Mikor lehetünk biztosak abban, hogy amit veszünk, valóban az, ami?

Természetesen a legfontosabb, hogy az egyes kozmetikumok megkapják a megfelelő minősítést az erre szakosodott laborokból. Ezek, a nemzetközileg elismert rendszerek igen szigorú előírások alapján vizsgálják a hozzájuk beküldött termékeket. Ha csak egy dologban hibázik a gyártó, máris elesik annak lehetőségétől, hogy megkapja a natúr, bio vagy organikus minősítést.

A jelzések segítenek, hogy kiválaszd a legjobb natúrkozmetikumokat

Az alábbi jelzésekkel találkozhatunk a leggyakrabban a termékek csomagolásán, de vannak még ezeken kívül is. Ha kinézünk egy natúr- vagy biokozmetikumot, érdemes utána nézni az interneten (mint amúgy minden másnak is) a minőségigazolást kiadó szervezetnek, hogy biztosak lehessünk abban, valóban azt kapjuk, amit a csomagolás ígér.

BIOKONTROLL HUNGÁRIA a magyarországi biokozmetikumok minősítője
BDIH a németországi biokozmetikumok minősítője
DEMETER Nemzetközileg elismert minősítési rendszer, biodinamikus módszer szerint előállított mezőgazdasági termékeket és gyógynövényeket minősít
VEGAN állati összetevőktől mentes kozmetikumok minősítője
NATURE nemzetközi szervezet, natúrkozmetikumok minősítője
ECOCERT európai független ellenőrző szervezet, a kontinensen készülő natúrkozmetikumok minősítője

Mitől natúr- és mitől bio- egy kozmetikum?

A legnagyobb különbség a natúr-, bio- és az átlagos kozmetikumok között az eltarthatóság ideje. Míg a parabénekkel tartósított termékek éveken át is megtartják a minőségüket és használhatóak, addig a natúr- és bio- szépségápolási szereknél ez nincs így.

A második eltérés az, hogy a minősített természetes kozmetikumok nem tartalmaznak ásványi olajokat, csak növényieket! Ez azért fontos ismérv, mert az ápolószerek jelentős része felszívódik a bőrben.

Lássuk a tényeket, ettől natúr a natúr!

Ahhoz, hogy egy kozmetikum natúrnak legyen nevezhető, nem tartalmazhat mesterséges illat-, szín- és adalékanyagokat, sem pedig szilikon származékokat. Ahogy már említettem, nincs bennük paraffin és vazelin sem, sőt semmilyen ásványi olaj! (Azt azért fontos tudni, hogy ezek az ásványi olajok, vagyis kőolajszármazékok is természetes anyagok, hiszen évmilliók alatt alakultak ki a föld mélyén, de ettől függetlenül nem ideális a bőrünk számára! – a szerk.)

Tartalmaz viszont növényi olajokat – kivéve a pálmaolajat, ami ugyan nem tiltott, de annyira terheli a környezetet, hogy jó érzésű gyártó nem használja -, viaszokat és állati eredetű anyagokat, mint a méhviasz vagy a kecsketej.

A bio még szigorúbb előírások alapján kapja meg a minősítést

Natúrkozmetikumokat tehát viszonylag könnyű regisztrálni, hiszen csak azt szabják meg a szabályok, hogy mit nem tartalmazhat. A bio minősítéshez azonban ennél is több kell! Csak az a szépségápolási termék nevezhető bionak ugyanis, amelyben az összes növényi alapanyag egyenként külön is bio minősítésű. Tehát vegyszermentes termesztésű és a kártevőket is biológiai módon tartják a növényektől távol.

A hazai szabályozás szerint ahhoz, hogy egy kozmetikum bio minőségűnek számítson, 95%-ban biogazdálkodásból származó alapanyagokat kell tartalmaznia, és csak a maradék 5% lehet hagyományos növényi vagy állati termék, melyeket hidrogéneztek vagy épp génmódosítással kezeltek. Természetesen ezek a kozmetikumok alumíniumszármazékokat és kémiai fényvédőt sem tartalmazhatnak.

Hihetünk a minősítésnek!

Nyilván sokakban felmerül a gondolat, hogy a kisebb gyártók, akik natúr- vagy biokozmetikumokat készítenek, valóban ilyen termékeket adnak-e el nekünk. Nos, bízvást állíthatom, hogy, ha rendelkeznek hivatalos minősítéssel – ez nagyon fontos! -, akkor igen. Mondom ezt annak fényében, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak és hamar híre megy, ha valaki lódít a szépítőszereiről. Ráadásul meg is büntetik azt, aki ezt tenné, szóval nem éri meg valótlant állítani.

A környezettudatosság a hab a tortán!

Egyre trendibbé válik a környezetvédelem, a környezet terhelésének csökkentése, és ez nagyon jó dolog. Éppen ezért az is fontos, hogy a natúr- és biokozmetikumok ne csak a belbecs, de a külcsín szempontjából is óvják a természetet, ha máshogy nem, hát újrahasznosított anyagokból készült, újratölthető csomagolással vagy olyannal, ami 100%-ban lebomlik a felhasználás után.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...