11.5 C
Budapest
csütörtök, április 22, 2021

Netikett: Inspiráló tanácsok az internet etikus használatához

Minden emberek által alkotott közösségben kialakul egy íratlan viselkedési normarendszer, amit mindenki -aki a közösség tagja kíván lenni vagy maradni- igyekszik betartani.

Friss

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

Pandémia 3. hullám – hogy vannak a párok?

Egy évvel ezelőtt az életünk teljesen megváltozott, és most, egy évvel később úgy tűnik, hogy ez a változás egyre stabilabb. Minden jel...

„Büszke vagyok rá, hogy példás elváltak vagyunk”

"Árpi vagyok, 2 éve váltam el a gyerekeim anyjától, Zsuzsától. A kapcsolatunk azóta is nagyon jó, jobban működünk együtt a gyerekek körüli...

Szokásos ünnep, varázslatos biztonság

Örök téma, hogy mégis kinek mi a kedvenc ünnepe és akárhányszor felvetődik a kérdés, kikerülhetetlen választóvonallá válik a Karácsony. Az ünnep, amit automatikusan a meghittséggel, a családdal, a békével és nyugalommal azonosítunk.

Ki ne élvezné a sok karácsonyi program vagy készülés legalább egy momentumát? Esti titkos ajándékvásárlás, díszítés, tervezés, sütés, főzés, családi vacsora, átható fenyő és fahéj illat, miközben életünk során sokezredjérejére is felcsendül az “All I Want For Christmas is You”, közös filmezés, ajándékozás és megannyi szokás, amiket kialakítottunk magunknak és a családunknak.

Sosem tudtam igazán megfogalmazni magamnak, hogy miben rejlik a karácsony varázsa. A bőség zavarában lehetetlen kiemelnem egy dolgot ami varázslatossá teszi? Minden az ünnephez köthető mozzanat egésze nyújtja azt a békességet és nyugalmat amire epedve vár az ember, ahogy beköszönt az ősz? Vagy ne adj’ Isten csak a társadalmi nyomás kényszerít arra, hogy beállva a sorba én is ezt az időszakot tartsam a kijelölt időnek, amikor kötelező boldognak lenni, és minden áron a varázst keresem?

Kép: Pexels.com

Egy budapesti kocsmában ülünk

Valaki kikérte a következő kört, amikor egy másik nekünk szegezi a kérdést, hogy szeretjük-e a karácsonyt, mert neki ez az ünnepek non plus ultrája. Gyorsan érkeznek a válaszok. Elsőre úgy tűnik a társaság nagy része mély egyetértéssel bólogat, miközben elkezdenek szemezgetni mindazon dolgok közül ami miatt annyira szeretik. Nem válaszolok, csak figyelek. Elhangzanak a megszokott sematikus válaszok, a szeretetről és a családról, majd a lefutott életigaszság körök után elkezdenek beszivárogni a személyes élmények és mozzanatok, amik bőven túlmutatva a kliséken, tartalommal töltik meg valakinek az ünnepeket.

Ahogy gyűlnek a jobbnál jobb, szép történetek és szokások amik akaratlanul is mosolyt csalnak az ember arcára, egyre csak azon jár az eszem, hogy mondhatnám meg, hogy mindez szép és jó, de nekem az ilyen élmények nem a karácsonnyal járnak kéz a kézben. Nem kizárólag legalábbis. Valakinek feltűnik, hogy még nem szóltam hozzá a témához és késlekedés nélkül nekem szegezi a kérdést hogy szeretem-e a karácsonyt.

Hatásszünet. Úgy teszek, mintha gondolkodnék, pedig már rég tudom a válaszom.

“Nem…” – reagálok velősen. Nem igaz amit mondtam, úgyhogy mielőtt záporozni kezdenek a meg nem értő reakciók és kérdések, gyorsan javítom magam. “Hazudtam, szeretem de közel sem a kedvenc ünnepem.”

Hamar eljutunk a személyes kedvencemhez, vagy inkább kedvenceimhez

Előzetesben csak annyit a könnyebb megértés érdekében, hogy az ősz az az évszak amit világ életemben a legjobban élveztem, a nedves levelek szagával és a csípős széllel és mindazzal ami még vele jár. Halloween és Halottak napja. Huh, nem könnyű téma. “Itthon nem is ünnepeljük”, “Egy napra esnek, vagy nem, vagy de, nem tudom, lényeg hogy összeférhetetlen a kettő” “Nem lehet egy horrorfilmes, tökfaragós, átbulizott nap után másnap kimenni a temetőbe és megemlékezni a szeretteinkről, vagy az egyik vagy a másik” -hangoznak el a reakciók.  Mások csak bólogatnak.

Kép: pexels.com

Lehet a Halloween a kedvenc ünnep?

Bár mindig meglepett érdeklődést és tettetett értetlenkedést vált ki az emberekből amikor meghallják, hogy melyik ünnep áll a szívemhez legközelebb. Ott rejlik mindnyájunkban a kölcsönös megértés és elfogadás, mert szavak nélkül is értjük és tudjuk, hogy ahány ünnep annyi szokás és ha valaki ünnepel azt nem pusztán azért teszi, hogy kiszakadjon a mindennapokból a neki legkellemesebb módon, hanem hogy különleges emlékei szülessenek, amit hosszú évekkel később is örömmel emleget fel mindazokkal akikkel megélte, vagy egy sötétebb nap után emlékeztesse magát arra, hogy az élet igenis szép és tele van élményekkel, amikért érdemes részt venni benne.

És természetesen azért, hogy legyenek olyan napok, amikor nem az a fontos, hogy ezer felé szakadjunk, hanem hogy megálljunk egy pillanatra és akkor az évben egyszer tényleg csak egy dologra fordítsuk a teljes figyelmünket, legyen az barátság, legyenek azok, akikkel már nem tudunk közös emlékeket gyűjteni, vagy legyen a család. Emberek vagyunk és még ha azt is állítjuk magunkról, hogy bármikor örömmel lépünk ki a komfortzónánkból, elengedhetetlen szükségünk van rá, hogy akadjanak olyan biztos pontjaink, amikre bármikot támaszkodhatunk és legyenek olyan napjaink, amiket izgalommal várunk, mert azok a napok magát a biztonságot jelentik számunkra.

Ahogy a Halloween a barátság biztonságáról szól nekem, a Halottak napja a megemlékezés biztonságáról, úgy a karácsony a család biztonságáról.

Minden szokás amivel megtöltjük az ünnepet egyszerre körítés, amivel kiszínezzük a biztonságos napokat és egyszerre része a biztonságnak. Ha elmaradna valamelyik évben egy, kettő vagy akár a nagy része a programoknak, még mindig nem tűnne el a varázsa, ezt minden elcsépelt érzelgősség nélkül, állítom. Ha csak azokra az emberekre és kapcsolatokra fókuszálhatok, akik és amik oly nagyban meghatározzák ezeket a napokat és a rájuk való készülést, akkor már nyugodt szívvel és örömmel mondhatom, hogy “Igen ez adja nekem az ünnep varázsát és tetőtől talpig szeretem az ilyen ünnepeket.”

Latest Posts

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

Pandémia 3. hullám – hogy vannak a párok?

Egy évvel ezelőtt az életünk teljesen megváltozott, és most, egy évvel később úgy tűnik, hogy ez a változás egyre stabilabb. Minden jel...

„Büszke vagyok rá, hogy példás elváltak vagyunk”

"Árpi vagyok, 2 éve váltam el a gyerekeim anyjától, Zsuzsától. A kapcsolatunk azóta is nagyon jó, jobban működünk együtt a gyerekek körüli...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Bevételkiesés és annak fedezete

Ha nincs fedezet, akkor csak a probléma marad, egyéb nem.

Befektetési mumus, vagy nagy lehetőség?

Érdemes most biztonságos eszközökben tartani a vagyont, és megfelelő csökkenést követően fordulni ismét a részvénypiacok felé.

Mindig szólunk, nem vagy idős semmihez

Valószínűleg világrekordot döntött a teljesítményével és az életkorával.alószínűleg világrekordot döntött a teljesítményével és az életkorával.

Tipikus ízületi probléma a térdízületi kopás

Jellemző panasz a fájdalom, a mozgásbeszűkülés, és fiomabb, vagy erősebb recsegés-ropogás

KFT a köbön, avagy zsír-égető koncert a Parkban

Ismét bebújt a bőrünk alá a nyár és kipumpálja ereinken keresztül minden jókedvét! És mivel mással ünnepelhetnénk a testvérünk születésNAPját, és a szabadság kezdetét,...

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.