11.5 C
Budapest
hétfő, október 19, 2020

Baba a fedélzeten – Baba a hivatalban

Nyakamba vettem Gergőt és a várost, hogy megtapasztaljuk milyen a hivatali ügyintézés.

Friss

Helló Öngondoskodás

Napjainkban gyakran hallunk arról, hogy öngondoskodni fontos. Mit is jelent ez pontosan? A szakirodalmi meghatározás szerint az öngondoskodás olyan...

Csúcsra járatva, avagy burnout a magánéletben

A burnout, a kiégés fogalmát jobbára a munkához kötjük. A feladatok, a túlterheltség, a stressz azonban csupán egy-egy eleme annak az összességnek,...

Szorongás újratöltve

Tegnap egy különös élményben volt részem. Egy kedves orvos ismerősöm felkért, hogy ex-páciensként asszisztáljak egy online óráján. Pszichiáterként az egyetemen tanít, és...

Libikóka, avagy az egyensúlytalan egyensúly

Ilyenkor mondják azt, hogy „a zsűri nehéz helyzetben van”. Avagy melyik ujjamat harapjam meg? Inkább azt javaslom, vegyük fel a kesztyűt és...

Nem panaszkodás, ha elmondod a gondod

Mindig rossz érzés kerít hatalmába, ha a gondjaimról kell beszélnem. Mert az panaszkodás. Eddig legalábbis ezt gondoltam.

Pedig egyáltalán nem mindegy, hogyan is tekintünk a saját sirámainkra: vajon tényleg minden panaszkodás, ami annak látszik?

Miért nem szeretjük a panaszkodást?

Már aki tényleg nem szereti. Mert persze vannak emberek, akik ennek élnek. Olyan energiavámpírok, akiket az tart életben, hogy mindenre, mindenről és mindenkinek panaszkodnak. Több céljuk is lehet ezzel:

  • figyelemre vágynak,
  • törődésre,
  • sajnálatra, de
  • csak a legritkább esetekben igazi segítségre.

Te is ismered azt a típust, akinek semmi sem jó, és ezt állandóan szóvá is teszi, de egy nyamvadt ágat nem tenne arrébb azért, hogy a helyzete javuljon. Na, pont miattuk szégyellünk panaszkodni.

Mit jelent igazából a panaszkodás?

Pedig a problémáink megoldásához az esetek többségében igenis segítségre lenne szükségünk, csak nem merjük (akarjuk) elmondani. Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba a panaszkodással kapcsolatban!

A panasz szavunk a Magyar Etimológiai Szótár szerint a fájdalom, sérelem, kellemetlenség kifejezése (illetve a beteg által magán észlelt tünet). A panasz szláv (óbolgár) eredetű kifejezés, a ponos (‘szégyen, gyalázat, szemrehányás’) szóból származik, amely a ponositi (‘hord’) szóból eredeztethető. Feltehetően „a ‘meghordoz, meghurcol, lehord’ átmenet révén alakult ki a fenti jelentése”.

Ugye, milyen érdekes? Amikor gondunk van, elesettnek, meggyötörtnek is érezhetjük magunkat, és tartunk attól, hogy a panaszkodásunkkal csak teszünk rá egy lapáttal, azaz még meg is hurcolhatnak érte. Mindezt azért, mert így neveltek bennünket, 40pluszosokat. De ez nem a szüleink hibája, hanem a kultúránké.

A magyar egy panaszkodó nép

A magyarokra jellemző, hogy (elvileg) büszkék vagyunk, erősnek hisszük magunkat, fogunkat összeszorítva megyünk előre, lenézzük a panaszkodást, miközben folyton-folyvást azt tesszük. Mindenről. Szinte mindenben meglátjuk a hibát, a rosszat, sőt csak azt. De vajon miért? Irigységből, fájdalomból? Is-is.

Szerintem alapvetően elégedetlenek vagyunk, mert nem tudjuk, milyen elégedettnek lenni.

Amikor még gyermekek voltunk, elfogadásra tanítottak bennünket:

  • El kellett fogadnunk a felnőtt-gyermek, rang – rangnélküliség, diploma-szakmunka hierarchiáját;
  • el kellett fogadnunk, hogy nincs önálló érdekérvényesítés, hiszen arra ott a törvény és az érdekérvényesítő (KISZ-titkárok, úttörővezetők, egyéb összekötők, jogászok stb.);
  • el kellett fogadnunk, hogy egyedül és önmagunkért nem lépünk, hiszen a köz kincs, mégpedig közkincs.

Aztán jöttek a kilencvenes évek és kinyithattuk a szánkat

Meg is tettük, de nem a lényeg miatt. Panaszkodni kezdtünk a szomszédokra, a zajra, a megnövekedett forgalomra, a megdrágult kenyérre, a kánikulára, a fagyra, az állatvédők túlzásaira, a politikusokra, de talán még a saját anyánkra is. Mert végre hallathattuk a hangunkat. Végre azt hittük, figyelnek ránk. Igazi panaszkodó nép lettünk (talán mindig is azok voltunk?), és emiatt a valóban gondban lévő, rászoruló emberek már meg sem mernek szólalni. Mert a panaszkodás valami rosszal köthető össze. Valami olyannal, ami nem is komoly gond, ami álbaj, ami ciki.

Pedig kifejezni a valós fájdalmunkat, sérelmünket, esetlegesen megoldhatatlannak tűnő gondjainkat, szükséges és elengedhetetlen.

A te gondod is lehet fontos!

Én most érkeztem el idáig. Mindig is utáltam, ha panaszkodnom kellett, ha el kellett mondanom, mi bajom van, hiszen úgy véltem, nincs jogom hozzá. Hogyan is lehetne, miközben másoknak (sokaknak) még fedél sincs a fejük felett és heti egy ebédre sem futja. Hát mi jogon panaszkodom én például a magánéleti gondjaimra, miközben másnak ennie sincs mit?

Most bólogatsz, igaz? Te is szoktál így érezni? Megértelek. De mondok valamit:

Mindenkinek van gondja, legyen szegény vagy gazdag, egészséges vagy beteg, magányos vagy családban élő. A gondokat pedig nem szabad összehasonlítgatni, hiszen nem vagyunk a másik helyében. Nem látunk bele az életébe, nem tudjuk, az adott helyzet miért olyan nehéz a másiknak vagy épp miért tűnik a szemünkben semmilyennek. Ami nekem probléma, az másnak nem valószínű, hogy az, és ez fordítva is igaz.

De mindenki szeretne gondtalanul élni! Miért baj ez? Mindenki szeretné, ha megoldhatná a problémáit. Hát segítsünk ebben egymásnak és ne fitymáljuk le se a másikat, de ami még fontosabb, a magunk panaszát sem!

Igen, van hol laknod, van mit enned, van munkád, vannak gyerekeid, de akkor is lehetnek gondjaid! Beszélj róluk és keress megoldást. Ez nem panaszkodás, ez segítségkérés, helyzetfelismerés, valamilyen jóra való törekvés. Akkor is, ha a bajod bagatellnek tűnik a mások problémáihoz képest.

A gond gond. Így is, úgy is. De ha megoldod a tieidet, talán tudsz majd segíteni másoknak is az övéik megoldásában. Mit szólnál egy ilyen barterhez? Benne vagy?

Latest Posts

Helló Öngondoskodás

Napjainkban gyakran hallunk arról, hogy öngondoskodni fontos. Mit is jelent ez pontosan? A szakirodalmi meghatározás szerint az öngondoskodás olyan...

Csúcsra járatva, avagy burnout a magánéletben

A burnout, a kiégés fogalmát jobbára a munkához kötjük. A feladatok, a túlterheltség, a stressz azonban csupán egy-egy eleme annak az összességnek,...

Szorongás újratöltve

Tegnap egy különös élményben volt részem. Egy kedves orvos ismerősöm felkért, hogy ex-páciensként asszisztáljak egy online óráján. Pszichiáterként az egyetemen tanít, és...

Libikóka, avagy az egyensúlytalan egyensúly

Ilyenkor mondják azt, hogy „a zsűri nehéz helyzetben van”. Avagy melyik ujjamat harapjam meg? Inkább azt javaslom, vegyük fel a kesztyűt és...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Biztos, hogy a pénz beszél? Mindent a fizetésekről!

Mitől lehet egy a vártnál alacsonyabb fizetési ajánlat is vonzó? Egyáltalán hogyan döntsük el, hogy mi számít alacsony ajánlatnak? Körbejártuk a fizetéstémát, hasznos tippekkel fűszerezve!

Nyugodtan utazz Afrikába

Már éreztem is az afrikai forróságot az arcomon, amikor kinyílik a repülőgép ajtaja. Széles vigyorral közöltem, hogy beszélek franciául.

Koronavírus helyzetjelentés Olaszországból – bezártság, halál és gyász

A Pesaróban élő tolmács, Kincses Melinda naplószerűen dolgozza fel a koronavírus járvány kezdetétől a mai napig zajló történéseket. Fázisok, zónák, élet és...

Vajon milyen nyugdíjra számíthatnak a KATÁS vállalkozók?

Azok, akik hosszú évekig főállású KATÁSOK az évek múlásával könnyen ráfázhatnak, ha nem gondoskodnak külön a nyugdíjukról.

A 40 Plusz bemutatja: nyugdíj terhek a munkaadó szemszögéből

2017-től változnak az önkéntes nyugdíj és egészségbiztosítási pénztárakra vonatkozó munkáltatói közterhek. 34,51%-től 49,98%-ra emelkednek.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.