Egyre több kutatás és tanulmány foglalkozik a kókuszszír élettani hatásaival. Úgy tűnik, alaposan megdől egy egészséges élelmiszerbe vetett hitünk. Sorra vettük az elmúlt évek friss kutatási eredményeit.
- A növényi olajok közül a legtöbb telített zsírsavat a kókuszzsír tartalmazza
- A kókuszzsír telített zsírsav tartalmának aránya több mint 80 százalék
- Minél több telített zsírsavat tartalmaz egy zsiradék, annál egészségtelenebb
- A telített zsírsavakat tartalmazó zsiradékokat onnan lehet felismerni, hogy szobahőmérsékleten szilárdak maradnak. Ilyen például a disznó- és a kókuszzsír is
- A kókuszzsír rendszeres fogyasztása szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet
- A kókuszzsír a nem trópusi növényi olajokhoz képest 9 százalékkal jobban növeli az LDL-koleszterin, vagyis a „rossz koleszterin” szintjét. Azt is kimutatták, hogy HDL, vagyis a „jó koleszterin” szintjét is növeli valamennyivel, de ez a hatás jóval kisebb a negatív hatásokhoz képest.
Az átfogó kutatói -és orvosi vélemény a legfrissebb kutatásokra alapozva jelenleg az alábbi:
„A kókuszolaj nem tekinthető egészséges zsiradéknak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére, így magas telítettzsírsav-tartalma miatt a kókuszolaj fogyasztásának korlátozása javasolt.”
Az ide vágó tanulmányokat az AHA tette közzé, itt tudod megnézni őket:
Ha nem vagy kókuszzsír fogyasztó, de érdekelnek az előállításának környezeti szempontjai, akkor ez a rész kihagyhatatlan:
- A Kenti Egyetem ökológusainak friss kutatása szerint nemcsak mikro-, hanem makroszinten is károsak a kókuszból készült termékek
- A kókuszkitermelésnek már két faj eltűnését is tulajdonították: a marianne-i pápaszemes madárét és a repülőkutyáét
- A kókuszfarmerek jelenleg olyan, leginkább a Fülöp-szigetek és Indonézia területén őshonos állatok kipusztulását okozhatják a tevékenységükkel, mint a Fülöp-szigeteki kancsil, a Sangihe-koboldmaki vagy az Ezüstös császárlégykapó
- Thaiföldön emsemakákókat fognak be a vadonból, és napi akár ezer kókusz leszedésére kényszerítik őket
- „Ezek az állatok, amelyek közül többet illegálisan ejtettek foglyul kölyökkorukban, olyan viselkedési mintákat mutattak, amelyek az extrém stressz alatt állókra jellemzőek” írja a PETA a makákók vizsgálatából levont következtetésben
- A kiképzőtáborokban úgy készítik fel a majmokat a szüretelésre, hogy a testsúlyuknál nagyobb terheket cipeltetnek velük, az agresszív majmok szemfogait pedig kihúzzák, hogy ne tudják megharapni az idomárokat. A makákók olyan apró ketrecekben laknak, amelyekben meg sem tudnak fordulni.
Bármelyik aspektusát is nézzük ennek a hírnek, arra mindenképpen felhívja a figyelmünket, hogy:
1. Időről-időre vizsgáljuk felül a megszokott táplálkozási szokásainkat, keressünk rá a legfrissebb eredményekre, hiszen a fejlődés nem áll meg. Az évek alatt felgyűlt tapasztalatok és a friss kutatási eredmények együttesen hoznak az eddigiekhez képest korszerűbb információkat.
2. A környezettudatosság egy nagyon furcsa, összetett dolog, sokkal nagyobb elmélyülést igényel az összefüggések megértése és még többet azok felkutatása. Még a legjobb szándék mellett is nehéz meghatározni a saját kereteinket, azt, hogy mit emelünk be a napi rutinunkba és mit nem.
Végül még egy érdekes gondolat a kutatóktól, akik kiemelik: a tanulmányokkal nem egy újabb termékcsaládot akarnak levetetni a polcokról.
Akit érdekelnek a részletes anyagok, itt olvashatjátok bővebben is.