2.2 C
Budapest
2023, december 2,

Friss

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...

Ne pánikolj és ne válj. Játékos és kapcsolatépítő tippek nem csak karantén idejére

A világon átsöprő vírus életeket képes megváltoztatni, ezt már talán mindenki érzi. Az elszigeteltség, a kapcsolattartási lehetőségek beszűkülése, az ismeretlentől való félelem váratlan reakciókat hozhatnak ki bárkiből. Rengeteg kezdeményezés indult a lelki sérülések megelőzésére.

Egy ősrégi témához, a társasjátékokhoz nyúltam vissza és megkérdeztem, kik és hogyan rajonganak ma a társasjátékokért. Ehhez hozzáfűztem a párkapcsolati tanácsadó véleményét a játék párkapcsolatra gyakorolt hatásáról. Íme, az egyik legizgalmasabb koktél kombó elszigeteltség ellen: játssz és szeress.

A társasjátéknak erős kapcsolatépítő hatása van, vallja Győri-Nádai Réka. Ő már csak tudja, hiszen a társasjáték közös szeretete volt az egyik első kapocs, ami összehozta őket a párjával.

„Játékőrültek vagyunk. 9 éve élünk együtt, azóta is játszunk és játékokat tesztelünk. Többezer társasjáték megfordult a kezünk között. A játék a közös vállalkozásunk alappillérévé vált és kapcsolatépítő elemként működik közöttünk a kezdetek óta. A kapcsolati konfliktusaink elsimítására, a saját kommunikációs képességeink fejlesztésére is használjuk. A játékok segítségével is keressük a megoldásokat a saját párkapcsolati kérdéseinkre.”

A játék a legtöbb ember fejében a gyerekek kiváltságaként jelenik meg. A felnőttek többsége úgy gondolkodik, hogy a játék a munka ellentéte. Ha játszol, semmi olyat nem csinálsz, ami hasznos. Pedig a játék hasznosságát rengeteg tudományos kutatás és felmérés mutatja meg, hangsúlyozza Réka.

„A játék fejleszt, megnyugtatja az elmét és a személyiséget is pozitívan befolyásolja.  A relaxáció, a mindfulness pozitív hatása által neveli az egész lényünket arra, hogy sokkal jobban kommunikáljunk és pozitívabban gondolkodjunk. Olyan képességeket fejleszt -például a taktikai készség-, melyeket tréningeken lehet elsajátítani, de rendszeres játék közben könnyebben kialakul és fejlődik. Ha valakinek sikerül átbillenni azon a hiedelmén, hogy a társasjáték csak öncélú szórakozás, nagyon megszereti és építően hat az életére is.”

Úgy tűnik, egy felfelé ívelő hobbiról van szó. Évente több mint 1500 társasjáték jelenik meg a piacon. A társasozók nyitottak az újdonságokra. Réka tapasztalata, hogy a 25-45 év közötti korosztály játszik a legszívesebben társasjátékokat. Vannak közöttük igazi rajongók, akik évről évre gyarapítják a gyűjteményüket.

Réka szerint a mai társasjátékok már teljesen különböznek a régiektől: 

„A modern társasjátékok gyakran kooperáció alapúak, nagyon népszerűek az egyszerű, de nagyszerű típusok, amiket könnyű megtanulni. Az egyszerűség alatt azt értem, hogy kevés szabályt tartalmaznak, könnyen átláthatók, szórakoztatók és fejlesztő jellegűek. A legtöbb modern társasjátékban a dobókockát már inkább kártyákkal, képekkel, új mechanizmusokkal helyettesítik.”

Annak ellenére, hogy a legtöbb játék együttműködésen alapul, sokat lehet közülük egyedül is játszani. Ilyenek például a dedukciós, azaz a kitalálós filozófiájú játékok. Aki egyedül marad otthon, az is hatalmas kínálatból tud válogatni. Ami régen a keresztrejtvény és a sudoku volt, az ma a ’roll and write’ (’dobj és írd be’), illetve remek kártyalapú játékok is rendelkezésre állnak. De számtalan stratégiai játék élvezhető egyedül is.

Rékáék filozófiája, hogy nincs olyan társasjáték, ami mindenkinek jó, de mindenki talál megfelelő játékot.

„Kezdésnek egyszerű szabályrendszerű, jópofa játékokat ajánlok a családnak. Nagy igény van a két fős társasjátékokra is, sok pár játszik és fejleszti a kapcsolatát társasjátékokkal.”

A társasjátékok szerepe felértékelődhet a jelenlegi elzárt életmódot kívánó helyzetben

Ha az életünk színterévé tartósan az otthonunk válik, egymással is többet foglalkozunk, ha akarjuk, ha nem. Hogy ne menjünk egymás agyára, szórakozva könnyebb elütni az időt. Erre lehet tökéletes megoldás egy remek társasjáték.

„Kezdő társasozó családoknak érdemes például a Csak egy játékkal kezdeni, aminek a lényege, hogy egyetlen szót kell kitalálnia a soron következő játékosnak. Jó kezdés lehet az Igen? nevű kommunikációs társasjáték is. Ha ezt játsszátok, jobban megismeritek egymást, vagy jobban egymásra tudtok hangolódni, ami a bezártság érzetének enyhítésében fontos szempont lehet.”

Érdemes elővenni a régi játékokat, vagy beszerezni egyet és új élményeket megélni általuk. Ezért is indították el Rékáék a #PánikHelyettJátszom  kampányt, hogy az otthon lévők ismét felfedezzék akár a régi játékok örömét, hiszen ezek a játékok akár több év után is újra játszhatók.

Aki szívesen kipróbálná a legújabb társasokat, íme 3 újdonság Réka ajánlásában:

„A Dixit képek segítségével beszéltető, kitalálós társasjáték. A Kingdomino egy remek kis pakolgatós társas, az Azul pedig egy meditatívabb taktikai játék. Ha a család szeret kártyázni, nagy kedvenc lehet a friss megjelenésű, blöffölős SPICY is, ami egy remek kártyajáték, nagy élményekkel.”

Válás helyett társasjáték?

A legfrissebb hírek megdöbbentő adatokról számolnak be. Kínában a karantén megszűnése után megrohamozták a hatóságokat a válni akaró párok. Ennek az az oka, hogy a karanténban összezárva felszínre kerültek az eddig szőnyeg alá söpört problémák.

„A bezártság eleve frusztrációt okoz, a meg nem oldott problémák ezáltal hatványozódnak. Eszköztár hiányában nehéz kezelni a konfliktusokat, ennek tudható be a válások számának ugrásszerű megnövekedése”

-mondja Weinecker Andrea párkapcsolati tanácsadó.

Érdemes gondolni az elzártság szociális és mentális vetületeire, ezért figyeljük, mi zajlik a nagyvilágban, tanuljunk belőle és próbáljuk meg elkerülni, amit mások nem tudtak.

„Már én is észrevettem, hogy itthon is félnek a párok a felszínre kerülő párkapcsolati problémáktól, teljesen jogosan”  – említi meg Andrea a napokban egyre szaporodó, segítséget kérő megkereséseket.”

Mit jelenthet a játékosság, mint konfliktus megoldási esély a párok életében?

„Maga a párkapcsolat is egy nagy játék, hiszen olyan feladatokat kell megoldanunk, melyekkel, ha nem élnénk párban, nem kellene szembesülni.

A társasjátékban az első számú pozitívum, hogy lehetőséget teremt közös élmények megszerzésére. A közös élményekből nagy mértékben táplálkozik egy kapcsolat. A játék összehozza az embereket. Az online média és a televízió domináns szerepet tölt be az életünkben. Ha hirtelen megszűnne az áramszolgáltatás és nem működne az internet, akkor lenne esély tömegesen visszatalálni a játékokhoz.”

Közös játék során sok minden kiderül a párokról. Hiszen játék közben kommunikálunk, odahajolunk a másikhoz, kiderül mennyire engedjük, hogy a másik bekerüljön az intim szféránkba.

Játék és párkapcsolat kéz a kézben járnak

A játékosság hiánya gátolhatja a kapcsolat működését, a játékosság megkönnyítheti a problémák feldolgozását. Az elszigeteltség egy problémákkal terhelt kapcsolat végét is jelentheti.

Vegyétek elő a régi társasjátékokat – vagy rendeljetek egyet az internetről- és a játékos éneteket. Játsszatok párban, családban vagy egyedül, csak élvezzétek és segítsen átvészelni a nehéz időszakot.

Latest Posts

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...