4.7 C
Budapest
2022, december 23,

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

Friss

40 Plusszos karácsony

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában,...

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Élet-építők – tenni, vagy nem tenni…ez itt a kérdés

Az áldozatok még SOSEM tartottak össze semmit. Csak rántották magukkal a többieket

Az ország egyik legjobb séfje egy nő

A négycsillagos szálloda parkjában nevelt bio-fűszernövények, saját kezűleg eltett lecsó, zakuszka és házi befőttek varázsolják egyedivé az általa vezetett, nemzetközileg is elismert konyhát. De elsősorban és leginkább: Ő maga.

 

Pongrácz Rozi a legjobb női séf

 

Vékony, törékeny alakja miatt inkább néznénk első pillantásra tanulónak, de a bájos külső kemény akaratot és elszántságot rejt. Nem csoda, hogy ő az egyik legnevesebb magyar hotel konyhafőnöke és nő létére tökéletesen helytáll az alapvetően „férfias” gasztro-világban.

Sikerült kiemelkednie a szakácsnők közül, mert hitt önmagában, szerette a munkáját, örömmel és sokat tanult és a külső megjelenésre is mindig odafigyelt.

Ponácz Rozália, vagy – ahogy munkatársai és barátai hívják, Rozi – a négycsillagos visegrádi Hotel Silvanus konyháját vezeti hosszú évek óta. Szinte az ismeretlenségből előlépve lett az ország egyik legjobb szállodájának séfje. Ő állítja össze a vendégek által olyannyira kedvelt menüsorokat, és komponál napról-napra új és újabb ételremekeket.

A gasztronómia férfiak uralta világában azonban nem volt mindig könnyű dolga.  

 

“Amikor annak idején megválasztottak séfnek, ugyanazon a napon négy szakács és két cukrász mondott fel, pusztán azért, mert nem szerették volna, ha egy nő dirigál nekik “– emlékezett vissza Rozi az első időkre.

 

A filigrán hölgy azonban tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi a jó csapatmunka titka, így hamarosan pótolta a távozókat és újraszervezte a konyhát. – A vezetői képesség fontos dolog, mert ha nem tudunk irányítani, akkor egyedül maradunk. Persze ugyanilyen fontos az is, hogy jó kollégák vegyenek körül. – mondta Rozi, akinek keze alatt immár 35 ember dolgozik.

 

Profi trükkök otthonra

 

Ahogy mindenhol, úgy a profi konyhákban is vannak olyan trükkök, amelyeket akár otthon is alkalmazhatunk. Ráadásul – amint Rozitól megtudtuk –, a „főzés szentháromsága” egészen magától értetődő.

 

“Minden konyhában nélkülözhetetlenek a tökéletes kések és a megfelelően működő tűzhely, hiszen ezek nélkül nem lehet jól dolgozni. Ezek mellett a harmadik legfontosabb dolog, hogy mindig a megfelelő minőségű alapanyagokat használjuk fel, máskülönben hiába a kreativitás és az ügyesség, rossz ételek készülnek és feleslegesen dolgoztunk. Sok fűszert magunk termesztünk itt helyben, és a savanyúságokat, befőtteket is mi készítjük, miközben akár háromszáz vendégre is főzünk” – tudtuk meg a séftől.

 

Zsír vagy olaj?

 

Ez az örök vitaindító kérdés, és talán a legnagyobb dilemma a főzni szeretők között, hiszen sok kutatás szerint a zsír használata nem túlzottan egészséges, az olaj pedig nem mindenhez jó.

Rozi megsúgta, mi az arany középút:

“Ez is, az is. Igazság szerint egy magyaros pörköltétel zsírral készül, olajjal bizony teljesen más íze van. A konyhán így tehát zsírt is használunk, de csak azokhoz az ételekhez engedem, amelyekhez igazán szükség van rá. A salátákhoz a legmagasabb minőségű olajokat alkalmazzuk, de főzéshez vagy sütéshez az alacsonyabb minőségű is megfelel. Készítettem már mindenféle ételt, de maga az olaj nem igazán befolyásolja az ízeket, csak a megfelelő összetevők”. – árulta el a Hotel Silvanus konyhafőnöke.

És ha valakinek, hát neki hihetünk.

 

Garnélarák receptje Rozitól

 

Fehérboros garnélafarok pirított bagettel, paradicsomsalsával – Ponácz Rozi receptje

 

Hozzávalók:

60 dkg garnéla (előfőzött)

1 dl édes fehérbor (muskotály)

4 gerezd fokhagyma

1 fél citromból nyert citromlé

1 ek olívaolaj

A salsa-hoz:

8 db érett paradicsom
¼ teáskanál kristálycukor
1 nagyobb csokor korianderzölt
2 db lime leve és reszelt héja
1 nagyobb fej fehér hagyma
3 db chilipaprika
ízlés szerint só

 

Elkészítése:

A garnélát megmossuk, lecsepegtetjük, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd, mikor már illatozik, rádobjuk a rákot. Körülbelül 2 percnyi sütés után felöntjük a borral, majd 5-8 percig összepároljuk. Az utolsó pillanatban egy fél citrom levét hozzáöntjük.

A salsához a chilipaprikákat szúrjuk nyársra vagy húsvillára és gázláng felett süssük meg. Akkor jó, a héjuk szinte fekete és hólyagos, de a húsuk nem ég meg. Tegyük lezárható műanyag zacskóba körülbelül 20 percre. A zárt zacskóban a felszabaduló gőz fellazítja a paprikák héját, amit később könnyen lehúzhatunk. Miután kivettük belőle, hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, húsukat vágjuk apró darabokra.

Vágjuk finomra a hagymát és keverjük össze egy lime kifacsart levével és lereszelt héjával.

A paradicsomokon ejtsünk kereszt alakú bevágást és fél percre merítsük nagyon forró vízbe. Ezután tegyük át őket hideg vízbe és miután kihűltek, húzzuk le a héjukat és kockázzuk fel mindet. Egy mély tálban keverjük össze a paradicsomdarabokat, adjuk hozzá a lime-os hagymát és a reszelt lime héj egy részét, majd keverjük össze apróra vágott korianderrel, a chili darabokkal és a cukorral. Óvatosan keverjük össze addig, míg a cukor feloldódik. 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Ujjnyi szeleteket vágunk a friss bagettből, grillrácson vagy serpenyőben kissé megpirítjuk és azon melegében tálaljuk az étel mellé.

Latest Posts

40 Plusszos karácsony

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában,...

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Élet-építők – tenni, vagy nem tenni…ez itt a kérdés

Az áldozatok még SOSEM tartottak össze semmit. Csak rántották magukkal a többieket