11.5 C
Budapest
hétfő, augusztus 10, 2020

Újévi Évi

Hát ez kihagyhatatlan lehetőség, nem engedhetem át senkinek.

Friss

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Hiába látszik csinosnak, akár örökre is megkeserítheti az életed ez a nyári lábbeli

És most kivételesen nem a magas sarkú cipellőkről van szó! A cipőboltokban nyáron halomban állnak a szebbnél szebb saruk, flip-flop...

Az ország egyik legjobb séfje egy nő

A négycsillagos szálloda parkjában nevelt bio-fűszernövények, saját kezűleg eltett lecsó, zakuszka és házi befőttek varázsolják egyedivé az általa vezetett, nemzetközileg is elismert konyhát. De elsősorban és leginkább: Ő maga.

 

Pongrácz Rozi a legjobb női séf

 

Vékony, törékeny alakja miatt inkább néznénk első pillantásra tanulónak, de a bájos külső kemény akaratot és elszántságot rejt. Nem csoda, hogy ő az egyik legnevesebb magyar hotel konyhafőnöke és nő létére tökéletesen helytáll az alapvetően „férfias” gasztro-világban.

Sikerült kiemelkednie a szakácsnők közül, mert hitt önmagában, szerette a munkáját, örömmel és sokat tanult és a külső megjelenésre is mindig odafigyelt.

Ponácz Rozália, vagy – ahogy munkatársai és barátai hívják, Rozi – a négycsillagos visegrádi Hotel Silvanus konyháját vezeti hosszú évek óta. Szinte az ismeretlenségből előlépve lett az ország egyik legjobb szállodájának séfje. Ő állítja össze a vendégek által olyannyira kedvelt menüsorokat, és komponál napról-napra új és újabb ételremekeket.

A gasztronómia férfiak uralta világában azonban nem volt mindig könnyű dolga.  

 

“Amikor annak idején megválasztottak séfnek, ugyanazon a napon négy szakács és két cukrász mondott fel, pusztán azért, mert nem szerették volna, ha egy nő dirigál nekik “– emlékezett vissza Rozi az első időkre.

 

A filigrán hölgy azonban tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi a jó csapatmunka titka, így hamarosan pótolta a távozókat és újraszervezte a konyhát. – A vezetői képesség fontos dolog, mert ha nem tudunk irányítani, akkor egyedül maradunk. Persze ugyanilyen fontos az is, hogy jó kollégák vegyenek körül. – mondta Rozi, akinek keze alatt immár 35 ember dolgozik.

 

Profi trükkök otthonra

 

Ahogy mindenhol, úgy a profi konyhákban is vannak olyan trükkök, amelyeket akár otthon is alkalmazhatunk. Ráadásul – amint Rozitól megtudtuk –, a „főzés szentháromsága” egészen magától értetődő.

 

“Minden konyhában nélkülözhetetlenek a tökéletes kések és a megfelelően működő tűzhely, hiszen ezek nélkül nem lehet jól dolgozni. Ezek mellett a harmadik legfontosabb dolog, hogy mindig a megfelelő minőségű alapanyagokat használjuk fel, máskülönben hiába a kreativitás és az ügyesség, rossz ételek készülnek és feleslegesen dolgoztunk. Sok fűszert magunk termesztünk itt helyben, és a savanyúságokat, befőtteket is mi készítjük, miközben akár háromszáz vendégre is főzünk” – tudtuk meg a séftől.

 

Zsír vagy olaj?

 

Ez az örök vitaindító kérdés, és talán a legnagyobb dilemma a főzni szeretők között, hiszen sok kutatás szerint a zsír használata nem túlzottan egészséges, az olaj pedig nem mindenhez jó.

Rozi megsúgta, mi az arany középút:

“Ez is, az is. Igazság szerint egy magyaros pörköltétel zsírral készül, olajjal bizony teljesen más íze van. A konyhán így tehát zsírt is használunk, de csak azokhoz az ételekhez engedem, amelyekhez igazán szükség van rá. A salátákhoz a legmagasabb minőségű olajokat alkalmazzuk, de főzéshez vagy sütéshez az alacsonyabb minőségű is megfelel. Készítettem már mindenféle ételt, de maga az olaj nem igazán befolyásolja az ízeket, csak a megfelelő összetevők”. – árulta el a Hotel Silvanus konyhafőnöke.

És ha valakinek, hát neki hihetünk.

 

Garnélarák receptje Rozitól

 

Fehérboros garnélafarok pirított bagettel, paradicsomsalsával – Ponácz Rozi receptje

 

Hozzávalók:

60 dkg garnéla (előfőzött)

1 dl édes fehérbor (muskotály)

4 gerezd fokhagyma

1 fél citromból nyert citromlé

1 ek olívaolaj

A salsa-hoz:

8 db érett paradicsom
¼ teáskanál kristálycukor
1 nagyobb csokor korianderzölt
2 db lime leve és reszelt héja
1 nagyobb fej fehér hagyma
3 db chilipaprika
ízlés szerint só

 

Elkészítése:

A garnélát megmossuk, lecsepegtetjük, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd, mikor már illatozik, rádobjuk a rákot. Körülbelül 2 percnyi sütés után felöntjük a borral, majd 5-8 percig összepároljuk. Az utolsó pillanatban egy fél citrom levét hozzáöntjük.

A salsához a chilipaprikákat szúrjuk nyársra vagy húsvillára és gázláng felett süssük meg. Akkor jó, a héjuk szinte fekete és hólyagos, de a húsuk nem ég meg. Tegyük lezárható műanyag zacskóba körülbelül 20 percre. A zárt zacskóban a felszabaduló gőz fellazítja a paprikák héját, amit később könnyen lehúzhatunk. Miután kivettük belőle, hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, húsukat vágjuk apró darabokra.

Vágjuk finomra a hagymát és keverjük össze egy lime kifacsart levével és lereszelt héjával.

A paradicsomokon ejtsünk kereszt alakú bevágást és fél percre merítsük nagyon forró vízbe. Ezután tegyük át őket hideg vízbe és miután kihűltek, húzzuk le a héjukat és kockázzuk fel mindet. Egy mély tálban keverjük össze a paradicsomdarabokat, adjuk hozzá a lime-os hagymát és a reszelt lime héj egy részét, majd keverjük össze apróra vágott korianderrel, a chili darabokkal és a cukorral. Óvatosan keverjük össze addig, míg a cukor feloldódik. 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Ujjnyi szeleteket vágunk a friss bagettből, grillrácson vagy serpenyőben kissé megpirítjuk és azon melegében tálaljuk az étel mellé.

Latest Posts

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Hiába látszik csinosnak, akár örökre is megkeserítheti az életed ez a nyári lábbeli

És most kivételesen nem a magas sarkú cipellőkről van szó! A cipőboltokban nyáron halomban állnak a szebbnél szebb saruk, flip-flop...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Az átalakuló biztonsági kihívások dimenziói – A posztbipoláris biztonsági környezet

A NATO afganisztáni missziója meg tudja gátolni, hogy a helyi hadurak továbbra is az általuk termesztett kábítószer tartalmú termékekből éljenek meg?

Zöld utazás – Izgalmas Hawaii-i buszozások

Buszra szállni Hawaii szigetén mindig nagy élmény, mert ezeken a buszokon annyi minden történik egy nap leforgása alatt. A kérdés csak annyi: szeretnéd, hogy egy órás út alatt állandóan beszéljenek hozzád?

Thomas Peterffy, aki forradalmasította a Wall Streetet

Péterffy Tamás, a világ milliárdosai között az előkelő 88. helyen szerepel

Mit tegyünk az állásinterjú után?

Próbáljuk el, hogy mit mondanánk akkor, ha negatív hírrel hívnak fel minket, mert így tudunk a lehető legelegánsabban reagálni a kedvezőtlen döntésre is

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.